Hét Szamuráj (1954)

A Seven Samurai egy faluról szól melyet terrorban tart egy negyven fős rablóbanda, terményeiket folyton elkobozzák. A parasztok végső elkeseredésükben a falu öregéhez mennek segítségül aki azt tanácsolja, hogy fogadjanak fel éhes szamurájokat akik hajlandóak napi étkezésért megvédeni őket. A film első egy órája a toborzásról szól. Majd a hét szamuráj átrendezi a falut, megtanítja a parasztokat lándzsát használni és végül a film egy nagy összecsapásban zárul le.

Milyen lehet Kurosawa legfőbb műve, az az alkotás amit országán belül és még külföldön is szinte mindenhol TOP 2-es japán filmnek tartanak? Majdnem hatvan éve készült és több mint három és fél órás.. és ehhez képest egyetlen percig sem volt unalmas, semmi kivetnivaló nem volt benne. Annyira profin összehoztak minden jelenetet, hogy akár percenként csinálhattam volna egy screenshotot a bejegyzéshez. Egy egész falu lett felépítve külön ehhez a filmhez. A díszletek, a felszerelések, a csatajelenetek, minden a helyén van. A movie pedig nem akar több lenni mint ami, nem történelmi film mert semmi történelmi háttérinfót nem kapunk a film alatt és nem is hiszem, hogy valós eseményen alapulna. 60 %-ban kaland, 20 %-ban akció, 10 %-ban dráma és jön még ehhez egy kis kellemes, japáni humor is. Viszont még ha nem is történelmi eseményeken alapul akkor is jól bemutatja az akkori emberek életét, a parasztok szenvedését és a harcosok szomorú sorsát. A karakterekre sem lehet panasz, mind nagyon szépen ki lett bontva. A hét szamuráj közül mind más egyéniség, de még a közönséges parasztok is különféle jellemeket, kisebb történeteket hordoznak magukban. A legérdekesebb figura talán Kikuchiyo volt akit az akkori japán szupersztár Toshiro Mifune alakított. Eleinte valamilyen kemény legénynek tűnik, majd idiótának akit kiröhögnek, utána szamuráj-wannabe,végül pedig majd ő hordozza a legtöbb drámát és fájdalmas igazságokat vág hozzá társaihoz. De Kanbei, a kiöregedett szamuráj is nagyon jó figura aki újra tündökölhet egyfajta stratégoszként.. és Katsushiro a zöldfülű harcos románca a Shino nevű parasztlánnyal is sokat tesz hozzá a történethez. Nem is tudom mit kéne még leírnom. Aki akar látni egy nagyon hosszú ám annál epikusabb alkotást az ne hagyja ki. A mai filmesek is tanulhatnának ebből például, hogy nem minden a CGI.

Érdekesség: az 1960-as Hét Mesterlövész című film ennek a western remake-je. Továbbá egy anime (Samurai 7) is feldolgozta a történetet, az sajnos alternatív világban játszódik és állítólag sok fölösleges jelenetet tartalmaz. Screenshotok a “tovább” mögött.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,

4 hozzászólás to “Hét Szamuráj (1954)”

 1. Dodgers Says:

  Továbbá egy anime (Samurai 7) is feldolgozta a történetet, az sajnos alternatív világban játszódik és állítólag sok fölösleges jelenetet tartalmaz.

  A filmet nem láttam, de le merem fogadni hogy az anime második felére gondoltak akkor, amikor a fölösleges jeleneteket emlíették. Legalábbis ha a film a falu ellen intézett támadás visszaverésével (és Gorobei halálával) ér véget, akkor az anime második fele saját kútfőből lett összehozva, hacsak nem hal meg a hét szamuráj közül egy pár a filmben.

  Egyébként elég jó pozitívum látatlanban is, hogy a film képes helyén kezelni a dolgokat az extrém hosszúság ellenére is, aminek gondolom lehetséges oka az hogy nem sietteti el a dolgokat.

  Kedvelés

 2. Wagner Says:

  Nemtom mennyire spoiler vagy mi volt az animében, de: a filmben Gorobei halálánál még nem ért véget a harc. Mert az összes rabló leverése után hárman maradtak csak a szamurájok közül… Kikuchiyo halálával lett vége a sztorinak.

  “aminek gondolom lehetséges oka az hogy nem sietteti el a dolgokat.”

  Hát nekem úgy tűnt, hogy egyáltalán nem volt benne időhúzás. Még csak Sergio Leone szintű kitartott jelenetek se voltak. Egyszerűen csak hosszú a cselekmény és mindent kifejtenek, minden belefért valahogy.

  De akkor még ezt is ajánlom neked… 😀

  Kedvelés

 3. Péter Says:

  Nagyon régen láttam a filmet, még vhs-en kaptam kölcsönbe egyik haveromtól. Azt kell hogy mondjam, máig az egyik, ha nem a legjobb szamurájos film.

  Az anime verzió van akinek tetszik, van akiknek nem, megosztja a népet, de nekem például tetszett még az eredeti film ismeretében is.

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Ezek a régi japáni filmek szinte mind jók. A 7samuráj közülük a legismertebb de ja, könnyen lehet, hogy a legjobb is. 🙂

  Az animét majd lehet lecsekkolom ha lesz kedvem, már millió éve meg akartam nézni. De sztem jobb lett volna ha feudális Japánban játszódik és nem altern.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: