The Red Star

Még mindig találok érdekes darabokat PS 2-re. A Red Star epic kombinációja két old school stílusnak. A beat’em up és shoot’em up elemek mesterien keverednek ebben a teljesen egyedi, akció játékban.

A Red Star az azonos nevű grafikus regény történetén alapszik: egy alternatív történelemben járunk, Oroszországban (URRS) ahol nagyon fejlett a tudomány és még a varázslat sem ismeretlen az emberek számára. Több a regényből átvett karakter is meg fog jelenni a játék során. De a készítők nem történetere és a hangulatra fektették a hangsúlyt hanem az akcióra. Megállás nélkül harcolnunk, lőnünk kell mint egy régi arcade játékban. Csak pályák után lesz egy kis szünetünk ahol rövid párbeszédeket nézhetünk meg.

Gameplay:

Az elején két karakter közül választhatunk: Makita és Kyuzo. A lány gyors, mozgékony de nem olyan erős mint az utóbbi. Kyuzo a “tank” : lassabban mozog, de masszívabb sebzést képes bevinni az ellenfeleknek. Mindkét karakternek van egy közelharci és egy távolsági fegyvere. A közelharcival tudunk beat’em up módjára aprítani: többféle kombót alkalmazhatunk. Lőfegyvereinkkel pedig ügyesen távol tarthatjuk magunktól az ellenségek hordákat ha megfelelően alkalmazzuk a “lockon” (célzás) rendszert. A lockon közelharcnál is alkalmazható: Makitának pl. kétféle lockon kombója van: az egyikkel felütjük a levegőbe az áldozatot és ott folytatjuk a szabdalását. A másikkal szinte fénysebesen törhetsz előre, ezzel kijátsza a pajzsos katonákat. A lőfegyverrel is több támadást lehet előhozni pl. a tömegre ható robbanó lövedék. A hp csík alatt pedig megfigyelhető egy kék csík, ha ez feltöltődött akkor elnyomhatjuk a tömegre ható ún. protokoll támadást is. A pálya struktúrák is fontos szerepet játszanak: ha ügyesen küzdünk lelökhetjük a katonákat a semmibe. Azt még hozzáteszem a gameplayhez, hogy nem könnyű a játék. Nekem is háromszor game overt kellett kaponom az első pályán mire megszoktam az irányítást, de onnantól már ment.

Egyébként a Red Star nem TPS, rögzített kamera állásból látjuk az eseményeket. Vagy oldalról mint egy régi beat’em up játékban vagy pedig felülről mint egy space shooter-ben. Felülnézetben elég furcsán hat a harcolás, de lövöldözéshez tökéletes. Minden pályán legalább három miniboss ellenféllel fogunk találkozni. Ezek lehetnek űrhajók amik ezrével ontják a lövedékeket mint valami arcade bullet hell-ben, de kaphatunk be nagydarab, brutális katonákat is boss-nak. Még szerencse, hogy lehet védekezni vagy félre ugrálni az ütések elől. De lesznek kisebb stage-k is ahol csak egy nagyobb boss-t küldenek ránk. Az ellenfeleket is meg kell említeni, mindegyiknek adott egy speciális képessége és mindet máshogy tudjuk lereagálni. A pajzsos ellenfelek pl. sebezhetetlenek amíg ép a pajzsuk, ilyenkor ránk chargeolnak amit félreugrással úszhatunk meg. A pisztolyos katonákhoz nehezebb közel kerülni, egyesek meg a kardjukat pörgetik és azzal dobálóznak. Az utóbbit is nehezebb kijátszani: mögé kell kerülnünk, hogy ne érjünk a fegyveréhez. De akad olyan ellen is aki teleaknázza a padlót random módon (piros karikák).

A pályák végén egyébként értékelik a játék stílusunkat pontozás formájában. A pontjainkat pedig elkölthetjük a boltban ahol karakter fejlesztéseket vásárolhatunk. Ezek mind passzív skill-ek: nagyobb védelem, nagyobb sebzés, ellenség életerejének elszívása, tűzerő erősítés, ilyesmi dolgok. Érdemes ezekre is odafigyelni.

Végszó:

Mindent összevetve ez egy nagyon egyedi és szórakoztató game. Az ilyen játékoknál elő szokott fordulni, hogy monotonná, unalmassá válnak egy idő után. De ez nem olyan mert nehéz és végig figyelni kell mindenre. Talán egy negatívumot tudnék felhozni: a grafika túl átlagos, mondjuk rondának azért nem nevezném. Az OST-t nem tudom megmutatni mert nincs fent youtube-on, de ízelítőnek itt egy gameplay trailer.

Értékelés: 8/10

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 hozzászólás to “The Red Star”

 1. BenyoBoy Says:

  Ez a játék csak azért maradt ki nálam, mert akkoriban nyomtam ész nélkül a God Hand-et. 😀 Majd egyszer bepótolom, mert anno érdekelt.

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Godhand az jó mentség, elfogadom. : D Pótold be mindenképpen, ha találsz egy játékostársat akkor még jobb.

  Kedvelés

 3. Dodgers Says:

  Ahhoz képest hogy annak idején elkerülte a figyelmem, egész érdekesnek látszik poszt+trailer alapján a játék. Szintén pótlásgyanúsnak tűnik, már csak a két műfaji egyveleg miatt is, plusz Yakuza/God Hand óta nem is nagyon volt PS2-re beat’em up, ami érdekelt volna.

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Ezt nézzétek van benne egy ilyen pálya is.

  Nem gondoltam volna, hogy eddig elmegy a játék. : D

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: