NDS homebrew Part 1: emulátorok

Hozzávalók:

 • Nintendo DS/DSlite /Dsi 
 • Valamilyen Kiegészítő kártya a SLOT 2-be, legjobb az EZ-Flash V 3 in 1 (gba game/ram expansion/rumble pack)
 • Egy kalóz kártya (flashcart) a SLOT 1-be, ebből létezik vagy 50 féle. Napokig lehetne vitatkozni, hogy milyet érdemes venni
 • Egy micro-SD memóriakártya a flashcart-ba.
 • Egy memóriakártya olvasó.
 • A flashcart-hoz tartozó megfelelő, működőképes firmware

Ha ez mind megvan akkor van egy flash-elt DS-ünk, ami nem csak a DS játékokat tudja futtatni hanem emulátorokat és egyéb Homebrew programokat is. Tehát nem csak egy NDS van a zsebedben: viszed magaddal egy évtized konzol történelmét.

Vegyük át az emulátorokat.

Név: NeoDS
Mit emulál: NeoGeo
Letöltés: itt
Hogyan működik: két fájlt kell másolnod a microSD kártyád gyökérkönyvtárába: a NeoDS.nds fájlt és a NeoGeo bios fájl-t (neogeo.zip). Ezután felpakolod a kártyára a romokat. Fontos, hogy azok is a gyökérkönyvtárban legyenek. A másik dolog, hogy a romokat konvertálni kell, hogy ne zip legyen a kiterjesztésük hanem neo. Ehhez külön progamot gyártott le valaki, de aki nem tudja megcsinálni az letöltheti az előre konvertált romokat itt. Ezután elindítod a NeoDS.nds-t és már választhatsz is a játszható gamek közül.
Értékelés: a NeoDS egy nagyon jó homebrew emulátor. Minden NeoGeo játékot elindít, legtöbbje 60 fps-sel megy, de a nagyobb romok néhol belassulnak és lemennek 40-45 fps-re. Pl. kof2003 vagy svc. Vannak minimális beállítási lehetőségek, pl egy újabb verzió engedéjezi az irányítás átszabását. Csak egy gond van vele, hogy egyes játékokat igen nehéz irányítani, ez főleg a verekdősökre igaz. De pl a Metal Slug-ok olyanok mintha erre a konzolra találták volna ki őket.
Pontozás: 9/10

Név: RACE!DS
Mit emulál: NeoGeo Pocket
Hogyan működik: letölt, kitömörít a kártyára, elindít, romot választ.
Letöltés: itt
Értékelés: borzalmasan szar. Ha van olyan rom egyáltalán amit normálisan el képes indítani akkor szerencséd van. Ráadásul az is csak maximum 25 fps sebességgel fut. Minden gombnyomás után 2-3 másodperces reakcióidő van. A kép meg gyönyörűségesen el van tolva minden játéknál.
Pontozás: 2/10

Név: gba.Exploader
Mit emulál: nem emulátor, de lehetővé teszi a gba játékok futtatását az EZ-Flash kiegészítőn keresztül.
Hogyan működik: tegyük a gba.Exploader.nds-t és a kiválasztott gba rom-ot a kártyánkra. Indítsuk el az nds fájlt, majd kapunk egy kérdést (válasz Yes) utána vigyük a kurzort a gba rom-ra majd R gomb (NOR mód) utána X gomb. Ezzel bemásoljuk a játékot a NOR memóriába. A mentés valami SRAM-ba történik. Fontos, hogy a NOR-ban egyszerre csak egy game lehet jelen, ha újat másulunk rá akkor felülírja a régit. Ja meg néhány flashcart képtelen futtatni ezt az alkalmazást.
Letöltés: itt
Értékelés: kicsit macerás a dolog, nem a legjobb megoldás.  De hát mit lehet tenni, nem akar senki sem csinálni normális gba emulátort, mert a DS SLOT 2-es bemenete képes futtatni a gba kártyákat. Mindegy, azért elég hasznos.
Pontozás: 8/10

Név: jEnesisDS
Mit emulál: Sega Genesis
Hogyan működik: a legegyszerűbb módon: letölt, kitömörít a kártyára, elindít, romot választ.
Letöltés: itt
Értékelés: szinte semmi kivetniavlót nem találtam benne. Mindent visz, nem kell újraindítani a DS-t ha játékot akarsz váltani, bármkor lehet menteni, sok szarságot be lehet állítani.
Pontozás: 9/10

 

Név: ApprenticeMinusDS
Mit emulál: Sega Master System/Game Gear
Hogyan működik: szokásos egyszerű módon.  Letölt, kitömörít a kártyára…Sehogy sem lehet elcseszni.
Letöltés: itt
Értékelés: ugyanolyan jól megírták ezt is mint a jEnesisDS-t.
Pontozás: 9/10

Név: NesDS
Mit emulál: Nintendo Entertainment System (NES)
Hogyan műküdik: ugyanúgy mint a többi, semmi extra.
Letöltés: itt
Értékelés: Earthbound Zero-t elindította aztán lefagyott, mást nem néztem.
Pontozás: Passz

Név: SnesEmulDS
Mit emulál: Super Nintendo Entertainment System (SNES)
Hogyan működik: letölt, kitömörít. Fontos, hogy a SnesEmul.cfg a gyökérkönyvtárban legyen, maga az emulátor (SnesEmulDS.nds) bármelyik mappában lehet.
Letöltés: itt
Értékelés: egész jó ez is, mert bármikor menthetsz meg sok opciót pakoltak a menjüébe. A grafika helyes beállításával el lehet szarakodni, van amikor magától elállítódik és szétcsesződik a kép. Volt rá példa, hogy a hang beakadt meg recsegett mikor betöltöttem egy mentést. Az egyik Shin Megami Tensei 2 save-nél meg véglegesen elmentek a hangok. A Super Mario RPG-t meg nem indítja (vagy csak a rom volt szar? nem tudom). Hát akadnak ennél negatívumok bőven… a Sega emulátorokkal nem volt ennyi gond, valamivel jobbak mint ez. De pl az Earthbound-ot egész jól vitte 1-2 grafikai hiányosságot leszámítva.
Pontozás: 7/10

Név: lameboy
Mit emulál: gameboy, gameboy colour
Hogyan működik: ezt már unom leírni.
Letöltés: itt
Értékelés: a legelső máriót próbáltam rajta, ráugráltam néhány goombára meg koopára.
Pontozás: Passz

Természetesen ezeken kívül még rengeteg mindenre rá lehet bukkanni. Csak a legfontosabbakat soroltam fel. Aki keres az talál: Apple, Arcade, Atari, Commodore 64, Java, MSX (ez nem tudom mi lehet) emulátorokat is és ez még nem minden.

Érdemes még megemlíteni, hogy néhány pihent agyú egyén megcsinálta, hogy lehessen nyomni régi klasszikus FPS-eket a kis Nintendón. A Quake 2-őt és a Doom 1-2-őt ki is próbáltam és nagyon jól mennek. 😀 A Duke3d-t valamiért nem tudtam rávenni, hogy elinduljon.

Amúgy a  kedvencem a PSX emu, azaz: hogyan tegyünk PSX játékokat a DS konzolra. LOL

10 hozzászólás to “NDS homebrew Part 1: emulátorok”

 1. Soa Mark Says:

  Látom akkor ehez is kell sok szar mint a Wii-hez 😀
  ( ott
  – SD-kártya
  – Gamecube Controller
  – Softmod
  ( vagy chippelés )

  De a PSX emu az nagyon komoly.
  ( Bár megemlíteném, hogy Wii-n tényleg van emu hozzá de elég gyatra
  pedig 20x erősebb mint a psOne tehát ez az emulálási logika itt is bukott )

  Arra még kiváncsi leszek, hogy az új Nintendok kapnak e olyan védelmet mint a Ps3/X360 mert ha igen akkor itt van a vége a homebrew partynak 😦

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Rengeteg szarság kell hozzá és akkor még nem is írtam a firmware frissítési problémákról, az 50 féle kártyához 500 féle kernel van kb és találja meg az ember, hogy melyik mire való amikor azt sem tudja milyen kártyát vett (hamisítványt vagy klónt)Meg ott a moonshell, az SYmenu, TTmenu, WoodR4RPG. Most nézzétek meg, ennyi féle flashcart létezik:
   http://www.linfoxdomain.com/nintendo/ds/ órákig keresgéltem mire megtaláltam a megfelelő firmware-t a kártyámhoz. A dobozára nem is az a domain volt ráírva ami hozzá tartozik.

   Az új Nintendók meg biztos kapnak valami védelmet, mert már nagyon elegük van a flashcart gyártó cégekből. Jó múltkor perelték is az eredeti R4-et asszem. Amúgy az új DS játékokon már mind van ilyen másolásvédelem ami abból áll, hogy kitörli a mentésedet vagy éppen el sem akar indulni. Ezért kell folyamatosan frissíteni a firware-t, mert a programozó bácsik nagyjából meg szokták oldani ezeket a problémákat.
   Te nem akarsz írni a Wii-ről amúgy? 🙂

   Kedvelés

 2. Dodgers Says:

  A Nintendo mindig is híres volt arról, hogy konzoljaik többségükben ellenálltak a wareznek, de valamiért Ds-en és Wiin valamelyest megtörni látszott ez a tendencia, mindkét esetben (valószínű nagy marhaságot fogok mondani) főként a népszerűbb kártyák támogatása a ludas. Például GBA-n is lehetőség van warezolásra, de ott meg ugye speciálisan a konzolhoz gyártott flash kártyák segítségével, aminek kicsit körülményes a beszerzése. Valszeg az N pont a homebrew miatt tette lehetővé a DS/Wii pároson a elterjedtebb kártyák támogatását, de ha ugyanaz fog kisülni belőle, mint a PSP esetében, akkor valószínű, hogy egy idő után befellegzett a homebrewnak.

  Kedvelés

 3. Dodgers Says:

  PSP esetében annyi történt, hogy a Memory Stick kártyákat eredetileg a játékmentések miatt támogatja a konzol, de a custom firmwarek (amiket eredetileg a homebrew miatt készítettek) és a kártyák növekvő kapacitása révén túlzottan megnyílt az út a warez felé, ami nem kicsit csapja agyon a játékeladásokat.

  GBA esetében egy kissé rosszul fogalmaztam, mert (tudomásom szerint) ott inkább a homebrew játékok futtatására használják a hivatalos GBA kazettákat mímelő flash kártyákat, amit az átlag tizenkevés éves vérpistikének kicsit körülményes beszerezni/feltölteni.

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Persze, hogy ezért esnek vissza a PSP játék eladásai, mindenki a memory stic-kel nyomja. De ugyanez az eset a DS-nél is, meg mondjuk ha nem 15.000-ért adnának egy DS game-t akkor lehet, hogy párat meg is vennénk.

  GBA-nak utánanéztem. A GBA flash kártyákat bőven használják romok futtatására is. De kicsit körülményes megoldani, mert kell hozzá valami GBA kábel is, hogy hozzá köthessed a PC-hez.

  Kedvelés

 5. BenyoBoy Says:

  Óóóó Istenem, miket kilehetne hozni PS3-ra, ha lenne hozzá warez. 🙂
  Még a PS2-es játékokat sem tudja futtatni, visszafelé kompatibilitás powa! A PS1-es (nem PSX, mert az egy külön gép volt, egy tesztverzió a PS1 és PS2 között) játékok közül is csak párat tud + eredeti verziók kellenek. A PSP-ből sokat ki lehet hozni, de az meg nincs. De állítólag terveztek hivatalos DreamCast emulátort, de nem lett belőle semmi. 😦

  Kedvelés

 6. Soa Mark Says:

  PSP-s dreamcast emu létezik és aki csinálta a nullDC-t ( legjobb dreamcast emulátor pc-re ) az újra írta a kódot és most lett open source ( azaz mostmár minden programozó fag rátapadhat és csinálhat belőle portot ) ilyen tervek vannak eddig: Wii, Pandora, PS3 szal lehet benyo még neked is lesz valami 🙂

  Kedvelés

 7. Soa Mark Says:

  Hmm… lehet jövőre beruházok egy DS-re ( vagy 3DS-re )
  ( Nem a wii még mindig menő csak hát, egyedül elég unalmas… )

  Kedvelés

 8. Wagner Says:

  DS Lite az simán megéri egy friss, jó kártyával. Sztem akkor azt vegyél. A 3DS jövőre még nem fogja megérni. Amíg nem lesz rá warez (már pedig egy jó darabig biztos nem lesz) addig nem fogom megvenni.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: