Mega Man Zero Collection

Gondoltam valamivel el kéne ütni az időt amíg kihozzák az XBOX lemezeket. Szerencsére a jó öreg DS-re mindig lehet számítani hiszen tele van jobbnál jobb címekkel. Még mindig akad egy fél raklak játék amit ki sem próbáltam. Egyik ezek közül a Mega Man Zero Collection, ami egy igazán nagyszerű darab, kötelező minden MM rajongónak és nem csak nekik.

A Mega Man Zero az X széria lezárása után játszódik 100 évvel. A távoli jövőben járunk ahol az X által létrehozott utópia követői (a Neo Arcadia) harcolnak a Reploidok, az ellenállók ellen. A heves harc közepette egy Ciel nevű Reploid rátalál a régóta szunnyadó, legendás hírű Zero-ra és felébreszti őt. Kiderül, hogy Zero elvesztette emlékeit, de ez mit sem zavarja őt, azonnal csatlakozik az ellenálláshoz, hogy felvegye a harcot Neo Arcadia ellen aminek az élén egy régi ismerős áll.

A Zero Collection magába foglalja Gameboy Advance-re megjelent egész Zero sorozatot, konkrétan négy teljes játékot. De ez még nem minden, kicsit kibővítették a stuffot. Nézzük meg a Collection menüjét:

Easy Scenario

Ez alatt a menüpont alatt az első résztől kezdve sorban végigjátszhatjuk mind a négy gamet. Sokat könnyítettek a játékon az biztos, de lesznek olyan szakaszok ahol még így is szívni fogunk pl: az 1-ben amikor a 7 bombát kell hatástalanítani. De maguk a harcok és a boss fightok nem fognak különösebb nehézségek okozni az átlag player-nek. Plussz könnyítés, hogy alapból 4 E-Tank lapul a zsebünkben, ezek ugye visszatöltik maxra az életerőt, valamint az első részhez még végtelen continue lehetőséget is adtak a készítők. Az Easy Scenario módot inkább a kezdőknek ajánlanám vagy olyanoknak akit egy kis könnyedebb, rövidebb akciózásra vágynak.

Title Select

Ha ezt a menüpontot megnyitjuk akkor egyből utána választhatunk a 4 játékból egyet. Tehát nem feltétlenül kell az elejétől kezdenünk, mind a 4 cím eredeti verzióját próbálhatjuk ki mindenfajta könnyítés és segítség nélkül. Ezt már a tapasztaltabb játékosoknak ajánlanám, hardcore illetve pro arcoknak vagy azoknak akik már ismerik a Zero szériát.

Collection

Itt nézhetjük meg az extra cuccokat amiket a játék során nyitottunk meg. PL: háttérképek, karakter kártyák stb. Elég sok képről van szó, ráadásul nagyon tetszetős az artwork stílusa, de extra tartalomnak kicsit kevés.

Gameplay

Külön a részekről inkább nem írnék most, megpróbálom egyben összefoglalni, hogy miként zajlik a gameplay. A Zero széria játékmenetben nagyon hasonlít a régebbi társaira: nem teljesen lineáris, 2d akció-platformer (Classic, X), kár, hogy ezt a XZ-ben kicsit elcseszték. Minden részben adott egy csomópont, a bázis ahol állást menthetünk, beszélhetünk a társainkkal vagy a mérnökkel. Itt mondják meg azt is, hogy milyen küldetéseket választhatunk. Ezeknek a sorrendje nincs meghatározva, mehetünk sorban is vagy ahogy jól esik. Először úgy sem fogjuk tudni, hogy melyik pályán milyen boss fog jönni. Ez persze az első részre igaz, a másodikban pl. már a boss ikonjából és nevéből lehet következtetni a jellegére: tüzes, jeges stb. Igen, a bossok itt is dobnak valami felszerelést miután szétrúgtuk a seggüket, ezúttal ilyen elementális erősítőket amik tulajdonságot adnak a fegyvereinknek. Egyébként Zero-nál több fegyver is lehet egyszerre pl: Z Saber (kard), Blaster (pisztoly), lándzsa, pajzs, kampó stb.. Amelyiket a legtöbbet használjuk azzal leszünk a legerősebbek mert állítólag ezek a cuccok fejlődnek is.

Ez még mindig nem minden mert behozták a Cyber-Elf nevezetű új ötletet is, ezek ilyen kis programok amikből rengetegféle létezik, de csak három lehet nálunk egyszerre és mindegyik csak egyszer használható. Az Elfek mind más más tulajdonsággal bírnak pl: az egyik feltölti maxra az életerőt, másik felgyorsít stb..

Végszó

A Mega Man Zero Collection egy nagyszerű darab (de ezt már említettem). Nem csak a profi arcoknak nyújthat jó szórakozást, hanem a kezdőbbeknek is (az easy mód miatt). Az extra tartalmat egy kicsit kevésnek éreztem, de ez nem olyan fontos. A lényeg, hogy egy vételért 4 teljes játékot kapunk, azaz egy egész sorozatot. Szerintem kihagyhatatlan a DS tulajdonosok körében.

Magát a gyűjteményt olyan 8.5/10-re értékelném, a gamekről külön nincs véleményem mert még csak az elsőt vittem végig, a másodiknak meg a felénél járok.

Zero egyébként sok másik játékba is bekerült a rajongók nagy örömére: SNK Vs. Capcom: Chaos, SNK Vs. Capcom Card Fighters sorozat, Marvel Vs. Capcom 3, Tatsunoko Vs. Capcom.

Végezetül hallgassuk meg Zero muzsikáját : )

Címkék: , , , , , , , , , , ,

9 hozzászólás to “Mega Man Zero Collection”

 1. Best of Nintendo DS games – mik a legjobb NDS játékok? « Wagner's hideout Says:

  […] mostanában… Bleach 4th: Flamebringer: 7/10 Mega Man Zero Collection: 8.5/10 ismertető: itt Ninja Gaiden Dragon Sword: Nagyon jól néz ki és az irányítás egyedivé teszi […]

  Kedvelés

 2. Márkusz Says:

  Nem olyan nehéz mint az X széria de ugyan olyan jó, ráadásul nem romlik a színvonal és a történet is fasza. 🙂

  Kedvencem a 3. de a 4. is jó volt csak könnyűnek bizonyult.

  Kedvelés

 3. Dodgers Says:

  A sok plusz egy MM széria közül talán a legjobban sikerült sorozat, mind a négy részét eltalálták Capcomék annak ellenére hogy a negyedik résznek kicsit utólag hozzárakott szaga van. Ennek ellenére van olyan jó mindegyik rész, mint az első négy MMX rész.

  Harmadik rész szintúgy kedvenc, legfőképpen mert ennél találták el a legjobban a nehézséget, és javították ki az első két rész néhány problémáját.

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Márk:
  Történet is tényleg jó. Viszont X-be még mindig nem merültem bele, egyszer már muszáj lesz. : )
  Dod:
  A Classic-ban hány résznek volt utólag hozzárakott szaga? : D Az első két Zéróban milyen problémákra gondolsz? Nekem a liftes, mozgó platformos szakasz volt rohadtul irritáló az 1-ben, a 2-ben meg a lávás pálya amikor potyognak az izzó kövek stb…

  Kedvelés

 5. Dodgers Says:

  Lehet nem jól fogalmaztam a hozzárakással, úgy értettem hogy a Zero 3 után nyugodtan megálhatott volna a széria mert gameplay terén jó irányba történt a finomhangolás és a történet is ennél a résznél volt lezárva úgy, hogy közvetlen folytatásnak nemigen lett volna helye ilyen szempontból. Más kérdés persze hogy a negyedik rész vége epic lett, ahogy a final boss is. De az eredeti kérdésre visszatérve, a classicnál a 3 után kezdődött az az időszak amikor lejtemenetbe ment a minőség, ezen a téren a Zero 4 több mint jó munka, mivel a járulékos léharácsolás mellett azért figyeltek arra hogy értékelhető is legyen az eredmény, például ebben vannak a legjobban sikerült bossok.

  Zero 1-nél a gond egyrészt ott volt, hogy rá akartak feküdni a Metroidvaniás vonalra (a ZX-hez hasonlóan), de viszonylag kicsi a bejárható terület és nem is volt különösebb értelme a bevezetésnek mert még így is a klasszikus 1 boss = 1 külön szakasz megoldást követte, még ha egyes helyszínek átfedésben is vannak egymással.
  A másik gond az életeket illeti, pontosabban annak hiányát: életek helyett crediteket számol a játék, amelyek ráadásul nem is termelődnek vissza Game Over esetén a megszokott háromra. Ez párosítva a jó néhány szemét szakasszal gyorsan Game Over->Load Game folyamattá fajul az egész.

  Zero 2-nél nem volt kimondottan probléma, leszámítva a még mindig meglévő és zavaró fegyverfejlesztési rendszert ami még a legalapabb fegyverekre is kiterjedt (Z-Saber/Buster), a még mindig szivatós pályadesignt, illetve a kimondottan könnyű final bosst. De a Zero 1-hez képest történt javulás itt is, amit a 3-ban még tovább vittek.

  Kedvelés

 6. Wagner Says:

  Azt nem értem, hogy a Zero-nak miért nem 8 részt csináltak ha már ilyen jó lett. : ) Nagy majd kíváncsi leszek a 3-ra, 4-re is ha ennyire dicséritek.

  Metroidvaniás vonalra akarták fektetni? : P Nekem ez nem jutott eszembe róla. Akkor legalább tehettek volna bele level up-ot, valami fejlődési rendszert, meg nagyobb területet. Bár egy Mega Man-nél lehet, hogy nem ez lenne a legjobb megoldás.
  Tényleg neked a ZX tetszett? Nekem nagyon nem, az oda-vissza mászkálás miatt meg a nagy, unalmas városrész ugye.

  Kedvelés

 7. Dodgers Says:

  ZX nekem se jön be túlzottan szintén a vontatottság miatt (MM-nek nem erről kéne szólnia), illetve amiatt hogy az egészet levitték egy Digimon szintjére ezekkel az átváltozó kölykökkel, kvázi megütve az NT Warrior színvonalát. Önmagában nem lenne rossz ugyanakkor mert az alap játékmenet megmaradt jónak ahogy volt és nem is túl könnyű, csak betették hozzá ezt a menj ide, menj oda húsz kilométert dolgot. Castlevaniánál jól sikerült ez a váltás a mai napig is, MM-nél már rögtön a ZX-el nem.

  Kedvelés

 8. Alekos Says:

  Ha már Mega Man, akkor ezt nézzétek meg:

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: