Mortal Kombat 9

A Mortal Kombat legújabb része a Midway megszűnése után készült a NetherRealm Stúdió műhelyében. Mivel a Midway időközben elfelejtette, hogy kell jó Mortált csinálni így nem is baj, hogy feloszlottak. Az újraalakult csapat Ed Boon vezetésével visszatért a régi, jól bevált formulához és a jó öreg, mindenki által ismert karakterekhez és a régi kedvenc pályáinkhoz.

Történet

A Mortal Kombat Armageddon végén járunk: mindenki meghalt már és éppen Shao Kahn veri félholtra szegény Raiden-t a piramis tetején. Raiden végső kétségbe esésében egy víziót küld a múltbéli énjének egy amulett segítségével. Tehát a régi (MK 1-es) Raiden ismerni fogja a jövőt különböző látomásokból. Ezután az MK 1 elején találjuk magunkat mintha visszatekertük volna az időt. Raiden lehetőséget kap, hogy újraformálja az idővonalat és az Armageddon eseményeit meg nem történtté tegye. Csak a Mortal Kombat első három részéből ismert klasszikus szereplőkkel fogunk találkozni (plussz Quan Chi a 4-ből), az összes új szarság (Hsu Hao, Bo Rai Cho, Kira, Onaga stb.) törlésre került. Végre kapunk egy normális MK játékot? Nézzük meg.


Gameplay

Ezúttal visszatérünk a gyökerekhez hiszen a játékmenet nagyon hasonlít arra amit az MK 3-ban láttunk sok-sok évvel ezelőtt. Az egész PS 2-es szériát el lehet felejteni mert az MK 9 nem olyan gyökér módon működik mint pl a Deception és az Armageddon. A harc nem térben történik, a figurák ugyan 3 dimenziósak de a gameplay klasszikus 2d verekedés mintájára zajlik. Tehát nem mászkálhatunk körbe körbe, csak előre és hátra. Az alap mozdulatok mint a felütés, gáncsolás, ugró ütés minden karakternél ugyanazok. Ezek mellé mindenki kapott néhány 3-4 hitból álló alap kombót valamint 4-5 speciális mozdulatot (fagyasztás, tűzgolyó stb.) Ezekből kell felépítenünk olyan 8-15 hites nagyobb chain kombókat és akkor elmondhatjuk, hogy megtanultunk játszani az adott karakterrel.

Öt nagyobb újítást tudnék kiemelni az új Mortal Kombat harcrendszeréből:

 1. Super Meter – hívjuk így, a képernyő alján lévő csík ami töltődik ha minden ütés bevitele után. Olyan mint amit a Street Fighter-ben vagy a KOF-ban is használnak. 3 szakasza van.
 2. Combo Breaker – már a Deadly Alliance-ban is szerepelt (Killer Instict lopás), de ezúttal jól működik, mindenki használhatja de nem lehet egyfolytában benyomni mert aktiválásához 2 szakaszra lesz szükség a Super Meter-ből.
 3. X-Ray – itt így nevezték el a Super mozdulatokat, ezeket akkor nyomhatjuk be ha a Super Meter maxra töltődött. Minden karakter egy ilyen X-Ray támadása van, egytől egyik nagyon brutálisak és látványosak. Ráadásul olyan 30-40 %-ot levesznek az ellenfél életerejéből.
 4. Enchanced Special Move – ez pont olyan mint mondjuk a Street Fighter III-ban az EX move. Úgy működik, hogy bármelyik special move mellé lenyomjuk az RT gombot és akkor a mozdulat felerősített verzióját (pl. fagyasztásból jégsugár lesz) aktiválja a játék. Ez is egy szakaszt igényel. Tehát így nem csak 5 speciális mozdulattal rendelkezik egy harcos hanem akár tízzel is.
 5. Tag Team Battle – igen ilyet is lehet. Olyan mint ami a Marvel Vs. Capcom 2-ben vagy a KOF 2003-ban szerepel, csak itt nem három karakterrel kell játszani. Kettő a kettő ellen harcról beszélünk, a fighterek között váltogathatunk meccs közben, vagy akár behívhatjuk az egyiket, hogy lenyomjon egy támadást. Tag Team Battle-ben még nagyobb chain kombókat hozhatunk össze mint az sima 1 vs. 1 összecsapásokban.

Szóval jó sok újítást hoztak be az új Mortal-ba. Igaz, hogy egyes elemeket innen onnan loptak össze, de ez senkit sem fog zavarni. Jól meg lett bolondítva a gameplay, sokkal összetettebb és élvezhetőbb mint valaha.

Arról is essen pár szó, hogy milyen játékmódok közül válogathatunk. A klasszikus arcade és vs. lehetőségek mellett helyet kapott végre egy normális sztori mód is. Ez hihetetlenül jó lett, ilyet még verekedős játékban nem láttam. Egy több fejezetből álló, videókkal telepakolt, interaktív játékon mehetünk végig miközben megismerjük a szereplőket és Mortal Kombat történetét. A sztori mód mellett próbára tehetjük magunkat a Challenge Tower-ben is, ahol 300 (!) darab feladatot oldhatunk meg. Pl. zombikat kell szétlőni amik futnak felénk, belassult időben harcolhatunk, bizonyos időlimiten belül nyerjünk, fej nélkül harcoljunk stb. stb.. rengeteg hülyeséggel fog találkozni a játékos. Az egyik legelképesztőbb amikor a saját testrészeid ledobálásával kell legyőzni az ellenfelet.

Visszatér a régi klasszikus minijáték is a Test Your Might: négy gomb püfölésével felpumpálunk egy csíkot majd az LT vagy RT gomb lenyomásával a karakter szétüti az elé fektetett fadarabot, sziklát. De visszatér a PS 2-es szériából a Test Your Sight és lesz egy új dolog a Test Your Luck. Az utóbbinál random kisorsol a játék bónuszokat vagy szívatásokat mindkét harcosnak. Még olyan is kijöhet, hogy fejjel lefelé fogunk fightolni. 😄

A Deadly Alliance-ben először megjelent Kriptát is viszont láthatjuk ha meg szeretnénk nyitni az extra tartalmakat. De ezúttal nem egy sírkövekből álló végtelen unalomról van szó. Az új Kriptában FPS nézetben mászkálhatunk. Több részre lett osztva: temető, erdő, tó, nekropolisz… itt keresgélhetünk és a harcokban nyert érméken megvehetjük az unlockolható dolgokat. Ilyenek a kivégzések, artwork-ök, zeneszámok és az alternatív kinézetek. Sokkal kevesebb fölösleges hülyeség lesz itt mint a PS 2-es részekben.

Kivégzések

A Mortal Kombat sorozat legismertebb védjegye egyértelműen a brutális kivégzések. Ezek miatt lett hírhedt és tiltólistás a game több helyen annak idején is. A legelső részben mindenkinek még csak egy darab kivégzése volt, ezeket akkor adhattuk be ha megnyertük a menetet. Ilyenkor egy látványos gyilokkal befejeződött az összecsapás és kaptunk egy csomó pontot. Az új Mortal Kombat-ban már minden szereplőnek lesz kettő darab új kivégzése plussz néhány karakternek egy retro fatality-je  és persze az elmaradhatatlan stage fatality-k (pl: leütöd a hídról és beleesik egy karóba, vagy amikor a nyertes a száguldó metrónak nyomja a vesztes fejét XD). Mondanom sem kell, hogy ezek véresebbek lettek mint valaha, valószínűleg ezek miatt bannolták a gamet Ausztráliából.

Tálalás

Az MK 9 gameplay szempontjából bőven megállja a helyét a mai vetélytársai között. De mi a helyzet a grafikával? Nem rossz, szépen kidolgozott minden, de azért egy Virtua Fighter 5-höz nem biztos, hogy felér. A karakterdizájn viszont az eddigi legjobb. Egyszerűen minden egyes szereplő  kinézetét tökéletesre eltalálták! Még Sindel is jól néz ki. A “klón ninják” pedig ezúttal nem klónok, nem csak a színükben különböznek. Ráadásul mindenkinek szerezhetünk egy alternatív ruházatot is. A mozgásról pedig annyit, hogy az MK 3 óta nem volt ilyen jó. Megtanulták használni a motion capture-t vajon? A zenére sem lehet panasz, többnyire a régebbi részekből ismert számokat fogjuk hallani újramixelt feldolgozásban.

Végszó

Kétség kívül az utóbbi évek legnagyobb visszatérését sikerült megtapasztalnunk. Kb. 15 éve nem volt már egy ilyen jó, minőségi, hardcore Mortál. Az MK régi rajongói és az új játékosok is egyaránt élvezni fogják ezt a részt. Casual és hardcore gamereknek is tudom ajánlani, persze ha betöltöttétek legalább a 17. éveteket. 😄 Ja és inkább az XBOX 360 verziót javasolnám abban Cyber Sub-Zero lett exkluzív karakter a Kratos helyett.

Értékelés: 9.6/10

Az IGN és Gamespot bekaphatják. Hogyan lehet már több pontot adni a Deadly Alliance-ra?? Ráadásul a Gamespot olyan hibát hozott fel, hogy Shao Kahn mennyire cheap. Pedig rohadtul nem cheap, egyszerűen csak nehéz… maximum 2 hit-es kombókat csinál. De ezek szerint nem játszottak még a KOF-fal ezek a szakértő emberek.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,

22 hozzászólás to “Mortal Kombat 9”

 1. Péter Says:

  A klasszikus 1-2 után végre egy újabb értelmes Mortal rész. Az újítások én inkább úgy nevezném, hogy ezekre már egyszerűen szüksége volt a gameplaynek, hogy nem maradjon le végleg.

  Kedvelés

 2. Dodgers Says:

  Amilyen rossz passzban volt a sorozat mostanában jól döntöttek, hogy az újítások mellett elővették azt a módszert, amiben például a Megaman 9 is utazik: óvatos visszanyúlás a biztos alaphoz.

  Kedvelés

 3. Wagner Says:

  Péter:
  3-4 akkor már nem is jó? : D
  Dod:
  Jah, Megamannél is a 9. résznél tértek vissza a retrózáshoz, FF-nél a kilencediknél dobták a sci-fi vonalat 1 rész erejéig. Kíváncsi vagyok lesz-e folytatás és, hogy mit találnak majd ki.

  Kedvelés

 4. Péter Says:

  Jók voltak még azok is, de az 1-2 jobban tetszett, meg azzal többet is toltam. =)

  Kedvelés

 5. Wagner Says:

  Mi a 2-vel toltunk a legkevesebbet mert abban annyira szemét módjára játszik a gép. 😄 4 volt nálunk a best meg az első.

  Kedvelés

 6. Péter Says:

  Net hiányában anno azzal gamelt az ember ami volt. =)

  Kedvelés

 7. Wagner Says:

  Ja, régi szép DOS-os idők. 😄 BTW vettem fel MK 2-ből videót, mindjárt kint lesz.

  Kedvelés

 8. dsghfd Says:

  szerintem is valóban jó lett az mk9, viszont nemtudom, hogy nektek miért jött be annyira a 2,a 3 sokkal jobb volt, és az mk3 trilogy-ban is volt tag team, egyépként igazad van azzal kapcsolatban, hogy kivették a sok szar karaktert, de tudod nem kivették csak mivel a múltban játszódik ezek a karakterek még nem voltak ott, mint például a LinKuei harcos Frost, vagy tanya (az alábbiak igazából bennevannak az mk9-ben megis figyelhető)

  Kedvelés

 9. dsghfd Says:

  az alábbi karaktereket nemtudom kitalálta ki,de nem kellet volna:shu hao, motaro, kai, jarek, reiko, mokap, mavado,és nefelejtsük el Blaze-t, a játékban miért lehet megverni?? elvileg tűzből van így hozzáse lehetne érni, nem?? egyébként onaga hiába gagyi karakter, köze van a történetehez, mert aki nemtudná onaga valójában reptile, ez kiderül sok történetből pl:mk:deception, vagy unchained sindel-ending-jéből.

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Shu Hao: okádék.
   Viszont Reiko az egyik kedvencem a 4-ből Subi mellett. Jarek-kel jó játszani, bár jobb lett volna Kano helyette ugyanezekkel a mozdulatokkal. Kai se rossz szerintem, szintén jó vele játszani. Mokap, Mavado és társai mind kukába való szar.. Amúgy Írtam a Deadly Alliance-ról is valamikor, de így utólag visszanézve lehet, hogy kicsit elnéző voltam a játékkal. xD

   Shaolin Monks nem rossz, ketten el lehet vele hülyülni.

   Kedvelés

 10. dsghfd Says:

  amúgy szerintem a shaolin monks volt még jó rész, napersze az is csak azért mertszintén az 1-2-n alapul

  Kedvelés

 11. Jim Says:

  Nem értem mi bajotok az armageddonnal. Azt elismerem, h. a sok új kari nem kellene de a térbeli harc igenis nagyon tetszik és élethű is. Ha te mondjuk élő ellenféllel küzdesz csak előre meg hátra fogsz rohangálni vagy mi XDXD ? Az hogy fegyverrel is küzdhetsz már maga egy nagyszerű újítás + a create a fighter szintén nagyon bejött.Újonnan pedig Freddy Krueger meg mi a fenét keres a mortal kombatban?? 😄

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Ennyi erővel mehetne a kukába a több száz kétdimenziós játék mert élőben nem úgy kell harcolni, hogy előre hátra rohangálsz? A videójátékoknak nem az a célja, hogy a valóságot másolják. Ez az amit a mai pöcsfej gamerek képtelenek felfogni. 🙂

   Fegyverrel is küzdhetsz? Nagyszerű újítás, az MK3-ban is voltak fegyverek, a 4-ben meg külön elő is lehetett venni őket. Nézz utána előbb a dolgoknak és utána kommentelj.

   Kedvelés

 12. warlikesas Says:

  Nagyon ütős játék lett. Nem is gondoltam volna. El is kezdtem egy video sorozatot belőle, bár nem vagyok nagyon ügyes ezekben a játékokban!! Nézzétek el a bénázásomat!!
  http://tinyurl.hu/TG8n/

  Kedvelés

 13. Sub-zero Says:

  Hali! Nagyon jó lett a videók alapján amit eddig láttam! Engem a története érdekelne magyarul. Valaki letudná írni a párbeszédeket?
  Nagyon érdekel! 😀 Sajnos nem tudok angolul.

  Kedvelés

 14. Wagner Says:

  Hali!
  Bocs de nem hiszem h itt barki leforditana neked annyi szoveget. 😀

  Kedvelés

 15. Sub-zero Says:

  Gondoltam egy próbát megér 😀 Sose tudni. 🙂

  Kedvelés

 16. Dark Master Says:

  Nekem nagyon tetszik a játék menete tökéletes én jobban szeretem mint a:Mortal Kombat X-et!

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Nem tetszik a X. rész, se az új karakterek benne… Most megint elkezdik majd fosni/összecsapni az új részeket mint anno a PS2 korszakban? Ráadásul olyan szarul van optimalizálva, hogy full gamer pc-n is akad.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: