Shadow Hearts

A Shadow Hearts egy konzol J-RPG, a Sacnoth fejlesztette, Japánban az Aruze Corp adta ki, USÁban pedig a Midway 2001-ben. Ez az első játék a Shadow Hearts sorozatban, az előzménye pedig a Koudelka nevezetű ps1-es rpg.
A főszereplő Yuri Hyuga egy harmonixer (olyan ember aki képes átváltozni különféle démonokká ) akit egy furcsa hang vezérel amit a fejében hall. A játék az első világháborúban játszódik ahol Yurinak meg kell mentenie a lányt akit szeret és természetesen a világot is.

A Shadow Hearts egy héttel a Final Fantasy X előtt jelent meg. Sok kritikát kapott amiért 2d háttereket használt a teljes 3d környezet helyett, mindezek ellenére sok rajongója lett a játéknak az eredeti harcrendszer, a hangulat és a történet miatt.

Sztori

A történet 1913-ban kezdődik egy vonaton ahol egy Alice nevű lányt szállítanak valahova a Japánok. Ekkor érkezik meg Yuri, akit egy hang vezérelt idáig, ami azt mondta, hogy meg kell mentenie ezt a lányt. Mégegy szereplő megjelenik a vonatot, aki Roger Bacon-nek mondja magát és el akarja rabolbi Alice Eliottot. Kinyírja az összes embert a vonaton kivéve a két főszereplőt akiknek sikerül elmenekülnie a vonatról. Megkezdődik az örült kaland, hőseink bejárják egész Ázsiát, sőt még Európát is, hogy kiderítsék mi Bacon célja, miért olyan fontos Alice személye és kitől számazik a relytéjes hang.

A játéknak két befejezése van, egy jó és egy rossz. Hogy ez mi alapján fog eldőlni azt nem árulom el.

Gameplay:

Alapjában véve nagyon hasonló a többi JRPG-hez, lineáris cselekményszál, véletlenszerü támadások, körökre osztott harc…HP (életerő) MP (varázslat pont). Természetesen dungeonokban kell mászkálnunk, ládákat nyitogatnunk, vásárolnunk. Ezekben semmi különleges nem lenne ha nem találták volna ki a Judgement Ring-et, ami mind a harc, a vásárlás és a minijátékok kimenetelét befolyásolja. A főszál mellett vannak mellékküldetések amik elég szépen meghosszabítják a játékidőt, persze van New Game+ funkció is a többszöri újrajátszáshoz. A játékban összesen hat játszható karakter van, hogy mikor melyiket visszük a harcba azt elsősorban a sztori menetele határozza meg, a vége felé viszont már mi is eldönthetjük, hogy hogyan formáljuk a partyt.

Harcrendszer:

Három karakter vehet részt a körökre osztott  harcban, a szokásos parancsok közül választhatunk a menüben: támadás, varázslás, tárgyhasználat, menekülés, védekezés. Állíthatunk be formációt, hogy ki álljon elöl, ki hátul.  Minden karakternek van HP, MP és SP pontja. Az SP egy új dolog (Sanity Points): minden körben eggyel csökken, ha eléri a nullát akkor a karakter megőrül (Berserk mode) és irányíthatatlanná válik. A harcok végén természetesen XP pontot kapnak a karakterek, amitől szintet lépnek: ilyenkor kapnak plusszba HP, MP, SP pontokat.
Judgement Ring:

Egy egyedi elem a Shadow Hearts játékokban, jelen van a harcban, vásárlásnál és a minijátékoknál. Meghatározza mindezek kimenetelét. A Judgement ring egy karika, ami különböző színü szeletre van felosztva, van rajta egy forgó tű ami pörög és  a játékos állíthatja meg. A tűt a megfelelő színű szeleteknél kell megállítani.

Támadásnál (Attack Ring): ha támadunk három szeletet kell eltalálni, ha az elsőt mellémnyomjuk akkor ugrott az egész lépésünk, ha mindhármat eltaláljuk akkor a karakter végrehajt egy három ütésből álló támadást. Ha az első megvan de a többi nem sikerül akkor egyet üt a karakter.

Varázslatnál vagy Külünleges képességeknél: minden szeletet el kell találni, különben ugrott az egész. Van olyan varázslat ahol négyet van ahol csak egyet kell.

Tárgyhasználatnál egy területet kell csak eltalálni, olyan tárgyak vannak amik HP-t, MP-t, SP-t adnak vissza vagy leveszik a státusz bajságokat (méreg, csend stb).

Speciális Képességek:

Minden karakternek teljesen eltérő képességeik vannak, hat féle elem van a játékban: Tűz, Víz, Föld, Szél, Sötétség, Fény. Minden karakter besorolható valamelyik kategóriába, képességeiket ezek az elemek határozzák meg. Pl Alice a Fény elemhez tartozik, képességei többnyire gyógyítások. Minden varázslat egy bizonyos szint (Level) elérése után szerezhető meg.
Malice

Minden szörny megölése után Malice pontot kapunk. Ez töltődik..és ha eléri a legmagasabb szintet akkor a Kaszás vadászni fog a csapatunkra és mindenhol megtámad. Hogy ez ne történhessen meg le kell dolgozni a Malice pontjainkat, ezt Yuri spirituális világában tehetjük meg.
Vásárlás

Ugyanaz mint más JRPG-ben, vehetünk egyre erősebb tárgyakat, felszereléseket, az újítás az, hogy kérhetünk árengedményt ha vásárlunk, vagy adhatunk el tárgyakat drágábban. Itt jön képbe a Judgement Ring, ha kérünk mondjuk 20%-os árengedményt akkor kétszer kell eltalálnunk három szeletet a karikán. Ha elrontjuk akkor teljes áron kell megvenni a cuccot.

A Shadow Hearts-ot a hagyományos körökre osztott rpg-k kedvelőinek ajánlom, de akik egy kis horrorra és borzongásra vágynak azok is jó helyen keresgélnek.

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás to “Shadow Hearts”

  1. Best Of Playstation 2 Games – kategóriák szerint « Hardcore Gamer Blog Says:

    […] nem fogok SRPG-vel játszani. Néhányukról már írtam posztot régebben: Nocturne, Persona 4, Shadow Hearts 1. A többiről is valószínüleg firkantok majd valamit. A többi JRPG egyáltalán NEM jött be: […]

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: