Sorozatajánló: Classic Doctor Who (1963-1989)

Sokaknak ismerős lehet a BBC sorozata, hiszen az új, 2005-ös szériát már adták nálunk különböző kereskedelmi csatornák, legutoljára az AXN Scifi-on volt látható. Viszont sokan lehet, hogy nem tudják de ez a leghosszabb ideje futó sci-fi sorozat és fontos szerepet tölt be a brit popkultúrában. Hogy jobban megismerjük ezt a komplex történetet vissza kell tekintenünk egészen a hatvanas évek elejéig.

Ha van kedved egy kisebb időutazáshoz kattints a tovább gombra. : )

Doctor Who?

A történet főszereplője egy tudós Time Lord aki mindig Doctor álnéven mutatkozik be, valódi nevét csak nagyon kevesen tudják. A Doctor egy TARDIS nevű időgéppel utazik az univerzumban mert MINDENT látni akar és nagyon szeret beleavatkozni a dolgok menetébe is. A sorozat hosszú története alatt (az új szériát is beleszámítva) eddig 11 színész volt látható a Doctor szerepében.

Time Lord

A Gallifrey bolygó bölcs lakosai akik a TARDIS nevű időgépek segítségével figyelik az univerzumot. Szigorú szabályok között élnek: pl. nem avatkozhatnak bele semmibe, ők csak megfigyelők. Aki megszegi a szabályokat azt szigorúan megbüntetik. A Time Lord ha túl öreg lesz vagy ha halálos sebet kap akkor képes regenerálódni, ilyenkor megváltozik a külseje és a személyisége. Ebből a fajból származik a Doctor és Master is.

TARDIS

(Harmadik Doki és Jo Grant.)

Time And Relative Dimension In Space. Így hívják a Time Lord-ok időgépeit melynek a pilótája bárhová eljuthat térben és időben. A TARDIS törhetetlen és elpusztíthatatlan valamint álcázó berendezésének köszönhetően alakját is tudja változtatni. Ja és “belül nagyobb mint kívül”. : )  A Doctor időgépe egyébként nagyon régi modell és még hibás is ezért csak egy kék telefonfülke formájában képes megjelenni.

The Master

(“I’am the Master. You will obey me!”)

Ő is egy Time Lord, de a legrosszabb fajtából. Először a 3. Doctor érájában jelenik meg és szép lassan elengedhetetlen részévé válik a sorozatnak hiszen ő a Doctor teljes ellentéte. Szerepének egyetlen oka a bajkeverés. Ha ő feltűnik akkor tuti, hogy emberiség vagy Föld elleni akcióra kell számítanunk. Előszeretettel manipulálja a hipnotizálásra érzékeny embereket és sokszor az idegeneket is az orruknál fogva vezeti. Természetesen a Doctor mindig túljár az eszén, de a Master végül mindig megússza. Az ő TARDIS masinája fejlettebb, láthattuk már űrhajó és lószállító formájában is.

Companions

A Doctor útitársai mindig cserélődnek ahogy a Doctort játszó színész is. A társak, asszisztensek általában csinos nők akik azért vannak ott, hogy feltegyék a legegyszerűbb kérdéseket így a Doctor kifejtheti a dolgokat anélkül, hogy magában kéne beszélnie. Bár némelyikük jobban beépül történetbe, sőt olykor még hasznossá is teszi magát. Ritkább eset, de a nők mellé néha bekerül egy férfi társ is akiből általában a Doctor action man-je lesz. A Doctor egyik legnépszerűbb útitársával (Sarah Jane) a főszerepben készült egy spin-off sorozat melyet nálunk a Jetix-en lehetett látni.

U.N.I.T.

(UNIT poszter a DW magazinból. Középen a leghosszabb ideig szereplő karakter: Lethbridge-Stewart tábornok.)

A UNIT egy katonai létesítmény mely a Földet védelmezi az idegen beavatkozásoktól. Több központjuk is található, de mi a londonival fogunk megismerkedni ahol Lethbridge-Stewart (rajongók kedvence) a tábornok.  A Doctor a UNIT-nak dolgozik miután a Time Lordok megbüntették őt és száműzték a Földre, gyakran keveredik szócsatákba a tábornokkal, de ugyanakkor nagyon jó párost is alkotnak. A tábornok a 3. és 4. Doki pályafutása alatt játszódó UNIT részekben mind-mind szerepel, de későbbi epizódokba is visszahívják majd.

A Sorozatról

A klasszikus Doctor Who sorozat 26 évadot élt meg. Az elején gyerekeknek szóló, oktató jellegű, történelemmel kapcsolatos műsornak szánták. De elég hamar elvetették ezt az ötletet mert már a második történetbe behozták a sci-fi elemeket és a Doctor leggonoszabb ellenségeit (Dalek). Hamarosan a felnőttek is bekapcsolódtak mint rendszeres nézők. Egyébként minden évadban 4-6 epizód látható. Ezeket az epizódokat 4-7 darab húsz perces részekben közölték anno. Pontosan nem is tudom, hogy ez hány rész összesen, de nagyjából olyan 700 körül lehet. Szinte lehetetlenség megnézni ennyit, szóval aki be akarja darálni az mondjon fel a munkahelyén vagy várja meg amíg nyugdíjas lesz. Egyébként a sorozat mindig is alacsony költségvetésű volt ezért akadtak benne  a korához képest is gagyinak számító megoldások. Főleg a díszletek, helyszínek tűnnek sokszor, olcsónak és unalmasnak. De igazából nem tudom mihez viszonyítani mert nem nagyon láttam eddig ilyen régi filmet. De a történet, a karakterek és szörnyű ellenfelek legtöbbször rendben vannak. Bár az is előfordult, hogy az űrlényeket is meg tudták csinálni Scooby Doo színvonalúra…

Dalek

A wc pumpával ás habverővel ellátott, guruló sótartóra emlékeztető idegenek az univerzum leggonoszabb élőlényei a sorozat készítői szerint. Mutánsok melyeket Davros a kaled tudós alkotott meg. Kiirtotta belőlük az érzelmeket és csak egy céljuk van mindenkit elpusztítani ami nem Dalek. Amit látunk belőlük az csak a páncéljuk és 26 évad alatt egyszer sem mutatták meg, hogy mi van a belsejében. Ezek a lények olyannyira népszerűek, hogy a legtöbb embernek ők jutnak eszébe a sorozatról nem is a Doctor. Sok félelmetes órát okoztak az akkori gyerekeknek. Még a brit szlengbe is bekerültek az évek során. Mindössze annyi baj van velük, hogy már túl sokszor legyőzte őket a Doctor így az évek során az univerzum legelpusztíthatóbb lényeivé váltak. : (

Cybermen

A legtöbb toplista második helyén ők állnak a Dalek faj után. Az eredeti történet szerint a naprendszerünk tizedik bolygójáról származnak ami a Föld tükörképe volt. A hideg és a lehetetlen körülmények miatt az itt élők át kezdték építeni magukat és úgynevezett cybermen lett belőlük. Idővel elkezdtek vírusként terjedni az univerzumban és addig nem nyugszanak amíg minden lény olyan nem lesz mint ők. Fontos, hogy a 2006-os szériában teljesen más cybermen látható, azok egy párhuzamos dimenzióban készültek egy őrült tudós által.

Sontaran

Ezeket a krumplifejű őrülteket nevezik szontárinak. Ők nem mások mint a militarista felfogás paródiái. A Sontár bolygóról származnak, ott klónozzák egymást. A klónozás miatt mindegyikük teljesen egyforma és egyébként nagyon rövid ideig élnek. Csak egy dolog élteti őket: a háború imádata, ha nincs háború akkor az életüknek sincs értelme. Fontos nekik, hogy mindegyikükből nagyszerű harcos váljon.

Auton

Az autonok mozgó, megelevenedett műanyag testek, kirakatbábuk. A meteor formájában Földre érkezett Nestene tudat irányítja őket. Tehát nincs önálló tudatuk, akaratuk. Halálos fegyverük a kezükre erősített stukker ami szinte bármit átvisz. Egyébként hagyományos fegyverekkel, golyókkal lehetetlen őket legyőzni. Ja és szeretik gyarmatosítani a bolygókat. Szerintem nagyon viccesek, de akkoriban tuti, hogy tőlük is féltek a gyerekek. 😄

Silurians/Sea Devils

Ez a két faj uralta a Földet az emberek “érkezése” előtt. De egy megjósolt katasztrófa miatt hibernálták magukat, a katasztrófa viszont sosem következett be. A 70-es években néhányuk felébred és úgy döntenek, hogy visszaszerzik ami az övék volt. Ám a hibernáló rendszer meghibásodott és emiatt legtöbbjüket nem tudják feléleszteni. A Doctor megpróbál velük a békés együttélésről tárgyalni.

Csak a legnépszerűbb szörnyeket említettem meg, de még reggelig sorolhatnám őket mert annyi van belőlük.

Ajánlás

A Classic DW-t csak olyanoknak ajánlom akik bele tudják magukat képzelni a 70-es évekbe, immunisak a “gagyi faktorra” és nem zavarják a gumiálarcos űrlények. Mert ugye a mai szemnek az ilyen dolgok szinte kínzásnak számítanak. Ha ezeken túlteszi magát a néző akkor simán élvezhetővé válik a cucc. De ha valakit érdekel a téma az inkább kezdje az új 2005-ös sorozattal, ha utána hiányérzete támad és jellemzőek rá a felsorolt tulajdonságok akkor nézzen csak bele a klasszikusba is.

Szerintem most így ennyi elég lesz a DW-ből, de még később lehet, hogy írok róla mást is.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,

3 hozzászólás to “Sorozatajánló: Classic Doctor Who (1963-1989)”

 1. Márkusz Says:

  Epic bejegyzés lett. 😀
  2005-ös 1. évadával megvagyok majd most hétvégén megnézem azt a specialt azt 2. évadra térek.

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Kösz. Ja, kedvcsinálónak biztos jó lett.
  Christmas specialnél készülj fel a gyilkos karácsonyfákra.. de mondjuk nem olyan durvák mint mikor a Master művirágokkal akarja megölni az embereket. 😄
  2. évad sztem nem olyan jó de Impossible Planet/Satan’s Pit fasza részek lettek meg a Doomsday is.

  Kedvelés

 3. hibikishingo Says:

  Remek leírás. Köszönjük az infót!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: