Mega Man Classic /part 1 (M M 1-2-3)

Egy kis retro game bemutatás következik. A címből már rájöttetek, hogy ez egy több részes bejegyzés lesz melyen keresztül megidézem a legelső Mega Man játék sorozatot (Japánban Rockman). Azért szedem szét több részre mert nem akarom, hogy túl hosszú és unalmas legyen. : ) Az első bejegyzésben az első három játékról lesz szó. Ezt a sorozatot emlegetik úgy is mint “original Mega Man” vagy éppen “Mega Man classic”. Eddig összesen 11 részből áll ez a széria amiből a Mega Man and Bass címü játék nem kapott sorszámot. A legelső epizód 1987-ben jelent meg majd ezt követően nagyjából évente mindig kidobtak egy újabb részt. Viszont a nyolcadik után egy jó tíz évet kellett várni az utolsó két game megjelenésére. A 9. és a 10. egyébként letölthető címek (WiiWare, XBox Live Arcade, Plastation Network) és mellesleg direkt NES grafikával lettek elkészítve.

Na de kezdjük az elején. Mi is történik az 1987-es Mega Man játékban? Monsteropolis-ban járunk ahol Dr. Light és asszisztense Dr. Wily kifejlesztenek két humanoid robotot (Rock and Roll). Roll-t háztartási robotnak programozzák, Rock Man (Mega Man) pedig laboratóriumi asszisztens lesz. A nagy sikerek hatására létrehoznak további hat masinát (Cut Man, Guts Man, Ice Man, Elec Man, Fire Man, Bomb Man). Cut Man elég hülyén néz ki, a többire szerintem nem lehet panaszunk.  Dr. Wily valamiért megunja a banánt és pusztításra programozza mind a hatot, hogy világ uralomra törhessen majd elbarikádozza magát kastélyában. Dr. Light átalakítja Mega Man-t és rászereli a mega blaster-t. A volt házi robotnak új feladata lesz: meg kell védenie a Földet és lakosait a gonosz Wily-tól. Az mondjuk érdekes, hogy Light-nak nem jutott eszébe egyszer sem, hogy még több humanoidot gyártson. Egyébként az első rész kicsit szemét, de ha megtalálod a hat robot gyengepontját akkor sokkal könnyebb dolgod lesz. Ennyit az első részről, lépjünk tovább.

A második rész történetéről szinte semmit nem lehet elmodani: Dr. Wily visszatér a veresége után és ezúttal csinál 8 humanoid robotot. Mega Man újra elindul, hogy legyőzze őket. Innentől kezdve minden részben 8 ellenfelünk lesz. A játékmenet semmit nem változik az évek során, talán  emiatt volt olyan sikeres a sorozat. A boss dizájnokra ezúttal sem lehet panaszunk: ötletesebbek, kreatívabbak mint az előző részben. Ott van pl. Heat Man aki egy öngyújtó, vagy éppen Air Man akinek a szája egy ventillátot és miniatűr tornádókat lő rád, vagy Wood Man aki egy fából készült robot. : ) A játék elején ez a kép fogad minket:

A 8 boss látható. Mi döntjük el, hogy milyen sorrendben győzzük le őket. Ha végeztünk velük akkor mehetünk a középső ikonra ami Dr. Wily kastélya. Tehát minden bosshoz tartozik egy pálya (stage) ami az adott ellenfél stílusához igazodó dizájnt kapott. Bubble Man-nél pl. a víz alatt kell rohangálnunk ahol békák, halak támadnak ránk, Wood Man-nél pedig az erdőben kell küzdenünk ahol denevérekkel, majmokkal gyűlik meg a bajunk. Egyébként Mega Man a legbénább az összes humanoid közül: semmi képessége sincs, csak a mega blaster-rel lett felszerelve ami apró lövedékeket tud szórni. Még szerencse, hogy elveheti a leggyőzött bossok fegyvereit/felszereléseit. Azt is tudni kell, hogy minden boss allergiás egy vagy két fegyverre (pl. Metal Man korongja jó Bubble Man ellen) ezért nem mindegy, hogy milyen sorrendben megyünk neki a pályáknak.

Wily kastélya hat stage-ből áll. Itt már nem választhatjuk meg a sorrendet, lineáris az egész. Ezek a pályák is nagyon szórakoztatóak: rákényszerítenek, hogy használjuk az összes felszerelésünket. Minden Wily stage utolsó szakaszában egy újabb boss található. A kastély leghátsó zugában pedig magával Wily-vel kell megmérkőznünk. A final boss nagyon nagy szivatás lett. : )

Csináltam hozzá végigjátszás videót: itt.

A harmadik rész szerintem a sorozat csúcspontja. Legnehezebb és egyben a legjobb is. Alcíme: The End of Dr. Wily, hiszen ezzel a résszel akarták lezárni a sztorit. Sok új dolgot felvonultat a Mega Man 3: a slide-ot (becsúszás), Proto Man-t (a rivális robot) és Rush-t: Mega Man robot kutya segítője aki sok mindenre használható. Rush segítségével felugorhatunk magasabb helyekre, jetpack-ként és tengeralattjáróként is funkcionál. Szerepe a későbbi részekben egyre fontosabb lesz: a 6-ban össze tud alakulni Mega Man-nel.

Ez a rész arról szól, hogy Dr. Wily átveri Light-ot: azt állítja jobb ember lett és ezért újra együtt dolgoznak. Megépítik a Gamma óriás robotot. Milyen meglepő, hogy a legújabb nyolc robot megint megőrült. Light-nak szüksége van a nyolc kristályra amiket a robotok védelmeznek ezért megint elindítja hősünket. Mega Man útja során találkozik “bátyjával” Proto Man-nel akit Wily átprogramozott és most Break Man néven üldöz minket. Miután a 8 kristályt begyűjtöttük Wily elrohan hóna alatt Gammával…

A játékmenet ugyanaz mint a 2-ben: 8 stage majd a 6 pályás kastély. Annyi különbséggel, hogy itt megint meg kell küzdenünk a MM 2-es gonoszakkal 4 remix pályán. A bossok mind nehezek és emlékezetesek bár itt jelenik meg az első gagyiság: Top Man. A játék végén a Final Boss nagyon könnyű, szinte felüdülés az MM2-es szivatás után. Legyőzzük Wily-t és Gammát, Wily-ra ráomlik az egész kastély majd megjelenik Proto Man és megmenti kistestvérét. Elvileg Proto Man meghal bár nem értem, hogy miért hiszen ő is kimenekült. De a videóban Mega felnéz az égre és látja Proto Man arcát, ebből a halálára lehet kötkeztetni. Meglepő lezárás a sorozathoz.

Hogy értékelném az első három részt? Mindenképpen megér egy 9/10-et. Hiszen a maga idejében nagyon jó grafikával és zenével rendelkezett. A varázsa pedig az egyszerűségében és nehézségében rejlik. A második és a harmadik részt sokan emlegetik a Super Mario Bros mellett mint legjobb NES játékok. A Capcom magasra tette a mércét annak idején.

A bejegyzés első része itt véget is. Folytatás pár nap múlva.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 hozzászólás to “Mega Man Classic /part 1 (M M 1-2-3)”

 1. Soa Mark Says:

  Egyet értek a klasszikus trilógia tényleg rohadt jó.
  Bár az 1. részt soha nem vittem ki. ( és nem is fogom 😀 )

  Amúgy ami zavar a 4-5-6-al, hogy túl egyértelmű, hogy Wily rejtőzik.
  Itt legalább egyértelmű volt, hogy ő a tettes.

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Az elsőt én se vittem ki, de ki fogom. A 2-vel kezdtem anno. 4-5-6-ban igen ez is egy zavaró dolog meg még ki lesz fejtve, hogy mi nem stimmel. 🙂

  Kedvelés

 3. Dodgers Says:

  Első részt én se vittem ki, Elecman túl szemét volt ahhoz, hogy továbbszenvedjek azzal. 😀 De a PSP-s remakeben mindkét módban (new, classic) kibalanszolták az eredeti játékot, még a Hard Mode se azért nehéz, mert két lövésből kinyírnak.

  “Klasszikus triológia rohadt jó” -> +1. Ugyanez megy az X sorozatra is, mert az is lejmenetbe ment a negyedik rész után.

  Kedvelés

  • Ninty Says:

   X8 szerintem egész jó lett.

   Kedvelés

   • Dodgers Says:

    Az X5-7-es zabigyerek-korszakhoz képest valóban nagyon jó rész az, és az OST-je is hétmérföldes javulás az X7 után, de az első négy részhez képest “csak” szimplán rendben van. Ettől függetlenül még mindig sokkalta jobban ajánlható rész, mint az X5-7.

    Kedvelés

  • Wagner Says:

   Hát igen, Elek Man nagyon szemét. Még akkor is meg tud szivatni ha tudod a gyengéjét. De a legnagyobb szivatás az egész játékban a hülye sárga óriás aki dobál a darabjaival.
   PSP-s remake? Azt megnézném milyen.

   Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Változott a helyzet, ugyanis kétszer kivittem egymás után az első részt. 😄 Kidolgoztam egy tök jó sorrendet: Fireman (ha mákom van mega blasterrel leölöm), Bombman (tűzzel), Gutsman (bombával), Cutman (tűzzel), Elecman (Cutman fegyverével 3 lövés, a pályán felveszem a platform idéző felszerelést Gutsman képességének segítségével), Iceman (elecman fegyverével 3 lövés). A Wily főbossz meg tök könnyű volt. 🙂 Módósítanom kéne a bejegyzést.

  Kedvelés

 5. MM4 Says:

  Mega Man 3 a sorozat csúcspontja?
  Na ne!
  Befejezetlen, a játék fele lassulás, rengeteg bug, eszméletlenül rövid erőd pályák, 2. legrosszabb fegyver arzenál stb.

  Vitathatatlanul a 4. rész lett a legjobb, csak sajnos ezt az amerikaiak képtelenek felismerni.

  Kedvelés

 6. Wagner Says:

  Hogyhogy befejezetlen? Lassulás? Biztos emulátoron nyomod akkor ne csodálkozz. A 2-ben meg igenis jó az arzenál: Metal Blade mindent visz. : D
  Az amerikaiak meg nem értem, hogyan jönnek ide?

  Kedvelés

  • MM4 Says:

   Úgy értettem, hogy a Mega Man 3.-ba vannak a legrosszabb fegyverek az 5 után. A lassulást meg úgy hogy a játék sokszor laggol. És ilyenkor bizony előfordul hogy hiába nyomod a gombot (nem emulátor), 2x kell megnyomni a gombot hogy Megaman csináljon valamit.
   Maga a sorozat alkotója mondta hogy a 3. részt elsiették, nem volt elég idejük rendesen befejezni és ez a sok laggoláson meglátszik.
   Nem tudom tudod-e, de ha a második kontrolleren benyomsz bizonyos kombinációkat akkor ilyeneket lehet csinálni pl. hatalmasat ugrani, megállítani az animációt = bennefelejtett debug mód.

   Kedvelés

 7. Wagner Says:

  Nem tudtam ezeket. De mindegy nekem. A személyes kedvenceim az 1. és a 2. Azokat szoktam néha elővenni. A többi részt csak egyszer vittem ki. De abban igazad van, hogy nem túl jók a 3-ban a fegyverek. Gondolok itt a használhatatlan Top Spin-re vagy a kígyóvetőre. De a többi fegyó az egész jó volt.

  Kedvelés

  • MM4 Says:

   A Spark Shockot se felejtsük ki.
   A bossok ellen jó, de a pályákon teljességgel használhatatlan.
   Maga a tény hogy nem tudsz fegyvert váltani amíg a képernyőn van (az Ice Slasherrel ellentétben) hát…

   Kedvelés

 8. Wagner Says:

  Szinte mindig mega blasterrel mentem, a fegyvereket általában csak bossok ellen szoktam alkalmazni.

  Kedvelés

 9. My TOP 25 Favourite Video Games « Wagner's hideout Says:

  […] Ismertető: itt. […]

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: