Command And Conquer: Tiberian Sun

Az 1999-ben megjelent Westwood játék a Command and Conquer fő történetének a második része. A sztori ott folytatódik ahol az első rész abbamaradt. 2030-ban járunk ahol a Föld két szemben álló frakciója háborúzik egymással a tiberium nevű, idegen eredetű nyersanyagért. A halottnak hitt Kane (aki a Brotherhood of NOD vezetője volt az első részben) visszatér, hogy gatyába rázza a kis terrorista szervezetét. A GDI-nak (Global Defense Initiative) pedig újra meg kell akadályoznia a “békepárti” gonosztevők világformáló hadjáratát.

Single Player módok közül választhatunk, hogy a két hadjáraton megyünk végigkísérve a frakciók történetét vagy pedig skirmish-en indulunk. Az utóbbiban egy általunk kiválasztott pályán, tetszőleges mennyiségű ellenféllel küzdhetünk meg. A hadjáratok 17-18 változó, hosszúságú és nehézségű küldetésből állnak. Célszerű előbb ezeket megcsinálni, hogy kicsit belerázódjunk a dologba. Itt mindent meg fogunk tanulni amit tudni kell a játékról. Ezután már nyugodtan indulhatunk skirmish-ben vagy esetleg multiplayerben, interneten keresztül más tapasztalt játékosok ellen.

Gameplay

Maga a játékmenet nem sokat változott az előző részhez képest. Legalábbis az alapok. Az első dolgunk mindig az lesz, hogy letesszük a főbázist, majd energiaellátó épületeket és tiberium finomítókat építünk fel. A tiberium az alapja mindennek, azt alakítják át pénzzé amin további fontos épületeket és harci egységeket vehetünk. Minden egységnél megvan, hogy mi ellen hatékony igazán. A tankok pl. szinte semmit nem érnek az emberek ellen (ez a CnC egyik egyik örök jellemzője). Van egy egység amivel nem lehet támadni, de mégis halálos: az engeener. Két dologra alkalmazható: épületeket foglalhat el vagy szerelhet meg, de egy engeenert csak egyszer használhatunk. Amúgy a két frakció teljesen különböző játékstílust igényel.

 • GDI: elég erősek az egységeik, hogy szemtől szembe ledöntsék az ellenséges bázist. Külön kiemelném a Titan nevű egységüket ami egy lépegető gép egy bazi nagy ágyúval. Első sorban épületek és gépek ellen jó, de ember ellen is bevethetjük hiszen nagyon erős a páncélja. Van szállító repülőjük amivel a leglassabb járművet is elvihetik a térkép bármely pontjára pillanatok alatt.  Valamint a GDI-nál építhető meg a játék legdurvább egysége: a Mammoth MK II:

 • NOD: a GDI-val ellentétben ők inkább lesből, sunyi módon szeretnek támadni. Egyik nagy előnyük az álcázó berendezés amivel elrejthetnek egész bázisokat, de osztagokat is. Másik előnyük a föld alatt közlekedő ember szállító járgány, ezt ki lehet szúrni szenzorral. De pl ha3-4 ilyen járgányt tele rakunk engeener-rel és beküldjük az ellen főbázisára akkor 80%, hogy meg is nyerted a pályát. Harmadik nagy előnyük az Artillery nevű tank. Ez egy nagy csalás, “kilométerekről” képes kilőni a célpontját, ostromhoz és védelemhez is tökéletes. Egyetlen gyengéje, hogy a légi egységek simán leszedik, de ez könnyen orvosolható. A NOD-nak ugyanis van rakétával felszerelt gyalogos egysége, ez kilövi a repülőket is.

Személy szerint én a NOD-ot szeretem jobban, már csak a rakétás gyalogos+artillery kombó miatt is. Az álcázás meg egy külön szám megint. Egyébként ezúttal mindkét frakció meg lett jutalmazva 1-1 szuper fegyverrel. A NOD rakétakilövőket kapott, a térkép bármelyik pontját célba veheti és több egymáshoz közeli dolgot is felrobbanthat egyszerre. Ráadásul hagy maga után mérgező felhőket amik épületeket rongálnak és embereket ölnek meg. Ezzel szemben a GDI egy ion ágyút kapott. Ami mellesleg az űrben kering és bármit képes kilőni pillanatok alatt.

Tálalás

Jobb oldalt helyezkedik el az építkezésre használható menü, ami elég nagy részét teszi ki a képernyőnek. A CnC-től megszokott módon az emberek apró, 2d lapmodellek formájában mászkálnak a képernyőn. A járműveknél más módszert alkalmaztak, ezek már 3d hatásúak és egytől egyig nagyon jól néznek ki. Az épületek és a terepek szintén látványosak. A hangokban, gépfegyver ropogtatásokban semmi különleges nincs, a halálhörgések meg már szinte nevetségesek. De szerencsére a zenében hozták a megszokott színvonalat. A bejátszások, jelenetek ezúttal is live action módra, valódi színészekkel és díszletekkel lettek megoldva. Feltűnik néhány ismerős arc: Michael Biehn (Terminator, Aliens), James Earl Jones (Star Wars), Christine Steel (Knight Rider Team, ami egy agyi). De néhol alkalmaznak számítógépes animációval készített videókat is. Ja és a bejátszásoknál ebben a részben nem first person nézetben szemléljük az eseményeket: GDI-nál Michael Biehn személyesíti meg a játékost, NOD-nál pedig Frank Zagarino. Természetesen a színészek játéka nem éppen csúcsteljesítmény, de ettől függetlenül élvezhetőek a kisfilmek, olyan B-movie jellegük van.

Negatívumok

Nem sok, de akad egy-két dolog amik miatt nem lehet tökéletes RTS-nek nevezni a Tiberian Sun-t. Pl az egységek egy része szinte használhatatlan, pl néhányukat teljesen mellőztem, mert nem volt semmi értelmük. Másik dolog, hogy pár jármű nem túl eredeti pl. a Tick tankot már láthattuk a Starcraft-ban Siege Tank néven, a föld alatti szállítót pedig a Dark Reign-ből ismerhetjük. A sztori pedig emlékeztet arra amit a Dűne című filmben láttam: idegen nyersanyag ami kihat mindenre, megváltoztatja a világot, mutánsokat csinál a közelében élő emberekből.

Végszó

Ugyan a Tiberian Sun nem volt akkora durranás mint az első rész (Tiberian Dawn), nem hozott forradalmi újításokat. A Westwood hozta a megszokott, jól bevált elemeket és csinált egy újabb jó scifi RTS-t. Ennyi és nem több. Akinek tetszett pl. a Red Alert 2 annak merem ajánlani, hogy próbálja ki ezt is. Bár szerintem az jobb már csak a hülye humora miatt is. : )

Értékelés: 8/10

Egyébként a játék ingyenesen letölthető a hivatalos oldalról. A kiegészítőjével (Firestrom) együtt be van csomagolva. Csak ki kell tömöríteni és már játszható is.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 hozzászólás to “Command And Conquer: Tiberian Sun”

 1. Márkusz Says:

  Jó játék ez, csak a Lan/Internet beállítás ne lenne ennyire SZAR 😀

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Majd egyszer összehozzuk valahogy. Talán… : D

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: