Best of Old PC Games part 2 (UPDATED jan 12.)

Itt is vagyok a legjobb Dos-os játékok második bejegyzésével. Ezúttal is négy műfajból szedtem össze a kedvenceimet: kaland, autós, verekedős és stratégia. Ha a “tovább” gombra kattintatok további 36 klasszikusról fogtok találni mini ismertetőket és in game képeket. Harmadik bejegyzés nem lesz, azt hiszem minden (számomra) fontosabb címet megemlítettem.

UPDATE: + 2 játék (2011. jan 12.)

KALAND:

Another World

Kiadás éve: 1991
Fejlesztő: Eric Chahi
Kiadó: Delphine Software

Ez nem is annyira kalandjáték, inkább úgy lehet nevezni, hogy mozi szerű platform játék. A kalandos történet és az átvezetők miatt soroltam ide. Az Another World tele van bejátszásokkal, korát meghazudtoló animációkkal és sok-sok akcióval. Lester Knight Chaykin-t, a fiatal fizikust irányítjuk. A játék elején megérkezik a laboratóriumába a piros Ferrárijával, hogy a részecske gyorsító berendezésén dolgozzon. De aznap este nagy vihar tombolt és a villámok belecsaptak az épületbe. A katasztrófa teleportálást okozott: Lester átkerült egy idegen bolygóra. Nem sokkal érkezése után rátalálnak az itt honos humanoid idegenek és bezárják Lestert a föld alatti börtönükbe. Ott összebarátkozik az egyik rabbal majd ketten megszöknek a börtönből. Az Another World hamar kult játékká vált a 90-es években. 2006-ban kiadták a remake verzióját, ez által modern gépeken is ki lehet próbálni a klasszikust.

Értékelés: 9/10


Fatty Bear’s Birthday Surprise

Kiadás éve: 1993
Fejlesztők: Humongous
Kiadó: Miscellaneous

Ez egy gyerekeknek készült kalandjáték a Homongous-tól (Putt-Putt, Freddy Fish), tehát semmi full komoly sztorit ne várjunk tőle. A történet főszereplője Zsíros Medve, egy piros gatyás plüss mackó aki esténként feléled amikor mindenki alszik és közben mindenféle vagányságot csinál: tortát süt, gördeszkázik és bowlingozik a kertben. A történet szerint kiderül, hogy a mai napon van Fatty Bear gazdájának Kaila-nak a szülinapja. Fatty Bear feladata, hogy mindent előkészítsen a tökéletes partihoz. Sajnos nem készült folytatása a játéknak, pedig nagyon fun volt.

Értékelés: 8/10

Full Throttle


Kiadás éve: 1995
Fejlesztők: LucasArts
Kiadó: LucasArts

Egyike legjobb LucasArts point and click kalandjáték. Egy furcsa jövőképet látunk ahol bandák száguldoznak különböző motor szerű járművekkel.  A történet főszereplője Ben aki egy Polecats nevű motoros banda vezére. Ben egy bárban összefut régi cimborájával: Corley-val aki a Corley Motors cég vezetője. A cég emberei felkérik Bent, hogy bandájával kísérje el őket a legközelebbi találkozóra. Ám Ripburger (A Corley Motors korrupt embere) kiiktatja őt: szabotálják a motorját, Bent leütik és bezárják egy kukába. Ripburger titkos terve, hogy átveszi a Corley Motors felett az irányítást és innentől csak mini furgonokat gyártanának motorok helyett. Ezt pedig az öreg Corley, Ben és a többiek nem néznék jó szemmel. A kaland innentől kezdődik: Ben feladata lesz, hogy újra összeszedje magát és megállítsa Ripburger tervét. A Full Throttle sok dologban különbözik a többi LucasArts kalandjátéktól. Például itt külsősök csinálták a zenét: The Gone Jackals. Előfordulnak majd akció részek ahol motoron ülve kell kiütnünk az ellenséges banda tagjait. Másik érdekesség, hogy meg lehet halni. De ilyenkor Ben csak annyit mond, hogy “Hmmm… Let me try that again”.

Értékelés: 8/10

Grim Fandango

Kiadás éve: 1998
Fejlesztő: LucasArts
Kiadó: Lucasarts

A Grim Fandango az első olyan LucasArts kalandjáték volt amely 3D motort használt. Mellesleg ezt már billentyűzettel kell irányítani, nem point and click. A játék a Holtak Földjén játszódik ahova megérkeznek a halott emberek lelkei, hogy megkezdjék négy éves utazásukat az alvilágba. Akik a lelkeket átsegítik a Holtak Földjére azok a kaszások, avagy a Department Of Death nevű cég utazási ügynökei. Egy ilyen kaszást kell alakítanunk. Miután kirúgják Manny-t a föszereplőt a cégtől nyomozásba kezd és kideríti, hogy a főnökség teljesen korrupt. A főszereplők dizájnja egyébként a Halottak Napján, Mexikóban kapható figurákon alapszik. A Grim Fandango nem lett valami sikeres pedig nagyon jó game. Nekem csak az volt vele a problémám, hogy túl nehéz a többi kalandhoz képest és alig bírtam rájönni a megoldásokra. Nem is vittem túl sokáig. : )

Értékelés: 8/10

Maniac Mansion

Kiadás éve: 1987
Fejlesztők: LucasFilm Games
Kiadó: LucasFilm Games

Ez a grafikus kalandjáték volt a legelső olyan program ami a “point and click” formulát alkalmazta. Eredetileg C64-re és Apple II-re jelent meg, később Dos-ra és NES-re is. 20 évvel ezelőtt egy meteor becsapódott az Edison család (Fred Edison, felesége Edna nővér, fiuk Weird Ed és persze Ted a múmia) kúriájának udvarába. Attól a naptól kezdve megváltozott az egész család. Teljsen bezárkóztak és elhanyagolják a házat. Később a környékbeli kórházból pedig emberek tűnnek el. Egy nap Sandy Patz-t elrabolják. Barátja Dave Miller látta, hogy valaki az Edison ház felé cipeli őt, ezért összeszedi barátait és elindul a lány megmentésére. Dave mellé hat fiatal közül választhatunk kettőt. Attól függően, hogy kikkel megyünk máshogy alakul a történet. A játék tele van emlékezetes karakterekkel: pl. a gonosz lila csáp, vagy a jó szívü zöld csáp aki zenész akar lenni. A Maniac Mansion a B kategóriás horror filmek paródiája volt. Készült egy rajongók által felújított verzió (MM: Deluxe) ami Windows XP-n is fut.

Értékelés: 8.8/10

The Neverhood

Kiadás éve: 1996
Fejlesztők: The Neverhood Inc
Kiadó: DreamWorks Interactive

Ennek a kalandjátéknak az érdekessége, hogy stop motion technikával készítették az animációit. Minden ami ebben a játékban szerepel azt gyurmából megépítették, a karaktereket, a helyszíneket, mindent. Egy Klaymen nevű jó kedvű figurát irányítunk egérrel, akinek a kalandjait végigkísérhetjük a Neverhood-ra keresztelt világban. Rengeteg feladattal, fejtörővel fogunk találkozni és még több elképesztő animációval, persze a humor is elengedheted összetevője a Neverhood-nak. Sajnos a játék nem lett nagy siker annak idején, nem sokat adtak el belőle pedig megérdemelte volna a bele fektetett rengeteg munka miatt is.

Értékelés: 8/10

The Secret of Monkey Island

Kiadás éve: LucasArts
Fejlesztők: LucasArts
Kiadó: 1990

Ez a legendás kaland sorozat legelső része ami egyben a kedvencem is. A helyszín egy karibi sziget ahol megjelenik a főszereplő Guybrush Threepwood akinek egy vágya van, hogy igazi kalóz legyen. A közeli kocsmában találkozik három kalóz vezérrel akik három feladatot adnak neki: győzze le Carla-t a kard mestert, lopjon el egy szobrot a kormányzó házából és találja meg az elveszett kincset. Természetesen semmi sem fog úgy alakulni ahogy azt a játékos várja, ugyanis a Lucasarts mindenből poén csinál. De ez még csak a történet eleje. Guybrush beleszeret a gyönyörű kormányzóba (Elaine Marley) akit LeChuck a szellemkalóz elrabol. Guybrush elindul a Monkey Island felé Lechuck után, hogy megmentse Elaine-t. Útja során saját csapatot is toboroz: Carla a kard mester, Meathook a kampókezű férfi akinek beszél a tetkója és Otis a rab. A Monkey Island-nek még három folytatása született. A 2. rész is nagyon jó, bár ott a befejezéssel elrontották a sztorit. A negyedik rész után a Telltale átvette a sorozatot és Tales Of Monkey Island néven gyártják tovább. 2009-ben készült az első részből egy remake HD-ben, 2010-ben pedig a másodikból is.

Értékelés: 9/10

Sam and Max: Hit The Road


Kiadás éve: LucasArts
Fejlesztők: LucasArts
Kiadó: 1995

Egy 1989-es Steve Purcell képregényen alapuló point and click kalandjáték a Lucasarts műhelyéből. A főszerepben Sam az antropomorf kutya detektív és társa Max a szadista nyúl. A játék pont olyan jó lett mint a többi Lucasarts kaland. A humor zseniális, a szinkron is, a zene jazz stílusú és meglehetősen fülbemászó, a grafika pedig rajzfilm szerű és nagyon szép. A játék elején Sam és Max telefonhívást kap a felügyelőtől (minden képregény rész így kezdődik), hogy menjenek a karneválra mert meg kell oldani egy ügyet. Hőseink ott megtudják, hogy Bruno a bigfoot megszökött és elrabolta Trixie-t a zsiráf nyakú lányt. Nyomozásuk során kiderítik, hogy két cirkuszi látványosság valójában egy szerelmes pár. A nyomokat követve Sam és Max bejárja az egész országot. Olyan helyszíneken kell nyomoznunk mint a Világ Legnagyobb Gombolyagja, Mount Rushmore ahol bungee jumpingolnak a szobrok orrából vagy éppen a Mystery Vortex amit föld alatti óriás mágnesek működtetnek. A duó még Bernarddal (Maniac Mansion, Day of The Tentacle) is találkozik Snuckey boltjában. Sam and Max történeteit egy rajzfilm sorozatban is feldolgozták. 2006-tól pedig a Telltale gyártja a játék új részeit.

Értékelés: 9/10

Day Of The Tentacle

Kiadás éve: 1993
Fejlesztők: LucasArts
Kiadó: LucasArts

Ez a point and click kalandjáték melynek eseményei 5 évvel a Maniac Mansion után játszódnak. A választható karakterek közül csak egy régi szereplő tér vissza: Bernad Bernoulli az eminens tanuló. Ő lesz a főszereplő és kap maga mellé két társat: Hoagie-t a kövér rokkert és Laverne-t a kissé bolond lányt. Egy nap Weird Ed hörcsöge levelet hoz a három barátnak amiben segítség kérésről van sző. A lila csáp ivott Dr. Fred ipari szennyvíz termelő gépének folyadékából aminek hatására karokat növesztett és világ uralomra akar törni. Bernard és barátai elindulnak az Edison család kúriájába és azt tervezik, hogy Dr. Fred pottyantós WC-ből épített időgépével visszautaznak kétszáz évvel a múltba, hogy leállítsák a gépet, hogy lila ne tudjon inni a folyadékból. Az időgép természetesen elromlik és mindhárman különböző idősíkokba keverednek: Hoagie a múltba kerül ahol különböző történelmi személyekkel találkozik (George Washington, Ben Franklin), Laverne pedig a csápok által leigázott jövőben találja magát. Tehát három karaktert kell irányítanunk három különböző időben. Feladatunk újra összehozni őket és legyőzni a lila csápot, közben rengeteg bonyodalomba keveredünk és nagyon sok poénban lesz részünk. Sajnos a Lucasarts abbahagyta a kalandjátékok fejlesztését.

Értékelés: 9.5/10

AUTÓS:

Carmageddon + Splat Pack


Kiadás éve: 1997
Fejlesztők: Stainless Software
Kiadó: SCI

Az 1975-ben készült Death Race 2000 címü film inspirálta az elkészítését. Néhány országban be lett tiltva, Angliában és Németországban cenzúrázott, zombis illetve robotos verziót adtak ki belőle. A játék a közel jövőben játszódik, történet nincs, minden egy brutális autóverseny körül forog amit a a legkülönfélébb helyszíneken rendeznek meg. A főszereplő Max Damage, egy pszichopata sofőr aki Eagle márkájú járgányával indul a versenyen. Háromféle módon lehet megnyerni egy pályát a Carmageddon-ban: a checkpointokon keresztül végigmész a pályán vagy széttöröd mind az 5 ellenfelet, a harmadik megoldás az, hogy elütöd az összes civilt akik a terepen mászkálnak. Az utóbbi miatt lett botrányos visszhangja a játéknak, hiszen több száz ártatlan civil ember véres cafattá változtatása akkoriban elég durva dolognak számított egy videó játékban. Egyébként a Carmageddon egy nagyon szórakoztató game, egyesek nem tudták poénra venni. Meg nincs benne semmi idegesítő (talán csak a rendőrök), pure fun az egész. Az a jó benne, hogy nem muszáj versenyezni, elég ha csak törsz és zúzol. A kiegészítője (Splat Pack) is ugyanolyan jó lett, még több autót és még több pályát pakoltak bele. A folytatások azonban egyre gyengébbek lettek.

Értékelés: 9/10

Destruction Derby 1-2


Kiadás éve: 1995, 1996
Fejlesztők: Reflections
Kiadó: Psygnosis

Ez egy egyszerű arcade stílusú verseny játék ami hamar nagy sikert aratott. A valóságban is létező roncsderbi sporton alapul. Két mód közül választhatunk a játékban: stock car racing (sima autóverseny egy kis zúzással) és demolition derby. Az utóbbi egy kör alakú arénában történik ahol 20 autó küzd egymás ellen, akinek működőképes marad a járgánya az nyer. Egy évvel később megjelent a második rész ami még jobb lett mint az elődje. Őrültebb pályákat és részletesebb törés modellt tartalmazott. Az autóknak nagy ütközésekkor még a kereke is lerepült. A demolition derby módok is sokkal látványosabbak lettek. Mindkét részt kiadták konzolokra is: Playstation, N64, Sega Saturn. Playstation 2-re csináltak egy folytatást is: Destruction Derby Arenas címmel, de ez már jóval gyengébb sajnos.

Értékelés: 7.8/10

Death Rally


Kiadás éve: 1996
Fejlesztők: Remedy
Kiadó: Apogee

Egy felül nézetes, brutális autóversenyzős gameről van szó. Olyan futamokban kell részt venned ahol a versenyzők autói fegyverekkel vannak felszerelve és bármikor szétlőhetik egymást. A jó helyezésekért pénzt nyersz, amiből fejlesztheted a járgányodat meg újabb fegyvereket vehetsz rá. Újabb autókat is muszáj lesz venned ha nyerni akarsz. Az elején egy bogárhátú csotrogánnyal indítasz, a végére meg már jobb lesz az autód mint a Duke Nukem-nek (igen, ő is szerepel itt). : ) A játékban összesen hat járműt lehet megvenni és tízféle helyszínen csatározhatsz 20 versenyző ellen. A Death Rally egyébként ingyen letölthető 2009. óta.

Értékelés: 8/10


Hi-Octane


Kiadás éve: 1995
Fejlesztők: Bullfrog
Kiadó: Electronic Arts

Mindössze 8 hét alatt készítették el a Magic Carpet című játék motorjával. A történetről semmit nem lehet tudni. Valamilyen cyber-punk világban járunk ahol repülő járművekkel fogunk küzdeni. Hat gép és hat jó nagy nyitott pálya közül választhatunk. A pályák több féle helyszíneket képviselnek: nagy városok, kihalt tájak stb. Az lesz a feladatunk a játékban, hogy lőjünk le minél több ellenfelet. Ebben kétféle fegyver lesz a segítségünkre: a minigun és a rakéták. Az utóbbiból csak limitált mennyiséget kapunk, a minigun pedig újratöltődik. Figyelni kell az üzemanyagra mert ha elfogy akkor nem tudunk megmozdulni és várni kell amíg újratöltik. A pajzsot is nézni kell mert ha az elfogy akkor szétmegy a gépünk és megint várni kell amíg újra jöhetünk. Meghalni igazából nem lehet. Pontokat kell gyűjtenünk amit a lelőtt ellenfelekért kapunk. Később kiadtak a Hi-Octane-hez egy kiegészítőt ami három új pályát és több játék módot tartalmazott.

Értékelés: 7.6/10

Micro Machines


Kiadás éve: 1991
Fejlesztők: Codemasters
Kiadó: Codemasters?

A Galoob cég által gyártott ceruza faragó nagyságú játék autók mintájára készített game-ről van szó. A pályák egy nagy családi ház különböző szobáira és kinti részeire korlátozódnak pl: konyha, billiárd asztal, kert, szerszámos raktár, homokozó stb. Minden féle járművet kipróbálhatunk: verseny autó, csónak, helikopter meg amit el tudsz képzelni. A Micro Machines-nek rengeteg folytatása készült egészen 2006-ig, minden féle konzolra dobáltak ki részeket. Mi talán csak az elsővel játszottunk, de az elég jó volt főleg multiban.

Értékelés: 7.5/10

Screamer


Kiadás éve: 1995
Fejlesztők: Graffiti
Kiadó: Virgin Interactive

Egy nem túl ismert, arcade stílusú autóverseny. Nem összekeverendő a Screamer 4X4 nevű játékkal. Ugyanebben az évben jelent meg a Need For Speed is. Ami sokkal nagyobb figyelmet kapott pedig a Screamer is simán volt annyira jó.

Értékelés: 7/10
Skyroads


Kiadás éve: 1993
Fejlesztők: Bluemoon
Kiadó: Creative Dimensions

Nem pont autóverseny, inkább ügyességi. Egy űrhajót irányítasz amivel végig kell ugrálni 30 darab egyre nehezebb pályán. Ha leesel, nekimész a falnak, ha elfogy az üzemanyag vagy az oxigén akkor game over-t kapsz. A különböző színű platformok pedig más más tulajdonságokkal bírnak: a piroson felrobbansz, valamelyiken felgyorsulsz stb, stb. Egy évvel később megjelent a karácsonyi speciális változata ami még nehezebb lett mint az eredeti. Egyébként a Skyroads is letölthető már ingyenesen.

Értékelés: 7.5/10

Stunt


Kiadás éve: 1990
Fejlesztők: Distinctive Software
Kiadó: Broderbund

A Stunts a Track Mania elődjének is tekinthető. A cél, hogy leautózzál egy kört az adott pályán anélkül, hogy széttörnéd az kocsit. A játék legnagyobb érdekessége, hogy te magad is csinálhatsz benne pályákat. A pályák a legextrémebb elemekből tevődhetnek össze: óriási ugratók, szlalom utak, hurkok stb. 11 féle autóból választhatunk, a replay-t és a pályákat is ementhetjük.

Értékelés: 7.8/10

Street Rod 1-2


Kiadás éve: 1989, 1990
Fejlesztők: Logical Design Works
Kiadó: California Games

A játék 1963-ban játszódik. Van egy kis garázsunk és egy kevéske pénzünk. Az az első feladatunk, hogy keressünk magunknak egy autót az újsághirdetésekből. Ha ez megvan akkor indulhatunk is az utcai versenyeken a helyi vagányok ellen. A cél, hogy feltornázd magad a ranglétrán, közben sok pénzt nyerjél a futamokon, hogy tudd fejleszteni az autódat. A jó helyezésekhez több dolgot is biztosítanunk kell: alkatrészeket rendelni az újságból, tankolni, ügyelni, hogy mindig legyen elég üzemanyag, a kocsit még meg is bütykölhetjük a garázsban. Az újságból összesen 25 féle klasszikus járgány közül válogathatunk. A Street Rod folytatása 1 évvel később készült, az is hasonlóan jó lett, de van egy nem hivatalos harmadik rész is.

Értékelés: 8/10

VEREKEDŐS:

Budokan: The Martial Spirit

Kiadás éve: 1989
Fejlesztők: Electronic Arts
Kiadó: Eletronic Arts

PC-re ritkaságnak számít a verekedős játék, főleg manapság. De ha visszatekintünk egy évtizeddel akkor találhatunk pár gyöngyszemet. Ez a game egy 1 vs 1-es verekedős játék amiben a cél, hogy megnyerd a nagy Budokan bajnokságot. Az elején egy kezdő emberke vagy aki gyakorolhat a négy dojo-ban négyféle küzdelmet: bo (hosszú bot), karakte, kendo (vívás fa karddal) és nunchaku. Mindegyik stílus nagyon valósághű lett korát megelőző animációval.  Ha mindet begyakoroltuk akkor irány a Budokan. A bajnokságon sorban jönnek a harcok és természetesen egyre nehezebb ellenfeleket kapunk. Minden menet előtt választhatunk harc stílust. Egyébként az ellenfelek sokkal durvább fegyverekkel jönnek pl. lesz egy naginatás csaj. Amúgy soha nem tudtam végigvinni. : )

Értékelés: 8/10

FX Fighter


Kiadás éve: 1995
Fejlesztők: Argonaut Games
Kiadó: GTE Entertainment

Ez egy kezdetleges 3D motorral működő verekedős játék kizárólag PC-re. 8 különböző harcost tartalmaz, mindegyiknek saját pályája és 40féle mozdulata van. A játékos választ egy karaktert, hogy szembeszálljon a világ legerősebb nyolc harcosával, hogy megnyerje a fődíjat ami az univerzum leghatalmasabb fegyvere. A karakterekre mindent lehet mondani csak azt nem, hogy átlagosan. Hármat ki is emelnék: Magnom a sziklaember vagy Venom a két lábon járó sáska vagy Cyben az android. Egyébként nem csak K.O.-val lehet nyerni hanem Ring Out-tal is. Készült egy folytatása: az FX Fighter: Turbo. Abba tettek több karaktert és pályát, valamint ott már kivégzéseket használhatunk.

Értékelés: 7.8/10

Mortal Kombat 1-4

Kiadás éve: 1992, 1993,  1995, 1998
Fejlesztők: Midway
Kiadó: Akklaim, Midway

A Mortal Kombat óriási siker volt a maga idejében, de ugyanakkor botrányokat is okozott a brutalitása miatt. Első sorban abban különbözött a többi verekedős gametől, hogy nem rajzfilm szerű figurákat használt hanem színészeket digitalizáltak bele a játékba. Továbbá a karakterek nem képviseltek valós harc stílusokat. Az alap mozdulatok mindenkinél ugyanazok voltak: két féle ütés, rúgás, felütés, ugró rúgás stb. A karakterek irányítása csak a speciális mozdulataikban tért el. Egyesek tűzlabdát lőttek, Sub-Zero fagyasztott, Raiden teleportálni tudott. A harmadik dolog pedig a vér és a kivégzések. Akkoriban elég meghökkentő volt az ilyen mértékű erőszak egy játékban. Ha megütöttél valakit fröcsögött a vére, a menet végén pedig kivégezhetted egy látványos mozdulattal: fejletépés, felgyújtás és ilyesmik. A Mortal Kombat-nak még ma is jönnek ki az újabb részei amik sokkal gyengébbek mint a régi széria. A negyedikig még semmi gond nem volt vele.

Értékelés: 8.5/10


One Must Fall: 2097


Kiadás éve: 1994
Fejlesztők: Diversion Entertainment
Kiadó: Epic MegaGames

A szokásos fighting karakterek helyett most óriás robotokat kell irányítanunk. 11 robot és 10 pilóta közül választhatunk, hogy induljunk a négyféle bajnokságon. A pályák ezúttal interaktívak, csapdákkal vannak ellátva és szívatnak minket tűzlabdákkal vagy tüskékkel. A bajnokságok megnyerésért pénzt kapunk. Így fejleszthetjük masináinkat míg végül elérjük a világbajnoki rangot. A játék 1999-től ingyenesen letölthető.

Értékelés: 7.5/10


Time Slaughter

Kiadás éve: 1996
Fejlesztők: Bloodlust Software
Kiadó: Bloodlust Software

Egy teljesen elfeledett, brutális, vérben tocsogó verekedős játék tíz darab retardált karakterrel. A Mortal Kombat ehhez képest piskóta. Átlagos harcost, ninját, karatést itt nem fogtok találni. A Time Slaughter-ben olyan karakterek vannak mint a kényszerzubbonyba bújtatott Ashram vagy UG az idióta ősember, de Vlad a vámpír is elég beteg lett. A játékmenet kicsit hasonlít a Street Fighter-hez: 3 féle ütés, rúgás meg pár special move jutott mindenkinek. De ezek mellett kivégzéseket is aktiválhatunk a menet végén. A játékot pár éve ingyenesen letölthetővé tették.

Értékelés: 6.5/10
Pray For Death

Kiadás éve: 1996
Fejlesztők: Light Shock Software
Kiadó: Virgin interactive

Nem valami jó játék azt be kell látni. Hiszen az eredetiség legapróbb csíráját sem találhatjuk meg benne. Lopott a Killer Instict-től, a Mortal Kombat-ból meg ki tudja még honnan. Csak azért került fel a listára mert ezer évvel ezelőtt jókat hülyültünk a demójával. Abban össz-vissz két karakter szerepelt: Anubis és Painkiller (egy robot). A Teljes verziót talán öt percre próbáltuk ki. Abban már tíz választható karakter szerepel, köztük van H.P. Lovecraft regényeiből ismert Ctulhu is pl. A Pray For Death legnagyobb előnye a grafikája, ami szép és látványos.

Értékelés: 6/10

Virtua Fighter 2

Kiadás éve: 1997
Fejlesztők: Sega AM2
Kiadó: Sega

Egyike a kevés verekedős játéknak amit Windows-ra is portoltak. Hamar híressé vállt az úttörő grafikájának köszönhetően. Már a két évvel korábbi Sega Saturn verzió is nagyon meggyőző volt az évjáratához képest. Full 3D motorral rendelkezett és ahhoz képest tökéletesen ment a játék 60 fps-sel. A VF 2-ben nyolc visszatérő karakterrel és kettő újjal játszhatunk. A bónusz boss maradt a régi: Duval. A két új szereplő igen csak feldobja a játékot: Shun az öreg részeges harcos és Lion aki az imádkozó sáska kung fu technikát használja. Maga a harc egyébként nagyon valósághű, még talán jobban mint a Tekken. Szerintem a mai napig a legjobb verekedős cucc ami elérhető PC-re.

Értékelés: 9/10

STRATÉGIA:

Battle Chess

Kiadás éve: 1989
Fejlesztők: Interplay
Kiadó: Interplay

Ez egy olyan sakk játék volt ahol a figurákat életre keltették. Ha az egyik leütötte a másikat akkor mindig bejött egy párbaj animáció, ezekből összesen 35félét láthattunk. Mindegyik brutális és egy kicsit humoros is volt. Had mondjak pár példát: a bástya egy kő gólemmé változik és belapítja a fejét a másiknak. Vagy egy Monthy Python fekete lovag utalás, hogy egyik levágja a másiknak a két lábát. A Battle Chess-t lehetet játszani egy gépen ketten is, computer ellen vagy akár lanon is. A Battle Chess olyan agyamant játékok megírását inspirálta mint a Terminator 2 Sakk vagy éppen a Star Wars Sakk.

Értékelés: 8.5/10

Centurion: Defender Of Rome


Kiadás éve: 1990-1991
Fejlesztők: Bits Of Magic
Kiadó: Electronic Arts

Egy korai, körökre osztott stratégia game melyet fűszereztek egy kis valós idejű harccal is. A címe kicsit csalóka, hiszen nem Rómát kellett megvédeni. Az volt a cél, hogy elfoglald egész Európát.: harccal vagy diplomáciával. Közben politikát is kellett folytatni a meghódított területeken, adót szedhettünk be stb. Embereket toborozhattunk a seregbe, hajókat építhettünk amiket csatába küldhettünk. A fővárosban rendezhettünk gladiátor küzdelmeket, kocsiversenyt, előadásokat. A gladiátor harcot és a versenyt konkrétan mi irányítottuk. Szóval egész kellemes és összetett játék volt a Centurion.

Értékelés: 7/10

Dark Legions

Kiadás éve: 1994
Fejlesztők: Silicon Knights
Kiadó: SSI

Ez egy elég egyedi játék, akció és stratégia is egyben. A lényege, hogy két sereg feláll egymás ellen és lépkedni kell mint a sakkban. Amikor két karakter találkozik akkor a game átvált felül nézeti harcban ahol eldől ki nyeri a kis összecsapást. 16 fajta egységből és jó pár csapdából állíthatjuk össze a csapatunkat. Mind más-más képességekkel és tulajdonságokkal rendelkezett. Az egyiknek muszáj Orb Keeper-nek lennie, ami olyan mint a sakkban a király, ha meghal vége a menetnek. A Dark Legions multiban is játszható és a gép ellen is. Összességében ez egy nagyon szórakoztató game volt, főleg multiban. De sajnos nem született folytatás, többek között azért mert ugyanebben az évben jött ki a Warcraft is, ami lenyomott minden más hasonló alkotást.

Értékelés: 8/10

Heroes Of Might And Magic 2


Kiadás éve: 1996
Fejlesztők: The New World Computing
Kiadó: The 3DO Company

A Heroes egy legendás körökre osztott stratégiai játék, RPG elemekkel fűszerezve. Az első rész még nem volt annyira feltűnő, de a második az tuti sikert hozott a sorozatnak. Sok újítást tartalmazott ez a rész az elődjéhez képest: fel lehetett fejleszteni az egységeket (pl. orc-ból orc chief lett), a hősök speciális képességeket tanulhattak (pl. logisztika, tudomány) vagy varázslat rendszer (magic pontokért használhatunk könyvből megtanult varázslatokat). Továbbá két új választható vár (Necromancer, Wizard) került a játékba a már négy meglévő (Knight, Sorceress, Warlock, Barbarian) mellé. Mindegyik vár hat féle egységet tartalmazott, melyekből bizonyos épületek megvásárlása után lehetett toborozni. Az adott menetet általában az nyerte akinek a legerősebb volt a hőse és legtöbb tagú sereggel rendelkezett. A Heroes II-ben egy személyes kampány mód is volt, de az igazi mókát a multiplayer jelentette. A sorozat sikere a második rész óta töretlen, legtöbb rajongója talán Magyarországon található. Három évvel később indult útjára a Strategy First hasonló stílusú játéka a Disciples. Ami szerintem még ennél jobb lett.

Értékelés: 9/10

Total Annihilation


Kiadás éve: 1997
Fejlesztők: Cavedog Entertainment
Kiadó: GT Interactive

A legelső olyan valós idejű stratégiai játék volt ami három dimenziós egységeket és környezetet használt. A TA a távoli jövőben játszódik ahol két robotizált faj (Core, Arm) küzd egymással különböző bolygók és holdak felszínén. Választható volt többféle mód is: kapmány, skirmish, multi. A skirmish-ben egy darab egységgel kezdtük a játékot, a Commanderrel. Ő volt mindennek az alapja, ha szétlőtték akkor vesztett a játékos. A Commander tudta megépíteni a létfontosságú épületeket, valamint nyersanyagokat is gyűjthetett. Rengeteg fajta egységet építhettünk: gyalogosokat, tankokat, járműveket, repülőket, hajókat és mindnek több féle technikai szintje volt. Továbbá csinálhattunk lézert lövő tornyokat, ágyukat, radart ami figyelte az ellenfelet vagy akár atom rakéta kilövő állomást. Amúgy két kiegészítő lemez is kijött a játékhoz, azóta pedig a TA-ből készült egy ingyenesen letölthető remake: a Spring ami full 3D motorral rendelkezik. Később a Cavedog vezető dizájnere összeállt a Gas Powered Games-szel, hogy megcsinálják a Supre Commander-t.

Értékelés: 9.4/10

Worms


Kiadás éve: 1995
Fejlesztők: Team17
Kiadó: Team17, Microprose, Codemasters

A Worms egy nagyon eredeti, humoros, körökre osztott játék sorozat amiben a résztvevők egy csapat kukacot küldenek harcba a gép ellen, vagy akár multiban másik játékos ellen. A Worms sajátossága, hogy a környezetet teljesen le lehetett amortizálni a bizarrabbnál bizarrabb fegyvereinkkel. A fegyver arzenálunk olyan cuccokból állt mint a robbanó bárány vagy a halálos banán bomba. Minden pálya egy nagy sziget volt ami állt a vízben. Ügyelni kellett arra is, hogy a kukacok ne essenek a vízbe mert akkor azonnal meghaltak. Ha pedig nem bírtuk idegekkel a küzdelmet akkor nyomhattunk egy “Sudden Death” módot, ekkor minden kukac életereje lement egyesre és a víz szintje emelkedésnek indult. Számos folytatása készült: Worms 2, Worms Armageddon, Wors World Party. Ezek mind jók voltak, de szinte már semmi újítást nem tartalmaztak ezért a készítők átváltottak 3D-be. A három dimenziós részek nekem már nem jöttek be.

Értékelés: 8.9/10

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

28 hozzászólás to “Best of Old PC Games part 2 (UPDATED jan 12.)”

 1. Dodgers Says:

  Ezek közül a Destruction Derby és a Worms volt az, amit annak idején jó sokáig játszottunk egyik haverral. Wormsből ugyan csak az első rész meg a World Party demója volt elérhető jó darabig, de már azokkal is igencsak el lehetett ütni az időt ketten vagy többen játszva. A lista az előző résszel együtt win, igencsak informatív mindkettő, főleg a bemutatott mennyiséget figyelembe véve.

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Örülök, hogy tetszett. : D Amúgy még akarok javítani a bejegyzésen 1-2 dolgot: néhány elírást, plussz beleteszek még pár gamet. Többivel nem is játszottatok ezek közül? Mondjuk érthető te inkább konzolos voltál/vagy.

  Kedvelés

  • Dodgers Says:

   Műfajilag nem volt túlzottan színes a közös kínálat, ami volt az is nagyrészt platformer (többségében Apogee cuccok) vagy shooter volt. Unokabátyámnak mondjuk sikerült szereznie hivatalosan árusított válogatás CD-t ami dugig volt Dos-os/Win95-ös játékokkal, de azok se mentek tovább a platformer/shooter műfajnál. Stratégiából is csak egy volt, ami mindkettőnket lekötött, az első Commandos.

   Kedvelés

 3. Ninty Says:

  Street Rod…oh, a sok szép régi emlék. 😉

  Kedvelés

 4. Skydragon Says:

  Fasza lett mindkét cikk, bár a nagyobbik fele inkább párom érdeklődését/nosztalgiáját célozta meg (én ugye két évvel fiatalabb vagyok én már a konzolos időszakba születtem, de attól függetlenül engem mindig is érdekelt a videojáték fejlődésének története/történelme, ezért elég sokat tudok róluk/ismerek és szeretek. (= )
  Amit hiányolok az egyértelműen a C&C (vagy akár a korábbi Dune 2), King’s Quest sorozat, a korai Disney játékok (ki ne szeretné Aladdint vagy az Oroszlánkirályt), Lemmings, Lost vikings, és még mondjuk az X-Com.

  Kedvelés

 5. Wagner Says:

  Mennyi idősek vagytok Sky? : ) Ez elsősorban személyes lista volt amúgy. C and C-ből csak a RA 2-vel játszottam, X-Com-t nem ismerem, Dune 2- szintén kimaradt, Lost Vikings-ből meg csak a 2. részt szerettük. Még 6 játékkal fogom bővíteni, Lion King és Aladdin benne lesz.

  Kedvelés

 6. Trishtan Says:

  tökjó lista, mééééééééééég 😀

  Kedvelés

 7. Péter Says:

  Jó lett ez is, szép részletes. Anno én is írtam két ilyen classic games bejegyzést. =)

  Kedvelés

 8. Skydragon Says:

  Wúúúúú, Neverhood. ❤
  (=

  Kedvelés

 9. Wagner Says:

  Azám. : D Nem is értem miért hagytam ki először, lehet még más klasszikus is eszembe fog jutni.

  Péter: Igen, emlékszem a bejegyzésedre. Azt akartam felülmúlni. : )

  Kedvelés

 10. Péter Says:

  Igen? Akkor hajrá, mivel kábé a fele nem ugyan az, mint nálam, így érdekes lesz. =)

  Kedvelés

 11. BenyoBoy Says:

  Ilyet nekem is kéne írnom. 😀
  BTW: A Fatty Bear’s Birthday Surprise-al a MAI NAPIG JÁTSZOM!!! 😀

  Kedvelés

 12. Panni Says:

  Sziasztok!
  Szuperek a listák,én egy játékot hiányoltam róluk,amit már mindenhol keresek,de egyszerűen nem találom.Nem emlékszem a nevére,a játék lényege viszont az volt,hogy az elején ki kellett választani,hogy kislánnyal vagy kisfiúval vagy,és aztán volt egy csomó pálya,és össze kellett párosítani az angol szavakat a képekkel talán vagy nem is tudom,az biztos hogy angolozós volt. Nem emlékszik rá valaki? 🙂

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Asszem tudom mire gondolsz, de nem ugrik be a címe. Még gondolkodom rajta. A kisgyereknek a pólóját meg a hajszínét és lehetett változtatni nem? Meg egy múzeumban játszódott az egész és mindenféle feladatokat kellett megcsinálni.

   Kedvelés

 13. Itachi(MMK-s) Says:

  Nem semmi lista lett 😀 A FOTAQ-t próbáltad már? (Flight Of The Amazon Queen)?

  Kedvelés

 14. Riftstalker Says:

  Heroes should go up in the countdown!

  Kedvelés

 15. Nitrocid Says:

  Sziasztok. Remélem nem gond, de egy kérdésem lenne. Jó lenne ha segítenétek mert szép emlékeim vannak erről a játékról. Nagyon régen volt, kb 2000 körül, amikor egy olyan játékkal játszottam amiben majmokkal kellett mászkálni. 2D-s oldalnézetes játék volt, teleportálni lehetett magad a-ból b-be. Zöld volt az uralkodó szín a pályákon és több szintes volt a pályák felépítése. Nagyon örülnék ha valaki emlékezne hogy mi is volt ennek a játéknak a neve, mert már egy jó ideje keresem, amint láthatjátok nem sok sikerrel. Előre is köszi 🙂

  Kedvelés

 16. Noémi Says:

  Sziasztok! Igaz már régi ez a bejegyzés, megpróbálkozom hátha sikerrel járok. Régóta keresek már egy repülős játékot, de nem találom sehol. A nevére természetesen nem emlékszek. Ami eszembe jut, hogy egy lakásban kellett repülővel különböző küldetéseket megoldani. ( nappali, mosókonyha, gyerekszoba…) Tankok is voltak itt-ott elbújva,s lövöldöztek a repülőre. Ha sikerült egy küldetést megoldani, kitüntetést kaptunk.
  Köszönöm előre is a segítséget!

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Szia!
   Bocs ha későn válaszolok, csak nem nézem már minden nap a blogot. Nem ismerős nekem amit kérdezel, biztos, hogy nem játszottam vele. De utánanéztem és találtam egy olyat, hogy Airfix: Dogfighter.

   Kedvelés

 17. Monostori Olivér Says:

  Üdv! Remélem valaki ráismer az általam leírt játékra: kb 2002-2004 körül játszottam vele, 2 dimenziós, (felülről láttuk az eseményeket). Robot bogarat (volt egy fürge ízeltlábú, egy béka ami ugrált és egy repülő rovar) kellett irányítani. Lőhettünk az ellenséges bogarakra és bombákat helyezhettünk el ami lerombolta a magaslatokat így átalakíthattuk a terepet. Kilőtt ellenségek helyén felvehettünk különböző színes négyzeteket (ezektől néha felrobbantunk de a többségük előnyünkre vált: lőszer üzemanyag). Volt egy ellenséges bogár, úgy emlékszem sárgás színű volt, ami ha megcsípett minket egyből elrozsdásodott és tönkrement az általunk válaszott rovar gép. Nagyon fontos hogy megtaláljam most ezt a játékot, itt a vizsgaidőszak és tanulnom kell ha nem lesz meg! Segítsetek!!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: