Phoenix Wright: Ace Attorney

Ez egy visual novel-szerű kalandjáték, amely Nintendo Ds-re jelent meg, de először Gameboy Advance-on volt elérhető. Ez az Ace Attorney sorozat első része. Ebben az epizódban egy Phoenix Wright nevű pályakezdő ügyvédet kell alakítanunk és öt nagyon összetett bűncselekményt kell megoldanunk. Phoenix mellé persze kell egy méltó rivális, egy ügyész aki minden részben feltűnik: Miles Edgeworth. Mivel a game nagy siker lett több folytatást is csináltak hozzá: Phoenix Wright: Ace Attorney: Trials and Tribulations, Phoenix Wright: Ace Attorney: Justice For all, Apollo Justice: Ace Attorney, Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth.

 

A játékmenet

két részre osztható: a nyomozás és a tárgyalás. A nyomozás során Phoenix szemszögéből látjuk az eseményeket. Egy menüből kell kiválasztanunk, hogy hova szeretnénk menni. Őrültebbnél őrültebb karakterekből kell kiszedni információkat, bizonyítékokat kell keresni az éppen aktuális bűncselekmény helyszínén. A tárgyalás során pedig már külső szemlélőként látjuk Phoenix figuráját amint riválisával Miles-szal az ügyésszel áll szemben. Itt mindig meg kell hallgatni a tanu vallómását, majd nekünk kell felfedezni a szövegben az ellentmondásokat. Ha ez megvan akkor a megfelelő bizonyítékkal kell igazolnunk, hogy a tanu nem mond igazat. Ha hülyeséget csinálunk vagy mutatunk akkor a bíró megbüntet minket. Öt ilyen büntetés után a vádlottat bűnösnek nyilvánítják és nekünk annyi, Game Over. Tehát nagyon figyelni kell a vallomásra meg a jegyzeteinkre is. Ugyanis Phoenix jegyzetet készít minden bizonyítékról, valamint minden fontos adatot eltesz magának, mint pl halotti bizonyítvány. Ezeket figyelmesen átvizsgálva megtalálhatjuk az ellentmondásokat. Amikor pedig már úgy gondoljuk, hogy megoldottuk az ügyet ne örüljünk előre hiszen Miles-nak mindig van valami trükk a tarsojában. A játék teljes mértékben kihasználja a DS adottságait. Az érintőképernyőn válogathatunk a jegyzetek és helyszínek között, ugyanezt megtehetjük a gombokkal is.

 

Sztori:

 

Múlt béli események az episode 4-ből: volt egyszer három 9 éves gyerek, egy osztályba jártak: Phoenix, Miles és Larry. Miles akkor még ügyvéd akart lenni, mert apja is az volt ráadásul a legjobb. Egy nap Phoenix nagyon rosszul járt a suliban, pont hiányzott és ezért rákentek egy balhét. Valaki ellopta Miles kajapénzét és mindenki Phoenixet gyanusította még a tanár is. Phoenix soha nem érezte még ilyen rosszul magát. Ekkor jött be a képbe Miles, egyedül ő védte meg és kiállt mellette, mondván ha nincs bizonyítékuk akkor ne vádolják. Utána jött Larry is, aki azt mondta, hogy ha Phoenix azt állítja, hogy nem ő lopta el a pénzt akkor az úgy is van. Ettől a perctől fogva lettek ők hárman igaz barátok.

Nem sokkal ezután a bíróságon szerencsétlen dolgok történnek. Miles, apja és egy alkalmazott (Yanni Yogi) bent ragadtak egy liftben órákon keresztül totál sötétségben. Miles apja és Yanni Yogi összevesznek, mert elfogy a levegő.Yogi megtámadja az apukát. Miles észrevesz egy pisztolyt a földön megfogja és nekivágja Yogi-nak majd ezután elveszti eszméletét. Miles később felébred a kórházban: megtudja, hogy apja meghalt Yogi meg agykárosodást szenvedett. Természetesen tárgyalás lett az ügyből, a Yogi gyanusitottként szerepel, de elengedik. Miles ettől a naptól fogva megváltozik apja halála miatt: átiratkozik egy másik iskolába és eldönti, hogy inkább ügyész lesz és el fogja intézni, hogy minden gyanusitottat bűnüsnek nyilvánitsanak akár ártatlan akár nem. Kegyetlen és hírhedt ügyésszé válik aki hamis bizonyítékokat fabrikál és mindent elkövet a cél érdekében (legalábbis ezt pletykálják róla). A lift incidens óta pedig minden este rémálma van: az hogy ő ölte meg a saját apját véletlenül. Phoenix pedig elhatározza, hogy ügyvéd lesz azért, hogy majd találkozhasson mégegyszer barátjával, tudta, hogy úgyis szembe kerülnek majd a tárgyalóteremben.

Ez 15 évvel később meg is történik mikor megint előveszik ezt a liftes ügyet. Van minden ügynek ilyen határideje, hogy ha 15 évig nem zárják le akkor meg nem történtnek nyilvánítják. Maradt 3 nap, hogy minden kiderüljön. Ki ölte meg Miles apját, mi történt Yanni Yogi-val. Sőt végül még azt is megtudjuk, hogy ki lopta el Miles kajapénzét.

 

Fontos Szereplők:

Mia Fey: Phoenix “tanítója”, az első tárgyalásokon segíti Phoenixet, a 2. epizódban meggyilkolják. De később felbukkan mikor húga Maya megidézi a szellemét. lol

Maya Fey: Mia húga, a 2. epizódtól szerepel, Phoenix-nek segít a nyomozásban, ő egy spirit-medium, tehát spirituális képességei vannak, habár nagyon gyengék, meg tudja idézni nővérének szellemét szorult helyzetekben. Nagyon szórakozott és bolondos személyiség. A karakter felhozatal amúgy nagyon változatos, de egyértelműen Phoenix és Miles rivalizálása tette híressé a játékot.

Detektív Gumshoe: a rendőrség egyik legjobb embere, segíti az ügyészséget és szeret Miles-szal dolgozni, minden részben szerepel. Vicces figura, gyakran lejjebb veszik a fizetését, mert soha sem azt csinálja ami a dolga lenne.

Végszó:

A DS konzol egyik kötelező darabja. Persze ha akciódús játékra vágysz akkor ezt semmiképpen nem ajánlanám. Elsősorban kalandjáték-és anime rajongóknak fogja elnyerni a tetszéséz. Ha pontoznom kéne akkor 8/10 lenne az értékelésem.

Címkék: , , , , , ,

7 hozzászólás to “Phoenix Wright: Ace Attorney”

 1. siklara Says:

  OBJECTION!

  Amúgy egyetértek, kötelező darab, bár a post szvsz kicsit spoileres lett. 🙂

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Pedig igyekeztem nem lespoilerezni a legfontosabb dolgokat. 🙂

  Kedvelés

 3. siklara Says:

  Csak Miles apjának történetére gondoltam, ami valamikor a case 4 körül derül ki, de nem akartam szőrszálhasogatni, amúgy meg teljesen jó, alapos bejegyzés, még sok ilyet 🙂

  Kedvelés

 4. Dodgers Says:

  Az ilyenekért kedvelem a Capcomot: van, amikor olyan stílusokba nyúlnak bele, amik elvileg rég kihaltak, ezzel nagyon jó játékokat készítve (pl PW, Megamanek egy része), és van, amikor csak a féktelen harácsolásra megy el minden energiájuk (Street Fighter 2).

  Kedvelés

 5. Wagner Says:

  Jah, a Street Fighter II-ből kb 15 féle kiadást csináltak különböző platformokra. Ez komoly 😄

  Kedvelés

 6. Best of Nintendo DS games – mik a legjobb NDS játékok? « Hardcore Gamer Blog Says:

  […] túl változatos. Kevés helyszín. Touch detective 2 Phoenix Wright: Ace attorney 9/10 Ismertető: itt Broken sword: Shadow of the templars 8/10 Phoenix Wright: Ace attorney, Trials and tribulations […]

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: