Yakuza: Ismertető+Eredményem

Nem hittem volna, hogy előkerül még olyan PS2 játék ami le tud kötni. Ez a Yakuza (Japánban Ryu Ga Gotoku) sorozat első része ami Playstation exkluzív. Primitívsége és apró hibái ellenére nagyon sikeres lett. Méghozzá olyannyira, hogy egyfolytában gyártják hozzá a folytatásokat: Yakuza 2 (PS2), Yakuza 3 (PS3), Ryu Ga Gotoku Kenzan (PS3, only Japan) és még további két rész készítése van folyamatban. Tudni kell, hogy az első lett a leggyengébb, szóval a sorozat következő epizódja mindig jobb mint az előző.

Történet

Na de nézzük mi az alapsztori. A történet középpontjában Kazuma Kiryu áll, ő a Dojima család és talán Tokyo legjobb harcosa, a hírhedt helyi badass yakuza. Volt egyszer három jó barát akik egy helyen nőttek fel: Kazuma, Nishiki és Yumi. Látszólag bármit megtennének egymásért. Egy átlagosnak nem nevezhető napon Nishiki gyilkosságba keveredik, megöli az Oyabun-t (yakuza vezér), Yumi pedig rejtélyes módon eltűnik. Kazuma  magára vállalja a gyilkosságot ezért tíz év börtönt kap. Szabadulása után rádöbben, hogy már semmi sem olyan mint régen. A Tojo yakuza klánon belül hatalmi harcok folynak. Kiderül, hogy Nishiki kifordult magából és mindenkit félresöpörve útjából ő akar lenni a Tojo klán elnöke. Kazumán a sor, hogy  megakadályozza régi barátját is. Valamint elő kell kerítenie Yumit és a klántól ellopott 10 billió yent. Az első rész olyan mint egyfajta prológus ami bemutatja ahogy Kazuma a Tojo klán élére kerül. Persze rengeteg mellékszál is található a történetben: Kazuma megismerkedik egy 8 éves kislánnyal akinek később még fontos szerepe lesz, valamint egy lecsúszott detektívvel és egy információval kereskedő törvényen kívüli arccal is. A sztoriban az a furcsa, hogy kicsit klisés, kicsit tipikus. De mégis emiatt fogod végigvinni a játékot, mert kíváncsi vagy hogy mi lesz a vége.  Na de elég a spoilerből.

Játékmenet

Mit látunk először? Ne tévesszen meg senkit a bal alsó sarokban lévő minitérkép és a városban való mászkálás. Hiszen ez nem a japán GTA, ez teljesen más. Sokkal lineárisabb a játékmenet és kisebb a terület. Valamint nem lehet autót vezetni, yakuza barátunk mindenhová gyalog közlekedik. Adottak a fő küldetések, ezeket piros nyilak jelölik a térképen, de mellékes feladatokat is keresgélhetünk. Ezek megoldása kisebb pénzösszegekkel jutalmaz minket. A küldetések egytől egyig abból állnak, hogy ide oda futkozunk és le kell vernünk pár gonosztevőt. Miközben téblábolunk a városban előfordulnak ilyen kis random encounter szerüségek (mint valami JRPG-ben), hogy odajön hozzánk pár nyomorult és kihívnak bunyóra. Ez egy idő után elég fárasztó tud lenni. A harcon kívül egyéb elfoglaltságokat is találhatunk hiszen csomó helyre bemehetünk: boltokba, éttermekbe, játékterembe, kaszinóba, bárokba. Ezek az apró dolgok szépen feldobják a játékélményt.

A játékmenet legfontosabb része a harc ami konkrétan egy beat’ em up játék 3D-ben. A városból egy csatatérre kerülünk ahol több (5-6) ellenféllel kell szembenéznünk egyszerre. Úgy helyezkedjünk, hogy ne tudjanak bekeríteni majd egyesével agyon kell verni őket. Használhatunk alap kombókat ütések és rúgások kombinálásával. De adott egy bizonyos Heat mód is ami egy idő után feltöltődik: ilyenkor elnyomhatunk speciális mozdulatokat amik nagyon látványosak és néha viccesek. Kedvencem az amikor Kazuma földbe tapossa az ellenfél fejét. Karakterünket tápolhatjuk is, minden harc után pontokat nyer amiket elkölthetünk képességek fejlesztésére majd újabb mozdulatokat is vásárolhatunk. A puszta kezes harcon kívül fegyvereket és egyéb tárgyakat is felvehetünk. Ezekkel is vannak sima kombók és ütősebb speciális mozdulatok is, de kihasználhatjuk a tereptárgyakat is: (Heat módban persze) beleverhetjük az áldozatok fejét a falba vagy bárpultba. Szóval a harc elég egyedi és látványos de mégis valami hiányzik belőle. Ebből a szempontból is jobb a Yakuza 2. Egyébként lehet használni lock on-t  ami elvileg azt jelenti, hogy automatán becélzod az ellenfelet, de ez nem mindig akar működni.

A grafika szép, a modellek is jól néznek ki és a környezet is. Tokyo ábrázolása nagyon élethű  és látványos lett. Megy a nyüzsgés az utcákon, a boltok és belső terek olyanok mint a valóságban, szóval a készítőknek sikerült életet lehelniük a városba. A videó átvezetők is szintén jól sikerültek, bár az angol szinkronnal akad némi probléma: a szájmozgás nem akar passzolni a beszédhez. Rengeteg átvezető lesz, majdnem annyi mint amennyit bunyózni kell. De ez nem is baj hiszen fontos része a játéknak a történet.

Végszó

Az apró hibák és a primitívség ellenére nekem is tetszett a Yakuza. A második részt is ki fogom próbálni, állítólag az mérföldekkel jobb lett mint az első. A többi sajnos már next gen. 🙂 A Playstation tulajoknak üzenném, hogy mindenképpen tegyenek egy próbát ezzel a sorozattal. A beat’em up rajongók meg már úgy is ismerik.  Egy 7/10-et megérdemel szerintem. Updateltem a Best of PS2 posztomat ezzel a játékkal és Kazumát feltettem a Top 20 Manliest Man listára.

Eredményem, csak úgy érdekességként

15 mellékküldetést csináltam meg. Azt nem tudom, hogy mennyiből
Betalált ütéseim: 83%
768 ellenfelet vertem meg
31 %-át nyitottam ki a titkos szekrényeknek
13-szor vertek meg
22-szer mentettem összesen
Játékidő: 14 óra 5 perc volt.

Hamarosan jöhet a Yakuza 2. Kiváncsi vagyok mi lesz a történet, hiszen az első rész elég szépen le lett zárva.

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,

Egy hozzászólás to “Yakuza: Ismertető+Eredményem”

  1. Dodgers Says:

    a hetes értékeléssel teljes mértékben egyetértek, akárcsak a “minden rész jobb, mint az előző” megállapítással, illetve az valóban klisés, de érdekes sztorival.

    Tipikusan az a fajta sorozat, amin ténylegesen csiszolnak a fejlesztők az idők során úgy, hogy az előnyös is legyen.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: