Mega Man Classic /part2 (M M 4-5-6)

A Mega Man poszt második része következik melyben újabb három rész fog terítékre kerülni. Ezek az epizódok már közel sem olyan jók mint a  2 és a 3. Sokan pl. a 4-et tartják a leggyengébbnek.

Az első három játék nagy sikere után muszáj volt folytatni a Mega Man sorozatot. A Capcom-ra különösen jellemző, hogy mindent addig nyúznak amíg lehet. Nem számít, hogy Wily meghalt, Proto Man meghalt. A lényeg, hogy itt van egy újabb Mega rész: Wily él, Proto Man él, a rajongók pedig örülnek. Sokan nem szeretik a 4-et a plot fail miatt de szerintem azért nem volt annyira rossz. Tetszett, hogy megint bedobtak pár újítást. Az új mega blaster: lehet tölteni a lövést a pár másodpercig és akkor charged shot lesz belőle ami nagyot durran. Valamint megjelent Eddia a robot aki random power up cuccal jutalmaz minket.

Nézzük a történetet: egy évvel a Mega Man 3 után Dr. Light kap egy üzenetet egy bizonyos Dr. Cossack-től. Cossack elmondja, hogy ő a legnagyobb géniusz és elege van belőle, hogy semmibe veszik ezért ráküldi Light-ra a saját 8 robotját, hogy végezzenek vele és Mega Man-nel. Ezzel bizonyítaná, hogy ő a jobb tudós. Miután elintézzük a bossokat és végigmegyünk Cossack kastélyán öszefutunk a professzor lányával Kalinka Cossack-kel (russian fail). Kiderül, hogy Wily rabolta el a lányt… persze Wily-t nem lehet megölni és ez még semmi: Proto Man is előkerül akinek megmentési mániája van. Szóval a játékos örül, hogy végigment a Cossack kastélyon és utána egyből a képébe nyomják Wily kastélyát. Ennyit a sztoriról.

Ez itt az aktuális boss felhozatal. Nézzük, hát ami jó dizájn az talán Skull Man és Drill Man és ezek még jó nehéz ellenfelek is. Ring Man is elég szivatós, na de mi ez itt? Fáraó Man? Wut? Ez honnan jött? Tudjátok mi a fegyvere? Fáraó Shot… az most mi akar lenni, hogy Fáraó Shot? : ) Dust Man? Ez most komoly? Képzeljétek el: kosszal támad. Toad Man pedig a legbénább boss az egész sorozatban. Semmit nem csinál csak jobbra balra ugrál, ha pedig egy helyben állsz akkor elkezd hastáncolni. A felszerelések sem a legjobbak ebben a részben. Skull Man fegyvere pl tök ugyanaz mint Wood Mané az MM 2-ből, Drill Man fegyója ugyanaz mint Crash Mané. Szóval itt kezd úgy tűnni mintha a készítők kifogytak volna az ötletekből és próbálták ismételni a jól bevált dolgokat. Ezeket leszámítva nem rossz a Mega Man 4 hiszen megmaradt a jó öreg játékmenet. A főellenség pl. különösen tetszett benne.

A Mega Man 5-ben bemutatnak egy új segítőt: Beat a robot madár. Biztos bennem van a hiba de én végigvittem az ötöt és nem találkoztam ilyen karakterrel. Állítólag ez a madár előhívható és megtámadja az ellenfeleket. Azt is olvastam, hogy Cossack építette amiért megmentettük a lányát. Sztori: Proto Man néhány robottal megtámadja a várost majd az intróban elrabolja Dr. Light barátunkat. Addig is Cossack segít Mega Man-nek. Mi van? Proto Man gonosz lett? Nem fogjátok kitalálni: nem. Neki is saját kastélya lesz amin végigmegyünk szépen és találkozunk az igazi Proto Man-nel aki elmondja, hogy a gonosz az igazából Dark Man aki álcázta magát, hogy bemocskolja Proto nevét. Természetesen ezután megint jön Wily. Lessük meg inkább a bossokat.

Stone Man sucks, elég béna, simán le lehet győzni mega blasterrel is. Gravity Man: ez érdekes, egyszer a plafonon ugrál, egyszer a földön megy. Irányítja a  gravitációt, szerintem baromi idegesítő. A fegyvere viszont hasznos tud lenni szorult helyzetekben. Charge Man egy epic fail, egy gőzmozdony ember aki folyton neked megy és szenet köpköd. Wave Man-nek meg ugyanaz a fegyvere mint a 2-ben Air Man-nek. Star Man-nél pedig az a helyzet, hogy előveszi a jól bevállt felszerelést amit már láthattunk párszor (Wood Man, Skull Man). Elég láma egy banda, azt kell mondjam rosszabb mint amit a 4-ben láttam és még a pályák sem voltak túl fantáziadúsak.

A bejegyzés utolsó alanya következik a Mega Man 6. Mindössze annyi újítást tartalmaz, hogy Rush össze tud alakulni Mega Man-nel. Vagy Jet Mega Man vagy Power Mega Man lesz belőle. A Jetpack-essel tudunk röpködni és mindig újratöltődik az energiája, a Power Megával pedig falakat tudunk kiütni. Tök jó ötletnek tartom csak az az egy baj van vele, hogy ahányszor cserélsz mindig végig kell nézni egy 10 másodperces animációt.

Az a történet, hogy megtartják a nagy robot bajnokságot ahova a legtehetségesebb professzorok nevezték be humanoid gépeiket. A rendezvényt egy bizonyos Mr. X szervezte meg. Amikor a legjobb nyolc robot eljut a fináléig Mr. X átveszi felettük az uralmat. Miért? Természetes, hogy a világot akarja uralni velük. Ajjj… Egyébként Dr. Wily sem maradhat ki a képből. Ezúttal is a végén fog előkerülni. Olyan mintha bujkálna vagy nem is tudom. Az első három MM-ben az elejétől lehetett tudni, hogy ő a nagy főgonosz, itt meg bújik a háttérben meg másokat manipulál. Kiöregedett a szerepéből. : )

Ime a boss felhozatal. Nem hittem volna, hogy ki lehet találni Charge Man-nél bénább robotokat. De Capcom bebizonyította, hogy ez lehetséges. Ráadásul többszörösen. Na mi van itt nekünk? Plant Man. Úristen meneküljünk! Megjött a virág ember! Ez az, mindenki mondjon egy szót ami először eszébe jut és csináljunk belőle robotot. Egy virág! Kentaur! Egy indián! So lame… Flame Man meg úgy néz ki mint egy janicsár. Hát ez katasztrófa. Talán Blizzard Man lett még a legnormálisabb ebben a részben. Knight Man se rossz dizájn, csak éppen semmi különleges nincs benne: egy sima lovag. Wind Man pl. miért Wind Man amikor még szelet se tud idézni? Szóval a legfogyatékosabb ellenfelek a 6. részben találhatóak meg. Nem elég, hogy szar az összes dizájn de még könnyen el is lehet verni őket. A pályák is könnyebbek mint valaha. Volt olyan, hogy elsőre végigmentem valamelyiken. Az előző posztban írtam, hogy Toad Man volt a legbénább. Hát ezt most meg fogom cáfolni, mert ő legalább poén volt. Na de itt van nekünk a Centaur Ember! Ez se nem vicces se nem erős:

A hatodik rész után generációt váltunk mert a 7. az már Super Nintendóra jelent meg. Az első hat játékról összedobtam egy kis grafikont ami szemlélteti a színvonal ingadozását.

Hányasra értékelném ezt a három részt? 6/10-re mert olyan az egész mint a többször lenyúzott rókabőr. Egyre gagyibb boss robotokkal. De azt kell mondjam még mindig jobban le tudott kötni mint a mai játékok nagy része. Gondolom Capcom nem bána meg, hogy nem hagyták abba a harmadik rész után. Hiszen rengeteg mellék ágat, sorozatot csináltak hozzá: Mega Man X, Zero, Mega Man ZX, Battle Network, Star Force… Az alap classic Mega Man-hez készítettek az amcsik egy 27 részes rajzilmet is, a Battle Network-ből pedig lett egy anime: az NT Warrior (amit nem akarok látni inkább).

Harmadik bejegyzéssel még nem biztos, hogy jelentkezem. De ha igen akkor nem mostanában, mivel a többi részt még nem próbáltam ki. Tervezem a MM hetet, nyolcat. A 9. és a 10 az felejtős, mert nincs Wii konzolom. A X-nek és a gameboy-os sorozatnak is nekiállok majd egyszer. Remélem valakinek meghoztam a kedvét egy kis Mega Man-hez az első bejegyzéssel.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 hozzászólás to “Mega Man Classic /part2 (M M 4-5-6)”

 1. Ninty Says:

  V-ben a Beat úgy szerezhető meg ha összegyüjtöd a pályákon található betűket.

  Amúgy, e három MegaMan közül szerintem a 6. rész a legkorrektebb.

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  V-ben vagy 5-ben? Mert nem mindegy. : ) Miért pont a 6? Hiszen tök lame az összes boss benne. : I

  Kedvelés

  • Ninty Says:

   Izé, mármint az 5-ben. 😀

   Én pl. az vagyok aki szerint a 2 nem olyan jó mint ahogy sokan állítják. Legjobb? Semmiféleképpen nem. Az első részhez igen hatalmas fejlődés volt a 2, de a 3 egy új mércét állított fel.

   4 nem egy nagy kedvenc és onnantól új dolgok nem igazán kerültek a folytatásokba. 5-tel sokat játszottam sárga kazettás “Nintendón”, valamennyivel jobb volt a 4-nél, de már ekkor érezhető volt hogy kezd monotonná válni a sorozat. Aztán jött a 6, ami számomra a 6 játék közül a 2. kedvencem (a 3 az első). Nem tudom miért, de én nagyon élveztem anno.

   Kedvelés

 3. Dodgers Says:

  Csatlakozom a 4-et fikázók táborához: persze az egész második trilológián érződik a rókabőrszag, de a 4 fájdalmasan sz*r. A bossoktól kezdve a pályadesignon át a zenékig (egy-két kivételtől eltekintve) egytől-egyig fércmunka az egész. Ezzel szemben az 5-6-ot valamivel korrektebb részeknek tartom annak ellenére, hogy csak egy sóhajnyival jobbak a 4-nél. 5-nél a sz*r helyett az átlagos lenne a találó kifejezés, de a 6 emellett még vérkönnyű is. Ez egyébként kicsit a Metal Slugra hajaz: abból is a 4. volt a tökéletes fércmunka, de ott viszont az 5-6 bőven jó kárpótlás volt.

  Kedvelés

  • MM4 Says:

   Mi is a Mega Man 4:
   Vitathatatlanul a legjobb fegyverarzenál, a pályákon rengeteg platform elem van, a töltött lövés legjobb verziója, hosszabb erőd pályák mint előtte, egyszóval egy mestermunka.

   Kedvelés

   • Dodgers Says:

    “Vitathatatlanul a legjobb fegyverarzenál”-> Decens az MM4-é elismerem, de a legjobbtól kicsit messze van. MM6-é például jóval használhatóbb, de MM9-10 is felülmúlja ebben.

    “Pályákon rengeteg platform elem van”-> ez igaz ugyan, de ez nem változtat azon, hogy nagy részük kevésbé tartja fenn az érdeklődést, illetve hogy a pályadesignon érződik a “semmilyen” jelleg. Még az MM6-ét is szórakoztatóbbnak érzem, pedig az a legkönnyebb a szériában.

    “Töltött lövés legjobb verziója'”-> dunno, nekem az MM5-től átszabott lövés jóval hasznosabbnak jött le, már csak azért is, mert eggyel nőtt a használata mellett szóló érv (kicsivel jobb lefedettség).

    “Hosszabb erőd pályák”-> ezzel viszont teljesen egyetértek, jó volt hogy a Capcomon végre fogta magát és újított a formulán. Csak kár, hogy ezt még jó párszor ellőtték később. 😀

    Mestermunkának szerintem kicsit erős nevezni az MM4-et, a 2-3 jóval közelebb áll ehhez a címhez, grátiszban még a zene területén is. De a tavalyi MM10 is elég közel áll a legjobb rész címhez.

    Kedvelés

  • MM4 Says:

   “MM6-é például jóval használhatóbb, de MM9-10 is felülmúlja ebben.”
   Ebből csak annyi igaz, hogy a 9 felülmúlja ebben. Külföldi fórumokon bárki (legalábbis sokan) megmondják hogy a 4-be van az egyik legjobb arzenál, ha valaki magától nem tudott rájönni.

   “illetve hogy a pályadesignon érződik a “semmilyen” jelleg.”
   Erre nem tudok mit mondani. Sajnálom hogy így gondolod.

   “nekem az MM5-től átszabott lövés jóval hasznosabbnak jött le”
   Pont ez az, hogy túl nagy lett. A kicsi töltött lövés tökéletes, és szerintem jobban is néz ki (jobbak a villodzó színek).

   “Mestermunkának szerintem kicsit erős nevezni az MM4-et, a 2-3 jóval közelebb áll ehhez a címhez”
   Leírhatnám a 2 és a 3 hibáit, de nem teszem. Valahogy idetaláltam erre az oldalra, és ugyanazt láttam mint az amerikai oldalakon: a sablonszöveget (hogy a 4. résszel elkezdett lejtőre menni). Japán vagy európai embert nem nagyon hallottam még hogy szidja a 4-et. Tudom ez az egész furcsának hangzik, de nekem ebből az jön le hogy az amerikaiak kitalálták hogy a 4. rész már nem olyan jó és ez elterjedt, ahelyett hogy a magát a játékot értékelnék.

   Kedvelés

   • Dodgers Says:

    “Sajnálom hogy így gondolod”-> Why thank you. Még jó hogy nem kell elnézést kérnem az eltérő véleményem miatt. 🙂

    Egy szóval sem említettem, hogy az MM2-3 hibátlan game lenne (MM játék hiba nélkül? Jó is volna), egyszerűen csak azt, hogy jobbnak, összeszedettebbnek érzem ezeket az MM4-nél. Leszarozni talán kicsit túlzás volt az MM4-et elismerem, hiszen mégiscsak végigvittem. De nem változtat a benyomásomon, miszerint inkább érződik a “nagy” név lehúzásának, mintsem jó bejegyzésnek a sorozatba, de ettől függetlenül elhiszem, hogy valakinek bejön.

    Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Mindenkinek egy kicsit más a véleménye de a harmadik részben egyet értünk ezek szerint. Nekem pillanatnyilag a 2 a kedvencem és utána az 1. Ha párszor még kipörgetem a többi részt lehet, hogy változik majd a sorrend.

  Kedvelés

 5. MM4 Says:

  100%-os mértékbe nem értek egyet az egész cikkel.
  A Mega Man 4 volt az első játék ahol tényleg figyeltek a fegyverekre, a fegyverek nem csak erőteljes valamik hanem némelyiknek van extra tulajdonsága is. Véleményem szerint a legkreatívabb erőd bossok a 4-be vannak: az egyik kitöri a földet, másik egy mozgó szoba stb.
  El nem tudom képzelni hogy képes valaki utálni ezt a mesterművet, maga a sorozat alkotója azt mondta hogy a 4 lett az egyik legjobb.

  Szerintem az 5. rész vitathatatlanul a legrosszabb: a robot mesterek mesterséges intelligenciája szint alatt marad, legrosszabb fegyverarzenál, megáll a töltési idő csúszás közben (wtf?), az ellenségeknek túl hosszú a sérthetetlenségi ideje stb.

  A 6. rész meg kell mondjam hogy KURVA JÓ lett. Egyik robot mester sem követ egy repetitív támadási mintát, a fegyverek nagyon erőssek, remek pálya design.

  Nálam ez a sorrend: 4, 6, 2, 3, 1, 5
  Ha a teljes sorozatot nézzük, akkor ez: 4, 9, 6, 2, 10, 3, 1, 5

  7&8 nem az én világom.

  Kedvelés

 6. Wagner Says:

  Mindenkinek nem lehet egyforma az ízlése. : D A 4 nekem már rókabőr volt gagyi robot dizájnokkal. Azt nem mondtam, hogy utálom mert akkor nem is vittem volna végig, de nekem az volt az egyik leggyengébb rész. Most nem tudnám felidézni, hogy mi volt benne olyan kreatív.

  Kedvelés

  • MM4 Says:

   Ennek az egész “gagyi robot dizájn” dolognak semmi értelme. Egy fatörzs aki faleveleket lő rád jobb mint egy fáraó?
   Az lehet hogy újrahasználtak dolgokat, csak éppen az emberek elfelejtik hogy minden újrahasznált dolgon RENGETEGET javítottak a 4. részben.
   Egyébként zuschzero vagyok youtubról, felfedeztelek a barátaim között 🙂

   Kedvelés

   • Wagner Says:

    Igen egy fatörzs jobb mint egy random ugrabugra fáraó… és Woodman a legdurvább ellenfelek között van Én pl alig bírom kikerülni a támadását, meg még sebezhetetlen is egy csomó ideig.
    Igen zuschzero láttam a kommentedet, válaszoltam is YT-n. ; )

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: