Disciples 2: Dark Prophecy

A Disciples 2: Dark Prophecy egy rpg elemekkel átszőtt stratégiai játék PC-re, 2002-ben jelent meg a Strategy First fejlesztőinek kezei alól  a Disciples: Sacred Lands direkt folytatásaként. Sokkal sikeresebb lett mint az első rész. Legtöbben a Heroes sorozat riválisaként tartják számon.

Ami legelőször szembetűnő lesz az a játék eszméletlen részletes grafikája. A kalandtérkép aprólékosan kidolgozott, a karakterek és az egységek képei meg szinte már művészi határokat súrolnak. Ebben a témában simán veri a Heroes 3-mat, amiben a szörnyek kinézetei szinte már gagyinak számítanak ehhez képest. A hangulatot is meg kell említeni: nagyon sötét és zord világot sikerült megteremtenie a Strategy First-nek.

A játékmenet

A game körökre osztott, ez által egy gépen akár többen is játszhatják, de internetes kapcsolattal is ki lehet próbálni . Egy kör egy napot jelent a játékban.

A Játékos  4 faj közül választhat: Empire (emberek), Mountain Clans (törpék), Undead Hordes (élőhalottak), Legions of The Damned (démonok). Miután eldöntöttük melyik faj a legszimpatikusabb a kampány módban és a különálló pályákon is egy hőst kell választanunk, el kell dönteni, hogy milyen típus legyen: harcos, mágus vagy céhmester. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai a mágus például minden körben kétszer használhatja el ugyanazt a varázslatot sőt fele annyiért vásárohatja meg azokat. A céhmester meg sokkal többet tud lépni mint más fajta hősök sőt a tolvajainak több féle képességet is ad mint pl: bérgyilkosság.

A játékmenet nagyon összetett, talán még érdekesebb mint a Heroes-ban. Adott a kaland térkép amin mászkálhatsz a hősöddel, harcolsz és erősíted a csapatodat, van egy Fővárosod ahol minden körben egy épületet megépíthetsz. A Fővárost egy olyan erős lény őrzi amit szinte lehetetlen megverni fullos sereggel is, tehát attól nem kell félned, hogy az ellenfél véglel lesöpör a pályáról. Szóval nem az a feladat, hogy írtsuk ki az összes játékost mint a Heroes-ban, hanem mindig adott egy küldetés amit teljesíteni kell, pl megszerezni ezt meg ezt a tárgyat vagy megverni egy nagyon erős lényt a térkép közepén. Több féle épülettípus van: olyanok amik lehetővé teszik az egyre erősebb egységek toborzását, csinálhatunk mágus tornyot ami engedélyezi a varázslatok megvásárlását valamint készíthetünk templomot amiben gyógyíthatjuk egységeinket és feléleszthetjük az elesetteket. Mégegy érdekes épület a Céh amiből tolvajokat lehet kivenni. A tolvaj el tud csórni különböző tárgyakat a kalandtérképen elhelyezett kereskedőktől vagy éppen lemérgezheti az ellenséges csapatokat, de kémkedésre is használhatjuk ha óvatosak szeretnénk lenni.

Visszatérve a hősre: maximum 5 egységet vihet magával, persze vannak nagy és kicsi lények is. A nagyobban két helyet foglalnak el, tehát ha cipelsz két nagyot és egy kicsit akkor már tele van a partid. Természetesen nagyon nem mindegy az elhelyezés, mert ha hátra teszel egy közelharcit akkor az használhatatlan lesz. Ha meg az első sorba teszel egy íjászt akkor megint megszívod, mert azokat meg könnyebben lecsapják. Szóval egy csapatnak úgy kell kinéznie, hogy a hátsó sorban távolsági támadásu egységek vagy varázslók esetleg gyógyítók legyenek, elöl pedig a harcosok, nagy életerejü egységek akik sokáig bírják a strapát és védik a többieket.

Minden csata megnyerése után XP-t kap a sereged, ez eloszlik a hős és egységei között. Bizonyos mennyiség begyüjtése után szintet fog lépni a csapat összes tagja. Ilyenkor jóval erősebbek lesznek valamint a hős választhat mindig egy képességet például: Orb ami engedi a varázstárgyak használatát harc közben vagy Leadership: ez teszi lehetővé, hogy eggyel több egységet vigyünk magunkkal, Weaponmaster: 25%-al több XP-t  kapsz csaták után. De nagyon meg kell gondolni, hogy mikor mit választunk, mert bizonyos szint elérése után nem engedi a játék, hogy többet tanulhassunk.  Az egységeink is szintet lépnek nem csak a hős, ilyenkor eggyel erősebb lény válik belőlik ha meg van építve hozzá a megfelelő épület. Ez olyan mint a Heroes-ban amikor felfejlesztesz mondjuk egy Lándzsást és abból Lándzsás Veterán lesz. Csak itt több irányba lehet elvinni az egységeinket, itt nem egy fejlesztése van a lényeinknek hanem legalább 3-4. Pl: van egy Fighter-ed, abból lesz a Zombi ha szintet lép. Utána két felé ágazódik  a fejlesztése, el kell dönteni vagy Dark Lord-ot csinálsz vagy pedig Csontvázat. A Dark Lord után nincs több fejlesztés, a Csontvázból viszont még lehet Csontváz Harcos majd abból Fantom Harcos. Sok időbe fog telni mire minden fajta egységet kiismersz és kitapsztalod, hogy mik az ideális sereg összetevői.

A varázslatokról még nem esett szó. Csak csatán kívül lehet őket elhasználni és minden esetben manába kerülnek. Rengeteg féle van, sajátosságuk mindig fajtól függ. A démonoknak pl szinte csak támadó varázsigéik vannak, míg az emberek gyógyításokat és buffokat használnak inkább. Honnan szerezhetünk manát? A térképen elszórtan kristályok helyezkednek el , ezeket a területeket el kell foglalni a Rod Planter karakterünkkel. A Rod Planter-t a Fővárosban lehet megvenni, ha leülteti a Rod-ot a mana kristályra akkor elfoglalod azt és a területed el kezd terjeszkedi. Minden körben egyre nagyobb területed lesz attól függően, hogy mennyi Rod van letéve és mennyi mana kristállyal rendelkezel. 4 féle mana fajta létezik: pl a Life mana az Empire-höz tartozik, a Death mana pedig az élőhalottakhoz. Gyakorlatilag ez adja meg leginkább a játék stratégiai részét, elfoglalni egymás “nyersanyagait” és területeit.

Történet:

Kezdetben nem volt semmi csak az istenek. Létezik a legfőbb isten a Highfather, akinek az angyalok a szolgái. Egy ilyen angyal volt Bethrezen, a Highfather kedvence. A főisten megajándékozta a teremtés képességével és magára hagyta őt. Bethrezen  megalkotta Nevendaar földjét majd segítségére hívta a többi istent is. Gallean és Soloniele életet adtak az elfeknek és egyéb misztikus lényeknek. Wotan létrehozta a törpéket, Bethrezen pedig az embereket. Mikor Bethrezen elindult vissza a Highfather-hez, hogy megmutathassa neki művét az angyalok akcióba léptek. Ugyanis ők féltékenyek voltak a főisten kedvencére, utálták őt. Mikor a főisten visszatért tanítványával szörnyű látvány tárult elé, mindenütt háború és pusztítás dúlt. Az angyalok cselszövése miatt a Highfather megbüntette Bethrezent és elzárta őt. Több mint tíz ezer év múlva a bosszúra éhes Bethrezen  megalkotta az új fajt a démonokat. Egy célja maradt csak: a pusztítás, ezért ráküldte “gyermekeit” először is az elfekre. A démonok felgyújtották az erdőket majd az elfek elkezdtek menekülni a hegyekbe. Ekkor a törpék azt hitték, hogy az elfek meg akarják őket támadni. Ezért Wotan megölte Gallean-t, kitépte a szívét és a belehajította a Napba. Soloniele kétségbeesésében szerelme után ugrott, ezért leégett a bőre majd külsőleg és belsőleg is megváltozott. Ezután rájött, hogy van egy olyan képessége, hogy a halottakat újra életre tudja hívni. Megölte népét és létrehozta belőlük saját csatlósait, ettől kezdve dúl a háború a négy főisten között, Nevendaar összes élőlénye az istenek parancsait követik, mind csak bábok.

Miből áll maga a Disciples 2?

Disciples 2: Dark Prophecy (2002): az alap játék, tartalmaz 4 campányt, tehát minden fajhoz egy sztori módot.

Disciples 2: Servants Of The Dark (2003): Tartalmazza az alap 4 kampányt, e mellett kap +3 küldetést az Undead Hordes és a Legions Of The Damned. Tehát folytatódik a gonosz fajok sztorija.

Disciples 2: Guardians Of The Light(2003): Ugyanakkor jelent meg mint a Servants Of The Dark, ez a rész a Mountain Clan-hoz és az Empire-höz ad egy-egy mini kampányt, tehát 3-3 küldetést. Ha ezt a két részt felinstallálod a gépedre akkor összeolvadnak és együtt alkotják a Gallean’s Return-t.

Disciples 2: Rise Of The Elves(2003) Tartalmazza az új fajt és annak kampányát. Nem kombinálható a Gallean’s Return-nel. Külön kell felinstallálni…

Disciples 2: Gallean’s Return – ez ki lett adva 2005-ben külön, egybe foglalja a Dark Prophecy-t és a két kiegészítőt: Servants Of The Dark, Guardians Of The Light. Ez lenne az a rész amit érdemes lenne megvenni ha tökéletes Disciples 2-őt akarsz a gépedre, de nem az …mivel nincsenek benne az elfek…

…ezért ha azt szeretnéd, hogy meglegyen a Full Disc 2 játék: meg kell venned a Gallean’s Return-t meg a Rise Of The Elves-t. Ezt a kettőt kell feltenned ami két külön játék. Könyörgöm, MIÉRT nem tudták megcsinálni egyben az egészet???

Disciples 2: Gold (2005) – ez egy fullos kollekció lenne, (ha nem adtak volna ki ezután mégegy részt)  de nem az, mert azért se csinálták meg, hogy a Rise Of The Elves meg a Gallean’s Return együtt alkosson egy játékot. EGyébként ez a kollekció tartalmazza az eddig összes részt, az USÁ-ban 4 CD-s, Európában meg 8…

Disciples 2: Rise of The Elves Gold  (2006). Ez nem más mint a Rise of The Elves újra kiadása 4 küldetésből álló mini kampánnyal.

Na erre varrjál gombot, szép mi? Eddig nyúzni egyetlen egy játékot.

Végszó:

Fantasy és stratégia rajongóknak szinte kötelező darab. A kampány és a multiplayer is egyformán jó szórakozást tud nyújtani. Több száz óra játékidőt simán bele lehet áldozni. Az ember akár még évek után is előveszi, hogy lenyomjon egy menetet, pont mint egy Heroes.

Címkék: , , , , , , , ,

13 hozzászólás to “Disciples 2: Dark Prophecy”

 1. hergabrielle Says:

  Csak annyi hozzáfűzni valóm van hogy meg van a Gallean’s return, illetve a Rise of The Elves is és az utóbbit az előbbi főkönyvtárába telepítettem, néhány file-t felül írt de egyben van a kettő. Akár a sima GR, akár a ROTE exe-jét indítom egyben van a két játék, egyszerre elérhető mind az öt kampány, az összes single map, a régi hőseimet is importálhatom az uj questekbe szóvel minden működik:) jó cikk:)

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Basszus találtam egy Disc 2 fant.:) Ezt a módszert meg nekem is meg kéne csinálnom majd. Kár, hogy már jó rég óta játszottam vele.
   “Jó Cikk: )” -kösz 🙂 csak még hozzá kellett volna írnom 1-2 fontosabb dolgot: hogy zalik a harc meg ilyesmi.

   Kedvelés

 2. hergabrielle Says:

  nm:D a cikked hatásra újból elővettük haverommal és még ma is nagyon állat hangulata van:D Kenterbe veri a ratyi Heroes4et:D

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Nah jól tettétek 🙂 Heroes4-et simán veri, sőt még a 3-mat is. Heroes-ból szerintem a 2. lett a legjobb meg az 5. Meg persze a Clash Of Heroes, az baromi jó.
   Lehet írok majd külön bejegyzést a kedvenc Disciples fajomról.

   A Disciples 1-et nem próbáltátok? Mi igen és nem lehet ketten játszani 1 gépen. 😛

   Kedvelés

 3. Aga Says:

  Igényes szép leírás:) Ez tetszik nagyon. Mellesleg hogy hozzá kell írj valamit, lehetett volna, de így is jó, akinek megtetszik, ez alapján is meg fog, akinek meg nem, annak lehet hiába írsz még oldalakat… Szerintem.
  Hergabrielle kommentjét kiegészítve, ha viszont van egy Gallean’s Return-ös mentésed, az nem lesz kompatibilis a Rise of the ELves-el:S Ma ezzel szorakoztunk, h kimentsük abbol a hőst…(lehet, hogy csak multira igaz, mi csak abban probáltuk).

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Ebben egyet értünk. Akinek nem tetszik annak hiába írnék róla oldalakat.
   Azt tudom, hogy nem kompatibilisek… csináltam olyat, hogy Rise Of The Elves-ből átvittme egy élőhalott hőst a Gallean-ba és nem indult el a játék (azonnal kilépett). lv. 19-es volt asszem 🙂 na mondom fasza. És a Servants of the dark kampányt akartam vele vinni. Úgyhogy nem csak a multira igaz.

   Kedvelés

 4. OMG it’s over 10.000! « Hardcore Gamer Blog Says:

  […] Disciples 2: Dark Prophecy […]

  Kedvelés

 5. My TOP 25 Favourite Video Games « Wagner's hideout Says:

  […] A Heroes-hoz hasonló körökre osztott stratégiai játék, de sok dologban különbözik tőle. Az egyik, hogy itt nem kell több száz fős sereget legyártanunk. Maximum hat tagú lehet a csapat és ők fejlődnek is, szintet lépnek és mindig továbbfejlődnek. Egy egységből sok mindent kihozhatunk, több ágú fejlődés rendszer van. Másik dolog ami megkülönbözteti a Heroes-től az darkos hangulat és rendkívül profi módon megrajzolt képek. Ja és ennek ismerem a történetét is.. a Heroes sorozattal ellentétben. A Disciples azért került ennyire hátra mert sokkal később ismertem meg mint a Heroes-t. Még tudnék rizsázni, de már írtam róla egy ismertetőt: itt. […]

  Kedvelés

 6. Disciples 2: Dark Prophecy | Game Glist Says:

  […] Disciples 2: Dark Prophecy hardcoregamer102.wordpress.com […]

  Kedvelés

 7. Első « Wagner's hideout Says:

  […] hétig, ez betudható az ünnepeknek és egyéb dolgoknak. Viszont előre szólok, hogy holnaptól DISCIPLES2 HÉT lesz itt a blogon. Ami azt jelenti, hogy hét darab Disciples-szel kapcsolatos bejegyzéssel […]

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: