Castlevania: Symphony of The Night

A Castlevania játék sorozat 1987 óta jelen van a videó játék piacon és azóta töretlen a sikere. Minden létező platformra dobtak ki részeket, persze nem mindegyik lett a tökéletes (pl. amelyeknél eltértek a 2d stílustól).  10 éven keresztül jöttek ki a sikeresebbnél sikeresebb folytatások, de ezek a részek nem sokban különböztek egymástól. Majd 1997-ben jött a formulaváltás a Symphony of The Night képében ami sokak szerint a létező legjobb 2d akció játék.

Mitől olyan különleges ez a rész? Leginkább a játékmenetben bekövetkezett változások miatt, de erről majd később. A Soth eseményei négy évvel a Dracula X befejezése után történnek. Richter Belmont legyőzte Draculát de azután nem tért vissza, rejtélyes körülmények között nyoma veszett. A Soth főszereplője Adrian Fahrenheits Tepes, ismertebb nevén Alucard. Mellesleg ő Dracula fia, egy dhampir (félig ember félig vámpír lény). Értelem szerűen tehát az anyja ember volt. Aki mielőtt meghalt kért egy szívességet a fiától, hogy óvja meg az embereket a rossztól (vagy valami ilyesmi volt?). Alucard elindul az (állítólag) minden száz évben megjelenő kastélyba, hogy végleg leszámoljon apjával. Hiszen Dracula halálos fenyegetést jelent a halandó emberekre. Már Alucard az antihős főszereplése is rendhagyóvá teszi ezt a részt mert eddig minden epizódban egy Belmont klántagot kellett irányítanunk akik egytől egyig ostorral hadakoztak. Alucard nem használ ostort, helyette minden mást. Ebből kifolyólag nem csak a karakter de a gameplay is teljesen más lesz mint az eddigiekben.

Gameplay

Az előző Castlevania játékokban pályáról pályára haladtunk az aktuális Belmont (Simon, Trevor, Richter) karakterrel. Az korábbi pályákra nem tudtunk visszamenni, nem is lett volna értelme. A Soth ezen a rendszeren változtat. Adott egy bazi nagy kastély, egy dungeon melyet fel kell fedeznünk Alucard-dal. Akármelyik pontjára visszatérhetünk. Kapunk egy térképet melyet bármikor előhívhatunk a select gombbal, ez sokat fog segíteni de még így is el fogunk tévedni jó párszor. A térképet bővíthetjük az adott terület felfedezésével, illetve megvásárolhatjuk különböző darabjait a könyvtárosnál. Egy csomó titkos hely viszont nincs rajta amíg meg nem találjuk őket. Lesznek olyan helyek is ahova csak később mehetünk ha már megszereztük a hozzá szükséges képességeket.

De ez még nem minden. A másik nagy újítás a RPG elemek beültetése. A Soth-ban két kedvenc játék stílusomat ötvözte a Konami: a platformert és az RPG-t. Rengeteg tárgyat, felszerelést gyűjthetünk össze Alucard-dal a kastélyban. Ezeket “rátehetjük” egy külön RPG menüben ami nagyjából úgy néz ki mintha egy régi Final Fantasy, Dragon Quest játékban lennénk. Tehát kardokkal, páncéllal szerelhetjük fel hősünket, ezekből mindig erősebbeket találunk majd, a régiek meg mehetnek a kukába. Drágaköveket is gyűjthetünk amit el tudunk adni a könyvtárosnak, a pénzen pedig gyógyitalokat és további felszereléseket vásárolhatunk. Alucard exp-t kap a legyőzött ellenfelekért, szinteket fog lépni és egyre erősebb lesz. Varázslatokat és nagyon hasznos képességeket tanul majd, például átváltozások: denevér, farkas és köd. Denevér formában eljuthatunk magasabb helyekre, köddé váláskor rácsokon mehetünk keresztül (később egyes bossok támadásai elől való kitéréshez is jó lesz), farkas módban pedig eszement sebességgel szaladhatunk és falakat törhetünk ki. Mindegyik átváltozásnak három szintje lesz, ezek egyre több lehetőséget nyújtanak majd.

Egyébként néhány régi jellemvonást meghagytak azért. PL. másodlagos fegyverből (kés, kék shuriken, kereszt, balta, szentelt víz) csak egy darab lehet nálunk. Ha újat veszünk fel akkor Alucard mindig eldobja a régebbit. De ha megjegyezzük, hogy melyik fegyvert hol lehet újra felvenni akkor nem lesz gond. Valamint az égő gyertyák széttörése és a szívecskék gyűjtése ezúttal sem maradhatott ki. A szívek továbbra is a másodlagos gyilkolóeszközök működtetéséhez lesznek szükségesek.

Tálalás

A grafikát is érdemes kiemelni hiszen ez volt akkoriban a legszebb rész a sorozatban. A készítők  hozták a megszokott dark, horror atmoszférát. Gyönyörűen kidolgozott két dimenziós helyszíneken mászkálhatunk, melyekből árad az európai kastélyok feelingje. Az ellenfelek spritejai is szebbek mint valaha és az animálásuk is profi munkára vall. A korábbi Dracula X-es artwork-öt pedig felváltották egy jóval elegánsabb stílusra. A zseniális háttérzene pedig elengedhetetlen a Symphony of The Night hangulatához. Két nagy kedvencem van ebből a részből: az egyik a kápolnában szól a másik pedig a clocktower előtt.

Végszó

Mi sem bizonyítja jobban a Soth korszakalkotó mivoltát minthogy az ezután következő Gameboy Advance és DS részek (Circle of The Moon, Harmony of Dissonance, Aria of Sorrow, Dawn of Sorrow, Portrait Of Ruin, Order of Ecclesia) ezt a fajta játékmeneti stílust viszik tovább. Ezekből kéne még több, nem pedig a God of War-ral kellene versenyezni. Ugye Lords of Shadow?

Mit írhatnék még? A Soth nagy kedvencem lett a Aria és a Dawn kettős mellett.

Értékelés: 9.5/10

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

2 hozzászólás to “Castlevania: Symphony of The Night”

 1. Dodgers Says:

  9.5-et bőven megérdemli még manapság is, annak ellenére hogy annak idején jó néhányan lehordták. Kis túlzással valóban tökéletes rész, a Circle of the Moon se sokkal marad el mögötte.

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Mit lehet ezen lehordani? Ki volt az? Én nem is értem. : D
  Ma próbáltam ki az egyik PS2-es részt, arról jót nem is tudnék mondani, lehet holnap összedobok róla egy posztot.
  Circle of The Moon-t is elkezdtem, ami felüdülés volt a PS2 után. Teljesen jó de szerintem a másik kettő gba rész jobb, szebb, változatosabb valamivel.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: