Jump Ultimate Stars – Dream Game For Manga Fans?

Ez egy bunyós játék DS-re amit a Ganbarion fejlesztett és a Nintendo adott ki. A JUS a Jump Super Stars folytatása. A különbség a két game között, hogy JUS-ben kétszer akkora szereplőgárda kapott helyet. Mindkét game Nintendo DS-re jelent meg és csak Japánban. De szerencsére megtalálható hozzá egy majdnem teljes rajongói fordítás. A játékmenet hasonló a Super Smash Brothers című ugrálós beat’em up-hoz, csak itt nem Nintendós sztárokkal kell küzdenünk hanem a Shounen Jump magazinból jól ismert manga karakterekkel mint pl: Son Goku, Kenshin, Luffy, Kenshiro stb.

A JUS-ban összesen 305 karakter van, ebből 56 ami játszható a többi pedig support vagy helper. Elég szép mennyiség egy ilyen kis gameben. A karik egyébként az utóbbi 30 év leghíresebb 41 shounen manga sorozatából lettek összeszedve. Ezeket mind nekünk kell begyűjteni a sztori módban. Ha nagyon belemerülünk a JUS-ba akkor még rengeteg megnyitható cucchoz juthatunk hozzá: manga leírásokat, zenéket, pályákat, manga Quiz-t, videókat és egyéb módokat. A harcokban egyébként 1-4 személy vehet részt, akár online akár wifin keresztül. Tehát a JUS varázsa az a játék tartalmasságában rejlik, ezért is szeretik nagyon sokan.

A játékmenet alapja a komák begyüjétésn alapszik. A koma panelt jelent a japán nyelvben, panel egy manga oldalon. Ezekből kell deck-et (paklit) összeállítanunk egy 20 egységből álló oldalon. Egy koma állhat 1 vagy akár 8 egységból is. Három fajtája van: battle, support és help. A battle komák 1-8 helyet foglalnak, ezeket irányítjuk a harcok során. A supportok 2-3 egységből állnak, őket hívhatjuk csata közben pár másodpercre. Ilyenkor besegíthetnek a nagyobb kombókban vagy akár meg is gyógyíthatnak, kinek mi a speckós képessége. A help komák pedig minden esetben 1 kockából állnak, ezek valamilyen bónuszt adnak a battle karaktereknek vagy az egész paklinak. Maximum 50 deck-et menthetünk el.

Minden karakternek van egy bizonyos természete, ebből három fajta létezik: Strenght, Knowledge, Laughter. Ezek egy kő, papír, olló rendszer alapján működnek. Pl a Laughter típus többet sebez a Strenght-es koma ellen. Egyébként a komákat a Story módban lévő feladatok megoldásával lehet kioldani. Mindnek az 1 egységet foglaló verzióját kapjuk meg először. Ezeket nekünk kell felfejleszteni bizonyos drágakövek elköltésével. A köveket harc közben szedegethetjük össze az elesett ellenfelektől. A battle komáknak sok verziója kioldható: Son Goku-nak eddig pl 6 féle fejlesztését nyitottam meg. Az a különbség köztük, hogy mindegyik más fajta speciális mozdulatokat használ.

Hogy néz ki a harc? Egy képregény oldalra emlékeztető arénában küzd meg 1-4 játékos. A pályák szélén falak találhatóak amiket ki lehet ütni. Ezután kilökhetjük a semmibe az ellenfeleket így könnyebben nyerhetünk. Egyébként minden pályán adott valami feladat: Deathmatch (te maradj utolsónak), Point Match (ki tud több KO-t csinálni), Treasure Hunt (ki tud több kincset felvenni), Wall Breaker (törd szét a falakat bizonyos időn belül) stb, stb. Az irányítás úgy működik, hogy használhatunk két féle támadás gombot (kicsi, nagy) és a négy irány gombot. Ezeket összefűzve hozhatunk ki kisebb kombókat. Valamint egy harmadik gombbal ellőhetjük az adott karakter speciális mozdulatát ami 1 energiába kerül. Az energia visszatöltése a pályán felszedett érmékből vagy nagyobb sebzések bevitele után történik.

A grafikáról is essen pár szó. Full 2d az egész game, szerintem nagyon szép. Az animációra nem lehet panasz. A karakter spriteok és a panel rajzok is nagyon profin sikerültek, egytől egyig visszaadják a szereplők személyiségét. Talán az egyetlen negatívum, hogy nincsen szinkronhangjuk. De ezt kárpótolja a rendkívül jó zene és a látványos kombók.

A One Piece Gigant Battle-ben ezek a dolgok mind tovább lesznek fejlesztve. Hiszen ott már gyönyörű három dimenziós pályákon küzdhetünk és ott beszélnek is a harcosok. A JUS-ben egyébként akár 50 óra játékidőt is el lehet érni ha minden komát fel akarsz fejleszteni… és ez még csak a sztori mód. Aki nagy manga rajongó és szereti az ehhez hasonló 2d-s akció programokat (tudom, hogy nem sokan vagytok) az ne hagyja ki a JUS-t.

Végezetül pedig nézzetek meg egy trailert és egy gameplay videót.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 hozzászólás to “Jump Ultimate Stars – Dream Game For Manga Fans?”

 1. Best of Nintendo DS games – mik a legjobb NDS játékok? « Hardcore Gamer Blog Says:

  […] helyett valami mást hozzáadhattak volna. Ismertető: itt. Jump Ultimate Stars: 7/10 I smertető: itt Bleach 2th: Dark Souls: 7.8/10 Nehéz betanulni. Szép 2d grafika és végtelen kombó […]

  Kedvelés

 2. Jump Ultimate Stars – Dream Game For Manga Fans? « Hardcore Gamer Blog | Internet Radar Says:

  […] teljes változat megtekintése: Jump Ultimate Stars – Dream Game For Manga Fans? « Hardcore Gamer Blog A bejegyzés kategóriája: Google reader, TudKiemelt szavak: adott-valami, breaker, deathmatch, […]

  Kedvelés

 3. Soa Mark Says:

  Ez jónak néz ki, bár emun képtelen lennék játszani vele a hang torzulása miatt.

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Majd nyáron ha lesz DS-ed. De biztos élvezéd, hiszen lehet benne Natúrót verni. 😀

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: