Sonic Maraton

Kicsit elment a kedvem a blogos tevékenységektől. Lehet ennek az oka a backloggery mert a napi írhatnékot ott ki szoktam adni. Dodgers-szel már annyit összekommenteltünk, hogy könyvet lehetne kiadni belőle. Ebből következik, hogy minden mostani gameléssel kapcsolatos dolgot kifejtettem már ott és lehet, hogy pont ezért nem született poszt a blogon: nem szeretem kétszer leírni ugyanazt. Ma pedig röviden összegezném a gamelős dolgokat csak, hogy ne nagyon legyen elhanyagolva az oldal. Aztán, hogy ezután mikor lesz poszt.. azt nem tudom megmondani.

Eddig nem is foglalkoztam ezzel a sorozattal, csak az első résszel szerencsétlenkedtem néha napján. Gondoltam miért ne ásnám bele magam mélyebben a témába, kezdve az eredeti Megadrive-os részekkel. Végül is egy tök alap, világhírű játékról beszélünk. Némi konzultálás után azt is megtudtam, hogy még mely részeket érdemes kijátszani mert bizony a Sonic-nál is akadnak gyengébb próbálkozások. A tovább gomb után 8 darab Sonic játékról lesz szó.

 • Sonic The Hedgehog (Genesis): nagyjából meg lehet érteni, hogy mitől lett olyan rohadt sikeres az első rész (15 milliós eladás!!!). Egyrészt a tüsi hajú főszereplővel jobban tudtak azonosulni az akkori tizenévesek, a középkorú csőszerelő után főleg. Másrészt a a játékmenet is gyorsabb, pörgősebb lett a Mario-hoz képest.. és ez már elég volt a sikerhez. Bár mindezek ellenére a játék korántsem tökéletes. Az első zónával (Green Hill) még nincsen semmi gond, hangulatos a látvány és a zene miatt. Majd a Marble Zone-tól mintha csökkenne a színvonal. A game átmegy szívatásba, túl sok a csapda 2. zone-hoz képest, sok lesz a tökörészés, szöszmötölés, platformokra várás és még hosszú is az egész. Túl hosszúak a zónák és ön ismétlőek, copy/paste jellegűek a folyton visszatérő szakaszok miatt. De aztán a vége felé már kezdett jobb lenni az egész.

 • Sonic The Hedgehog 2 (Genesis): kisebb változásokat hoznak be. Megjelenik az első új karakter Tails aki végigkíséri Sonic-ot az egész játékon. Akár ketten is rohangálhatunk benne. Ráadásul a zónák rövidebbek, már csak két pályából áll majdnem mindegyik. Így kevésbé lesz copy/paste jellegű a dolog. A szívatás is csak később indul be, nem rögtön a 2. zónánál. Úgy éreztem, hogy a Sonic 2 egészen a Oil Ocean-ig vagy a Metropolis-ig nagyon fun volt, ezért is lett a kedvenc Genesis-es részem. De onnantól kezdve már kicsit blehh..
 • Sonic The Hedgehog 3 (Genesis): ez a rész is eléggé korrekt. Pont olyan jó mint a második. Itt jelenik meg először Knuckles aki a játék végéig minket fog szívatni mert Robotnik átcseszte a fejét. Szóval Knuckles itt még nem játszható, csak egy visszatérő gonosztevőként ismerhetjük meg. Itt is a szokásos területek lesznek mint az erdős részek, vizes és kaszinós pályák ám be is újítanak például a jeges résszel.  Úgy emlékszem mind élvezhető volt, talán csak a Launch Zone sikerült idegesítőbbre.
 • Sonic and Knuckles (Genesis): szintén nagyon jó rész. A harmadik Sonic-nak a közvetlen folytatása. Úgy tudom eredetileg egy cartridge-en akarták megjelentetni a harmadikkal együtt, de végül nem sikerült. A történet vége felé Sonic és Knuckles rájön, hogy ők tulajdonképpen egy oldalon állnak így Knuckles is játszható karakter lesz, vele is végigvihetjük a játékot. Ennél a résznél szintén nagyon változatosak a helyszínek. Hangulatos, erdős résznél kezdünk majd jönnek repülős, sivatagos, lávás, víz alatti palotás részek is. De a vége felé ez is mintha idegesítőbb lenne, plussz a sivatagos második pályát csinálhatták volna kevésbé kíméletlenebbre.

 • Sonic Advance (GBA): az összes Sonic közül ez lett a kedvenc részem így állítólag a kisebbséghez tartozom. A GBA-s részek közül szinte mindig a másodikat szokták emlegetni valamiért. Na de, hogy miért favorit? Mert itt már négy karakter közül válogathatunk és mindegyikkel egész más a játék. Sonic ugye a futó, guruló bajnok, talán vele a legnehezebb. Tails-szel röpködhetünk és támadni is tud a farkával, Knuckles falat mászik, de bokszolhatunk is vele, Amy a rózsaszín lányka pedig kalapácsával hadonászik, ám ő meg pont az alap dolgokat nem tudja mint a gurulás, sebző ugrás. A zónák itt is két pályából állnak és ezúttal is változatosak. Mind nagyon élvezhető, de kb. az ötödik végétől nehezedik: Mecha Knuckles elég erős, aztán a hatodik zóna első pályájánál már bejönnek a szívatások is, időre kell megcsinálni szakaszokat stb. A végén a boss pedig elég kiszámíthatatlan. De összességében nagyon bejött ez a rész és nagyon tetszett a karakterek animációja a Genesis-es gamek után.

 • Sonic Advance 2 (GBA): na ennél teljesen kifordult magából a sorozat. Felvett egyfajta futóverseny jelleget. Sonic térdelőállásból indul a pályának miközben visszaszámolnak neki, majd eszeveszett rohanásba kezd. Az első négy pályán szinte semmi mást nem kell csinálni mint nyomni az előre gombot. Az ellenfelek félreugranak előled. Elég látványos meg mulatságos csak éppen a platformeres, ügyeskedő részek hiányoznak belőle. Minden a száguldásra összpontosul és általában nagyon hirtelen kapunk az arcunkba egy szakadékot vagy egy tüskét és szinte időnk sincs reagálni, ezért a memorizáláshoz kell folyamodni. A bossok pedig szörnyűek egytől egyig: futás közben kell elintézni őket miközben száguldanak előlünk, a legtöbbje olyan, hogy alig lehet a közelébe férkőzni. Mondjuk fun az SA2 amíg nem találkozol boss-szal és nem jutsz el a közepéig, onnantól már nem egyszerű… Teljes értékű Sonic játéknak viszont nem éreztem ezt a részt és lehetett volna a címe mondjuk Sonic: Run vagy valami ilyesmi.
 • Sonic Rush (NDS): ezt még nem sikerült végigvinnem mert nem sokat játszottam vele (4. zóna jön), de eddig nem volt könnyű. Itt is a látványos száguldozásra és hirtelen szívatásokra mennek rá. Ám több apró újítást is tartalmaz pl. néhány szakasznál direkt arra megy rá, hogy pusztíts el 8-10 ellenfelet.. és a boss harcok sokkal átgondoltabbak mint a korábbi részeknél mert térben kell velük küzdeni és többféle támadásokat is alkalmaznak. Továbbá kitaláltak itt egy új karaktert is: Blaze akinek valami tüzes szuper ereje van.

Az eddig felsorolt részek közül bármelyiket tudom ajánlani, na de van egy sötét oldal is merthogy ez eddig csak a 2d vagyis az oldalnézetes széria volt. Sajnos készült egy csomó háromdés Sonic is, ezek közül pedig a Heroes-t sikerült kipróbálnom PS2-őn. Általában nem szeretem amikor 2d játékból csinálnak 3d-t (Castlevania, Mario, Metroid stb), ez a Sonic-nál se volt másképp. A Heroes-ban három karakterrel kell száguldanunk egyszerre, cserélgetjük őket.. Nekem tök átláthatatlan volt az egész. Írják folyton a tutorialt közben csak egyfelé tudok figyelni. Nem tetszik, hogy hárman megyünk, az se tetszik, hogy 3D, az se, hogy van hülye nyávogós szinkron és az se, hogy Knuckles-ből Kratos lett. Az elcseszett kameraállásokat se tudtam követni, olyan is volt, hogy FPS-be váltott.. bug of course O_o Aztán meg szemből mutatta a karaktereket. Amikor meg gyorsan futok és fel kéne venni a gyűrűket akkor tök irányíthatatlan. Tails meg nagyon nem bírja szuflával, 3-4 szárnycsapás után lezuhantam a semmibe. Az meg mi, hogy tornádóval fellököm a robotot és az fekvése közben is meg tud sebezni. Olyan ellenfeleket hoztak be amik nem halnak meg egy ütéstől?? És még ragozhatnám, hogy mennyire nem jött be, de nincs kedvem hozzá.. És ez állítólag még a jobbik 3d részek közül való!

Nos az biztos, hogy 3d-ből többet nem fogok kipróbálni. Még a Sonic Advance 3-mat és a Sonic Colours-t tervezem, esetleg utána a Sonic CD-t aztán onnantól befejeztem a maratont. Kinek melyik rész a kedvence? 🙂

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 hozzászólás to “Sonic Maraton”

 1. Elhaym Says:

  “Lehet ennek az oka a backloggery”

  Lehet, én pl. a Moly oldallal vagyok így.

  Kedvelés

 2. Dodgers Says:

  Dodgers-szel már annyit összekommenteltünk, hogy könyvet lehetne kiadni belőle.

  Ahhoz képest hogy egymás profiljánál mi számítunk a legtöbbet kommentelőnek, majdnem enyhe kifejezésnek hangzik. 😀 Csak kár hogy a Backloggery nem engedi megnézni a hsz-eket x mennyiségű komment után.

  Maga a post jó lett, nagyjából minden rész kapcsán hasonlóképpen érzek, talán csak az Advance 2 az amiben a leginkább eltér a véleményünk ha “rendes” Sonic címként tekint rá az ember. Viszont a Sonic: Run cím kimondottan találó, szerintem simán ez volt a Rush “bétája”, mégha szerintem az Advance 2 jobb is lett annál.

  Kinek melyik rész a kedvence? 🙂

  Egy abszolút kedvencet nehéz lenne kiválasztanom, így inkább maradok a Sonic 3 & Knuckles/Sonic Advance kettősnél, mind a dobogót megosztó címeknél.

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   “kár hogy a Backloggery nem engedi megnézni a hsz-eket x mennyiségű komment után.”

   Hát az nagy kár bizony. Konkrétan elvesznek a kommentek még akkor is ha 20-ra állítom a max határt. Így sajnos a könyvkiadás lehetősége is ugrik. 😦 😄

   “egymás profiljánál mi számítunk a legtöbbet kommentelőnek”

   Magyarok közül más nem is szokott irkálni, angolul meg annyira nem szeretek fogalmazni.

   “Maga a post jó lett”

   Thx, de kifejthettem volna jobban is. : )

   “maradok a Sonic 3 & Knuckles/Sonic Advance kettősnél”

   Ezek szerint te is az SA kisebbséghez tartozol, awesome. 🙂 A harmadik SA-re leszek még kíváncsi, hogy van e olyan jó mint az első vagy az is inkább száguldozás.

   Kedvelés

 3. hibikishingo Says:

  Sonic Advance 2…rohanás powa!!!!!!
  Sonic 1
  Sonic Adventure 2 cuz of Shadow

  Én először a barátaimnál játszottam Soniccal egy eredeti genesisen. Hihetetlen élmény volt, nem volt save state meg ilyenek. 😄 Kicsi voltam még, úgyhogy max a labirinth zónáig tudtam elvinni a játékot, folyton megdöglöttem a víz alatt.
  Aztán jött a kettő, ami még jobban tetszett mintaz egy és ezt már végig is tudtam vinni. A végső boss szerintem a legnehezebbnek számított. Az a tizenkét ütés odavágott keményen.
  Aztán egy barátnőmmel, akivel már nem beszélünk, ő bevezetett a képregény világába, amit az archie comics prezentált és megkezdődött a sonicos rajongásom. Majd msn-n bővebben kitárgyalhatjuk, csak gyere fel.

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Save state nélkül baromi nehéz lehetett hiszen akkor még sima mentés se volt, egyben kellett végigvinni… :S
  Sonic 2 final boss rohadt durva volt ahogy mondod…

  MSN-en sosincs senki ezért inkább fészre szoktam felmenni ha olyan kedvem van. Majd összeütközünk valamelyiken … 😀

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: