Morrowindezzünk egyet! Tippek és modok a játékhoz

 

UPDATE: aug. 29.    2 új mod és még több screenshot

Igen ez történik amikor Daggerfall-t játszok. Halt! Halt! Halt! Hányingert kapok tőle majd megunom és előveszem a Morrowind-et, az mindig jó. Ti is tegyétek ezt nyugodtan, amíg kijön a Skyrim addig bőven ellesztek ezzel, főleg ha felteszitek hozzá a modokat amiket kilistázok ebben a posztban. Kisebb nagyobb tippeket is írtam a játékhoz, közben bemutatom a legújabb karakteremet screenshotokkal kiegészítve. Kattintsatok a tovább gombra. : )

Hogyan csináljak karaktert?

Először a fajt kell kiválasztani ugye. Olyat szoktam ami a lehető legkevesebb bónuszt kapja a később kiválasztott skillekre (A Wizardry 8-ban pont fordítva ajánlott XD). Igaz, hogy az elején nagyon gyengék leszünk, de a végére annál brutálisabbak. Mert értelem szerűen így tovább tudunk fejlődni és nagyobb lesz az elérhető szint: több esély az attribute pontok kimaxolására és több hp, mp, fatigue. A skillpontokból már az elején ki tudjuk számolni, hogy mekkora lesz a max szint amit elérhetünk. Tehát például olyat, hogy Orc Warrior sose csinálnék mert az egyből ilyen 50-es skillekkel indulna. Szóval inkább a Wood Elf Knight vagy Orc varázsló akkor már. Ja és ne kérjünk az előre kreált kasztokból. Szerintem jobb ha mi állíthatjuk össze, hogy milyen skilleket akarunk vinni. Így majd sokkal változatosabb karaktert hozhatunk össze és sokkal több helyre iratkozhatunk be. De persze ha nagyon elvetemültek akarunk lenni akkor üljünk be hetekre a börtönbe és lemennek a skilljeink. Ilyenkor újból felfejleszthetjük őket és azok megint plussz szintek. Ezt a módszer még sosem csináltam meg, de elméletben működik.

Sok pénz hirtelen

A legelején Ergalla mellett a polcról csórjuk el a Limeware Plate-et majd ha ránk rontanak akkor dobjuk el gyorsan és utána nyugodtan felvehetjük. Ez nagyjából 600 goldot fog érni a legközelebbi árusnál (Arille) amiből meg is vásárolhatjuk az alapfelszerelésünket.

A második lehetőség már sokkal jövedelmezőbb: Balmora felé szedjük össze a négy fajta gombát és virágot (Mage Guild első küldetések). Majd iratkozzunk be a mágusokhoz Balmorában. Adjuk le a növényeket Ajirának majd vállaljuk el “bet with Galbedir” feladatot. Galbedir asztaláról elcsórhatjuk a legdrágább Soul Gem tárgyakat. Pl. Winged Twilight: 60.000, Dremora: 6000.

Balmorában az egyik Guard Tower-ben nagyon könnyen elcsórható a Sword of White Woe. Ha Long Blade-es vagy akkor sokáig fogod használni. Ha nem akkor add el mert 17.000-et ér.

A legjobb árus Calderában található: a Creeper a Ghorak Manor-ban (sok a goldja).  Ha elfogy a pénze egy nap után újratöltődik. Bár ez mindegyikre igaz.

Hogyan fejlesszem a karaktert?

Ezúttal egy Breton-t hoztam össze természetesen nem előre kreált kaszttal. Van olyan skillje ami 15-ös. Csak annak a felfejlesztése 9 és fél szintet fog eredményezni. Ha jól megnézed a skilleket akkor megállapítható, hogy egy kis ügyeskedéssel akár 80-as szintet is elérheti ez a karakter. Érteni fog nehéz fegyverekhez (fighter), a könnyű fegyverekhez, lopakodáshoz, zárnyitáshoz (thief), a támadó varázslathoz (mage) és a gyógyításhoz is (temple). Tehát mindegyik Guild-hez beiratkozhat és mindhárom Great House-ban megállja majd a helyét. Persze fel kell majd tréningelnem néhány Misc Scill-t is, hogy kapjak promotion-t pl a Mage Guild-ben. De ez már csak részletkérdés.

A nagyon könnyen fejleszthető Skill-ek:

Ezekkel gyerekjáték a level-up. Csak tegyük őket a Minor/Major skillek közé.

 • Hand-to-Hand: már az elején szinte kimaxolható mert olyan gyorsan fejlődik. Mindenképpen tegyük bele főbb skilljeink közé mert elég korán sok szintet ugorhatunk vele. Ráadásul még hatásos is. Totál megbénul tőle az ellenfél és elkezd fetrengeni.
 • Destruction/Restoration stb: a varázslatok. Sok-sok level up érdekében csináljuk a következőket: egy Mage Guild-os embernél válasszuk ki a Spellmaking-et és csináltassunk olyan varázslatot ami 1 magickába kerül és 1hp-t gyógyít/sebez. Nagyjából 7 gold-ba fog kerülni. Ezeket a varázslatokat egyfolytában nyomkodhatjuk unalmas menetelések közben. Ha 80 magickánk van akkor nyolcvanszor nyomhatjuk be.. és ugyanúgy 4 százalékkal fogják növelni a skill csíkot mint egy normális, nagyot sebző varázslat. Csak vigyázzunk ne lőjük fejbe az ártatlanokat. Egyébként castolási fail-ra is elég kevés az esély egy ilyen kicsi varázslatnál.
 • Acrobatics: ez is szinte kötelező. Mindig ugráljunk és akkor nagyon könnyen fejlődik. Leginkább lépcsőn vagy dombokon felfelé érdemes ugrálgatni. De Vivec emelkedői is jól kihasználhatóak. Az Acrobatics és Hand-to-Hand skillekkel elég hamar felgyúrható a Speed attribute, így nem kell majd nyavalyogni, hogy lassan megy a karakter.
 • Speechcraft: ezt sosem szoktam beválasztani, de állítólag ez is könnyen fejleszthető. Csak dumálgatni kell az emberkékkel. Bár mellékhatása lesz, hogy sokan meg fognak utálni.
 • Shield: nem igazán azért teszem a listára mert olyan nagyon könnyen fejleszthető hanem mert a pajzs az kell. Azért mert a Daedric Shield a legjobban enchantolható tárgy a játékban. A régi karakteremmel azt csináltam, hogy rárakattam olyat, hogy “Fortify strenght 1-80”. Ha felvettem a pajzsot generált nekem plussz strenght-et. Addig kell felvenni amíg a legnagyobb értéket nem adja ki és hoppá máris 200-as strenght-tel rohangálhatsz és elbírsz vagy 1000 kilót.

Amiket semmiképpen nem tennék be:

 • Armorer (sajnos már próbáltam): fölösleges betenni. Mire a többi skilled már régen maxon van ez le lesz maradva legalább 30 ponttal. Sose fogja elérni a 100-at, talán csak akkor ha találsz hozzá egy master trainert és összeszedsz pár százezer goldot. Nincs értelme, a kovácsok amúgy is elég olcsón megszerelik a cuccaidat.
 • Athletics: az Acrobatics-szal ellentétben ez nagyon lassan fog nőni. Ha felfedezed 100 százalékra egész Morrowind-et akkor is max a 75-öt éri majd el.

Egyéb: ha úgy érezzük, hogy valamelyik attribute pontunk nagyon szarul áll akkor használjuk ki a legalacsonyabb Misc Skilljeinket. Nekem pl. ennél a Bretonnál egyik fő Skill sem növeli az Endurance-t. Ezért elmentem egy trainer-hez, hogy nyomassa fel külön a Spear-t illetve a Medium Armor-t. Plussz 10 Spear pont fog adni 5 Endurance-t egy szintlépéskor. Nagyon olcsón meg lehet úszni ha olyan skilleket trainingelsz amik tök alacsonyan állnak. Ráadásul így simán ki lehet maxolni az attribute pontokat.

(A Bretonom két nap után: már félúton van.
Mire elérek a második kiegészítőhöz már megint halhatatlan lesz a kari. : ()

Milyen modokat tegyek fel?

 • Morrowind Patch 1.6.5 BETA: ez a bugokat és a rögtönzött kilépéseket javítja ki. Még mindig nem tökéletes, de valamivel jobb mint a hivatalos patch.
 •  Better Bodies: a baltával faragott testeket cseréli le szebb és jobb modellekre. Szerintem elengedhetetlen a játékhoz. Viszont ha nem akartok összefutni egy szál faszban rohangáló Dreamerekkel akkor a Nude mode-ot ne pipáljátok be mikor installáljátok.
 •  Better Heads: szintén elengedhetetlen a normálisabb látvány eléréséhez. Jól megy a Better Bodies-hoz. Sokkal szebb arcok vannak benne mint az eredeti játékban sőt még a hajakat is újrarajzolták.
 •  Better Clothes/More Better Clothes: a ruhák, öltözetek feljavításai.
 •  Blood and Gore Mode: akik unják már az ellenfeleken megjelenő apró piros felhőket azok tegyenek egy próbát ezzel a moddal. Állítható fokozatai vannak (1-től 5-ig). Vértócsák jelennek meg a földön, esetleg kisebb nagyobb húsdarabog fokozattól függően. Találatkor is más lesz az effekt. De a varázslatok füstöt és ottmaradó tüzet is hoznak magukkal. Nekem már totál szaggatott az 5. szinten.

UPDATE (aug. 29.)

 • Visual Pack Combined: ezt még Péter ajánlotta régebben. A kis update lecseréli az összes textúrát a játékban: falak, talaj, bútorok, tárgyak stb. és sokkal szebbé varázsolja a játékot. Ha még jobb hangulatot akarsz a Morrowind-nek akkor mindenképpen tedd fel ezt a modot is. Nekem nem ment lejjebb tőle az fps, pedig elég szar gépem van. Talán csak a Loading idő lett egy kicsivel több.
 • Silt Strider Mod: vannak ezek a túlméretezett bolhák amikkel közlekedhetünk a nagyobb városok között ugye. Mindig úgy voltam vele, hogy szívesen megnéztem volna ahogy ezek a lények végigmennek az utakon. Erre tessék. Már van is ilyen mod. Ezúttal VALÓBAN részt vehetsz az utazáson, nem csak átteleportálnak. Sőt opciók között is válogathatsz: fel is gyorsíthatod a strider-t vagy akár ki is szállhatsz út közben! EPIC. Képek erről a bejegyzés alján.

 

(Blood and Gore kettes szinten)

(Blood And Gore 5-ös szinten: jól kivehetőek a húsdarabok)

(Nude Mode, inkább ne)

(A strider pilótája szövegel út közben. Ha ködös az idő akkor beszól, hogy “Remélem nem megyünk neki egy másik strider-nek. 😄)

(A pilótafülke.)

(A Visual Pack Combined nagyon cool.)

(a fűnek a textúrája mennyivel jobb mint a mosódott eredeti.)

Én ezeket a modokat tettem fel a játékhoz. Ha a felsoroltak közül kell valamelyik akkor fel is tölthetem, de egyszerűbb ha ráguglizol.

Végül pedig az egyik régi, megunt karakterem:

(epic)

(Az új Breton is szeretne majd ilyen lenni.)

Na, ennyi voltam mára. Ha még eszembe jut valami majd bővítem a bejegyzést. Bai!

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

18 hozzászólás to “Morrowindezzünk egyet! Tippek és modok a játékhoz”

 1. Thunder Says:

  A Better Clothes MOD-nál, normálisabban néznek ki a páncélok? Nem ilyen elmosódott valamik lesznek végre? 🙂

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Nekem eddig úgy tűnt, hogy csak a ruhákra vonatkozik. Nézd meg az első képet szerintem semmit nem változott a páncél. De lehet, hogy külön azokhoz is van ilyen mod, még nem néztem utána.

  Kedvelés

 3. Péter Says:

  Ejjha, lehet lassan nekem is kedvem szottyan hozzá. =D

  Visual Pack mellett ajánlom még ezeket: Beauty Pack, Real Singposts, Book Jacket, Bitter Coast Sounds

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Tiszta jó a silt strider utazás. Felfedezi neked a fél térképet.
  Amúgy ha gore mod-ot felrakod akkor vigyázzál mert ha sok minden gyullad ki egyszerre akkor hajlamos a crash-re a játék. Dwemer Ruinokban ki szoktam kapcsolni mert a robotok kigyulladnak ha lecsapod őket. De amúgy teljesen jó mod, főleg a plussz hangok benne meg a potyogó csont vagy hús darabok. 😄

  Beauty Pack-ot megnézem majd. Book Jacket, Bitter Coast Sound ezek mit csinálnak?
  Amúgy több száz mod van hozzá úgyhogy elég nehéz válogatni köztük. Planet Elder Scrolls-ra nézz fel.

  Kedvelés

 5. Péter Says:

  A BookJacket annyit csinál, hogy lecseréli a könyvborítókat sokkal szebbre, olvasható címekkel. Plusz kompatibilis a BookRotate mod-al, így a kettő kombójával ilyet tudsz csinálni ha van például házad: http://planetelderscrolls.gamespy.com/fms/Image.php?id=14832

  Kedvelés

 6. Péter Says:

  A Bitter Coast Sound a környezeti hangokat cseréli le napszaktól, helytől függően.

  Kedvelés

 7. Wagner Says:

  Jól néznek ki a könyvek. : ) De nekem fölösleges lenne, könyveket mindig eldobálom. Mi a fegyvereket, páncélokat szoktuk összegyűjteni a házban.

  Bitter Coast Sound-ot le is szedtem, biztos jót tesz majd a feeling-nek.

  Kedvelés

 8. siklara Says:

  Csak a miheztartás végett: http://knotstheinane.blogspot.com/p/morrowind-modding-guide.html

  Első alkalommal rá kell szánni pár napot, múltkor nekiültem, de másfél nap után elfogyott a türelmem. 😀

  Kedvelés

 9. Wagner Says:

  Ennyire azért én sem akartam belemerülni a modolásba. Meg a gép se bírná. : )

  Kedvelés

 10. Péter Says:

  Plusz ha túl sok modot teszel fel, instabillá válik a játék, rosszabb esetben meg el se indul, ha két mod ütközik.

  Kedvelés

 11. Wagner Says:

  Azért kíváncsi lennék, hogy a készítők mit szólnak ehhez, hogy hová jutott a játékuk. : )
  Meg azt mivel magyarázzák, hogy nem igazán tudtak normális arcokat csinálni a Morrowind-hez.

  Kedvelés

 12. Péter Says:

  Morrowind azért nem mai cucc már, 2002-ben még nem volt valami túl jó az arcanimáció, AVP2, Max Payne 1, ezekben is olyan baltával faragott arcuk volt a karaktereknek. Inkább a környezetre fektették a fő hangsúlyt, például a vízre.

  Kedvelés

 13. Wagner Says:

  A 2001-es WIZ8-ban pedig normálisab fejek voltak, meg rendes sérülés modellje is volt minden ellenfélnek. Mondjuk ott meg a dombok készültek N64-es textúrákkal.
  Kár, hogy befuccsolt az a cég. : (

  Kedvelés

 14. Megint Morrowindozom =) « Peter's Blog Says:

  […] Wagner bejegyzése után valahogy újra megjött a kedvem, hogy elővegyem én is az egyik leghangulatosabb RPG-t, amivel valaha játszottam. =) Még nagyon az elején vagyok, de némi modolás után sikerült kicsit kicsinosítanom a játékot. […]

  Kedvelés

 15. VaTa Says:

  szokott valaki construction settel szarakodni?

  Kedvelés

 16. VaTa Says:

  elnézést.
  szokott valaki szórakozni vele?
  érdekes dolgokat lehet összehozni vele.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: