Persona 4

 

 

A Persona 4 egy konzol rpg, mely a Persona sorozat hatodik darabja és a Shin Megami Tensei sorozat szerves része. Fejlesztő és a kiadó is egyben: Atlus. Először 2008. nyarán jelent meg Japánban, tehát elég friss gyártmány. Megjelenése évében a legtöbb példányszámban eladott játék lett J országban.

Gameplay:

Ugyanúgy mint a Persona 3-ban, itt is keverik a tradicionális jrpg elemeket dating sim-es játékmenettel. A főszereplőt elnevezzük a game elején, majd suliba kell járnunk, ismerkednünk másokkal tehát növelnünk kell a virtuális kapcsolatainkat (Social Link), munkát vállalhatunk(Part-time job) amiért pénzt adnak vagy statisztikai pontjaink nőnek  tőle (Courage, Knowledge, Diligence, Expression, Understanding stb), vásárolhatunk (item shop, weapon shop) és egyéb elfoglaltságokkal tölthetjük időnket: horgászás, olvasás, tanulás, főzés stb. Minden fajta időtöltés elvesz egy napot a játékból, az egész játék időtartama amúgy egy telsjes év. Érdemes növelni a főszereplő tulajdonságait, mert pl akadnak olyan személyek akik addig nem beszélnek veled, amíg nem elég magas pl a Bátorságod. Van egy szereplő aki akkor áll szóva veled ha maxra fejlesztetted a Courage meg a Knowledge pontjaidat.  Knowledge növelésére legjobb módszer a tanulás, könyvtárba járás, vagy helyes válaszok megadása tanóra alatt. Ilyeneket kell csinálni  komolyan, tiszta jó nem? 😀

A hétköznapi élet dolgai mellett pedig ott van a harc, amikor belépünk a Midnight Channel-be egy másik dimenzióban találjuk magunkat (TV world) ahol dungeonokban kell mászkálnunk és szörnyeket (Shadow) ölnünk. A Persona 3-ban egyetlen egy dungeon volt: a Tartarus  ami kétszázvalahány emeletesre sikeredett ha jól emlékszem. Persona 4-be viszont csak tíz emeletes dungeonoket raktak bele és mindegyik teljesen más dizájnt kapott, tehát itt változatosabbak mint a 3-ban és nem olyan hosszadalmasak. Természetesen minden dungeon végén lesz egy boss fight, 1-2 kivételével mind nagyon komoly ellenfél. Tehát hétköznapi életet kell élnünk és mellette szörnyekre vadásznunk úgy, hogy a két dolog közt megtaláljuk az egyensúlyt, mert egyik részét sem szabad elhanyagolni.A történet:

Új fiúként érkezik a nagyvárosból egy vidéki kisvárosba (Inaba) a főszereplő, beköltözik egy nem túl közeli rokonhoz (Dojima) aki egy nyomozó és van egy lánya Nanako. Ez ahely lesz az otthona egy éven keresztül. Be kell illeszkednie az új környezetbe az iskolába, de ez amúgy sem menne könnyen ráadásul még egy rejtélyes gyilkosság is történik a suli közelében: találnak egy villanypóznára fellógatott hullát. Elkezdődik a nyomozás melyet természetesen Dojima vezet egy kollégájával Adachi-val. Az áldozatok száma egyre csak nő, a szálak pedig bonyolódnak. Egy nap érdekes pletykát hallunk a Mindnight Channel-ről: egyesek azt állítják, hogy ha éjfélkor bekapcsoljuk a tévét, akkor megpillantjuk benne lelki társunkat. A főszereplő aznap este ki is próbálja mire megjelenik egy alak a tévében majd hamar el is tűnik. Ez még semmi, mert az az illető aki a Mindnight Channelben megjelenik az másnapra különös gyilkosság áldozata lesz. Az egészet pedig az teszi még furcsábbá, hogy a főszereplő rájön, hogy képes belemászni a TV-be… Természetesen később kiderül, hogy többen is rendelkeznek ilyen képességgel  és együtt indulnak el a TV világba, hogy megakadályozzák a soron következő haláleseteket. A sztori persze egyre jobban bonyolódik és a végén elkerülhetetlen lesz a világ megmentése. Persze előfordulnak majd meglepő fordulatok és WTF pillanatok is. Amúgy három féle befejezése van: rossz(elkeserítő), jó és valódi ending.

 

Hogy mi van a TV világban?

Harc, harc, harc. Végig kell mennünk az összes 10+ emeletes dungeon rendszeren, mindig találsz majd egy mid-boss-t a felnénél, a tetején pedig egy boss. A dungeonok végén lévő boss mindig az éppen megmentendő személy materializálódott Shadow énje. Minden emelet tele van szórva ellenfelekkel (shadow) akik össze vissza sétálgatnak. Ha ezekhez hozzáérünk akkor beugrik a csata képernyő és indul a harc. Az érintkezés a következő képpen történhet:

 • 1. észrevesz minket a shadow és megtámad, ilyenkor ő lesz előnyben a harc során
 • 2. nem vesz észre minket és hátbatámadjuk, ilyenkor nekünk kedvez a helyzet
 • 3 észrevesz minket, de sikerül előbb megütnünk azt mielőtt ő sújtana le ránk: ilyenkor általában senki nem kerül előnyösebb helyzetbe.

A labirintusokban természetesen nem csak szörnyekkel fogunk találkozni, ha szerencsések vagyunk kincsesládákra is bukkanhatunk amiből két fajta létezik: normál és  aranyszínü, az utóbbihoz külön kulcs kell ami nagyon ritka. Ezekben mindig nagyon táp cuccokkal fogunk találni.

A Harc:

A harcban négy általunk választott karakter vehet részt, a főszereplőnek muszáj bent lennie a csapatban. A másik három karakternél választhatunk, hogy maguktól cselekedjenek vagy konkrétan mi irányítjuk őket. A harcrendszer körökre osztott: a SMT: Nocturne-ből ismerős Press Turn rendszer továbbfejlesztett “perszónásitott” változata. Skilleket kell alkalmaznunk, ki kell használni az ellenfél gyengepontjait (weakness). A harc végén nyerünk pénzt (yen) és egyéb tárgyakat, valamint legtöbbször húzhatunk egy kártyát ez úgy történik, hogy a gép megkeveri a paklit  és el kell találnunk azt amelyiket kinéztük magunknak (persze ha tudod szemmel követni) ha ez sikerült akkor kaphatunk egy új  Personát.

Persona:

A Personák démonok, istenek, mitológiai lények szellemi megnyilvánulásai. Szóval a Megaten játékok ellenfelei amiket pár kiválasztott tud csak megidézni. Erre képes a főszereplő és pár iskolatársa. Aki megidéz egy Personát, annak örök életére összefonódik a sorsa ezekkel a furcsa lényekkel. A Persona 4 sztorijában a Shadow nem más mint egy ember énjének elfolytott része, ha pedig elfogadja ezt az relytett ént akkor képes lesz megidézni a saját Personáját. Minden szereplőnek egy Personája leszet, ez alól csak a protagonista kivétel, ő képes többet is elraktározni egyszerre és akár össze is fúzionálhatja őket. A Personák 22 „Arcana” szerint csoportosíthatóak, ami a Tarott kártyák ismert jegyeit jelentik. A Bolond, a Hold, a Nap, az Uralkodó, a Szerelmesek, az Erő stb… Minden Arcanának megvannak a sajátosságai, és mindegyikhez egy szociális kapcsolat (Social Link) is tartozik, amit a való világban fejleszthetünk. Ha egy szociális kapcsolatunk fejlődik, ami például a Csillag Arcanához tartozik, akkor a Csillag jegyű Personákból is erősebbeket tudunk előállítani.

Persona Fusion:

Mint más SMT játékban (devil summoner, nocturne) itt is össze tudjuk keverni démonjainkat (kénytelenek leszünk), hogy a régi megunt szörnyekből egy új erősebbet csináljunk. Több féle fusion létezik a P4-ben is, eleinte csak 2 vagy 3 démont keverhetünk össze, majd később megjelennek a speciális fusion lehetőségek, ahol 4-5 vagy akár 6 Personát gyúrhatunk össze. Aki az egész műveletet végzi: Igor, a régi ismerős az előző részekből. A Personák képességei nélkül lehetetlenség a harcokban boldogulni.

Karakterek:

A főszreplő: személyiségét mi képzeljük el, ugyanis nem szólal meg az egész játék során, mi nevezzük el. Personája: először Izanagi, majd utána akármi lehet.

Yosuke: akivel először találkozunk, az osztály bohóca, minden poén forrása. Mindig fölburol a biciklijével, csajozós természeténél fogva mindig konfliktusba kerül a lány szereplőkkel. Personája egy békaszerű ninja oriási vigyorgó fejjel (Jiraiya), egyébként jól néz ki csak hülyén írtam le. Szél mágia beállítottságú (Garu).

Chie: kung-fu film rajongó, hiperaktív, jó kedvű lány, aki szabadidejében tréningel a folyóparton. Personája Tomoe, egy izmos nő Bruce Lee ruhában lándzsa-szerű fegyverrel. Miben jó? Fizikai támadásokban nagyon is, Jég mágiája van, de abban gyenge (Bufu).

Yukiko: a játék elején még mélabús természetű lány, később változik az egyénisége és vidámabb lesz. Egy fogadóban szokott dolgozni (Amagi Inn), ahol kisegíti a családját. Personája legyezőkkel harcol, tud gyógyítani (Media) és ért a tűzmágiához (Agi).

Kanji: a rosszfiú, volt motoros banda vezére, fél a lányoktól (az emberektől?), kemény, agresszív természetűnek mutatja magát, egyesek szerint homokos, bár szexuális beállítottságát szerintem konkrétan nem mondják ki a játékban. Personája: Take Mikazuchi újradizájnolva, elekromos mágiát (Zio) és fizikai támadásokat használ.

Rise: egy popsztár aki Inaba városba költözik, hogy kipihenje a sztárság fáradalmait és egyszerű diákként élhessen. Ő a support karakter, nem vesz részt a harcban, Personája különböző bónuszokat ad, pl minden harc után visszagyógyul a csapat hp-ja 5%-ot stb.

Teddie: Tuti, hogy ő a legemlékezetesebb karakter. Vele a TV világban találkozunk először, ugyanis ő ott él. Amúgy ő egy üres maci jelmez. Többet nem is írnék róla, nem spoilerezem le inkább. 😀 Personája egy ilyen pajzs szerű figura, nem nagyon próbálgattam.

Naoto: Ő egy szuper-detektív csajszi, aki fiúnak adja ki magát, dizájnja a Devil Summoner főszereplőjére emlékeztet leginkább. Personája egy kis csávó bazi nagy karddal meg pici szárnyakkal…nem nagyon próbálgattam, de tud megidolát (almighty damage).

Végszó :

A Pesona 4 egy rendkívül izgalmas thriller-dráma sztori össze-vissza csavart mégis logikusan felépített történettel. 60-70 óra játékidőt fog elrabolni az életedből,  kapsz New Game+ funkciót ha végigviszed. Több mint 160 féle Personát hozhatunk létre, létezik három befejezés amit már említettem. sokan nem fognak rájönni az igazi ending-re. 🙂 Három nehézségi szint közül választhatunk a játék elején; Easy: ez sztem túl könnyű még kezdőknek is ráadásul unalmassá teszi a játékot, Normal: ezt tapasztaltabbaknak ajánlják, én ezen nyomtam és nekem pont megfelelt, mert gondolkodni kellett és volt benne kihívás, Hard: ez inkább az őrülteknek, Persona fanatikusoknak való, még nem mertem kipróbálni. 😀

A zene a már megszokott Shoji Meguro muzsika: nagyon menő lett megint, ezt már megszokhattuk a többi SMT játékból. A grafika a széptől elég messze van de viszont nagyon stílusos, ugyanazt a motort használja a játék minta Persona 3, ráadásul  ugyanúgy beágyaztak animés bejátszásokat is…
…nah, nem szaporítanám tovább a szót: ha a Playstation kettesedre keresel egy nagyon összetett, jól megírt jrpg-t akkor ezt próbáld ki mindenképpen.

 

Címkék: , , , , , , , ,

16 hozzászólás to “Persona 4”

 1. Best Of JRPG #1: Megami Tensei Univerzum « Hardcore Gamer Blog Says:

  […] A P3 minden hibáját orvosolták, a hangulat pedig még vidámabb lett. Sokkal jobb mint az előző rész. Ismertetőm: itt. […]

  Kedvelés

 2. Best Of Playstation 2 Games – kategóriák szerint « Hardcore Gamer Blog Says:

  […] soha többet nem fogok SRPG-vel játszani. Néhányukról már írtam posztot régebben: Nocturne, Persona 4, Shadow Hearts 1. A többiről is valószínüleg firkantok majd valamit. A többi JRPG […]

  Kedvelés

 3. Viv Says:

  Főhős – Yosuke – Yukiko – Naoto csapattal vittem végig, és nagyon szerettem, tényleg jó játék. 🙂

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Üdv. : D
  Nem is tudtam, hogy te ilyeneket csinálsz. 😄

  BtW. Én meg Főhős, Yosuke, Chie, Kanji. Nekem ez volt a nyerő csapat.

  Kedvelés

 5. Viv Says:

  Pedig csinálok ám ilyesmit is. 😀 Legközelebb amúgy Főhős – Yukiko – Teddie – Yosuke felállással tervezem. 😀

  A 3ast meg épp most játszom PSP-n. Tököm Tartarus. Sose lesz vége… >.< 😀

  Kedvelés

 6. Wagner Says:

  Csak nem szoktál nyilatkozni semmi játékról, csak a Perfect World MMO-ra emlékszem. : )

  Amúgy hármas több szempontból is sucks, főleg a Tartarus miatt mert tényleg olyan mintha sose lenne vége. Én pl. alig vártam már, hogy a game végére érjek annyira untam. Ehhez képest a 4. igazi felüdülés volt.
  Ha érdekel ez a téma akkor próbáld ki a Nocturne-t is vagy a DDS-t, utóbbiról nemrég írtam egy posztot.

  Kedvelés

 7. Viv Says:

  Rajta vagyok a dolgon, most a fő-smt játékokat szeretném végigvinni, múltkor láttam egy ismerősömnél mikor a Nocturne-főboss-fightot csinálta, és így “Awwwwwwww!” Szóval ki kell próbálnom. 😀

  Majd lehet, hogy elkezdtek írni néhányról ami tetszett… tales of the abyss, meg ilyesmik. Amúgy most körbelestem és csak annyit a női top 21-hez, hogy Taki & Ivy rulzzz. 😀

  Kedvelés

 8. Wagner Says:

  Fő SMT játékból csak négy van: első kettő super nintendo-ra, harmadik Nocturne, negyedik meg Strange Journey DS-re. Harmadik és Negyedik bizony rohadt jók, az első kettőhöz meg már szinte mazochistának kell lenni, annyira húzósak.

  Jól van, várom a bejegyzéseket. Tales of The Abyss-t kb. 2 óráig bírtam, lehet a pocsék angol szinkron miatt dobtam ki a kukába már nem is tudom. De lehet, hogy majd bepótolom.. 3DS-re úgyis portolják, olyat meg majd veszek úgy 5 év múlva. 😄

  Taki és Ivy tényleg rulzzz, bár nem vagyok egy Soul rajongó. Ezek szerint verekedni is szoktál?

  Kedvelés

 9. Viv Says:

  Szerintem az Abyss-t próbáld ki japó szinkronnal. Az angoltól én is falra másztam. (Mondjuk a j-verzsönben meg nem volt felirat a videóknál, meg harc közben nem érted a random dumákat, de semmi lényegesről nem marad le az ember. Az ending utáni videót kell megnézni TeCsőn angol felirattal hogy értsd, aztán ennyi.)

  Én sem vagyok kifejezett rajongója a SC-nak, de randomkodni jó. Sőt, annak nagyon jó. Főképp a 3as. A 4est kipróbáltam, de szerintem fos. Ráadásul Ráadásul a mellek mérete fordított arányosságban nő a ruhákéval. Kicsit irritáló, mikor a maradék páncélt is leveszik a görög “harcosnőről”, csak hogy kint legyen mindene. :/ De most úgy tűnik, az 5ös egész jó lesz. :3

  Naszóval ja, szoktam verekedni. 😀

  Kedvelés

 10. Wagner Says:

  Majd egyszer kipróbálom az Abyss japánul is, de valahogy már nem szeretek annyira ps-ezni, átszoktam a handled-re. Még a Devil Summoner 2-őt se fejeztem be.

  SC szerintem is a harmadik rész a jó (na meg az első), randomkodni is szórakoztató benne, mondjuk csak azt szoktam mert játszani nem tanultam meg vele. 😄 4 meg tudom milyen: Soul Calibur Bigger Boobs Edition is lehetne a címe. Szóval jó a 3. de ha választani kell inkább a Virtua Fighter vagy a KOF.

  Kedvelés

 11. petya Says:

  imádom ezt a játékot!!!!!csak az a gáz hogy már töb mint 130 órája nyomom és nem tudok egyszerüen adachival harcolni!!!kerestem végigjátszást nem találtam agnolul nem nagyon tudok szóval off az angol végigjátszás is!de egyszerüen nem vágom hogyan tudnék harcolni ellene ott tartok amikor namatame a kórházban van és választanom kell hogy bevágom a tv-be vagy hagyom a rendőrőkre!választottam azt is hogy hagyom és azt is hogy bevágom de ezzel csak szegény nanako járt pórul (meg én)és 2-szer ugyanazt a befejzést néztem végig miközben ha jól tudom ezzel eggyüt három van!valamit kihagytam vagy csináljam meg 3.-jára is a gamet?meg hol lehet it nehézségi szintett állítani?nem akkorm ikor végigviszed elöszőr(easy) másodjára meg medium?PLEASE HEEEEEEEEEEEEEEELP!!!!!!!

  Kedvelés

 12. Wagner Says:

  130 órája? Az elég durva, úgy emlékszem nekem 80 óra volt az egész. Ha meg nem tudsz angolul akkor elég érdekes lehet így a játék… : S
  Ennél a résznél amúgy én is megakadtam, de utánanéztem, hogy miket kell választani. Ezeket kell mondani a kórházban:

  Response #1: Wait a second here…
  Response #2: We’re missing something.
  Response #3: Namatame’s true feelings.
  Response #4: Something’s been bothering me.
  Response #5: We’re missing something.
  Response #6: Calm the hell down!

  Nehézséget úgy emlékszem, hogy csak a játék elején lehetett állítani.

  Kedvelés

 13. petya Says:

  jó hát pár szót értek de ennél nagyon fenn akadtam a másik amit még nem vágom az margaretnek a fusiói egyszerűen mit és hogy?
  pedig elvileg ő 1 secret boss és gondolom hogy ellene harcolhas maxra kell vinni a social láncot vagy mi
  ha még itt is tudnátok segíteni na annak piszkosul örülnék!

  Kedvelés

  • Dodgers Says:

   A fúziós ITT találsz választ, a 16.4-es ponttól kezdve. Ezt azért is érdemes megcsinálni mert csak ezekkel a fúziókkal lehet kimaxolni a Social Linkjét, ami meg kell ahhoz hogy megküzdhess vele. Tehát részben eltaláltad a kihívásához szükséges feltételt, de van még egy pár azon kívül:

   a.) December végégig gyakj le minden alternatív bosst minden dungeönben Heavenig bezárólag (vagyis: amint kimenekítettél egy embert egy dungeonból, csináld végig újból az adott dungeönt, és a végén ott lesz az alternatív boss).

   b.) Mivel a művelthez kell az Igortól március 20-án kapott Orb, ezért amint megkapod Igortól az Orbot és visszakerülsz az utcára, menj vissza a Velvet Roomba, ahol megkapod a meghívást a harcra. Az Orbot egyébként úgy kapod meg ha helyesen válaszolsz a kórházas jelenetben a kérdésekre és megcsinálod a megnyílt Adachis dungeönt. Utána a játék ugrik egyet március 20-ára, amikor meg lehet kapni Igortól az Orbot.

   c.) Ha mindent jól csináltál akkor Margaret a Heaven dungeön végén vár majd, egy kellően szivatós harc képében.

   Kedvelés

 14. Wagner Says:

  Mire gondolsz Margaretnek a fúziói alatt?
  Azt tudom, hogy lehet ellene harcolni csak azt nem, hogy hogyan. De majd utánanézek. : ) Vagy majd Dodgers megmondja, ő a P4 mester.

  Kedvelés

 15. petya Says:

  hát azt hogy ugye margaretnél is van 1 social links és hogy azt meg csináld különböző fúziókat kel csinálnod.nála az első hogy az ippon datara a sukukuja képessége legyen én erre gondoltam. csak itt is az van hogy 2 persona fúziójánál legyen meg az adott képesség csak hogy azt nem tom hogy melyik persona hányas level legyen vagy az nem is érdekes csak fúzió és kész? erre gondoltam margaret alatt.

  nagyon köszönöm a segítségeteket mindenki!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: