Best Of Old PC Games part 1 (UPDATED jan. 12.)

Már régóta terveztem írni egy bejegyzést a régi 80-as, 90-es évek beli PC játékokról, az igazi klasszikusokról. Most végre nekiálltam, az első fele el is készült egy másfél napos munka után. Igen ezt is több részre bontottam, de még így is túl hosszú lesz. A poszt első részében 40 játékról nyilatkozom. Kategóriák szerint akció, platformer, fps és ügyességi gamekről lesz szó.  Nosztalgiázni vágyók kattintsanak a “tovább” gombra és a többiek is. : )

UPDATE: +3 játék (2011. jan. 12.)

AKCIÓ, PLATFORMER:

 

Aladdin


Kiadás éve: 1993
Fejlesztők: Virgin Interactive
Kiadók: Virgin Interactive

Ez egy 2d platformer játék ahol Aladdin-t irányítjuk. A rajzfilmből jól ismert helyszíneken kell végigmennünk: Agrabah, palota, sivatag, a szultán várbörtöne stb. Aladdin közelharcra szabját használ, távolsági támadásra pedig almákat. Az utóbbiból gyűjthetünk egy csomót a játék során. De almák mellett drágaköveket is felszedhetünk amin értékes dolgokat vásárolhatunk pl. életet. Bónusz pályákat is megnyithatunk ahol Abu-val a majommal kell összeszedni/szétütni különböző tárgyakat. A grafikai munkálatokban részt vett a Disney pár embere, ezért is lett olyan elképesztő az animáció, a karakterek mozgása. Az Aladdin egy kiemelkedően jó adaptáció lett, meg merem kockáztatni, hogy még a Lion King-nél is jobb. Ez legalább nem olyan nehéz. : )

Értékelés: 8.9/10

Alien Rampage

Kiadás Éve: 1996
Fejlesztők: Inner Circle Creations
Kiadó: Softdisk

Ez egy 2 dimenziós lövöldözős játék. Több címet nem is tudnék mondani az Inner Circle-től. Erről is pl. alig lehet infókat találni a neten. Egy rusnya zöld csávót irányítottunk akivel mindenféle brutális fegyvert vásárolhattunk. Mutáns csigákat, idegeneket, óriás darazsakat kellett lelőni akik darabokra fröccsentek szét. Volt benne egy nagy koponya boss is. Nagyon szép volt a grafika egyébként, mást nem nagyon tudnék felidézni róla.

Értékelés: 7.9/10

Biomenace


Kiadás Éve: 1993
Fejlesztők: Apogee
Kiadó: Apogee

Ez is egy 2d side-scrolling lövöldözős játék melyet az Apogee fejlesztett és adott ki. A Commander Keen motorjával megy a game, még a menüje is ugyanaz. A történet főszereplője Snake Logan, egy rikító zöld polós, bajszos emberke aki elindul Metro City-be, hogy végezzen az elszaporodott mutáns hordákkal. Természetesen lezuhan a repülője és gyalog kell végigmásznia az egész városon. Sok zavaró hülyesége van a Biomenace-nak pl: minden ajtóhoz külön kulcs kell, idétlen ellenfelekkel rakták tele (rózsaszín girnyó, pattogó robot, gonosz szőrmók), rúzs alakú töltények stb. A sok szarság ellenére nem rossz a game, bár inkább a Duke Nukem.

Értékelés: 6.5/10

Blackthorne


Kiadás Éve: 1994
Fejlesztők: Blizzard
Kiadó: Interplay

Ismét egy 2 dimenziós lövöldözős, platformer játék. Kyle Vlaros-t alakítjuk aki ellátogat a Tuul bolygóra, hogy végezzen egy Sarlac nevű gonosz zsarnokkal. A játékban nagyrészt platformokon kell felmásznunk meg kulcsokat szedegetnünk de akció rész is lesz bőven. Kyle fegyvere egy shotgun amivel hátrafelé is képes lőni. Ha párharcba keveredünk akkor olyat lehet csinálni, hogy hozzásimulsz a “falhoz” így nem tud eltalálni az ellenfél. Inventory is van a játékban ahol elraktározza Kyle a gyógyitalokat, bombákat. A Blackthorne-ban az tetszett, hogy a mozgás nagyon realisztikus volt mint a Prince of Persia-ban. Meg az se semmi, hogy orkokat lőhettünk szét shotgunnal.

Értékelés: 7.5/10

Blues Brothers

Kiadás Éve: 1992
Fejlesztők: Titus
Kiadó: Titus?

Ez a játék nagyon hasonlít a Titus első programjához a Fox-hoz.  Az volt a cél a játékban, hogy kikerüljük a rendőröket és egyéb furcsa szerzeteket és végül eljussunk a blues koncertre. Dobozokat, tárgyakat lehetett felvenni amiket nekidobhattunk az ellenfélnek. Más fegyverünk nem volt. Ketten is játszható a game, de ezt elég hülyén oldották meg mert ha az egyik player túl előre megy akkor a másik lemarad a képről. A folytatása a Jukebox Adventure is jó volt, ahol már lemezekkel dobálóztak a tesók.

Értékelés: 8/10

Bumpy’s Arcade Fantasy

Kiadás éve: 1989
Fejlesztők: Loriciels
Kiadó: ?

Egy Bumpy nevű lasztival kell elpattogni a kijáratig különböző platformokon minden pályán. Voltak benne tüskés padlók, azoktól meghalsz, a jeges felületen nem lehet megállni, szívattak a leszakadó padlók és az ellenfelek is. A gyümölcsök meg édességet pontokat adtak, de mindet fel kellett venni csak úgy nyílt meg az exit. Awesome!

Értékelés: 8.5/10

Cool Spot

Kiadás éve:1993
Fejlesztők:Virgin Software
Kiadó: Virgin Software

A szemüveges piros kupak a 7 Up ital figurája volt a 80-as évek második felétől. Adtak neki cipőket és kesztyűs kezeket mint amilyen Sonic-nak van és elnevezték Cool Spotnak. Eredetileg Sega Genesis-re írták a programot de 1 évvel később 1994-ben Dos-ra is megjelent. A Virgin Software készítette, akik a Lion King-et is csinálták. Ez is egy 2d platform játék, Cool Spot-tal ugrálunk, mászunk és szóda buborékokat lövöldözünk vele ha csúnya, gonosz ellenfelekkel futunk össze.

Értékelés: 8/10

Commander Keen


Kiadás éve: 1990
Fejlesztők: ID Software
Kiadó: Apogee

Az ID Software ezzel a sorozattal vállt igazán híressé. A történet egy Billy Blaze nevű fiúról szól aki a családi ház hátsó kertjében egy űrhajót épít konzervdobozokból. Egy nap mikor elalszik a bébiszitter Billy felveszi bátyja focisisakját és átváltozik Commander Keen-né. Elindul a világűrbe, hogy mindenféle kalandba keveredjen. Az első részben elromlik az űrhajó és Keen-nek kényszerlesszállást kell végrehajtania a Marson. A Marsot elfoglalták a farkas szerű vorticon lények akik ellopják a hajó négy fontos alkotó elemét. Ezeket a szerkezetek kell visszaszereznünk.  Egy térképen fogunk mászkálni ahol különböző pályákat választhattunk ki. A pályák egyre nehezebbek, csurig vannak titkos helyekkel és idegen lényekkel. Az utóbbiakat könnyedén elintézhetjük lézer pisztolyunkkal, de szerzünk egy másik tárgyat is: a pogót mellyel jó nagyokat lehet ugrálni. Tulajdonképpen ez volt a számítógépek Mariója, Mega Man-je. Az ID megunta a fejlesztését a hetedik rész után mert valami komolyabb projektbe akartak belevágni. Érdekesség, hogy a szülők betelefonáltak az ID-hez, hogy az ellenfelek hullái miért maradnak ott a pályákon, miért nem tűnnek el mint a Nintendo játékaiban. : ) Ezért a 4. résztől a szörnyek nem halnak meg, csak elájulnak.

Értékelés: 9/10

Crystal Caves

Kiadás éve:
Fejlesztők: Apogee
Kiadó: Apogee

Mylo Steamwitz bőrébe fogunk bújni, aki egy rózsaszín ruhás, szőke hajú űr-kereskedő. Gyorsan meg akar gazdagodni ezért ellátogat az Altarian csillagrendszerbe, hogy kristályokat és drágaköveket gyűjtsön. Három rész készült a Crystal Caves-ből: az első shareware volt. Minden részben az a feladat, hogy csináljuk végig a 16 szekrény mögé elrejtett pályákat, a sorrend mindegy volt.  Mylo-nak volt egy rakéta pisztolya amihez töltényeket kellett felszedni, de különböző power up-okhoz is hozzájuthattunk, valamint kincsesládákat is nyitogathattunk ha megszereztük hozzájuk a megfelelő kulcsokat.

Értékelés: 8.9/10

Dangerous Dave

Kiadás éve: 1988
Fejlesztő: John Romero
Kiadó: UP Time újságban jelent meg mellékletként

Ez egy Mario szerű platform játék amit John Romero fejlesztet tök egyedül. Később ő lesz az ID Software egyik alapító tagja. A Dangerous Dave-ben minden pályán fel kell vennünk egy arany serleget és csak ezután mehetünk ki a kijáraton. A serlegen kívül pontokat is szedhetünk össze valamint két tárgyat amik elengedhetetlenek a továbbjutáshoz: a pisztoly és a jetpack. Mert olykor pókokat és minden féle furcsaságokat kell lelőni, a jetpackkel pedig tűz és egyéb akadályok fölött kell átrepülni. A Mario-hoz hasonlóan itt is eljuthatunk titkos pályákra, egyébként scrollozás itt még nincs: ha elérjük az adott képernyő végét gyorsan továbbugrik a másikra. De ezt a következő részben már továbbfejlesztik.

Értékelés: 8/10

Dangerous Dave in Haunted Mansion


Kiadás éve: 1991
Fejlesztők: ID Software
Kiadó: Softdisk

A Dave sorozat második része, a fejlesztésben részt vett az ID Software összes tagja (mind a négy). Dave ezúttal egy kísértet járta házba látogat el ahol zombik, pókok és szellemek százaival kell megküzdenie. Egyetlen fegyvere a shotgun, mindig nála van, tehát nem kell külön felvenni. Ha kifogy belőle a töltény akkor meg kell állni és elkezdi újra tölteni. Ez a game már sokkal fejlettebb mint az elődje;  szebb grafika, scrollozás, jobb irányítás: felfelé és lefelé is lőhetünk átlóban. Egy érdekesség, hogy beépítettek egy ilyen “halál kamerát” tehát ha megöl egy ellenfél akkor beugrik egy kis kép amin részletesen demonstrálják a halálesetünk körülményeit. : )

Értékelés: 8.8/10

Duck Tales: The Quest For Gold

Kiadás éve: 1990
Fejlesztők: Incredible Technologies
Kiadó: Disney Software

Flintheart Glomgold (magyar nevét most nem tudom) kihívja egy “játékra” Dagobertet: a lényeg, hogy 30 napon belül megállapítják, hogy ki a gazdagabb. Adott a térkép ahol különböző úti célok láthatóak, bárhová elmehetünk. Ilyenkor Quack kapitány repülőjét irányítjuk ami elég idióta módon repül. Minden helységen egy mini játékot találunk, ezekből négy fajta van. Ha lejár a 30 nap akkor jön az összesítés és ha elég pontot gyűjtöttél akkor nyersz.

Értékelés: 6.5/10

Duke Nukem 1-2

Kiadás éve: 1991, 1993
Fejlesztők: Apogee
Kiadó:

Mindkét játék 2d platformer, lövöldözős. Az elsőben egy Dr. Proton nevű gonosz tudós akarja leigázni a világot a Techbot seregével. Csak egy ember veheti fel vele a harcot, a szőke badass hős: Duke Nukem. A játék három epizódból állt, az első shareware volt. A Duke Nukem II cselekménye Dr. Proton legyőzése után játszódik egy évvel. A gonosz Rigelations szervezet tagjai elfogják hősünket, hogy Duke ne tudja őket akadályozni világhódító tervükben. De Duke kiszabadul és megint megmenti a világot.

Értékelés: 8.6/10

Dyna Blaster

Kiadás éve: 1992
Fejlesztők: Hudson Soft
Kiadó: Hudson Soft

Ez a címe a Bomberman európai verziójának. Szerintem mindenki ismeri, bombákat kell letennünk, hogy falakat kirobbantva az ellenfelek közelébe juthassunk. Ha kiiktatjuk őket akkor vége az adott pályának. Minden pályán elrejtettek egy darab power up-ot: +1 bomba, nagyobb tűzerő, falon átmenés, bomba foci, 1 UP stb. Összesen 64 stage volt ha jól emlékszem és minden nyolcadikon egy boss jött. Érdemes még megemlíteni a multiplayer módot ahol akár négy játékos is megmérkőzhetett egymással.

Értékelés: 7.8/10

Golden Axe

Kiadás éve: 1990
Fejlesztők: Sega
Kiadó: Virgin Games

Azt hiszem ezt nem kell bemutatnom senkinek. Egy igazi Sega klasszikus PC portjáról van szó, ami majdnem olyan jó mint az eredeti. Egyszer írtam róla egy ismertetőt ami itt olvasható: klikk.

Értékelés: 9/10

Grand Theft Auto


Kiadás éve: 1997
Fejlesztők: RockStar Games
Kiadó: RockStar Games

A Rockstar Games bűnöző szimulátor sorozatának első része.  Nagy sikerét a szabad játékmenetnek köszönheti. Igaz voltak küldetések, feladatok meg fő szál. De közben bármikor ámokfutásba kezdhettünk, autókat lophattunk el, száguldozhattunk kedvünkre vagy akár lövöldözhettünk is. Sikere azóta is töretlen, bár nekem talán csak a Chinatown Wars tetszett annyira mint az első GTA. A CW-ben végre visszatértek a felül nézetre.

Értékelés: 9/10

Jazz Jackrabbit

Kiadás éve: 1994
Fejlesztők: Epic MegaGames
Kiadó: Epic MegaGames

Jazz-t a zöld nyulat irányítjuk aki felveszi a küzdelmet a gonosz teknőssel Devan Shell-lel. A Jazz Jackrabbit a Teknős és a Nyúl történetének sci-fi paródiája. Ugyanebben az megjelent a Christmas Edition is ami +1 epizódot tartalmazott hét pályával. ’98-ban pedig jött a folytatás ahol már Jazz bolond öccsét is irányíthattuk. 2002-ben volt még egy gba remake, azóta sajnos nem született több rész.

Értékelés: 7.5/10

Jumpman

Kiadás éve: 1983
Fejlesztők: Epyx
Kiadó: Epyx

Hatalmas játék 1983-ból amit Randy glower írt egy maga. Ugró Embert irányítjuk aki bombákat hatástalanít a Jupiter bolygón. A bomba hatástalanítás azt jelenti, hogy 4 pöttyből álló tárgyakat kell felvenni. Ha ez megtörtént akkor megnyertük a pályát. Fegyvert is felszedhetünk, ez a “smart darts” vagyis pöttyöket tudunk kilőni. Merthogy ellenfelekkel is találkozunk: pl. a négyzetek akik rád startolnak ha egy vonalban vagy velük. Meg UFÓk is jönnek akik lufi módjára kidurrannak ha eltaláltad őket. Létrákon és köteleken is fogunk mászkálni. Ja és vigyázunk ha Jumpman nagyot ugrik akkor meghal. Egyébként az első Donkey Kong (1981) játékban Mario-nak még Jumpman volt a neve.

Értékelés: 8/10

Lion King

Kiadás éve: 1994
Fejlesztők: Virgin Interactive
Kiadó: Virgin Interactive

Ez egy kultikus Disney rajzfilm játék adaptációja. Bárcsak minden adaptáció ennyire jó lett volna… A játékban végigkísérhetjük Szimba kalandos életét gyerekkorától egészen a gonosz Zordon elleni összecsapásig. A Lion King oldalnézetes platformer, ez alól egy pálya a kivétel: amikor  Szimbával kell rohanni TPS nézetben és kikerülni a bölényeket, köveket. Az elején Szimba még csak ugrással és ordítással képes ellenfeleire (bogarak, kaméleonok, hiénák) támadni, de később mikor felnő már karmolni is tud és sokkal erősebb lesz. Két bónusz pályával is összefuthatunk a végigjátszás alatt. Mindkettőn Timont és Pumbát irányítjuk, akik rovarokat akarnak bekajálni. Azt még megemlíteném, hogy a grafika nagyon szép. Ez nem véletlen hiszen a spriteokat és a háttereket is a Disney animátorai készítették. A Lion King leginkább pozitív visszajelzéseket kapott, az egyetlen problémája az volt, hogy túl nehézre sikeredett.

Értékelés: 8/10

Prehistoric

Kiadás éve: 1991
Fejlesztők: Titus
Kiadó: Titus

A Titus legjobb játéka szerintem. Az őskorban játszódik és egy kis ősembert kell irányítanunk akinek az a dolga, hogy jól lakjon. Hét nehéz pályán fogjuk végigküzdeni magunkat. A páratlan számú szinteken az a feladat, hogy feltöltsük a képernyő tetején látható FOOD mutatót, ez kaját begyűjtésével lehetséges. Minden második pályán pedig egy bossal fogunk találkozni. Ezek nem túl nehezek, az egyiken például egy T-Rex lábujját kell vörösre verni miközben a pelenkás csemetéi felénk rohannak. : ) A helyszínek egyébként nagyon hangulatosak, járni fogunk hegyvidékeken, havas dombokon, barlangokban és őserdőben is. Az ellenfelek jópofák és változatosak (dinó, majom, pingvin, rozmár, medve stb.), nekik egy dolguk van, hogy fegyverünk által élelmiszerré változzanak és hozzáadódjanak a FOOD mutatóhoz.

Értékelés: 8.5/10

Prince Of Persia

Kiadás éve: 1989
Fejlesztők: Broderbund Software
Kiadó: Broderbund Software

Ez is egy igazi klasszikus, Jordan Mechner munkája. A játék annyira sikeres lett, hogy 21 különböző platformra jelent meg. Szerintem senkinek nem kell bemutatni a sorozatot, a mai napig gyártják hozzá az új részeket bár azoknak már nem sok köze van az eredetihez. Perzsia hercegét irányítjuk kinek feladata 12 halálos pályán végigmenni, megszerezni a kardot, legyőzni Jaffar-t és megmenteni egy csajt. Hogy miből állt a játékmenet: realisztikus mozgás, valós kard párbajok, leszakadó padló, gombnyomásra nyíló ajtók és a brutális csapdákból álló ügyességi részek, nem nagyon volt ehhez fogható akkoriban. Számos folytatása is született: a 2. rész egész jó volt, utána volt egy 3 dimenziós próbálkozás, majd 2000-től egy hack and slash, ügyességi trilógiába vágott bele az UBisoft.

Értékelés: 9.5/10

Raptor: Call Of The Shadows

Kiadás éve: 1994
Fejlesztők: Cygnus Studios
Kiadó: Apogee

Egy igazi klasszikus PC shooter. Egy zsoldos katona bőrébe bújhatunk aki a Raptor-nak nevezett szuper vadászgép pilótája. Küldetése, hogy likvidálja a MegaCorps vállalatot. A Raptor harcát három epizódon keresztül irányíthatjuk.  Rengeteg repülő ellenfelet le fogunk lőni, de földi egységekkel, tankokkal is találkozunk. Sőt még bázisokat, hidakat is kilyuggathatunk. Minden stage végén egy bosszal is végeznünk kell. Majd a stagek után a játék lehetőséget ad a járművünk fejlesztésére, fegyvereket, pajzsot és bombákat vehetünk hozzá.

Értékelés: 8.6/10

Rayman


Kiadás éve: 1995
Fejlesztők: Ubisoft
Kiadó: Ubisoft

Az 2d platform játék főszereplője a furcsa kinézetű Rayman aki az álomvilágot fenyegető Mr. Dark ellen veszi fel a kesztyűt. Hat nagyon összetett, mese szerűen megrajzolt pályán kellett végigmenni. Kék gömböket, Tingeket gyűjtögethettünk. Ha ebből összejöt 100 darab akkor Rayman kapott egy + életet. Több bónusz pálya is el volt rejtve, ezekre úgy juthattunk el, hogy a varázslóknak Tingekkel fizettünk. Rayman-nek több érdekes képességei is volt, ezeket a történet előrehaladtával egy tündér adta oda neki; kúszás, futás, ököl kilövése, kapaszkodás, kötelek elkapása és a legfurcsább a haját pörgetve tudott repülni mint a helikopter.

Értékelés: 8.5/10

The Lost Vikings 2


Kiadás éve: 1996
Fejlesztők: Blizzard
Kiadó: Beam Software

A három viking epic kalandjának második része. Felváltva irányíthatjuk őket miközben különböző logikai feladatokat állít elénk a játék. Mindegyik viking saját képességekkel rendelkezik. Eric tud ugrálni, úszni és sprintelni amivel falakat képes áttörni. Olaf-nak van egy nagy pajzsa amivel megvédi a többieket az ellenfelektől valamint a csapdáktól (csöpögő láva pl). Olaf tud ugrani a levegőben méghozzá fingjának segítségével, de fingjával köveket is képes összetörni.  Baleog a harcos pedig rugós vaskesztyűjével összezúz bármilyen ellenfelet, a kesztyű segítségével kapaszkodni is lehet az arra kijelölt helyeken. A második rész tartalmaz két új karaktert is: Fang a farkasember és Scorch a sárkány. A pályákon egyébként az a feladat, hogy összeszedjük a kulcsfontosságú tárgyakat, ha ezek megvannak akkor mehetünk tovább.

Értékelés: 8.5/10

Tyrian


Kiadás éve: 1995
Fejlesztők: Epic Productions
Kiadó: Epic MegaGames

Szerintem ez a legjobb  space shooter Dos-ra. Egyedül is jó móka, de igazán multiplayerben volt az igazi ahol a két játékos űrhajói összealakulhattak. A történet 20.031-ben játszódik, egy Trent Hawkins nevű pilótát alakítunk aki a gonosz Microsoft…őőőő.. Microsol nagy vállalat ellen harcol.

Értékelés: 9/10

Xenon 2: Megablast


Kiadás éve: 1989
Fejlesztők: The Assembly Line
Kiadó: Image Works

A Xenon 2 szerintem egyike a három legjobb Dos-os űrhajós lövöldözős játéknak. Fánkokat, péniszeket, szőrös kukoricákat, makkokat, gilisztákat, rovarokat és egyéb finomságokat kell lelőnünk szabadon fejleszthető űrhajónkkal. Minden pálya felénél és végén ellátogathattunk a boltba ahol vehettünk fegyvereket és power-up cuccokat. A boltos nagyon hasonlít egy maszk nélküli Predátorra. : ) Egyébként maga a játék rohadt nehéz volt, pedig nem bullet-hell. Egyes ellenfelek nagyon gyorsak, mások meg cheap módon a képernyő bármely részéről előtörhetnek, akár a hátunk mögül is. Ezért memorizálni kell a dolgokat, máshogy nem nagyon lehet végigvinni. A Bitmap Brothers nagyon odatette magát ’89-ben grafikailag és zeneileg is.

Értékelés: 8.8/10

FIRST PERSON SHOOTERS:

Blake Stone

Kiadás éve: 1993
Fejlesztők: JAM Productions
Kiadó: Apogee

A Blake Stone a Wolfenstein 3D motorjával készült. A történet 2140-ben játszódik ahol egy brit ügynök küldetéseit csinálhatjuk végig. Az első epizódban Dr. Pyrus Goldfire-t kell megállítanunk aki mutánsokat és egyéb szörnyeket hoz létre kísérletekkel. Goldfire vállalata a STAR meg akarja támadni a Földet ezekkel a mutánsokkal. Blake Stone hat epizódon keresztül küzd a STAR ellen, minden küldetésben megsemmisíti az egyik bázisukat. A játékmenet megegyezik a Wolfenstein 3D-ben látottakkal, de azért néhány újítás előfordul. Tokeneket gyűjthetünk be amiken kaját vehetünk automatákból. Valamint találkozhatunk beépített tudósokkal is akik információval látnak el ha beszélünk velük. Sőt a játékban még térkép is van. Jó játék volt csak azzal szívták meg, hogy egy héttel később megjelent a Doom, ezért elég keveset adtak el belőle.

Értékelés: 7/10

Blood


Kiadás éve: 1997
Fejlesztők: Monolith software
Kiadó: GT Interactive

A kedvenc FPS-em, a mai napig elő szoktam venni. A játék alapja a Duke Nukem 3D által használt build engine volt. A történet főszereplője egy vadnyugati ruhás antihős Caleb, a Cabal szekta egyik magas rangú tagja volt, de vezérük Tchernobog elárulta őt. Caleb visszatér sírjából élőhalottként és elindul, hogy bosszút álljon a  gonosz istenen. Az alap játék négy különböző epizódból állt, de később megjelent hozzá két kiegészítő egy-egy + epizóddal: a Plasma Pack és a Cryptic Passage, mindkettő új ellenfeleket és pályákat tartalmazott. A játékmenet ugyanolyan mint a Duke 3D-ben: kulcsokat kell találnunk a megfelelő ajtókhoz, hogy végig tudjunk menni a pályákon. Minden epizód végén egy boss található. A hangulat viszont már más tészta, ebben veri a Duke 3D-t. Régi horror filmeket atmoszféráját idéző helyszíneket kell megtisztítanunk zombiktól, szektásoktól, pokol kutyáktól és életre kelt vízköpőktől a legkülönfélébb fegyver arzenállal. Vasvillával szúrhatjuk le őket, jelzőpisztollyal boríthatjuk lángba ellenfeleinek, dinamittal robbanthatjuk darabjaira őket és ez még semmi: ott van még a shotgun, a tommy gun, napalm vető, Tesla elektromos fegyvere, a woodoo baba és még sok más finomság. A pályák mind különbözőek, nincs két ugyanolyan. Néhányuk utalás egy horror filmre: pl a Ragyogásból ismert hotel vagy az erdő a Péntek 13-ból, de végig gyilkolászhatunk egy száguldó vonatot és egy vidámparkot is. Sajnos csak egy folytatása született: a Blood 2: The Choosen ami jóval gyengébb lett mint az elődje.

Értékelés: 9/10

Doom 1-2


Kiadás éve: 1993
Fejlesztők: ID Software
Kiadó: ID Software

A Doom 1 a Wolfenstein 3D után egy évvel jelent meg, az ID második nagy dobása volt. A shareware verziót közel 10 millióan töltötték le, a Doom elősegítette a PC gamer szubkultúra elterjedését és nagy hatással volt a játékiparra is: elismerték az FPS-t mint műfajt. Grafikája, motorja magas minőségű és korszak alkotó volt, már nem csak sík terepen lehetett haladni hanem lépcsőkön, emeleteken is. Erőszakossága is soha nem látott mértékű volt. A multiplayer játékmódot is a Doom vezette be, 2-3-4 ember játszhatott kooperatív módban vagy egymás ellen. A játékmenet olyan mint a Wolfenstein 3D-ben, több pályából álló epizódokon mehetünk végig miközben kulcsokat gyűjtögetünk és több száz ellenfelet lövünk halomra. De itt már megjelentek a különböző csapdák is: radioaktív folyadék, robbanó hordók, mozgó falak, szakadékok. A titkos helyek és eldugott pályák is visszatérnek . A Doom 2: Hell on Earth szinte semmi újítást nem hozott, egy új fegyvert, néhány szörnyet és rengeteg új pályát. Egy kiegészítőnek is elment volna, de ugyanúgy sikeres lett mint az 1.

Értékelés: 9.4/10

Duke Nukem 3D


Kiadás éve: 1996
Fejlesztők: 3D Realms
Kiadó: GT Interactive

Ezzel a játékkal a 3D Realms továbbvitte az Apogee Dukem Nukem sorozatát. A Duke 3D alapja a build engine volt amit Ken Silverman fejlesztett a 3D Realms-nek. Ezzel Duke legyőzte a Doom-t. Nem csak az engine és a látvány volt sokkal jobb, a főszereplő személyiséggel is rendelkezett. A Doom-ban néma, random katonát alakítottunk, a Duke Nukem 3D-ben pedig egy igazi macsó akcióhőst. A játék fontos eleme a humor is (ami szintén hiányzik a Doom-ból). A humor Duke vicces egy soros beszólásaiban nyilvánul meg és a rengeteg utalásban. Nukem bácsi egy igazi játéktörténelmi figura, a mai napig töretlen a sikere, mindenki ismeri és rengetegen nyomják játékait még ma is. Készült több folytatása is pl. a Manhattan Project, ami inkább a régi 2d részek hangulatát idézi. De jó pár részt csináltak Nintendo 64-re is. Az igazi folytatás a DN: Forever lett volna amit közel tíz éve húznak már.

Értékelés: 8.7/10

Heretic


Kiadás éve: 1994
Fejlesztők: Raven Soft
Kiadó: ID Software

Egy fantasy FPS ami kicsit továbbfejlesztett Doom engine-nel készült a Raven Soft által az ID felügyelete alatt.  Forradalmi újításnak számított, hogy lehetett használni inventory-t egy FPS-ben. Összegyűjthettél különböző gyógyitalokat, fáklyát, varázskönyvet és egyéb tárgyakat majd ezeket aktiválhattad egy külön inventory menüben, mint valami RPG-ben. Ezeken kívül sok féle mágikus fegyvert is össze kellett szedned melyek többnyire a Doom-ból ismert fegyverek fantasy-s megfelelői voltak. Pl a DragonClaw olyan mint a Chaingun, vagy a Crossbow a Shotgun, a Phoenix Staff a rakétavető, a Hellstaff a PlazmaGun. Nagy újításnak számított, hogy a szerszámaink képesek voltak a másodlagos tüzelésre, ezeket a varázskönyvvel lehetett aktiválni. A játékmenet teljesen olyan mint a Doom-ban, adott több epizód és mindegyikben 8-9 pálya amiken végig kell menni, közben kulcsokat  kell gyűjtögetnünk, titkos helyeket felfedeznünk. Személy szerint nekem ez jobban tetszik mint a Doom, valamivel hangulatosabb lett.

Értékelés: 8.5/10

Quake

Kiadás éve: 1996
Fejlesztők: ID Software
Kiadó: GT Interactive

Az első technikailag is három dimenziós FPS, az ID Software megint aratott. Látványban nem nagyon nyújtott többet mint a 2.5 dimenziós elődjei (talán csak a fény árnyék hatásban) hiszen a modellek elég szögletesek voltak. De az engine új lehetőségeket nyitott meg a programozók előtt. A Quake eredetileg fantasy játéknak készült (az ID tagjai sokat szoktak szerepjátékozni egymással, ezt akarták átvinni egy PC game-be) azért van tele lovagokkal meg kastélyokkal de végül mégis csak FPS lett belőle. A játékmenet még mindig ugyanolyan volt mint a Doom-ban, sőt még a történet is hasonló. Egyik érdekessége, hogy a nehézségi szintet és az epizódot nem menüből választjuk ki hanem ajtókon áthaladva. A pályák egyébként mind eltérő hangulatúak, több pályatervező dolgozott egyszerre. Egyszer hi-tech labirintusban vagyunk és lézerfegyveres katonákra lövünk, utána meg középkori kastélyban találjuk magunkkal ahol lovagok és szörnyek támadnak ránk. A Quake-nek azóta már három folytatása is született, történetileg csak a 2. és a 4. kapcsolódnak egymáshoz.

Értékelés: 9/10

Shadow Warrior

Kiadás éve: 1997
Fejlesztők: 3D Realms
Kiadó: GT Interactive

Ez egy újabb Build engines FPS a 3D Realms-től. Technikailag kicsit lemaradtak mert az ID ilyenkor már a Quake második részén dolgozott. A Shadow Warrior meg még mindig csak 2.5 dimenzióban játszódott. De mindezek ellenére ez is elsöprő sikert aratott. Főszereplőnk Lo Wang a bérgyilkos aki húsz évig a Zilla társaságnak dolgozott. Mikor rájött, hogy főnöke megháborodott elindult útjára, hogy végezzen vele és csatlósaival. Lo Wang karaktere annyira nem tetszett, próbál szájhős lenni Duke módra. Meg ha már ninja mester akar lenni akkor miért van kínai neve. Meg miért ejti ki rosszul a saját nevét. Egyébként magával a játékkal semmi gond nincs, ugyanolyan szórakoztató mint az elődjei. Itt is a szokásos kulcs gyűjtögetés meg öldöklés lesz a feladat, ezúttal még brutálisabb módon mint a Duke Nukem 3D-ben. A pálya dizájnok nagyon jók, az ellenfelek viszont kicsit furák lettek. A fegyverekre pedig nem lehet panaszunk, lesz minden: ököl, katana, shuriken, uzi, seggre tapadós bomba, rakétavető, tűz okádó mutáns fej, gránát vető. Összességében ez is egy nagyon jó game, klasszikus mint a Duke 3D. Folytatása sajnos nem született.

Értékelés: 7.8/10

Wolfenstein 3D


Kiadás éve: 1992
Fejlesztők: ID Software
Kiadó: Apogee

Az ID első igazán nagy dobása melynek megalkotását az 1980-as Castle Wolfenstein című kaland játék inspirálta. Sokan úgy tartják, hogy ez az első FPS. De valójában az ID már előtte megcsinálta a Catacombs 3d-t ahol egy varázsló bőrébe bújva mászkálhattunk fantasy hangulatú labirintusokban. A Wolfenstein 3D-ben egy B. J. Blazkowicz nevű tagot alakítunk aki kiszabadul egy náci börtönből és 6 epizódon keresztül harcol a németek ellen majd legyőzi magát Hitlert is. Hitler a 3. epizód végén szerepel, az a történet vége. A 4-5-6 pedig az előzményeket foglalja magába. Az epizódok kilenc pályából állnak, mindegyiken az a cél, hogy megtaláljuk a következő szintre vezető liftet. Közben náci katonák és tisztek százait lőjük le négy féle fegyverünkkel és kincseket, töltényeket gyűjtögetünk. Rengeteg titkos hely is van minden pályán, ezekhez falak eltologatásával juthatunk el. Minden epizód utolsó pályája egy boss fight. De epizódonként egy titkos pálya is el lett rejtve: egyik leghíresebb ilyen a Pacman játék 3d verziója ahol a szellemek elől kell menekülnünk és pontokat gyűjtögetnünk. Ugyanebben az évben megjelent a kiegészítője is: a Spear Of Destiny, de majdnem egy évtizeddel később jött a folytatás is.

Értékelés: 9.5/10

ÜGYESSÉGI:

Eye Of The Beholder

Kiadás éve: 1990
Fejlesztők: Westwood
Kiadó: SSI

Az egyetlen RPG ami szerepel a listámon. Az első két részt a Westwood fejlesztette, a harmadikat pedig az SSI. A 3. már annyira nem tetszett mint az 1-2. Az EOB 1. Waterdeep városban játszódik. A nagyurak felbérelnek egy kalandor csapatot, hogy derítsék ki miféle gonosz erők jönnek a város alatti labirintusból. A kaland a csatornákban kezdődik aminek a bejáratát beomlasztja Xanathar a beholder. A hősök bent rekednek, nincs más választásuk mint egyre mélyebbre menni a labirintusban. A játék egyébként Dungeons and Dragons alapokon működik. Négy hőst kell összeraknunk az elején, kockadobásokkal jönnek ki az értékeik, választhatunk nekik fajt és foglalkozást. Rohadt bonyolult dungeonökben fogunk mászkálni, percenként eltévedünk ezért csak úgy lehet játszani, hogy előveszel egy négyzetrácsos lapot és térképet rajzolsz minden emeletnek. Az EOB 2. érdekessége, hogy a karaktereidet át viheted az első játékból így sokkal könnyebb dolgod lesz. A 2. részben a hősöknek Darkmoon kastélyba kell ellátogatniuk, hogy megállítsák a gonosz Dran Draggore-t. Itt már kicsit tovább lett fejlesztve az engine. Nem csak zárt területeken mászkálhattunk hanem kint is. Volt több helyszín is: katakombák, erdő, kastély és a három torony. A szereplőkkel való interakcióból is jóval többet kaptunk mint az első részben. Ez volt az igazi RPG, nem az Oblivion ahol egy kattintásra egy másik városban termettél. : )

Értékelés: 8/10

Pipe Mania

Kiadás éve: 1989
Fejlesztők: The Assembly Games
Kiadó: Empire interactive, Lucasfilm Games

Egy klasszikus puzzle játék Dos-ra. Az volt a feladat, hogy véletlenszerűen megjelenő csövek segítségével elvezessük a vizet a kijáratig. Több remake is készült beőle: 2000-ben PS2-re, 2008-ban PS2-re, DS-re, PSP-re és Wii-re is megjelent egy felújított verzió.

Értékelés: 8/10

Silk

Kiadás éve: 1993
Fejlesztők: ?
Kiadó: ?

Ez egy tajvani gyártmányú ügyességi játék mint a Volfied (lejjebb). Annyi különbséggel, hogy itt nem űrhajót irányítunk sci-fi környezetben hanem egy zöld pontot. Ugyanúgy be kell kerítenünk 80%-ot, ha ez megvan akkor kijön egy kép mindig egy adott nőről. Minden pályán egyre kevesebb ruha lesz rajtuk. Jobb oldalt pedig láthatjuk, hogy mennyi időnk van: egy fűrészlap közeledik egy srác nyakához. : )

Értékelés: 7.5/10

Sokoban

Kiadás éve: 1988
Fejlesztő: Hiroyuki Imabayashi
Kiadó: Spectrum Holobyte

Sokoban japán szó, jelentése: raktáros. Felülnézetes logikai játék ahol egy labirintusban (raktárban) kell ládákat eljutattnunk az előre kijelölt helyekre. A ládákat tologatással mozgathattuk, húzni már nem lehetett őket ezért figyelni kellett nehogy a sarokba toljuk valamelyiket véletlenül. A Sokoban egy nagyon egyszerű de mégis komplex játék mely tutira megmozgatja az agytekervényeinket. Egyébként több játék megírását is inspirálta pl: Chip’s Challenge, Rocks and Diamonds, Nethack vagy a Cheese Terminator a Windowsban. De pl. a Shin Megami Tensei Nocturne-ben is volt egy ehhez hasonló, nagyon nehéz minigame.

Értékelés: 8.7/10

Supaplex

Kiadás éve: 1991
Fejlesztők: Dream Factory
Kiadó: ?

A Dream Factory két embere dobta össze ezt a játékot. Ami eredetileg a Boulder Dash fejlettebb verziója akart lenni de végül egy másik, sokkal jobb game lett belőle. Murphy-t irányítjuk aki egy piros színű Pacman utánzat. Vele közlekedünk és földet zabálunk, közben vigyázni kell, hogy ne essenek ránk a követ illetve ne öljenek meg az ollók és egyéb gonosz ellenfelek. Összesen 111 pályás a játék, ez elég extrém mennyiség szerintem.  : )

Értékelés: 8/10

Ugh!

Kiadás éve: 1992
Fejlesztők: Bones Park Software Artistic
Kiadó: PlayByte

Ez egy ügyességi repülős játék 1992-ből. Valami Space Taxi-nak a klónja állítólag, azt nem ismerem. Az Ugh!-ban egy őskori helikoptert irányítunk és embereket kell elszállítani az otthonuktól egy másik barlangba 69 pályán keresztül. Eleinte csak egy utasunk lesz, aztán pályáról pályára egyre nehezedik a dolog. Háromféle emberkét kell felvenni: férfi, nő és öregember. Vigyázni kell ne pottyanjanak bele a vízbe, pl. az öreg hamar megfullad. Óvatosan kell röpködni mert ha nekimegyünk a falnak akkor vége. : ) Sőt minden féle dinoszauruszok is röpködnek. Az egyik dinó pl. alszik és a horkolásával elfújja a helikoptert. De ez még semmi: egyes pályákon hóvihar tombol, valamelyiken meg árvíz van. Egyébként az egész időre megy, de felvehetünk köveket amiket a fákra dobálhatunk és azok almát dobnak ami plussz időt ad. Nagyon nagy fun a játék és multiplayerben még jobb.

Értékelés: 8.9/10

Volfied

Kiadás éve: 1991
Fejlesztők: Empire Interactive
Kiadó: Taito

Egy tér foglalós ügyességi játék. Egy kis űrhajót irányítunk amivel darabokat kell levágnunk/elkerítenünk a pályából. Akkor nyersz ha legalább 80%-át elfoglaltad a térnek. Ez így túl egyszerű lenne ezért dolgunkat ellenséges űrhajók és furcsaságok fogják akadályozni: belénk ütköznek vagy lőnek ránk. Szerencsére bizonyos részek elkerítése után bónuszokat kapunk: felgyorsulunk vagy lefagy az ellenfél.

Értékelés: 8.7/10

A part 2-ben kaland, autós, verekedős és stratégiai játékokról lesz szó. See you later!

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 hozzászólás to “Best Of Old PC Games part 1 (UPDATED jan. 12.)”

 1. Péter Says:

  Jó kis lista, bár hiányoltam belőle ezeket: Hexen, Rednecks Rampage, Exhumed, Outlaws.

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Végig is olvastad? Most raktam ki 5 perce : D Hexen nem rossz, de túl hosszúak benne a pályák meg kevés a fegyver. A Rednecks-t meg sose tudtam megkedvelni, fárasztó volt meg annyit kellett benne gyalogolni mint a Morrowind-ben kb. Exhumed és Outlaws valóban jók de azokkal nem játszottam annyit, hogy bekerüljenek a Best of-ba.

  Kedvelés

 3. siklara Says:

  Nagyon jó mindkét best of old PC games bejegyzésed, istenit nosztalgiáztam rájuk, köszi! (pár személyes kedvencemet, pl. a Dinát, a Prehistoric folytatásátt, a “kukatologatós” Sokobant, és a Shufflet hiányoltam róla, de egyébként kiváló listák : )

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Köszi! : D
  A Prehistoric 2-t már nem szerettem, a Shuffle, Dina meg nem tudom mi. Világosíts fel! Sokoban tényleg kimaradt, megfeledkeztem róla. Most már biztos, hogy lesz update. : )

  Kedvelés

 5. pythonjuggles Says:

  Csao, sajna a játék nevét nem tudom, 90es évek végén játszottunk vele nagyon sokat, kétszemélyes játék, 1-1 pálcikaemberrel vagyunk egymás ellen, pisztolyt, láthatatlanná tevő cuccot, meg ilyesmiket lehet felszedni, és meg kell ölni a másikat. Nálunk Mellow néven futott a játék, de így nem találtam rá sehol. Esetleg ötlet?

  Kedvelés

 6. Réka Says:

  Én régen egy olyan játékkal játszottam, hogy egy babával kellett lenni a pályán, és fel kellett neki szedni a cumisüvegeket, mert különben sirt volna. De fogalmam sincs hogy mi a játék neve, nem tudtok segíteni?

  Kedvelés

 7. Gábor Says:

  Hali.! Sajnos nem sok mindent tudok a játékról amit már régóta keresek, de Valaki esetleg ’98 – ’02 környékéről nem tud olyat mit multiban játszottak, lövöldözős és arra emlékszem h vasvillával is lehetett menni :)) koleszos gépteremben játszottam vele de hálózaton elég sokan fent voltak 🙂

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Valószínű, hogy a Blood lesz az (ezen a listán is szerepel), az lövöldözős és van benne vasvilla is. Multiban nem játszottam vele, de úgy hallottam, hogy jó móka úgy is.

   Kedvelés

 8. Katie Marie Eden Says:

  Hi 🙂 do you know what the specific name of the Rayman game is? I’ve been trying to find out because I used to have it and don’t remember what it’s called to find it – sorry I don’t speak your language.

  Katie.

  Kedvelés

 9. Sal Says:

  Thanks for finally writing about >Best Of Old PC
  Games part 1 (UPDATED jan. 12.) | Wagner’s hideout <Liked it!

  Kedvelés

 10. Lordi Says:

  Sziasztok volt egy kedvenc játékom elég régi már logikai játék és az összeillő darabokat kell összehúzni valaki nem tudja esetleg mi a neve mert nálunk a rendszergazda csak úgy mentette “béla”

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: