Etrian Odyssey 3

Ninják, kalózok, gladiátorok, shógunok, robotok egy játékban? Awesome

Az Etrian Odyssey 3-ba több újítást is behoztak a készítők. Azt kell mondjam ezektől csak még összetettebb lett a gameplay. Több mindenre kell koncentrálni, a sztori is fejlődött egy kicsikét: már majdnem azt mondhatom, hogy szinte már nem érdektelen. Na de miben is különbözik az előző részektől?

 • Lecserélték a régi kasztokat: először ezért nem tetszett a game, hiányoltam az olyan kedvenceket mint a Ronin, a Cleric vagy a Gunner. De helyettük kapunk újakat, némelyik hasonlít a régebbiekre: pl ninja tud instant kill-t (mint a ronin), csak ő itt már a sima támadással, ami sokkal jobb mint egy külön skill.
 • Sub class rendszer: ha elérjük a víz alatti várost (igen már nem csak 1 város van) akkor lehetőséget kapunk arra, hogy a karaktereinknek még egy foglalkozást taníttassunk. Pl: a kalózomnál aktiváltam a Zodiákus kasztot is így tanulhat varázslatokat. Mindenképpen megéri aktiválni valamilyen sub class-t (ha nem is akarjuk ezt akkor is) mert a játék ilyenkor ad 5 bónusz skill pontot.
 • A hajózás:ebben a részben a szokásos 30 floor helyett csak huszonötöt járhatunk be ráadásul a huszadiknál már vége lesz a sztorinak. De nem kell aggódni mert Armoroad város kikötőjéből elhajózhatunk szinte bárhova. Ugyanis helyet kapott egy ilyen minigame (ami nem is olyan mini). Adott egy szép nagy tenger aminek minden pontját  felfedezhetjük. Persze örökké nem hajókázhatunk mert a tengerészeknek szüksége lesz élelemre. A megvásárolt kajamennyiség alapján dönti el a játék, hogy mennyit léphetünk az adott hajóút alatt. Foghatunk halakat, kereshetünk kincseket és felfedezhetünk szigeteket, városokat. De szükség lesz ágyúra is a kalózok elpusztítására. Ha egy nagyobb új helyszínt találunk akkor megnyílik a Sea Quest menüpont: itt küldetéseket vehetünk, többnyire boss fightokról lesz szó, tápolásnak nagyon megfelelnek ezek a küldik.
 • A térkép készítés is fejlődött ezúttal az auto pilóta lehetőséggel. Ez azt jelenti, hogy lepakolunk különböző nyilakat a térképen és ha bekapcsoljuk a pilótát akkor a karakter magától fog menni a nyilak által előre meghatározott útvonalon. Ez akkor jó ha már tizedszerre megyünk át egy szinten és nem akarunk annyit navigálni. De egy helyben való gyors táperkedésre is megfelelő: egy kört alkotunk a nyilakból és megy körbe a karakter, közben nem kell nyomnunk semmit maximum az auto battle-t.
 • Többféle befejezés is helyet kapott attól függően, hogy kikkel állunk össze: emberek, föld alattiak vagy pedig megkíméljük mindkettőt.
 • A boltnál pedig fegyvereket upgradelhetünk elementális és egyéb tulajdonságokkal. Ilyet még nem csináltam, szerintem nem éri meg mert túl drága.

Több változtatás nem jut eszembe hirtelen. Most pedig jöjjön a szokásos csapat bemutató.

Jenny
Monk
Subclass: Princess

Ő az ultimate buffer és gyógyító. Csomó aktív skillt tud: tömegre gyógyítás, védelem növelés, feltámasztás stb. A Princess subclass-nek köszönhetően passzív skillekre is képes: pl: miközben lépkedek visszatölt a hp vagy ha  Jenny-nek a hp-ja maxon van egy kör végén akkor mindenki automatikusan gyógyul. Nagyon hasznos karakter, bár nem tud Phoenix-et mint a 2-ben a Clerik, de viszont szívósabb és még támadásra is jól használható ha az első sorba tesszük. Puszta kezes támadó skillekre nem tanítottam meg.

Tank
Hoplite
Subclass: Gladiator

Az első sorban a helye. Semmihez nem fogható védelme van. Kedvenc skillem tőle a Provoke ami annyit tesz, hogy felvonja magára a figyelmet és az ellenfél őt fogja támadni 3 körig. Érdemes megtanítani neki a Parry-t és a Magic Parry-t, ezek arra jók, hogy jó nagy eséllyel levédi a támadásokat. De amúgy is alig sérül ha jól kiképezzük. Plussz visszakap egy kis hp-t ha védekezik. Nem hiába neveztem el Tanknak. : D A Gladiator-ból viszont még semmit nem tanítottam meg neki.

B.B. (Black Beard)
Bucaneer
Subclass: Zodiac

Ő a második számú támadó a csapatban és support-nak is jó. Rapier-hez és Lőfegyverekhez is ért. Le tudja venni az ellenfél védelmét. Különlegessége, hogy akár NÉGYSZER is támadhat egyetlen körben ráadásul ha jól kitanítjuk akkor szinte majdnem biztos, hogy critical-t fog ütni. Van egy nagyon durva skillje a Pinchusion (vagymi), hogy randomra belevagdos a tömegbe rohadt nagy sebzésekkel. A Zodiac-ból a Dark Ether képességet vettem meg neki. Ami csak 10 TP-be kerül és ha elnyomjuk arra jó, hogy az adott körben egy sorban lévő karakterek TP levonás nélkül használhatnak skilleket. Ez zseniális egy képesség.

Ginyu
Ninja
Subclass: Farmer

Nagyon awesome karakter. Egyetlen hátránya, hogy kevés a hp-ja és a védelme, de ezt ellensúlyozza a magas evasion rate (könnyen kikerüli a támadásokat). Milyen képességekre tanítható meg? Hátsó sorban nem feleződik a támadóereje, ha meghal tűzgolyót lő, normál ütéssel képes azonnali ölésre (instant kill), counter attack-ot is tud méghozzá mérgezéssel párosítva, elaltathatja az ellenfelet, karmolást használ ami kövé dermesztéssel jár (ez is azonnali halál) valamint hívhatja saját képmáshát a 6. helyre. Az ellenfél a képmást fogja támadni. Remélem nem hagytam ki semmit. A Farmer subclass-ből még semmit nem kértem neki.

Ella
Arbalist
Subclass: Gladiator

Az első számú támadó, a hátsó sorban a helye. Legdurvább skillje a Cloudbuster: fellő az égbe egy csomó nyilat amik a következő körben lehullanak az összes szörnyre. Bossok ellen hatásos támadása is van valamint páncél átütő lövése is, elementális (jég, tűz, villám) nyilakat is tud lőni.A Gladiátor subclass-ből megtanítottam neki a Charge-ot (erő gyűjtés, következő körben nagyobb sebzés) és pár buff és debuff skill-t is. Charge+Cloudbuster kombóval hatalmas pusztításokat végezhetünk, rádásul ha Zodiac-kal rányomjuk a Dark Ethert akkor még ingyen is van.

Ennyit az Etrian 3-ról. Azt hiszem kijelenthetem, hogy a sorozat eddigi legjobb része. Rövidebb mint a 2 de ugyanakkor tartalmasabb is. A bossok erősebbek, nehezebbek, a dungeonök viszont egyszerűbbek, könnyebbek lettek, kevesebb szívatással és csapdával. A subclass rendszer és a hajózás sokat dobott a játék mélységén. Viszont egy negatívum, hogy mivel kevesebb dungeon van és erősebbek a bossok ezért valamivel többet kell egy helyben tápolni mint a 2-ben. De a tápolás sem olyan vészes mert ott az auto pilóta+auto battle kombó miközben akár TV-t is nézhetünk. : D

Címkék: , , , , , , , , , ,

3 hozzászólás to “Etrian Odyssey 3”

 1. Shingo Says:

  Jól hangzik ez a játék. Milyen szörnyek vannak benne? Klassz ez a leírás egyébként. ^^

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Köszi. : )
  Milyen szörnyek? Hát csak a szokásos J monszták: ilyen gyilkos gomba, karmolós menyét, dinoszauruszok, kígyók, harapós halak stb. Később lesznek komolyabbak is pl. kő gólem és társai. De sok benne a vízi szörny meg tengeri herkentyű mert ez a rész a víz alatti dolgokra lett specializálva inkább.

  Kedvelés

 3. Best of Nintendo DS games – mik a legjobb NDS játékok? « Wagner's hideout Says:

  […] Story Chrono Trigger: 9.5/10 Etrian Odyssey 2:  8/10 Ismertető itt Etrian Odyssey III: Bejegyzés itt Shin Megami Tensei Strange journey: 9/10 Biztos elfogult vagyok az SMT-vel. Ismertető: itt. Dragon […]

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: