Könyvajánló; Robert Merle: Malevil

A regény a hetvenes években játszódik. Emanuel Comte volt iskolaigazgató nagybátyjától örökölt pénzén felvásárolja a Malevil-nek keresztelt várkastélyt, a történelem egy darabját. Gyerekkorában sokat jártak oda barátaival, a Körnek nevezték társaságukat melynek Emanuel volt a vezetője. A főszereplő (kinek szemszögéből olvashatjuk a történetet) hosszú, fáradtságos évek alatt felújítja a kastélyt és a hozzá tartozó területeket. Termőföld lesz itt, tehenek, lovak, disznók és még bort is szüretelnek.

Az esemény napján Emanuel, hetvenhat éves házvezetőnője és annak fogyatékos fia (Momo), valamint a Kör felnőtté vált tagjai borozgatnak, cseverésznek Malevil pincéjében. Ekkor lesznek tanúi és túlélői az eseménynek mely a régi világ pusztulását és egy új élet kezdetét jelenti. Valószínűleg a világon szinte minden elpusztul a robbanástól és a tűzvésztől, kiégnek a földek, a gépek tönkremennek, a pénz értéktelenné válik, hetekig nem süt a Nap, nem esik stb. A Kör tagjai teljesen kétségbeesnek, Thomas akár véget is vetne életének (mindegyikőjüknek meghaltak a rokonai), de szerencsére Emanuel életcélt ad barátainak. Ők páran úgy hiszik, hogy egyedül maradtak és nekik kell továbbvinni az emberiséget.

Egy ősi közösség alakul ki ahol mindenki lemond a saját érdekeiről és csak a közösség számít, mindenről együttesen döntenek. Szép lassan alkalmazkodnak és rádöbbennek, hogy a gépek, a kapkodás és az autók nélkül sokkal jobban érzik magukat. Jobban tisztelik és szeretik az életet mint valaha, olyan dolgokban találnak szépséget amiket legutoljára gyerekkorukban figyeltek meg. Ám ez az idilli kép nemsokára megszakad hiszen az esemény utáni napok sok nehézséget is tartogatnak számukra. Nehéz dolgokban kell dönteniük miután megtudják, hogy más túlélők is maradtak. Nem messze Malevil-től egy őrült “barlanglakó” nyomása alatt él három ártatlan ember. Valamint a közeli La Roque-ban egy Fulbert nevű férfi papnak álcázva magát, egyfajta papi diktatúrát alakít ki. Malevil és La Roque között szép lassan kirajzolódnak az ellentétek. Ha ez még nem lenne elég megjelennek a messziről jött csontsovány, éhenkórász embercsoportok és önjelölt zsoldosok is akik Malevil élelmére pályáznak. A vár békés lakói harcolni kényszerülnek és újrakezdődik az emberiségre ősidők óta jellemző küzdelem. Mintha a könyv azt mondaná, hogy eltérő vallású, eltérő vagyonú csoportok között lehetetlen, hogy béke legyen.

A rendkívül tehetséges Merle ezt a történetet is a tőle megszokott mindenre kiterjedő részletességgel írja meg. Az olvasók ezúttal sem fognak csalódni az íróban. A könyv alapján egyébként készült egy film mely állítólag olyannyira eltér az eredeti tartalomtól, hogy Merle külön kérte, hogy ne tüntessék fel a nevét a stáblistában.

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

2 hozzászólás to “Könyvajánló; Robert Merle: Malevil”

  1. hibikishingo Says:

    Interesting plot but I’m not good at reading at all. Sometimes I read a whole book, sometimes I forget about it.

    Kedvelés

  2. Skydragon Says:

    Örülök, hogy ennyire rákaptál Merlére. :]]]

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: