Nocturne és Strange Journey (Updated v1.2)

 

 

 

Aki nem tudná: a Megami Tensei franchise egyike a három legnagyobb JRPG sorozatnak. Az Atlus fejleszti a 90-es évek elejétől. A Megaten franchise-on belül több játék sorozat is létezik: Megami Tensei, Shin Megami Tensei, Majin Tensei, Devil Summoner, Persona, Digital Devil Saga, Last Bible, Devil Children. Ebben a posztban két  SMT játékről fogtok olvasni.

 

 

Shin Megami Tensei: Nocturne

A Megami Tensei fő sorozatának 3. játéka, amely  ps2-re jelent meg jó sok évvel a 2. rész után 2003-ban.  Több kiadást is megélt, pl: Európában Lucifer’s Call néven adták ki, ez bővített verzió volt: szerepelt benne Dante a Devil May Cry-ból, hozzáraktak egy eszméletlen nehéz dungeon rendszert valamint a Fiend ellenfeleket. Van egy másik verzió is a Nocturne Chronichles ahol Dante helyett Raidou Kuzunohát szerepeltetik aki a Devil Summoner főszereplője.

Ez volt a kedvenc JRPG-m amíg ki nem jött a Strange Journey. A gamespotos csávó meg bekaphatjai… 🙂

A Nocturne a Vortex világban játszódik ami a mi világunk pusztulása után jött létre, egy átmeneti állapot: az egész Földet démonok és manikinek népesítik be. A manikinek a halott emberek érzelmeinek megnyilvánulásai. Az élet teljes  pusztulásának  viszont voltak túlélői is, konkrétan 6 ember és az ő feladatuk lesz, hogy újrteremtsék a világot. Természetesen mindegyiknek más életfelfogása, filozófiája van (Kotowari). A játékmenet során válaszainkból fog eldőlni, hogy melyik Kotowari-val értünk egyet. Olyan világot akarsz ahol minden ember tudata egy közös tudattá olvad össze? Vagy olyat ahol csak az erős lényeknek van joga élni és a gyengék meghalnak, vagy esetleg teljes káoszt akarsz létrehozni? Vagy szeretnéd ha minden olyan lenne mint régen? Ezt te fogod eldönteni a játék során.

(Dante bácsi éppen egy Showtime-ra készül)

A főszereplő félig ember félig démon, őt irányítjuk. Egy tipikus néma protagonista csak akkor “szólal meg” ha mi akarjuk. Rajta kívül még 3 démon lehet a csapatunkban. A játékban random encounter van, tehát mászkálsz és közben véletlenszerűen megtámadnak, beugrik egy külön csataképernyő. A harc körökre osztott mint a hagyományos j-rpg-ékben. De megjelenik egy új elem, a Press Turn. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek (aki részt vesz a harcban) egy lépése (vagyis Press Turn-je van), ezt a képernyő jobb felső sarkában lehet látni. Minden cselekvés levesz egy Press Turn-t: támadás, skill használat, tárgy használat, démon idézés. Viszont ha az adott karakter kritikus ütést (critical hit) visz be az ellenfélnek, vagy megtalálja annak gyengepontját (weakness), vagy passzol akkor csak fél Press Turn megy el. A fél Press Turn-ben ugyanazt megteheted mint egy normál lépéscsak, csak az a különbség, hogy a fél Press Turn akármilyen cselekvéstől eltűnik.

A démonok  istenek, mitológiai lények, mondabeli lények  megnyilvánulásai. Több féle faj szerint csoportosíthatóak pl. Faery, Brute, Divine stb. Mivel a főszereplőnek is egy Press Turn jut harc közben ezért nem sok esélye van a túlélésre, démon társakat kell toboroznod, ezt úgy lehet elérni, hogy harc előtt tárgyalsz egy démonnal meg lefizeted. A játékban több mint 160 különféle démon található, akik együtt harcolhatnak a főhőssel.

 

A Megaten játékok egyedisége a fusion-rendszer: össze tudjuk keverni démonjainkat (kénytelenek leszünk), hogy a régi megunt szörnyekből egy új erősebbet csináljunk. Több féle fusion létezik a Nocturne-ben is, először 2 vagy 3 démont keverhetünk össze, majd később megjelennek a speciális fusion lehetőségek.  A régi egyedek képességeit tovább lehet örököltetni az új démonba. Ez kurvára összetett most nem mennék bele 😄

A magatamák parazita szerű lények melyek a főhös testében élnek. Mindegyik más fajta démoni erőt rejt, ezekből nyeri a főszereplő a képességeit, támadásokat, varázslatokat (skill). A játékban 25 magatama található ha jól emlékszem, és rohadt nehéz volt megszerezni az összeset. Viszont ha már mind a tiéd, akkor utána megszerezheted az Ultimate Magatamát amiben ultra-durva skillek vannak, pl.: hogy semmivel nem lehet megsebezni a főhőst. Csak 8 skill lehet nálad egyszerre, ha újat akarsz tanulni ( csak magatamából lehet) akkor el kell dobnod egy régebbit.

(ez a srác itt a Fiend Hell Biker, vajon honnan ismerős?)

Az egész játék a lepusztult Tokióban játszódik, rendkívül sötét hangulatú, rohadt nehéz, nincs olyan pillanat amikor biztonságban lennél, mindig megtámadnak, szinte örökké végeláthatatlan labirintusokban kell mászkálnod élet-halál között, szinte bármelyik percben kinyírhat az ellenfél, ha nem megfelelően vagy felkészülve. Egy instant kill (Mudo, Hama) varászlat és véged is van, game over. Rohadt nehéz és néhol idegtépő, de én ezért szeretem. A grafika szép, cell shaded (rajzfilmszerűen  megrajzolás), a zene nagyon király. Végigvinni a játékot nagyjából 70 órát vesz igénybe, de ha mindent meg akarsz találni (összes démon, összes magatama) akkor szükséged lesz legalább 120 órára, de olyat is láttam már, hogy valaki 300 órány nyomta. Én nyolcvan valahány órát nyomtam, ezalatt megtaláltam az össz. magatamát és a démonok 50 % -át asszem. Egyébként ha végigtolod akkor jön egy olyan funkció, hogy New Game + ami azt jelenti, hogy mégegyszer elkezdheted a játékot, de jönnek plussz dolgok a játékban, meg megmaradnak a démonjaid amiket összegyűjtöttél.

Shin Megami Tensei: Strange Journey

Mature besorolású játék DS-re? OMG It’ not a Strange Journey, it’s a fun Journey…

A Megami Ibunroku: Devil Survivor nagy sikere után nyilvánvaló volt, hogy hamarosan kidobnak mégegy Megaten játékot a DS-re. Ami mellesleg az SMT sorozat 4. része. A Strange Journey visszatér a gyökerekhez: régi módi dungeon crawler a jól bevállt elemekkel.

Sztori:

A 21.  század elejére a Földön élő emberek száma már meghaladja a hét billiót. Ennyi életet nem képes eltartani a bolygó, a környezet teljes pusztulása megakadájozhatatlan. Válaszul megjelenik egy fekete lyuk a Déli-sarkon ami napról napra egyre nagyobb lesz. Ez a Schwarzwelt ami egy napon elnyeli az egész bolygót. Az emberiség utolsó reménye egy felderitő csapat amit a United Nations indít útnak. A felderítők furcsábbnál furcsább dolgokkal kerülnek szembe: a Schwarzwelt-et természet feletti lények szállták meg amik alig várják, hogy kitörhessenek és kaotikus állapotba taszítsák a Földet. A felderítők a legmodernebb high-tech cuccokkal lettek felszerelve, pl a Demonica páncél ami lehetővé teszi a közlekedést a Schwarzwelt-en belül.

A főszereplő egy japán katona aki a Schwarzwelt Investigation Team egyik tagja mi nevezzük el mint mindig, neki nincs személyisége. Bizonyos helyzetekben választanunk kell, hogy mit mondunk, mit cselekszünk, kinek az oldalán állunk. Tehát morális kérdésekről kell döntenünk, ezek alapján változik a karakterünk beállítottsága ami lehet Chaos, Law vagy Neutral. Mindegyikhez más befejezést kap a történet. Lesz még több fontos szereplő is és mindegyik más nézetet fog képviselni, eldönthetjük, hogy szimpatizáljunk-e valamelyikkel.

Gameplay:

Van egy helyszín ahová mindig visszatérhetünk: a Red Sprite hajó. Itt küldetéseket lehet felvenni, van betegellátó meg shop is. A játék másik része amikor felfedezzük a Schwarzwelt különböző rétegeit. Minden réteg egy külön dungeon rendszer és mindnek más hangulat jutott (ez egyeseknek ismerős lehet a Persona 4-ből). A felfedezés FPS nézetben történik a felső képernyőn, az alsón meg a térképet látjuk ugyanúgy mint az Etrian Odyssey-ben, csak itt nem nekünk kell berajzolni a térképet.

A Demonica páncél és programjai:

Ez az a páncél amit a felderítők minden tagja visel, folyamatosan fejlődik a karakterrel együtt. A sztori előrehaladtával mindig  kapunk rá  újabb programokat: Démon Idéző program: ez lehetővé teszi a démonokkal való kommunikálást, egyeseket meg lehet győzni, hogy harcoljanak a mi oldalunkon. Forma Kereső  program: ezzel titkos matériákat tudunk keresni a térképen amiből a laborban felszereléseket meg tárgyakat tudnak kovácsolni. Gate Search: titkos ajtók keresése stb stb. De a legfontosabb a Demon Fusion program.

A Fusion program ugyanaz mint a Nocturne-ben. De raktak a játékba újabb fajta special fusion-öket is: néhány überdúrva démont csak így lehet megcsinálni, pl Dragon Huang Long ami 4 másik lény összekeveréséből jön ki. A Strange Journey-ben 300 különféle démon van (ez rekord mennyiség) és 40 féle fajba csoportosulnak.  Ugye volt szó arról, hogy be lehet szervezni az ellenfeleket ha beszélünk velük, ez nem mindegyikre igaz, mert sok olyan fajjal fogunk találkozni akik nem állnak szóba velünk, ezeket csak fusionnel lehet megszerezni. Sőt az Atlus kitalálta azt is, hogy legyenek olyan démonok amiket csak kóddal lehessen előhozni. Ezeket a kódokat állítólag közzétette a japán Famitsu magazin.

 

A Harc:

Random Encounter, tehát bárhol megtámadhatnak a démonok, kivétel a Red Sprite-on. A harcrendszer nagyon alap, sima körökre osztott, press turn itt már nincsen. Használhatunk fizikai támadásokat, varázslatokat, buffokat, gyógyításokat, de lesz egy újítás is: a demon co-op attack. Minden démonnak vannak erősségei és gyengeségei, pl Jack Frost elszívja a jég varázslatokat, de ha tűzzel támadnak rá akkor nagyobbat sérül. A démonok is kaptak beállítottságokat nem csak a főszereplő. Pl Jack Frost a Neutral-ba tartozik. Azonos beállítottságú démonok tudnak nyomni demon co-op támadást ha valamelyikük eltalálja az ellenfél gyengéjét.

A Strange Journey egy igazi hardcore RPG. A sima végigjátszás körülbelül 80 óra, de ha mindent  meg akaprsz csinálni (100% demon compendium, összes medál, összes Extra Mission) akkor  ennek a többszöröse is lehet, mert pakoltak a game-be kb 70 melléküldetést…
A zene meg pont nem olyan mint a Nocturne-ben: szimfónikus és van egyfajta sátáni feelingje 🙂  Szóval nem az amit  megszoktunk Shouji Meguro-tól. A grafika egész jó DS-hez képest:  barangoláskor  3d-s környetet látunk, a  harcot fix nézetből látjuk  két dimenziós démonokkal,  amik részletesen meg lettek rajzolva és még mozgás animációt is kaptak (hoppá Etrian  Odyssey..).

A játékban sok extrát lehet találni: minden démonhoz külön háttértörténeti leírást írtak, miután egyszer végigvittük kijön a New Game+ opció, ami tartalmaz újabb elérhető helyeket meg továbbvihetünk minden cuccot és démont az előző mentésből.

Szóval ha egy igazán összetett és fun RPG-t akarsz a DS-edre akkor én ezt tudom ajánlani, de ha nincs türelmed az ilyen hosszadalmas  gameplay-hez és nem szeretsz órákon át grindelni akkor kerüld el mind a két játékot.

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

5 hozzászólás to “Nocturne és Strange Journey (Updated v1.2)”

 1. Best Of JRPG #1: Megami Tensei Univerzum « Hardcore Gamer Blog Says:

  […] Az első SMT game ami eljutott nyugatra, a játék méltó az elődjeihez. Innentől kezdve özönlenek a Megaten játékok Palystation 2-re. Ismertetőm: itt. […]

  Kedvelés

 2. The Most Hardcore JRPG … mi is az? « Hardcore Gamer Blog Says:

  […] tetszik az Etrian Odyssey II  akkor nézzetek utána ezeknek a játékoknak is: Shin Megami Tensei Strange Journey, The Dark Spire, Etrian […]

  Kedvelés

 3. Best Of Playstation 2 Games – kategóriák szerint « Hardcore Gamer Blog Says:

  […] hogy soha többet nem fogok SRPG-vel játszani. Néhányukról már írtam posztot régebben: Nocturne, Persona 4, Shadow Hearts 1. A többiről is valószínüleg firkantok majd valamit. A többi JRPG […]

  Kedvelés

 4. Best of Nintendo DS games – mik a legjobb NDS játékok? « Hardcore Gamer Blog Says:

  […] Final Fantasy IV: nem bírtam még végigszenvedni. Ismertető: itt. Etrian Odyssey: 7/10 Ismertető: itt. Orcs And Elves: Fantasy dungeon crawler FPS, nem igazán RPG. Lunar Knights: 7.5/10 Ismertető: itt. Pokemon Diamond/Pearl Pokemon Heart Gold/Soul Silver The Dark Spire: egy nagyon nehéz dungeon crawler nagyon hardcore arcoknak. Mario And Luigi – Partners in Time. 8/10 Ismertető: itt. Mario And Luigi – Bowser’s inside Story Chrono Trigger: 9.5/10 Etrian Odyssey 2:  8/10 Ismertető itt Shin Megami Tensei Strange journey: 9/10 Biztos elfogult vagyok az SMT-vel. Ismertető: itt. […]

  Kedvelés

 5. My TOP 25 Favourite Video Games « Wagner's hideout Says:

  […] nem találkoztam vele mert nem azt az utat választottam ahol jönne. Ismertető SJ-vel együtt itt […]

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: