Dragon Quest IV DS: Chapters of the Chosen

A Dragon Quest 4 eredetileg egy 1990-ben kiadott NES játék volt. Ezt tartják a legjobbnak a NES-es részek között a történetvezetése miatt. Ebből is készült több remake: először PS1-re 2001-ben. Majd azt kicsit átdolgozva megjelentették DS-re. Természetesen itt is a világot megmentő hős bőrébe kell bújnunk miközben Toriyama stílusában megrajzolt szörnyeket aprítunk és új társakat szedünk össze a csapatunkba. A gameplay a szokásos, de van egy dolog ami kiemeli ezt a részt a többi közül. Mint ahogy minden résznek akad egy sajátossága.

Sztori

A DQ 4-különlegessége a történetvezetés. A játék elején néhány percre láthatjuk a hőst, a főszereplőt. Kicsit mászkálunk vele, majd amikor leül az asztalhoz ebédelni megjelenik egy felirat, hogy “Chapter 1 következik” és onnantól egy tök más emberkét irányítunk a világ másik felén. Szóval a game érdekessége, hogy chapterekre, fejezetekre lett osztva. Mindegyik fejezetnek lesz főszereplője akit végig fogunk vezérelni saját küldetésén. Majd ezek a karakterek a játék felénél összetalálkoznak és sorsuk egybefonódik. Igazából 8 óra eltelik mire újra megkapjuk a hősünk felett az irányítást. Persze félreértés ne essék, így sincs túlbonyolítva a sztori hiszen megint arról lesz szó, hogy a jó legyőzi a gonoszt. De ezt valahogy nagyon jól összehozták a fejezetekre osztással és azzal, hogy a főszereplő csak később kapcsolódik be.

Milyen karakterek lesznek? Ragnar a badass katona aki eltűnt gyerekek előkerítésére kap küldetést. Alena a fiús viselkedésű, orosz beütésű hercegnő aki kirúgja szobájának falát és elindul világot látni mert megunta a palotai életet. Elkíséri két segítője: az öreg varázsló Boriya és a priest Kyril. Majd ezután Maya-t és Meena-t irányíthatjuk, a táncosnő ikreket. Ők alkimista apjuk gyilkosán akarnak bosszút állni. Apjuk megtalálta a Secret of Evolution-t amivel a lényeket egy fejlettebb szintre lehet emelni, ez okozta a halálát is valószínűleg. A lányok után Torneko következik, egy kövér boltos aki a világ legnagyobb kereskedője akar lenni. Vele elég érdekes a chapter mert a pénzgyűjtésről, futármunkáról és az üzletelésről szól. Ez a nyolc szereplő lesz, plussz még jó pár ideiglenes karakter akik nem fejlődnek és csak bizonyos küldetéseknél állnak be. Ja és persze Psaro-t a fő gonoszt is beszervezhetjük miután végigvittük a játékot.

Gameplay

Ugyanolyan mint a többi résznél. Városról városra járunk, feladatokat oldunk meg melyek segítenek megnyitni a következő célhoz vezető utakat. Közben sokat harcolunk, exp-t, pénzt és felszerelést gyűjtünk, vásárolunk. Nézzük ahogy fejlődnek a karaktereink és újabb képességeket tanulnak. Csak rajtunk áll, hogy végül melyik szereplőket választjuk be a fő csapatba. Jól meg kell gondolni mert nem biztos, hogy jó teamet állítunk össze pl. a bossok legyőzésére. A quest-ről annyit, hogy adott egy főküldetés, de közben kitérhetünk mellékfeladatokra és keresgélhetünk szuper jó cuccokat is mint pl. a liquid metal sword. De Mini Medálokat is gyűjtögethetünk amiken ritka cuccokat vásárolhatunk.

A harc is a szokásos módon zajlik: random encounter-t használ a játék, a csaták pedig FPS nézetben, körökre osztva zajlanak. A karaktereinket nem látjuk mozgásban, csak az ellenfeleket. Ez a kedvenc módszerem rpg-nél hiszen nincs fél percig tartó kamera körözés, meg császkálás a harcmezőn. Aklasszikus Shin Megami Tensei, a Wizardry és az Etrian is ezt használja. Természetesen a szokásos skilleket vonultatja fel a játék (fizikai támadások mellet) mint pl. a tűz/jég/villám/szél varázslatok, védelem/támadás növelés és egyéb hasznosságok. Mindenfajta ellenfél legyőzéséhez megvan a legjobb taktika.

A párbeszédek, szövegelések most sincsenek eltúlozva. Mindig csak a lényeget mondják, semmi vontatottság. Pont úgy ahogy szokott lenni. A dungeonok rövidek és egyszerűek, eltévedni lehetetlenség bennük. Szerintem még az utolsó is könnyű volt. Szóval összességében a játékmenetre azt tudom mondani, hogy kellemes akár a Pokemonnál. Szinte megakadni sem tudtam, a hatodik résszel ellentétben.

Tálalás

Nekem tetszik ez a megvalósítás, mellesleg elég látványos is. Ugyanazt hozza mint a PS1-es verzió. Szépen kidolgozott, jó színes, háromdés környezet, forgatható kamerával. A terepeken pedig NPC-k lettek elhelyezve kettődés lapmodellek formájában. Ezek a sprite-ok is szépen kidolgozottak (Toriyama artwork-jei alapján). Tehát a mászkálás egy nagyon hangulatos, rajzfilmszerű világban játszódik melyre semmi panaszunk nem lehet. A harcok megvalósítása is ezt a vonalat követi. Ám itt már nagyobb képet kapunk az ellenfelekről melyek még rendesen mozognak is. Nem úgy mint a Devil Survivor-ben, hogy ott van egy kép azt cső. Rendesen mozognak és meglehetősen aprólékosan meg lett animálva minden mozdulatuk. De ez valószínű nem került sok munkába hiszen csak át kellett hozni a Ps1-es remake-ből.

A muzsika komponálását ennél a résznél is Sugiyama végezte. Tehát a szokásos, vagyis tökéletes szimfonikus zenére kell számítani. Hiszen másfajta muzsika nem is illene a meseszerű környezetbe. Kedvenc betétem talán a sima battle theme, amiben akkora feszültség van mintha egy boss theme lenne:

Szavatosság

Ha maximumra állítjuk a Battle Message Speed-et akkor úgy nagyjából 25 óra alatt be lehet fejezni a játékot. Főboss előtti gyúrással, mindennel együtt. Ez nekem egy kicsit rövid volt ahhoz képest, hogy a hatodik résszel kétszer ennyi ideig elvoltam. De ehhez hozzájön még a post-game tartalom, de az sem valami sok. Egy többihez képest sokkal nagyobb dungeonnel és egy opcionális, ultimate főellenséggel ami plussz 5-7 szint tápolást igényel. De ez is csak pár órát ad hozzá. Továbbá bekerült a DS verzióba egy városépítős mellékfeladat ahol saját várunkat húzhatjuk fel, különböző emberek összegyűjtésével. Ehhez jön wifi lehetőség is. De még így is azt mondom, hogy valami hiányzik.

Értékelés

Érdekes módon a gamespot-tól a hatodik rész kapta a legkevesebb pontot (7.5) a remakek közül, holott szerintem az sokkal jobb lett mint a többi DS-es rész. Hosszabb és tartalmasabb is. Ha nálam az 9 körüli akkor a negyedik rész maximum olyan 8/10 lehet. Vagy esetleg egy felessel gyengébb. De érdekes, hogy a gamespot-nál pl. egyik DS-es rész sem ment 8.5 fölé. Ebből látszik, hogy nyugaton a GTA az ász, amire nyugodtan osztogathatják a 10/10-et.

Végszó

Bárki próbálja ki aki szereti a tradicionális RPG-t és a felfedezni való, fantasy világokat. Persze egyeseknek már dedó a DQ mert nincs benne vérengzés meg gengszterkedés.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,

11 hozzászólás to “Dragon Quest IV DS: Chapters of the Chosen”

 1. zoltszalay Says:

  Az utolsó mondat lehet hogy felesleges volt, egy mai “átlagos call of duty/gétéa fanbojnak” általában minden Japán játékkal van baja, ha nincs benne semmi drasztikus akkor azért, ha van akkor sokszor annál inkább (főleg ha olyan irányba drasztikus mint például a monster girl quest ; )

  egyébként hogy kinek jönnek be a nyugati és kinek a Japán cuccok szerintem eléggé embertípusfüggő, minden érvelés ezzel kapcsolatban csak egy “szánalmas ízlésvitához vezet”, mittudomén, ha valakinek az a baja a dragon questtel hogy nincs benne vérengzés, annak biztos ugyanúgy baja volt (annó 99ben) a dragon ballal is, pedig abban annál több volt, lehet hogy talán pont azért, szóval…

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Első bekezdésben igazad van. 🙂 De mi ez a monster girl quest? Valami eroge?

  Kedvelés

 3. zoltszalay Says:

  azt itt inkább hagyjuk ^^

  Kedvelés

 4. zoltszalay Says:

  de ha rákeresel a googlebe/bingben/yahooban/piratebayen megtudod *piru*

  Kedvelés

 5. Wagner Says:

  Azért kipróbálni nem akarom. De te ilyenekkel játszol? 😀

  Kedvelés

 6. zoltszalay Says:

  nem igazán 🙂

  Kedvelés

 7. zoltszalay Says:

  ez a nemigazán pontosabban azt jelenti, hogy anno bejött a love plus ds angolosítása (ma már én sem értem miért), de nem nagyon tudnék hasonlót sem mondani ami létezik angolul, ezért elhatároztam hogy “bátor leszek”, utána nézegettem az illusionsoft cuccait de egyik sem jött be (egy kicsit a yuusha de már az sincs meg), ez a monster girl quest az egyetlen játék, ami az elején leírt “kirohanásomból” még fönnt maradt máig a gépemen, de általánosságban nem ilyenekkel játszom. Ezt csak az első hozzászólásban csak példának írtam csak poénból (mielőtt félreértenél ; )

  Kedvelés

 8. Wagner Says:

  Jól van. Hát kösz, hogy jobban kifejtetted. 😀
  Én Love Plus-t pl ki nem próbálnám, szerintem semmi érdekes nincs benne. Illusionsoft-ról meg nem is halottam még semmit.
  Most eszembe jutott az a csávó aki hozzáment a LovePlus-szos karakteréhez, vagyis a DS-hez, DUUUURVA

  Kedvelés

 9. zoltszalay Says:

  és ami a világ legidiotább marketingfogásaként vonul be a történelembe, nem kevés pénzt kapott a csákó ezért a konamitól. (ugyanolyan ez mint amikor valaki a skyrimes “sárkányvérű” névre keresztelte a gyerekét szintén nem kevés pénzért)

  persze az ilyen negatív reklám is reklám, enélkül soha sem figyelt volna fel senki a játékra, és nem készült volna hozzá fordítás.

  jah igen nyugatról ennél mégnagyobb idiotaságra is emlékszem, volt valami posztapokaliptikus játék, aztán a tesztpéldányokhoz valami véres állathúst adtak “emberhús” felirattal, szóval amerikában is vannak idióta marketingesek.

  Kedvelés

 10. Wagner Says:

  Ja, hogy ez a házasság egy marketingfogás lett volna? Mert szerintem ez elég rossz fényt vet egy cégre. Bár rosszat vagy jót lehet, hogy tök mindegy, a lényeg, hogy valamivel bevonuljon a köztudatba. De honnan van ez az infó?

  Amúgy érdekes témánk van itt Dragon Quest “topicban”.. 🙂

  Kedvelés

 11. Best of Nintendo DS games – mik a legjobb NDS játékok? « Wagner's hideout Says:

  […] Elves: 7.5/10 Ismertető: itt. Lunar Knights: 7.5/10 Ismertető: itt. Dragon Quest IV: Ismertető: itt Dragon Quest V: Bejegyzés: itt Dragon Quest VI 9/10 Ismertető: itt Fighting Fantasy The Warlock […]

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: