Orcs and Elves DS

Orkok, dwarfok, élőhalottak, óriáspókok, varázslás, kardozás, sörözés. Mi kell még egy klisékből álló, jó kis high fantasy rpg-hez? Az ID software  (Doom, Quake készítői) megmutatták, hogy egy dungeon crawler rpg-nek nem muszáj hardcorenak lennie. Ezt az Orcs and Elves nevű mobiltelefonra készült játék formájában közölték velünk. Az OaE később Nintendo DS-re is megjelent, kicsit fejlettebb  állapotban. Erről a gameről lesz szó a mai bejegyzésben.

Egy Elli nevű elf bőrébe bújva fogunk ellátogatni a Zharrkarag hegységhez, hogy a helyi dwarf király segítségére siessünk. Ám a törpök szokás szerint már kihaltak mint a Gyűrűk Urában, az Elder Scrolls világában vagy mint az Arx Fatalis-ban. Csak a szellemeikkel fogunk találkozni akiknek az elbeszéléseiből szép lassan kiderül, hogy mi történt itt mielőtt megérkeztünk volna. Természetesen orkok és egyéb gonoszságok lerohanták az egész kócerájt. A történet nagyjából ki is merül ennyiben. De az ID játékait nem is a sztori miatt szeretjük, ugye? Egyébként velünk lesz Elli hűséges társa, ami egy beszélő varázsbot. Elég jó arc és mindig hasznos információkkal lát el minket, valamint pusztító varázslatokat is idézgethetünk vele.

Gameplay

A sztori nem a játék erőssége, de itt van nekünk még a gameplay amitől igazán érdekes és szórakoztató lesz az Orcs and Elves. Az egész játék körökre osztott, ha állsz egy helyben semmi sem történik. Ha lépsz egyet, potiont iszol vagy csapsz egyet a kardoddal akkor eltelik egy kör. Ilyenkor az ellenfelek is lépnek, de ha nem csinálsz semmit akkor nem. A csaták egyébként nem nehezek, minden ellenfél 1-3 ütéstől meghal ha tudod, hogy melyik fegyverre érzékenyek. De nagyobb csatákba is belekeveredhetsz pl. ha körbevesz 4-6 ellenfél. Ilyenkor nagy gáz van ha nincs nálad elég potion. De ilyen helyzetekre használható a Medúza Tekercs ami kővé dermeszti az ellent pár körig. Sok kis kütyüre szert tehetünk a játék során. Varázsitalok melyek növelik a sebességünket (3szor jöhetsz míg az ellen 1szer), védelmünket, erőnket, leveszik a mérget stb. De lesznek jó kis fegyvereink is mint a számszeríj, a lángoló kard, sárkány lehelet vagy a tekercs amit már említettem. Mindenfajta ellenfél más-más fegyverre érzékeny.

Amúgy ezt figyeljétek: be lehet rúgni a sörtől és akkor lemennek az értékeid. Ha ilyenkor használod a tekercset akkor te válsz kővé és nem tudnak megsebezni. : D

Az alsó képernyőn navigálhatunk a cuccaink között, illetve a térképet is bekapcsolhatjuk ami marha nagy segítség mert az ID ugye egész jó kis labirintusokat tud összehozni. A cél, hogy minden szinten megtaláljuk a kivezető utat és a zárt ajtókhoz tartozó kombinációkat. Majd a szint befejezésekor a játék kiírja, hogy mennyi ellenfelet öltünk meg és hagytunk ki és persze, hogy titkos helyekből mennyit találtunk meg. Ez pont olyan mint egy régi ID software-es FPS-nél. : )

Akciózás közben sokat fogunk lootolni is. Potionokat, aranyat, armor kitet stb. gyűjthetünk. Az utóbbival szerelhetjük meg Elli páncéljait. Az aranyat pedig elkölthetjük a boltban mindenféle felszerelésre. A boltos egyébként Gaya a sárkány. Hozzá sokszor vissza fogunk térni a játék során mert a barlangja egyfajta csomópontként szolgál ahol megpihenhetünk, feltöltődhetünk és költekezhetünk. Még alkudhatunk is vele az árakról. Szóval elég sok mindent beépítettek ebbe az egyszerű kis rpg-be.

Lesz itt szintlépés is egyébként hiszen az ellenfelek adnak tapasztalati pontokat. De ne gondoljunk itt végtelen táperkedésekre mert nem jönnek vissza a szörnyek és nincs random encounter sem. Pont mint egy régi fps-ben, meghatározott számú ellenféllel találkozunk majd.

Tálalás

Igaz, hogy a grafika fejlődött az eredeti verzióhoz képest, de még mindig nem az igazi. Maga a terület az háromdés, de az ellenfelek csak kettődés lapmodellek. Ez sokaknak zavaró lehet mert nincsenek szokva az ilyen elavult dolgokhoz, de nekem nem volt problémám ezzel. A spriteok nem vészesek, de szerintem a hasonló műfajú Fighting Fantasy: WOFM-ben jobban meg voltak rajzolva. A környezet kidolgozottsága nem rossz, felturbózták bár dologgal mint a falakon császkáló csótányok vagy a tűzőn forgó háromdés disznóhús. De egyébként a falak textúrája néhol már túl “kockás”. Hangulattal nincs gond, a hangok ugyanis gondoskodnak a feelingről. Zene pedig nem volt ha jól emlékszem. De ez nem akkora probléma hiszen így még jobban előtérbe kerülnek a profi módon összehozott hangeffektek.

Szavatosság

Sajnos itt jön a játék legnagyobb gyengesége: túlságosan is rövid. Szerintem nem mondok keveset azzal, hogy 5-6 óra alatt végig lehet csinálni. Nyugodtan kibővíthették volna akár kétszer, háromszor ilyen hosszúra is. Nem ártott volna néhány extra emelet a hegységbe vagy egy-két új fegyver, varázslat. De állítólag még így is sokkal hosszabb mint az eredeti. : P

Végszó

Szóval senki nem várjon az OaE-től egy 70 órás barangolást, összevissza csavart sztorival. Ez egy egyszerű, szórakoztató, oldschool és gyors akció-rpg mely egyáltalán nem nehéz. Eredetileg sem a hardcore réteget célozták meg vele. Szinte akárki élvezheti a játékot akit nem zavar a régies megjelenés. Úgy tudom mobilra már második része is megjelent, jó lenne azt is portolni. : )

Értékelés: 7.5/10 Nekem tetszett az OaE. Igaz, hogy jobban szeretem a 70 órás SMT játékokat, de az ID-féle akció orientált műfajjal sincs semmi bajom. Egyszer mindenképpen érdemes végigjátszani. : )

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 hozzászólás to “Orcs and Elves DS”

 1. Skydragon Says:

  Jepp, túl rövid.
  Emlékeim szerint kb 3-4óra alatt megvolt és lehet, hogy még sokat is mondtam, egyébként egyet értek a fentiekkel. (=

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Hi! Régen jártál errefelé te is. : )
  Áhh azért 3-4 óra lehet, hogy túlzás. Nekem 5 és fél volt úgy, hogy nem tökörésztem sokat, titkos helyeket se kerestem meg. Amúgy szerintem olyanoknak készült a game akik hetente 1 órát játszanak. Nekik biztos sokáig tart végigtolni.

  Kedvelés

 3. Péter Says:

  Nem tűnik rossznak, bár fordított felállásban érdekesebb lenne. =)

  Kedvelés

 4. Africajin Says:

  Sztem kurva jó kis játék 🙂 2szer is végig játszottam … A 2.része pedig még jobb . Lehetne 3. Is 🙂

  Kedvelés

 5. Wagner Says:

  Örülök neki. A telefonosat nyomtad? 🙂

  Kedvelés

 6. Best of Nintendo DS games – mik a legjobb NDS játékok? « Wagner's hideout Says:

  […] Ismertető: itt. Etrian Odyssey: 7/10 Ismertető: itt. Orcs And Elves: 7.5/10 Ismertető: itt. Lunar Knights: 7.5/10 Ismertető: itt. Dragon Quest IV Dragon Quest V Dragon Quest VI 9/10 […]

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: