Best Of JRPG #1: Megami Tensei Univerzum

Megami Tensei Universe

A Megami Tensei Univerzum több részre osztható, több spin-off-ból és a fő sorozatból (SMT) áll. Ez a harmadik legnagyobb JRPG franchise. Nyugaton kevésbé ismert.  Legfőbb jellemzői a dungeon crawling (labirintusok felfedezése), a hold állása ami sok mindent befolyásol, a demon summoning és fusion (démon idézés) valamint a morális döntések és az ezek alapján kialakuló befejezések. Sokan úgy emlegetik a Megaten-t, hogy Dark Pokemon … ez részben nem hülyeség, de én inkább úgy mondanám, hogy a Pokemon is the childish version of SMT.

A Megaten nem fantasy RPG,  lovagokra és varázslókra ne számíts. Elcsépelt, bugos középkori kardozásokkal és lenyúzott rokabőrrel nem fogsz találkozni ha kipróbálsz egy Megaten játékot. Egyes részekre sci-fi elemek jellemzőek másokra pedig a kaotikus alternaív jelenkori világ. Mindegyikre jellemző a sötét hangulat, komoly sztori  és rengeteg vallási, mitológiai utalás. Persze vannak kivételek ahol a hangulat teljesen új irányt vett: Persona 3 és 4.

Főbb szériák:

 • Shin Megami Tensei
 • Last Bible
 • Majin Tensei
 • Devil Summoner
 • Persona
 • Devil Children
 • Digital Devil Saga

Ebből van amit még nem próbáltam: Last Bible, Majin Tensei, Devil Children. De ezekből nincs és nem is lesz angol verzió.

A játékhoz kapcsolódó animék:

 • Digital Devil Story: Megami Tensei  1987
 • Shin Megami Tensei: Tokyo Mokushiroku 1995
 • Shin Megami Tensei: Devi Children 2000,  2001
 • Shin Megami Tensei: Devil Children Light & Dark 2002, 2003
 • Persona -trinity soul- 2008

Személy szerint egyiknek a megtekintését sem ajánlanám. Maximum a Personát, de annak sincs sok köze az eredeti történethez.

Vegyük át a játékokat egyesével.

1987

Megami Tensei:

Megami Tensei jelentése: Reincarnation Of The Godess. Az istennő pedig Izanami lenne, aki Izanagi férje volt a japán mitológiában. Ők voltak a teremtő istenek. Ehhez a részhez készült a Digital Devil Story anime.

1990

Megami Tensei 2

Az első két részről tudni kell, hogy ezeket még a Namco készítette egy scifi-horror regény (Digital Devil Monogatari) alapján NES-re. Majd eladták a jogot az Atlus-nak. Akik innentől kezdve Shin Megami Tensei néven folytatták a sorozatot.

1992

Shin Megami Tensei

“Shin” jelentése: új. Innentől került át a sorozat Super Nintendo-ra. Ismertetőm: itt olvasható.

Ugyanebben az évben jött ki a Megami Tensei Gaiden: Last Bible.

1994

Shin Megami Tensei 2

1993

Megami Tensei Gaiden: Last Bible II

1994

Shin Megami Tensei If

Ez lehetne a SMT sorozat harmadik része, de nem az, mert csak egy iskolás side story. Ugyanebben az évben jelent meg a Majin Tensei.

1995

Devil Summoner

PS1-re és Sega Staurn-ra jelent meg. Ezt tök jó lenne kipróbálni. Kár, hogy nincs hozzá semmilyen fordítás. A Dungeon-ök és a battle animációk marha jól néznek ki. Kösz Sony, hogy kicsesztetek a rajongókkal. Ugyanebben az évben: Majin Tensei II: Spiral Nemesis,  Last Bible III,  Another Bible,  Megami Tensei Gaiden: Last Bible Special, Kyuyaku Megami Tensei

A fent felsorolt játékok közül egy sem jelent meg Japánon kívül. Ennek több oka is volt, a vallási hivatkozások és a kereszténység erős bírálása, valamint a JRPG-k nyugati népszerüségének hiánya. Továbbá a Devil Summoner-nél a 2d-s ellenfelek és a régies harcrendszer miatt a Sony a mai napig nem akarja kiadni a game-t nyugati országokban. Szerencsére 1-2 címhez készült angol rajongói fordítás, így emulátoron bárki kiopróbálhatja a SMT első és második részét valamit a Persona 2-őt.

1996

Megami Ibunroku Persona

Itt még SMT feelingje volt a Personának is. Megami Ibunroku jelentése: Alternate Tales Of The Godess. Tehát nem kapcsolódik a fő szálhoz semmiben, csak a démonok, varázslatok és egyéb összetevők ugyanazok. Egyéb:  Shin Megami Tensei: Devil Summoner Akuma Zensho

1997

Devil Summoner: Soul Hackers

Állítólag még jobb mint az előző Devil Summoner. Rajongók elkezdték fordítani már elég régen, azóta is folyamatban vannak a munkálatok. Befejezésről semmi hír nincs még.

Egyéb címek ebben az évben: Giten Megami Tensei: Tokyo Mokushiroku, Devil Summoner: Soul Hackers Akuma Zensho Dai Ni Shu, Ronde

1999

Persona 2: Tsumi

2000

Persona 2: Batsu

Más:  Devil Children – Black Book/Red Book

2001

Ekkor semmi értelmes nem jelent meg:   Devil Children – White Book , Shin Megami Tensei Trading Card: Card Summoner

2002

Itt sem:  Devil Children – Black Book/Red Book, Devil Children – Book of Light/Book of Dark, Shin Megami Tensei: NINE Standalone version

2003

Shin Megami Tensei III: Nocturne

Az első SMT game ami eljutott nyugatra, a játék méltó az elődjeihez. Nem hinném, hogy igénytelen lenne a pályatervezés csak azért, mert direkt olyanra akarták csinálni a dungeon rendszereket mint amilyenek a régebbi részekben voltak.  Innentől kezdve özönlenek a Megaten játékok Palystation 2-re. Ismertetőm: itt.

Több információ: itt. Ebben az évben további 2 Devil Children részt fostak ki:  Devil Chidren Puzzle de Call! és   Devil Children – Book of Fire/Book of Ice.

2004

Digital Devil Saga: Avatar Tuner

Nocturne engine, sci-fi, kannibalizmus, démonok, őrület, alternatív valóság, Nirvána.

Egyéb: Shin Megami Tensei III: Nocturne Maniax: ami a Nocturne kibővített változata Devil May Cry-os Dante-val, új dungeon rendszerekkel és plussz befejezéssel.  Shin Megami Tensei if…: Hazama Hen (Mobile) ,  Devil Children – Messiah Riser,  Shin Megami Tensei: 20XX (Mobile)

2005

Digital Devil Saga: Avatar Tuner 2

A két rész együtt alkot egy történetet, a második direkt folytatása az elsőnek.

2006

Devil Summoner: Raidou Kuzunoha vs. The Soulless Army

Semmi köze nincs az előzö 2 Devil Summonerhez. Teljesen új irány: akció RPG minimális kombózási lehetőségekkel, nagyon magas encounter rate-tel, epic sztorival, detektíveskedéssel nyakon öntve és rengeteg elfogható démonnal.

Persona 3

Ennél a résznél A Persona sorozatból dating sim lett, iskolás szereplőkkel. A hangulat oldottabb és vidámabb lett. Na nem mintha ezek rontanának az élményen.

Más címek: Shin Megami Tensei Pinball: Judgment, Persona 3: The Night Before, Megami Ibunroku Persona: Iku no To Hen (Mobil), Digital Devil Saga: Avatar Tuner A’s TEST Server (Mobil)

2007

Megami Tensei: IMAGINE

Ez egy MMORPG. 2007-ben még 10 címet lehetne felsorolni, ezek mind mobilra jelentek meg.

2008

Persona 4

A P3 minden hibáját orvosolták, a hangulat pedig még vidámabb lett. Sokkal jobb mint az előző rész. Ismertetőm: itt.

Devil Summoner: Raidou Kuzunoha vs. King Abaddon

Megami Ibunroku: Devil Survivor

A Megaten megérkezik a DS-re egy epic stratégiai RPG formájában. Ismertetőm: itt.

Shin Megami Tensei: Nocturne MANIAX Chronicle Edition

Dante-t lecserélik a Devil Summoner-es Raidou-ra. Ez a Nocturne harmadik verziója.

2009

Shin Megami Tensei (IV) Strange Journey

A játék abszolút kedvenc.
Ismertetőm: itt. Egyéb infók: itt.

Kiváncsi leszek az újabb megjelnésekre, milyen címekre lehet majd számítani a 3DS-en vagy PS3-mon lesz-e új Persona. Esetleg a rajongók elkészülnek-e valaha a fordításokkal? Reméljük a legjobbakat.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

22 hozzászólás to “Best Of JRPG #1: Megami Tensei Univerzum”

 1. Dodgers Says:

  Miért van egy olyan érzésem, hogy a bejegyzés egyes részeit afféle válasznak szántad a WRPG VS. JRPG vitára? 😀

  Amúgy végre kipróbáltam a Nocturnet és a Strange Journey-t és meg kell hogy mondjam, ezekben sem csalódtam. Valószínű, hogy a fanboyizmus gyökere, de valamiért az általam próbált Megaten játékok (P3-4, DDS1, Raidou 1-2, Nocturne/SJ) kivétel nélkül elnyerték a tetszésemet. Valamiért sokkalta szimpatikusabb ez az univerzum, mint a j- és wrpg-k világa. Valószínű, hogy valaki belém fogja állítani a rozsdás bökőt, de inkább ez, mint a átlag wrpg-k ezerszer elcsépelt középkori-varázsló-véresen komolykodó hangulata, és az középszerű jrpg-k infantilizmusa. Itt egyszerűen minden megvan: egyedi látványvilág, remek karakter és démon dizájn, élvezhető gameplay, szavatosság, a szokásos rpg zenéktől elrugaszkodó hangszerek/hangszerelés, és hangulat.

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Igen, részben Péternek vágtam össze ezt a bejegyzést. Nem jutottunk sehová a vitában.

  Örülök, hogy tetszett az a kettő game is. 🙂 Én is kérek rozsdás bökőt.

  Kedvelés

 3. Péter Says:

  Rozsdás bökőt nem kaptok, ellenben a post dicséretes, hogy összeszedted egy packba mindet. 🙂

  Lehet ez egy epic sorozat, és bennem van a hiba, hogy nem képes megfogni/felkelteni az érdeklődésem, de egyszerűen ez van. Én inkább verem le a 200. sárkányt a battlemagem-el. 😛

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Én mindent megpróbáltam mégis maradsz a 200 sárkánynánl. 2007. körül még én is így vélekedtem a JRPG-ről mint te most. Azóta kipróbáltam minden műfajt: és mindegyikben vannak nagyon jó példányok még a JRPG-ben is. Mindben vannak elcseszettek is.
  Kösz a dicséretet, igyekeztem nem kihagyni semmit. Bár azt furcsának találom, hogy 2009-ben csak a Strange Journey jött ki, 2010-ben meg semmit nem találtam.

  Kedvelés

 5. Ninty Says:

  Én úgy tudtam hogy a Namco csak a kiadó volt az első kettő Megami Tensei játéknál. Azokkal is jó lenne játszani meg az If…-vel is.

  Kedvelés

 6. Wagner Says:

  Wiki-n ezt írják az első bekezdésben? “Although Atlus has published a majority of the series, the first two games were created by Namco”
  A box art alatt viszont ez van: Developers:Atlus, Publishers: Namco. Innentől kijelenthetem, hogy már nem értek semmit.

  Az If-et én is kipróbálnám. Jó lenne hozzá egy fordítás. Bár még az SMT 1-2-őt se toltam végig, valahogy nem vagyok rá képes. 🙂 A 2-őt mindig megunom a Factory résznél amikor láthatatlan folyosókon kell menni. A Megami 1-2 meg nem hiszem, hogy annyira jók lennének.
  Azt nem értem, hogy miért nem csinálnak ezekből remake-et. Mondjuk Strange Journey engine-nel.

  Kedvelés

  • Ninty Says:

   A Megami Tensei 1-2-ből készült egy remake Super Famicomra. (Bár ezzel tisztában vagy). Bámulatos, hogy 1987-ben már milyen sok mindent ki tudtak hozni egy Famicomos RPG-ből. Megami Tensei 2 világa pedig nagyon Fallout stílusú (pedig előbb volt mint a Fallout).

   Ami a Shin Megami Tensei-t illeti az meg egy csomó konzolra lett kiadva és szerintem PSX-en a legjobb, csak hát ahhoz nincsen fordítás. 😦 SMT1-ben már eléggé sokat haladtam, nemrég vették el a Law Hero lelkét így már csak a Hero és Heroine maradt a csapatban. Kicsit fárasztó hogy nem hozható elő a térkép egy gombnyomásnyira és az is hogy nem lehet tudni hogy bizonyos tárgyak mit csinálnak (trial and error).

   SMT2 esetében elég kevés portot kapott a játék. Mindössze PSX-re és GBA-ra jelent még meg.

   If… esetében pedig azt tudom elképzelni hogy a sok szöveg miatt nem kezdett bele senki a fordításba. A játék elején több partner közül lehet választani és így valószínűleg irdatlan mennyiségű szöveg van a játékban (Reiko, Yumi, Charlie és Akira). Ráadásul Akirával tudtommal még a játék is nehezebb és más helyszínek vannak.

   Kedvelés

  • Wagner Says:

   SMT 2-ben sem lehet tudni, hogy melyik tárgy mire jó. Külön tárgy elemzőhöz kell vinni akinek fizetni kell.
   Azt tudom, hogy van több remake is és mindegyik jobb mint az eredeti, még a GBA-s is. Kár, hogy csak a SNES verzióhoz van fordítás.

   Kedvelés

 7. Nitta Says:

  *approves*
  Az ATLUS viszont elmehet a tudja hova a kevés példányszámával… Honnan a francból lesz nekem Strange Journeyem meg Devil Survivoröm?

  Kedvelés

 8. Elhaym Says:

  Nekem mindig a Persona 2 ezek közül a favorit. Ennek a résznek tetszett legjobban a története és aminek örültem, hogy itt nem tinik a főszereplők mint a többi Persona játékban.

  Best Of JRPG #1 nálam egyébként mindig a Suikoden és a Xenogears. Előbbiből jöhetne már új rész, sok még a megválaszolatlan kérdés.

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Igen ezeket már tudjuk rólad. 🙂 Sui-t meg Xeno-t még mindig nem próbáltam ki, nem is fogom mostanában. Az előbbi pl nagyon nem tetszik.
   Amúgy ez a Best Of JRPG ez egy rovat akar lenni. Több JRPG sorozat lesz bemutatva, ez volt az egyes számú franchise.

   Kedvelés

  • Ninty Says:

   Persona 2, hell yeah! Igaz most el vagyok akadva abban a sötét barlangban, de az eddigiek alapján már bátran állíthatom hogy ez a legjobb Persona.

   Kedvelés

 9. Elhaym Says:

  ” Az előbbi pl nagyon nem tetszik.”

  Miért nem? Bár aki harcért szereti az RPGket azoknak tényleg nem ajánlanám, mivel itt a harc nem igazán fontos. Nagyobb hangsúly van a szereplőkön, a fordulatos történeten, meg a jól kidolgozott világon. Egyik jó dolog benne, hogy az egyik részben egy szereplő állhat a pozitív oldalon, köv részben meg lehet ő lesz az egyik ellenségünk, vagy épp fordítva. Negatív szereplőből is lett már pozitív. Ilyenkor jól megvannak magyarázva a szereplők indítékai. Jöhetne az újabb rész, mert a kedvenc szereplőm múltja mindig nem derült ki és jó lenne találkozni azzal is aki a háttérben mozgatja a szálakat. Ritka szerintem az olyan sorozat ahol nem lehet különválasztani a részeket, együtt alkotnak egy egészet. De ez egyben hátrány is, új rajongója ugyanis nem hiszem, hogy lenne a sorozatnak. Első résztől kéne kezdenie, hogy minden érthető legyen, de azt már nem nagyon lehet beszerezni, vagy ha sikerül a gyenge grafika miatt lehet nem bírná végigvinni. Emiatt lenne jó ha készülne belőle anime.

  “Több JRPG sorozat lesz bemutatva”

  Várom a többit is. 🙂 Pl Chrono Trigger, vagy Chrono Cross. 🙂

  Kedvelés

 10. Wagner Says:

  Suikoden, a dizájn miatt nem nyerte el a tetszésemet. Az RPG-ket meg nem kizárólag a harc miatt szeretem, hiszen fontos része a történet is. Animét meg inkább ne csináljanak belőle, elég megnézni milyen SMT animéket dobtak össze ezek az idioták.
  Jaja valamit kellene már írni a Chrono Trigger-ről is, kár, hogy azt nem nehezhetjük sorozatnak 🙂

  Kedvelés

 11. Elhaym Says:

  “kár, hogy azt nem nehezhetjük sorozatnak :)”

  Miért nem?

  Sui: Grafika miatt eleinte én sem figyeltem fel rá, ha nem kapjuk kölcsön az első két részt meg sem ismertem volna ezt a sorozatot. Történet és a szereplők szerencsére kárpótoltak mindenért.Első és 4. rész karakterdizájnja egyébként most sem tetszik. Többié már igen.

  Első részé:

  http://suikosource.com/chars/list/imageviewnojs.php?img=j/jeane01.gif&char_id=521

  2. rész

  http://suikosource.com/chars/list/imageviewnojs.php?img=j/jeane02.gif&char_id=521

  3. rész

  http://suikosource.com/chars/list/imageviewnojs.php?img=j/jeane06.jpg&char_id=521

  4. rész

  http://suikosource.com/chars/list/imageviewnojs.php?img=j/jeane07.jpg&char_id=521

  5. rész

  http://suikosource.com/chars/list/imageviewnojs.php?img=j/jeane08.png&char_id=521

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   A Chrono Trigger az egy nagyon jó game, a Cross elég lazán kapcsolódik hozzá. Nagyon látszik rajta, hogy utólag lett hozzábiggyesztve a történethez. Gondolták muszáj lesz folytatni a nagy sikerű CT-t. Egyébként a CC is nagyon jó game. De ez a két játék nem elég ahhoz, hogy sorozatnak nevezzük őket.

   A CT-ről is biztos írok majd ha kipróbálom a DS verzióját.

   Az összes szereplő ilyen lengén öltözködik a Suikodenben?

   Kedvelés

 12. Elhaym Says:

  Szerintem is jó mindkettő. 🙂

  “A Chrono Trigger az egy nagyon jó game, a Cross elég lazán kapcsolódik hozzá. ”

  Könyveknél amikor ilyen laza kapcsolat van két rész között már sorozatnak nevezik, de legalább élvezhetők külön is. Nem muszáj egyből az első résszel kezdeni.

  “A CT-ről is biztos írok majd ha kipróbálom a DS verzióját.”

  Nagyon várom. 🙂

  “Az összes szereplő ilyen lengén öltözködik a Suikodenben?”

  Nem mindenki. 🙂 Mindenféle karaktertípus megtalálható a sorozatban. Pl. van pletykás vénasszony is. 🙂

  Kedvelés

 13. OMG it’s over 10.000! « Hardcore Gamer Blog Says:

  […] Best Of JRPG #1: Megami Tensei Univerzum […]

  Kedvelés

 14. Best Of JRPG #2: Dragon Quest Univerzum « Wagner's hideout Says:

  […] a Best of JRPG rovatom. Nem tudom emlékszik e még valaki, de az első részben a Megami Tensei franchise alkotóelemeit vettük át. Ezúttal pedig a világrekordokat döntögető, […]

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: