My TOP 10+1 Beat’em up Games

UPDATED: +1 game

Mai témánk pedig: melyek a legjobb beat’em up játékok? Tehát visszautazunk a 90-es évek játéktermeibe, hogy megkapjuk a kérdésre a választ. Merthogy akkor élte fénykorát ez a bizonyos zsáner melyet ha jól tudom a Double Dragon tett népszerűvé, igaz nem az volt az első game ebben a stílusban. A DD-ban egy testvérpárral kell leaprítani az utcai rossz fiúkat mert elrabolták az egyik srác nőjét. A stílus legtöbb képviselője ezt a formulát használja egyéb bosszúállós, bűnvadászos történetekkel. A cél az volt, hogy végigverjük a pályákat lehetőleg másodmagunkkal úgy, hogy minél kevesebb érmét szórjunk bele a gépbe.  Legtöbbjük a jelenkorban, de voltak olyanok is amik középkorban vagy fantasy világban játszódtak. Ugyan a stílus már régen kiment a divatból, de azért akadnak ma is képviselői például a Godhand (PS2),Yakuza sorozat (PS), a Tokyo Beatdown (NDS) vagy a Scott Pilgrim The Videogame. Na de ne kalandozzunk el, nézzük a kisebb ismertetőkkel ellátott listát.

Number 10+1; Ninja Baseball Bat Man: beszívott készítők által vizionált, baseball centrikus álomvilágban, baseballjátékos szereplőkkel kell legyőzni mindenféle állatságot mint a csókos szájú autó vagy a ballonkabátos, shotgunos kutyaember. Az általános ellenfelek pedig személyiséggel felruházott baseball labdák! A négy választható “harcos” közül mind más stílust képvisel, long range támadó, nehézsúlyú, gyors vagy technikás figurák között válogathatunk. A kombó rendszer pedig elég változatos, de nem nagyon kísérleteztünk vele. Az egyedien őrült dizájn miatt viszont mindenképpen itt a helye a listán.

Number 10; Spider-Man and Venom: Maximum Carnage: valami miatt nagyon bírom ezt a játékot.. a zenéje nagyon ott van (klikk) és a püfölés hangok is nagyon jók benne, na meg a rajzfilmszerű grafika. Spidey-val megyünk ebben a game-ben és minden szembe jövő emberkét szét fogunk csépelni, persze ha elég ügyesek vagyunk. Nincs tökörészés meg várogatás, folyamatosan jönnek, megállás nélkül. Használhatjuk a hálót lekötözésre, odahúzhatjuk vele az ellent vagy akár két embert is egymásnak ránthatunk vele, ha egy vonalban vannak. A verekedős részek mellett pedig lesznek falon mászós, ügyességi pályák is. A gyorsaságból eredően viszont marha nehéz a játék és két continue után game overt kapsz, szóval még nem sikerült végigmennem rajta, de egyszer majd komolyabban megpróbálom, mentéssel of course.

Number 09; Streets Of Rage 2: ma már lehet, hogy egyeseknek nevetségesnek hat egy ilyen Sega játék, de anno a 90-es években nagyon fun lehetett ökörködni vele (egyeseknek még ma is). Sőt az akkori viszonylathoz képest elég brutálisnak hatott a játék: gondoljunk csak bele, késsel böködhetted a punkokat meg vascsővel zúzhattad be a fejüket. Szóval erőszakosságban és változatosságban a SoR felülmúlta a Double Draon-t, de persze a vér hiánya miatt mégis inkább egyfajta Bud Spencer-féle “rajzfilmbunyónak” tűnik a játék. Na mielőtt még több hülyeséget összeírnék: a SoR jó kis agyatlan beat’em up, de valahogy a lista további tagjait sokkal jobban bírom mert ezt meg szoktam unni úgy a felénél a kalózhajós rész utáni alien tojásos szakasznál (a karmolós boss ritka idegesítő). De már a jetpackos csávó is az agyamra szokott menni. Viszont a Segára jellemző infinite kombózást és a hangulatot szeretem benne.

Number 08; Sonic Blast Man 2: Captain Choyear és Sonic Blast Man az idétlen, szuperhősös kinézetű, páncélozott emberkék és Sonia összefognak a gonosz Yafu űrlények ellen akik a Föld ellen indítanak támadást. A komoly történet után szelektálunk egy hőst, ezek közül mindegyik teljesen más. Choyear egy lassú bénaság, ezért vagy SBM vagy Sonia a jó válsztás. Leginkább SBM-vel szoktam menni. Érdekes egyébként, hogy egész jól lehet variálni a mozdulatokkal: az üt, üt, üt végére beilleszthetünk egy iránygombos ütést vagy egy nagy ütést így különböző kombók jönnek ki. Némelyikük elég mulatságos tud lenni pl: SBM Popeye módjára bepörgeti a kezét és a levegőbe küldi a monsztát. De az energiák összegyűjtésével super mozdulatok is beadhatóak pl: a 100 megatonnás földbeütés. Végigvinni még nem tudtam mert baromi nehéz és kevés a continue. Ja és ennek is szintén epic a zenéje: klikk

Number 07; Spider-Man: The Videogame: ennél a Segás arcade játéknál négy választható karakter áll a rendelkezésünkre: Spidey, Black Cat, Hawkeye és Submariner. Az utóbbi nem ismerem, egy bugyogós ember aki villámokat szór. Cool grafika és változatosság jellemzi ezt a gamet mert a beat’em up vonalból néhol átvált a játék egyszerű, Castlevania stílusba. Ilyenkor ugrálni kell platformokon és ellenfeleket csaphatunk le ostorhoz hasonló fegyverekkel. Valamint csapdákat és építettek be a készítők. Sajnos a kombólehetőségek kimerülnek az üt, üt, üt, üt verzóban, de sebaj mert a két stílus váltogatása ellensúlyozza ezt. A bossok természetesen olyan klasszikus szereplők lesznek mint: Venom, a Skorpió, Homokember, Zöld kobold, Kingpin, Dr. Connors, Doctor Doom, Octopus, Elektro.. De, hogy valami rosszat is mondjak: Spidey testalkata elgé fura lett, úgy néz ki mint valami kosaras.. És egyébként az utolsó pálya nagy sucks és baromi nehéz mert az összes bosst el kell rajta verni még egyszer.

Number 06; Final Fight 3: A legendás széria harmadik része, nekem ez tetszett leginkább az FF-ek közül. Négy bunyós lesz benne: Haggar a vasgyúró elnök, Guy és egy elektromos csávó, valamint a csajszi. Itt már nem csak az üt, üt, üt, üt kombók vannak mint az első részben, hanem speciális mozdulatok is előhozhatóak például előre, le, előre+ütés paranccsal felrúghatjuk az égbe az ellent ha a csajszival megyünk. Összességében a játék nem olyan véresen nehéz. Nekem pl nem ment olyan rosszul, végig tudtam vinni SNES emun ami nagy szó).  Sztem egyedül Stray volt aki rohadt módon erősre sikerült a bossok közül (gyáras pálya).. na ott aztán kellett nyomkodni a save state-t.. még a főboss se volt olyan nehéz komolyan. A zenék itt is marha jók szerintem (klikk), az animáció vagyis a karakterek mozgása viszont lehetett volna jobb is.

Number 5; Battletoads (Arcade): utólag kellett beillesztenem a bejegyzésbe ezt a játékot mert ma próbáltam ki és olyan szinten rohadt jó, hogy ezt nem lehet kihagyni! Az űrben játszódik és nagyon beteg kinézetű békákkal mehetünk benne. Összesen három közül választhatunk és három játékos is vadulhat egyszerre. Ezek az elvetemülten brutális és komikus lények szöges ellentétei a tini nindzsáknak. Az ellenfeleik pedig rém gonosz patkányok: dagadtak, vékonyak, izomkolosszusok, gépfegyveresek akik hánynak ha megvered őket. A grafika marha jó és a mozdulatok, kombók is brutálisan sikerültek és még vér is van benne.  Zitz-zel pl a fűrészláb támadással le is fejezhetjük az ellenfelet! A bossok pedig változatosak és battletoad-ok tök poénosan reagálnak rájuk amikor meglátják őket! Az az óriáskígyó pl. nagyon ütős lett a jeges pálya után. A klassziksu beat’em up szakaszok mellett pedig durván akciódús repülős, lövöldözős részek is lesznek. This game kicks ass! Az egyik kommentben belinkeltem egy gameplay videót is.

Number 4; Sengoku 3: szintén nagyon minőségi kis beat’em up ezúttal az SNK műhelyéből. Bár érdekes módon a toplistákon nagyrészt az első része szerepel, azt még nem nagyon próbáltam csak ezt a harmadikat. Ninjákkal kell végigvernünk magunkat több városon keresztül. Kiemelném a grafikáját ami egy az egyben olyan mint  amit Garou: MOTW-ben láttunk, szóval a karakterek mozgás animációja igazi mestermunka. Először négy emberke közül választhatunk majd néhány pálya után megnyílik még kettő. A kombó rendszer LEGJOBB amit arcade beat’em up-nál eddig láttam: használhatunk alap kombókat ütés és vágás váltakozásokkal, rúghatunk is valamint speciális mozdulatokat (le, le ütés vagy le, le vágás) is ellőhetünk ha van hozzá elég energiánk. Plussz mindenkinek van egy egész pályára ható ninja “varázslata”. Szóval a játék erőssége leginkább ebben a két dologban rejlik: a kombó rendszer és a grafika. A nehézségről annyit, hogy eleinte elég könnyű aztán egyre jobban bekeményít a game, de a végére már olyan szinten, hogy majdnem lehetetlenség megverni a főbosst. A zene (klikk) meg, hogy is ne lenne awesome ha már SNK game-ről beszélünk?

Number 3; Captain Commando: a CC legjobb verziója egyértelműen az arcade-es. Hiszen itt lépegető robotokba ülhetünk bele amiből több fajta is van: fagyasztós, lángszórós, boxolós. A lépegetőkkel rá is ugorhatunk az ellenfelekre ami nagyon hatásos. Ezeken kívül több a felvehető fegyver is, több az ellenfél és több a móka. Az animáció is jobb lett mint a SNES verzióban. De mondjuk ez minden game-nél így van, szóval nem meglepő.  A négy választható karakter mindegyike nagyon érdekes: Captain Commando-nak a Capcom mascot figurájának beépített lángszórója van, valamint tud elektromos hullámokat lőni, Mack the Knife a világűrből érkezett múmia aki megolvasztja (a leírás szerint) késével az ellenfeleit. Másik két karakter: Ginzu the Ninja könnyedén kettévágja ellenfeleit, Baby Head pedig egy géniusz kisbaba aki egy gyors és erős robotot irányít ami rakétákat tud lőni a térdéből. Awesome. Maga a játék egyébként a “rohadt nehéz” kategóriába sorolható leginkább a cheap bossok miatt. De az első fele mondjuk még nem olyan vészes, a final boss viszont áááá.Na és itt van nekünk az epic City music vagy Captain’ Theme: klikk.

Number 2; Cadillacs and Dinosaurs: Már nem is tudom hol bukkantam rá erre a game-re, demár először is nagyon megtetszett. Nagyon hangulatos beat’em up, király grafikával és szerintem még jobb mint a Captain Commando. A Capcom igazán kitett magáért ezeknél a játékoknál. Négy választható karakter, mindegyik másban különleges. Rengeteg felvehető fegyver/tárgy: a kavicstól a rakétavetőig mindent lehet használni. Dinókat, dzsungelharcosokat, punkokat, bűnözőket, motorosokat kell szétvernünk sőt lesz még olyan rész is ahol a cadillackel kell száguldozni, máskor meg egy óriásdinó lába elől kell kitérni. Természetesen találkozni fogunk ötletes és kihívást jelentő bossokkal amik elmaradhatatlan részei egy ilyen gamenek. A játék annyira nem nehéz mint a műfaj többi tagja, olyan pont eltalált és fokozatosan keményít be. A főellenség viszont extra könnyű lett.

Number 1; Golden Axe: szerintem nem meglepő, hogy ez lett az első már csak a Golden Axe fanatizmusom miatt is. xD A legtöbb beat’em up-nál azt érzem, hogy túl hosszúak és egy idő után beleunsz a monotonitásukba. De itt pont az ellenkezője a helyzet mert alig 20 perc alatt végigjátszató és ketten nagyon fun tud lenni (főleg amikor véletlen felrúgjuk egymást). A zene is király, a grafika is, a karakterek is, az ellenfelek is mind jól néznek ki, gúnyneveket is kaptak tőlünk.. és hát ki ne emlékezne a fejszés törpére vagy a sárkányt idéző amazonra? Viszont elég kegyetlen a game és nehéz belejönni (damn you skeletons!), de ha ketten játszunk akkor akár no hit-re is meg tudjuk csinálni mert úgy már könnyedén kijátszható az AI. Nem szaporítanám a szót hiszen már írtam egy bejegyzést a GA-ról korábban, mondjuk ki: best beat’em up ever.

Bónusz; amik nem fértek fel:

 • River City Ransom: nagyon király gameplay NES-hez képest. Az utcai bunyó mellett beülhetünk teázni és egyéb finomságokat fogyasztani a városi büfékbe.
 •  Undercover Cops: egy game amiben kidöntött oszloppal ütheted agyon a másikat és Terminator utalást használ az első boss?
 •  Batman Returns: Márkusz videója miatt próbáltam ki, de soha nem tudtam túljutni az első bosszon.
 • Comix Zone: egy nagyon kreatív Sega játék melynek főszereplője bekerül a saját képregényébe és monsztákkal kell verekednie.
 • The Ninja Warriors: egy SNES klasszikus. Epic robot ninjákat irányítasz benne, de olyan régen játszottam vele, hogy már nem nagyon emlékszem rá.

U.i.: Ha tudtok még ilyen jóságokat akkor várom az ajánlásokat! 🙂

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,

26 hozzászólás to “My TOP 10+1 Beat’em up Games”

 1. csonesz Says:

  Jól összerakott lista! Az első Final Fight nagy kedvenc volt anno játékteremben (mostanában szereztem meg GBA-ra is). A Golden Axe meg alapmű 🙂

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Golden Axe of course, hogy alapmű, csak nem mindenkinek. 😀

   Final Fight GBA-ra milyen?

   Kedvelés

   • csonesz Says:

    Vállalható teljesen GBA-n is. Kicsit szerintem le van butítva, de a platformhoz képest hozza az élményt. Bár nem mélyedtem annyira bele, az eredeti arcade gépről pedig már kissé megfakult emlékeim vannak csak 🙂
    Egyébként Livelegend voltam! 🙂

    Kedvelés

   • Wagner Says:

    Ok, nem tudtam ki vagy amúgy. 😀

    Ha GBA beat’em up akkor a Gekido Advance-t próbáld ki, meglepően jól néz ki főleg GBA-hoz képest.

    Kedvelés

   • csonesz Says:

    Mostantól ezen a néven leszek, a régi valahogy elkeveredett, meg elvileg egy majdani bloghoz is ezt fogom használni (nem játékos 🙂 ), így nem is keresem meg a régit.
    Köszi a tanácsot, ha látom valahol, beszerzem.
    Én a Jackie Chan Adventurest tudom ajánlani, elsőre egy rossz rajzfilmadaptációnak néz ki, de valójában egy jól sikerült beat em up 🙂 Meg a Teenage Mutant Ninja Turtlesről hallottam még, hogy jó: GBA-n, klasszikus 2D-s rajzfilmes külsőt kapott 🙂

    Kedvelés

   • Wagner Says:

    Milyen blogod lesz? Majd kilinkelem ha akarod, csak szólj. 🙂

    Jackie Chan mint jó játék? Na ez nekem most új. 😀

    Kedvelés

   • csonesz Says:

    Első látásra én is azt hittem, hogy szar lesz, de kellemes csalódás lett. Mondjuk én nagyon karmolom a rajzolt 2D-s cuccokat 🙂 Ha látsz valahol, tegyél vele egy próbát, én ha jól emlékszem 2000-ért szereztem dobozzal-füzettel, annyit simán megér.

    A blogot majd átlinkelem, ha lesz belőle valami. Rockzenével, azon belül is glam-sleaze metallal foglalkozna, a stílus bemutatásával – népszerűsítésével, lemezbemutatókkal és koncertbeszámolókkal. Egy cimborámmal írjuk majd közösen. A gond csak az, hogy januárra terveztük a fellövését, de még mindig csak a ‘coming soon’ felirat virít a címoldalon 😀 Sajnos nincs rá idő, de egyszer csak megcsináljuk… 🙂

    Kedvelés

 2. lacek Says:

  Jó kis összeállítás, ezek közül majdnem minddel játszottam már, nagy részüket kedvencemnek is mondanám. Ami szerintem még jó ebből a stílusból: Dungeons and Dragons Tower of Doom és Shadow Over Mystara két Capcom CPS2 arcade játék RPG(!) elemekkel; akkor szintén nagyon jó még az ugyancsak capcom-os King of Dragons (parádés zenével), a Punisher se rossz, a Warriors of Fate sem. SNES-re a Peace Keepers – Rival Turf – Brawl Brothers sorozat (ugyanaz a játék 1-2-3. része, csak más a nevülk) figyelemreméltó, elsősorban a szép grafikája miatt.

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   A Shadow Over Mystara-t végigvittük, nem volt rossz az sem csak kicsit untuk már másodjára. A többiről még nem is hallottam amiket felsoroltál a Punisher-t kivéve. Azzal talán pár percig toltam, de a többinek majd akkor utánanézek. Kösz a tippeket!

   Kedvelés

 3. hibikishingo Says:

  Bare Knuckle 3 ami a Streets of Rage 3 eredeti címe, szerintem az a legjobb beat’em up! A Street of Rage 3 egy kalap szar, kivették a buzi főellenséget a második pályán, meg felöltöztették a ribancokat, akiket el kell verni és kétszer nehezebb mint az eredeti japán, szóval ne használd a Streets of Rage nevet, ártasz a játéknak. 😀

  Kedvelés

  • hibikishingo Says:

   Bare Knuckle series is awesome, forget SOR. It sucks monkeybutt. 😄

   Kedvelés

   • Wagner Says:

    Hát ha Bare Knuckle könnyebb mint a SoR akkor már megér egy próbát komolyan mondom.
    De érdekes, hogy a Contra Hard Corps-nál is úgy van, hogy a japáni verzió a könnyebb vagyis a fair.. három lövéstől halsz meg, az amcsiban meg egyből kinnyiffansz..

    Kedvelés

 4. Dodgers Says:

  Epic list is epic! 🙂 Ha egyszer én is csinálnék ilyesmit, akkor a nagy részében én is ezeket a címeket említeném meg, legfeljebb azon tűnődnék el sokáig, hogy a C&C-t vagy a Ninja Warriorst tegyem elsőnek. Nem mintha nem tetszene a Golden Axe, de a SoR világa mindig is közelebb állt hozzám.

  Amiket tudok ajánlani:

  – Mighty Final Fight (NES): az első FF SD-s átértelmezése, szvsz érdekesebbre sikerült, mint az eredeti első rész.

  – Shodai/Shin Nekketsu Kouha (SNES): az RCR folytatásai, csak az utóbbiból kivették az RPG-szerű fejlesztési rendszert.

  – Dynamite Cop (DC): elég rövid, viszont a kombózás gyakorlatilag a Virtua Fighter 2-ből lett átvéve.

  – TMNT IV: Turtles in Time (SNES): az árkád verzióval játszottunk már egyszer, de ahhoz képest az SNES verza egy-két kategóriával jobb lett, pölö a bossok kivételesen nem cheapek.

  – Nekketsu Oyako (PS1): erről asszem egyszer már beszéltünk, gyakorlatilag a Final Fight paródiája.

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Epic lett of course.. de egy valamit szépen sikerült kihagynom! Valahogy be kell illesztenem a listába.. Most nézd meg milyen kurva jó…

   Kösz az ajánlásokat, a Nekketsu-kat majd meg fogom csekkolni. a Dynamite Cop nem fog menni sajnos nincsen DV-m, az emultor meg be van lasulva. A TMNT meg nem túlzottan jött be, próbáltam a SNES-eset is, de ez a Battletoads-féle elborult stílus sokkal inkább bejön mint a jó békák. Annyira beteg.. xD

   Kedvelés

   • Dodgers Says:

    Ezzel én is játszottam egy párszor, a három Battletoads között simán ez a legjobb rész, mind a gameplay, mind a humor terén. Pontosabban szólva az egyetlen emészhető rész, mert a második kettő kifejezetten mazochistáknak lett kitalálva a folyamatosan változó stílusokkal, meg a késvillantó nehézséggel.

    Egyébként ezt is ajánlottam volna, csak akkor nem jutott eszembe hogy a sorozatban van egy rendes beat’em up rész is. 😀

    Kedvelés

   • Wagner Says:

    De ebben is van shoot em up meg repülőzés is, nem csak sima beat’em up.. és ez is rohadt nehéz, sőt! Jajajj..

    Csak, hogy pl. régen próbáltam a snes-es részt és az még ennél is tízszer nehezebb volt, ahogy mondom mazochistáknak való, emészthetetlen.

    Kedvelés

 5. Péter Says:

  Jó kis lista, nem mindet próbáltam, de amit igen, az egész kellemes darab volt. =)

  Golden Axe meg nem is lehetne máshol, hisz remek kis játék volt. =D Tanulság: Több régebbi gamet kéne előszednem, pótolnom.

  Kedvelés

 6. Demeterf Says:

  Szia Wagner! Az rpgfan.eoldal-as tesztek,leírások megvannak neked, mert törölték az oldalt és volt pár jó cikk rajta?

  Kedvelés

 7. mzperx Says:

  A wendetta -t nem ismerered ? (konami, arcade) az egyik legjobb.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: