MMORPG – World Of Silkroad

A lerágott csontot újra elővesszük és elszopogatjuk. Hiszen kb. egy héttel ezelőtt valami rejtélyes erő arra kényszerített, hogy vegyem elő ezt a “játékot” (több éves kihagyás után). Természetesen azóta már le is töröltem, mert végleg “kidőltem” a sorból. Nem vagyok elég elvetemült ahhoz, hogy MMO-t játsszak. Ennek örömére összedobtam egy írást erről a game-ről. Korábban már született egy hasonló témájú bejegyzés, itt lehet megtekinteni: klikk.

Kezdjük a legelején. Nézzük mi újság az alternatív világában, a Mátrix-ban.

Kiválsztunk egy szervert majd következik a karaktergenerálás. Kérhetünk EU vagy CHN karit.

 • Európai: mind szar. Az XBOW-os gyenge, a warrior lassú, a WIZZ folyton meghal mert nincs hp-ja. Valamint az EU-s kariknál minden poti benyomása után egy csomó időt kell várni. Pozitívum: kevés potit kell venni, Clerik.
 • Kínai: rengeteg SP-re van szüksége és rohadt sok potira. A poti adagolás után nincs várakozás. A kínai karik lassan ölnek kivétel a Nuker. Pozitívum: szívósak, nehezen halnak meg.

A közelharciak lassan fejlődnek, a Nukerek és Wizzardok viszont gyorsan. Ha választottunk kinézetet és kasztot akkor el kell döntenünk, hogy milyen típusuak legyünk. Full Str, Full Int, Hibrid. Két fajta tulajdonságra adhatunk pontot szintlépéskor: Str és Int. A Full Intesek azok a Wizzardok akik folyton meghalnak, Bardok amik szarok valamint Clerikek és a kínai Nukerek. A Full Str-es karik a warriorok általában. Amúgy nem érdemes új karit indítani, mert nem fogsz találkozni kicsi játékossal. Csak olyannal fogsz összefutni aki már évek óta keményen tolja. Így egyedül maradsz. Őket már besszippantotta a Mátrix.

Kik játszák a Silkroad-ot? Bocsánat Turkroad-ot.

 • 65% Törökök: Mindenki utálja őket. Ismertetőjelük, hogy mindenhova azt írják, hogy “türk müssün”. Senki nem tudja, hogy ez mit jelent. De azt kell rá válaszolni, hogy “no”. Jellemző rájuk, hogy nem beszélnek semmilyen nyelven csak a sajátjukon. Ha próbálsz velük kommunikálni török-magyar szótárral akkor is alul maradsz, mert csak rövidítéseket használnak. Bunkók és mindent ellopnak amit lehet.
 • 25% Egyiptomiak: Azt hiszik, hogy övék az egész Turkroad. Pedig kisebbségnek számítanak a törökökkel szemben. Ha lelősz egy szörnyet amit lestipistopoztak akkor megsértődnek, összehívják a barátaikat és megölnek. Persze egyből ellopják a cuccaidat is. Ők sem tudnak semmilyen nyelven mégis téged néznek hülyének. Ha nem tetszik nekik valami akkor beszólnak, hogy “KOS OMAK”. Ami annyit jelent a nyelvükön, hogy anyád picsája. De úgy is lehet fordítani, hogy “retardált egyiptomi vagyok, könyörgöm öljetek meg”.
 • 10% A maradék. Románok, magyarok, németek. Utálják a másik két csoportot, mert azok mindig átbasszák és megölik őket. Kerülik a turkokat és az egypteket. Sokkal bunkóbbak és önzőbbek mint a másik két csoport.

Érdemes megfigyelni, hogy a legnagyobb szintűek mindig 8 éves hülyegyerekek. Ők már a Turkroad-on születtek, a szüleik Nukerek voltak. Az előző bejegyzésben a “közösséget” tudtam felhozni egyetlen pozitívumként, de most már azt sem.

Játékmenet

A gameplay arról szól, hogy fejlődjél. Erre két módszer létezik.

 • A csillogó villogó karaktereddel kimész az üres mezőre, hogy szörnyeket öljél. Ha elfogy a potid: visszamész a városba és veszel. A szörnyekért XP-t, SP-t, Goldot és néha Droppot kapsz. A Droppot eladhatod és akkor lesz pénzed és menő leszel. Ezt kell ismételgetni amíg olyan erőssé nem válsz, hogy a többiek irigykednek rád. A menő arcok vesznek bot-ot (ami valódi pénzbe kerül a neten) és akkor a karakterük magától öl. Nekik nem kell csinálniuk semmit. A többiek meg manuálisan ölnek mert nem költhetik el apuka pénzét bot-ra. Ezért egy idő után ki fognak dőlni. Egyébként ölhetsz egyedül vagy partiban is. A partiban megoszlik az XP a csapattagok között.
 • A másik a taxi. Egy nagyobb karakter (aki bot) bevesz X összegért a partijába. A XP megosztás miatt könnyebben fejlődsz, a nagyobbak igy fel tudják húzni a kisebb karikat. A taxistól érdemes megkérdezni, hogy “are you turkish?”. Ha nem tud rá válaszolni akkor nem érti, tehát török. Ilyenkor ne adj neki Goldot, mert lenyúlja.

A fejlődés mindkét formája baromi izgalmas időtöltés. Ha ölsz lesorvad az agyad. Ha taxiba mész akkor meg otthagyhatod a gépet, hogy aludjál egyet. Természetesen ha visszamész azt fogod látni, hogy meghaltál vagy DC-t kapott a taxis és buktad a pénzt. A DC disconnect-et jelent. Miért kell fejlődni? Hogy te legyél a legmenőbb. Meddig tart ez a folyamat? Ha nagy akarsz lenni akkor örökké. Ha örökké játszol és nem kelsz föl a gép elől akkor igazán fontos ember válik belőled a Turkroad világában.

Matekozzunk egy kicsit. Pl az én ötven valahányas szintü emberkém egy szörny megöléséért 00.005 %-nyi XP-t kap. Tehát 20.000 mobot kell leölnie, hogy 1 szintet fejlődjön. Ha úgy számoljuk, hogy minden fél percben egy szörnnyel végez akkor az 166 óra gameplay. Tehát az majdnem hét napig tartó folyamatos kínlódás, hogy egy szintet lépjél… és akkor még nem számoltuk hozzá, hogy ahányszor meghal a karakter annyiszor 2% levonást kap az XP-ből. Márpedig egy wizzard átlagban tízszer elhalálozik 1 szint alatt. Na és akkor hol van még a maximális elérhető szint a 110-es? Addigra többszörösen hatványozódik a szükséges XP mennyiség. Csak így akartam érzékeltetni, hogy mennyire időigényes egy MMORPG.

Nézzük mit lehet még csinálni a szörnyek ölésén kívül.

Egymást ölni.

 • PVP: mindenki felvesz egy sálat ilyenkor bekapcsol a PVP üzemmód. A nagyok megölik a kisebbeket. Ennyi.
 • PK: Ha valakinek elpattanik az agya a sok öléstől és elveszti a kontroll-t és csak úgy megöl pár játékost sál nélkül. Ilyenkor büntetést kap: sokszor meg kell halnia és elveszt egy csomó XP-t. Ez vicces dolog.
 • CTF: Capture The Flag mód, a nagyok megölik a kicsiket. Ennyi.
 • Arena: ez nem tudom mi, de godolom itt se a kicsik nyernek.

Most biztos azt gondoljátok, hogy ennyi rengeteg szórakozás mellett még mit tartogathat a Turkroad számotokra. Lehet munkát vállalni. Pont mint a való életben!

 • Trader: reumás csigán lovagolva kell szutykot szállítani egyik városból a másikba. Közben megölnek a thief-ek és ellopják a cuccodat, majd eladják. Ha nem akkor pénzt keresel a szutykon.
 • Hunter: megvédi a trader-t a thief-től.
 • Thief: Megöli a trader-t és a hunter-t. Menő fekete ruhát hord.

Munkát vállalni 20-as szinten már lehet. Igazán csodálatos élmény főleg ha 110-es játékosok támadnak meg.

Érdemes még megemlíteni, hogy a játékosok különböző céhekbe tömörülnek. Ezeket Guild-nak hívják. Elméletben két féle Guild létezik: a jó és a szar.

 • : nagy a vezér, sok a tag. A nagyok segítenek fejlődni a többieknek. Együtt csinálnak trade-et és partit.
 • SZAR: az összes Guild szar.

Ennyit a gameplay-ről. Nézzük milyen a megvalósítás:

Szar. Fos.

A grafika ocsmányan giccses. Hangulat nincs. Laggol az egész. A dizájn undorító. A hangok szarok. Teszterek biztos nem voltak, mert ahová lépsz ott bug terem. Falak nincsenek a Silkroad-ban, bármint át tudsz gyalogolni: fán, karakteren, szörnyeken.

Mi a tanulság az egészből?

Ha nem csinálsz semmit még akkor is értelmesebb dolgot csinálsz mintha MMO-t játszanál. Ennyi.

Nézd má’ megin’ meghalt a karakterem. Bye. : – )

Címkék: , , , , , ,

18 hozzászólás to “MMORPG – World Of Silkroad”

 1. Thunder Says:

  Mondtam Én, hogy maximum 2 hétig fogod bírni. 😀 Amúgy jó bejegyzés lett, grat, de a teleportálást, meg a joystick-os lovat kihagytad. 😀

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Thx
  A Joystick-ló élményét csak videófelvevővel lehetne visszaadni. Majd megcsinálom 2-3 év múlva ha megint nekiállok. : – )

  Kedvelés

 3. Thunder Says:

  Inkább ne. 😀 Mi jó játékot találtál ehelyett amúgy?

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Semmit. Nem nagyon játszok. Sof 2-t nyomkodtam tegnap. Fist Of The North Star-t tanulmányoztam mostanában. : – )

  Kedvelés

 5. Péter Says:

  Jó bejegyzés lett, lényegre törő. Jórészt én is ezek miatt nem játszok MMORPG-ket, mert mind a színvonaltalan, monoton, unalmas táperkedésről szól, idióta communityvel.

  Kedvelés

 6. Wagner Says:

  THX.
  Igyekeztem kiragadni a lényeget. =)

  Kedvelés

 7. kuku Says:

  tiszta nyomorék vagy attol hogy ezt le írtad keménynek hiszed megad

  Kedvelés

 8. Wagner Says:

  Erről beszélek, íme a Silkroad Community.

  Kedvelés

 9. Péter Says:

  Úgy látom az anime után az MMO a legkomolyabb ügy. =)

  Kedvelés

 10. remete Says:

  attol hogy 1 mmorpg nem tetszik a többit nem kellene fikázni mert vannak amik tényleg jók és el lehet vele játszadozni.
  Szerintem te csak azért szidod a silkroadot mert béna vagy benne és nem tudsz játszani csak fikázni mindent.

  Kedvelés

 11. Ninty Says:

  Látom a 2 agyament osztja az észt. 😀 Csak tudnám hogy ami nincs azt hogy lehet osztogatni..?

  Kedvelés

 12. raket Says:

  én nem piszkálódni akarok csak válaszolni pár írásra:

  1. 100% hogy a silk nem a legjobb de a maga idejében jó játék volt akkor még az mmorpg-k nem lepték el a világot.

  2. Attól hogy 1 játék nem jött be valakinek nem kell minden mmo-t szapulni.

  3. A mai világban már van annyi mmo hogy mindenki megtalálná a saját játék stílusát és szerintem a blog szerkesztője is csak unalmába készítette az oldalt miközben valamelyik játékban épp stallozik de ez csak 1 tipp

  Kedvelés

 13. Wagner Says:

  2. Nem 1 játék nem tetszik hanem maga az egész MMO “műfaj”. Hiszen az összes ugyanarra a koncepcióra épül. Miért ne írhatnál le, hogy mi a bajom ezzel az egésszel?
  3. A tipp nem jött be. Nincs 1 MMO sem a gépemen és nem is lesz.

  Kedvelés

 14. Shingo Says:

  Úgy csinálnak egyesek, mintha az mmorpg olyan fontos és nagyszerű játék genre lenne. =_= A játékélmény sehol nincsen az offline genrekhez képest és soha nem is lesz.

  Kedvelés

 15. Ninty Says:

  Az SMT Online azért nem rossz. 🙂 Csak eléggé monotonná tud válni egy idő után.

  Kedvelés

 16. Wagner Says:

  Mint minden MMO húsz perc után. : )

  Kedvelés

 17. Skydragon Says:

  Hmm, én is hasonlóképp vélekedek az mmokról, de azért egy APB-be belenéznék (lehet, hogy bele is fogok, ha jól hallottam ingyenes lesz a jövőévben egy darabig, annyira nem ment nekik). 🙂

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: