Phantasy Star 4: The End of The Millenium

Ma vettem észre, hogy már ezer éve itt hever ez a poszt félig készen a piszkozatok között. Gondoltam itt az alkalom, hogy befejezzem.. mostanában úgy se nagyon írtam ismertetőt.

A Sega fantasy-scifi RPG-jéről lesz most szó mely az eredeti Phantasy Star sorozat befejező része. Ezután már csak spin-off játékokat csináltak hozzá. A P.S. 4 1993-ban jelent meg Mega Drive-ra majd 1995-ben Sega Genesis-re is. De ez még nem minden: 2008. óta elérhető a Wii Virtual Console-on, de része a Sega Genesis Collection-nek (Playstation 2, PSP) is és a Sonic’s Ultimate Genesis Collection-ben is megtalálható (Playstation 3, XBOX 360).

Az End of The Millenium a Phantasy Star 2-höz kapcsolódik és egyben az Algol System-es sztori lezárása is. A 4. részt minden idők egyik legjobb RPG-jeként tartják számon.

Sztori

A történet 1000 évvel a 2. rész után játszódik a Motavia nevű bolygón. Kicsit átalakult a bolygó a legutóbbi szereplése óta. Egy gigantikus katasztrófa miatt megváltozott a klíma és most a planéta nagy részét sivatagok alkotják. Mindenütt szörnyek és homokférgek garázdálkodnak és rontják a levegőt miközben az emberek a túlélésért küzdenek kicsiny városaikban. Főszereplőnk Chaz Ashley egy fejvadász aki próbál napról napra megélni társa Alys segítségével ebben a zord világban.

A vadászok dolga, hogy kordában tartsák ezeket a szörnyeket és megvédjék a lakosokat. Chaz és Ashley sorban veszik fel a megbízásokat miközben szép lassan belekeverednek egy világméretű összeesküvésbe. Kiderül, hogy az egyre gyorsabban szaporodó szörnyeknek köze van a bolygó ökológiai kríziséhez. Chaz éz társai megtudják, hogy a középkori felszín alatt egy ezer éves civilizáció berendezései találhatóak melyek képesek voltak formálni, emberbarátivá tenni a bolygó klímáját. Az ősi gépek leállítása egy Zio nevű fekete mágushoz köthető. Miután a kis csapat nagy nehezen legyőzi a mágust rájönnek, hogy ő csak egy előfutára volt valami sokkal nagyobb ellenfélnek.

Játékmenet

A gameplay a már megszokott JRPG-s módon zajlik mint a korábbi részek illetve mint egy Final Fantasy. Egy egész világnyi felülnézetes felfedezni való vár ránk. Barlangok, puszták, falvak, városok, űrállomások, bolygók. Eleinte még csak tipikus fantasy hangulatú falvakban fogunk járni majd a sztori előrehaladtával egyre modernebbé válik a környezet, még űrhajózni is fogunk. A csapatban egyszerre öt karakter lehet, hogy milyen erősek azt a szintjük és felszereléseik minősége határozza meg. Sokat kell harcolni, hogy mindig elég erősek legyünk és, hogy meg tudjuk venni a jó cuccokat, pont mint egy SNES-es RPG-ben. A harc a már megszokott körökre osztott rendszerű. Annyi különbséggel, hogy itt nem FPS nézetből (Dragon Quest, SMT) és nem oldalról (Final Fantasy) hanem hátulról látjuk karaktereinket. Háttal állnak nekünk a statjaik fölött. Nekem tetszett ez a megoldás, legalább ebben is különbözik a vetélytársaitól. Karaktereinknek vannak technikáik (ezek a TP-be kerülő varázslatok) az androidokat leszámítva és képességeik is. A képességek nem TP-be kerülnek hanem darabra mennek. Pl. a Cross Cut-ot lehet használni mondjuk 4-szer, ha ez elfogy akkor alvás után újratöltődik. A szereplők hagyományos módon, szintlépés után sajátítják el az újabb skilleket, varázslatokat. Az androidok ebben különböznek: ők nem tanulnak új képességeket, nekik ládákból kell összeszednünk ezeket. Valamint rájuk nem hatnak a gyógyító varázslatok és a tárgyak sem, de meg tudják szerelni magukat.

Tálalás

A képesség-rendszer mellett ennek a résznek a legnagyobb újítása a történetmesélés. Ami ezúttal képregény szerű átvezetőkből áll. Nagyon hangulatos kis panelek jelennek meg manga stílusban megrajzolt karakterekkel melyek a 90-es évek fantasy animék hangulatát idézik. Nekem néhány ilyen beszélgetésnél eszembe is jutott a Slayers. Mondjuk ez annak is köszönhető, hogy elég változatos brigádot sikerült összehozniuk a készítőknek. Mindegyik más fajta jellem. Ezért is kerülnek többször összetűzésekbe, kisebb vitákba egymással. Ezek sokszor vicces szituációk. A grafika elég kellemes és azt külön kiemelném, hogy NEM chibi stílusú. Tehát nem nagyfejű, kis testű babákat irányítunk hanem arányos figurákat. Ami nem túl gyakori egy ilyen régi JRPG-ben.

A zene is egész jó, igaz nem éppen olyan mint egy SMT-nél, de célnak megfelel.

Végszó

A Phantasy Star épp olyan jó és épp olyan unalmas is tud lenni mint egy Final Fantasy. Utóbbira példa: amikor éppen nem tudod merre kell menni és már rohadtul eleged van abból, hogy egyfolytában megtámadnak a monszták. Leginkább az FF 4-hez tudnám hasonlítani hiszen itt is hasonló módon cserélődnek a karakterek, egyik meghal, másiknak dolga akad, harmadik beépül egy gépbe.. mindig kitalálnak valamit csak azért, hogy ne legyenek ötnél többen. Azt sokkal jobban szeretem amikor egy menüből én válogathatom ki, hogy melyik emberkét vigyem magammal, mint egy SMT-ben.

Nem is szaporítanám tovább a szót, akit érdekel a téma az úgy is ki fogja próbálni hiszen a régi vágású RPG műfaj egyik legnépszerűbb darabjáról van szó. Beszerezni annyira nem lehet nehéz hiszen egy csomó kollekciónak a része ez a játék. De a legegyszerűbb módszer ha fogsz egy romot és egy genesis emulátort. Akár “kártyás” DS-en is játszhatod.

Értékelés: 7/10 (még nem végeztem vele, ha esetleg változik a véleményem akkor javítom)

Címkék: , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: