Nintendo 3DS: beszámoló

2013-02-16 16.17.36

Nagyon fasza kis gép lesz ez, csak még be kell indulnia. Mármint gondolok itt a megjelenésekre. Az eddig megjelent cartridge-es cuccok annyira még nem érdekelnek, bár valszeg ellenék azokkal is, csak ugye bazi drágák.. és én úgy vagyok vele, hogy az ilyen számomra kevésbé fontos címekre nem szívesen költenék. Főleg nem tízezreket. Szóval ezek a gamek nem az én stílusom: a Zelda, Sonic Generations, Pilotwings, Kid Icarus, ilyen Mario, olyan Mario, Kart stb. Szóval.. tudjátok. Jó gamek ezek persze, csak nekem nem érnek annyit mint amennyibe kerülnek. A lényeg, hogy amik miatt a konzolt beszereztem azok még nem bukkantak fel a piacon, de erről majd a poszt vége felé.

Beépített Software-ek

Nézzük először, hogy mit lehet csinálni a 3DS-el ha nincs hozzá 10+ ezerért vásárolt, rendes cartridge-es játékod. Először is ott vannak a kamerák, kettő vagy három lett beépítve azt hiszem, pontosan most nem tudom. Az biztos, hogy belső és külső: a belsővel a saját fejedet fotózhatod, a külsővel meg mást. Nem tudom ki használja fényképezésre a DS-ét a mai világban hiszen szinte már mindenkinél található egy okostelefon. Na de a Nintendo beújított egy kicsit hiszen ezzel a kütyüvel háromdés képeket és videókat vehetsz fel. Valamint a beépített programok is kihasználják ezeket a kamerákat. Az egyik ilyen a Face Raiders, ami egy elég mókás kis game. Lefotózol valakit és a gép az ő arcát kelti életre háromdében. Az arcot klónozva grimaszoló, propelleres lényeket varázsol a képernyőre amiket le kell lövöldöznünk. A célzást a 3DS mozgásérzékelőjével oldották meg, a játék háttere pedig az ahol éppen vagyunk: vagyis amit éppen kameráz a Nintendo. Ha sikerül kivégezni az adott pályát akkor az illető arca bekerül a Face Collection-be.

images

A másik ilyen érdekes program az Augmented Reality Games lenne, amit a konzolhoz kapott AR kártyákkal lehet működésre bírni. A kamera leszkenneli a sima felületre rakott, megvilágított lapokat és azok alapján indítja a minigameket. De mielőtt belebonyolódnék a leírásába inkább itt van ez a videó, nézzétek meg 😀

Az E-SHOP és a demók demók

Milyen lenne már a 3DS Wifi nélkül? Csak itt az a különbség, hogy a DS lite-om 5 centiről képes észlelni a routert míg a 3DS a bejárati ajtón túlról is. És itt jön képbe az E-SHOP ami az egyik legfontosabb lehetőség (na meg persze van beépített internetes böngésző is)… Infókat, megjelenési híreket olvashatunk rajta, videókat, trailereket nézhetünk, tölthetünk, E3-mas előadásokat stb.. Review-kat írhatunk, olvashatunk játékokról és persze gameket szedhetünk le, persze jó pénzért. Szépen csoportosítva vannak mappákba, hogy 3DSware címek, DSiWare, cartridge-es játékok digitális változatai, Virtual Console-os klasszikusok na és persze a demók. Az utóbbiak letöltése ingyenes. Ez egy nagyon jó ötlet Nintendótól hiszen ingyen, pár perc várakozás után kipróbálhatod az a kiválasztott gamet és el tudod dönteni, hogy kell e ez neked teljesben vagy nem ér meg annyit. Most pár szóban, hogy mely demókat teszteltem le:

images (2)

Mutant Mudds: ez egy ilyen retro stílusú, side scroller, akció platformer cucc. Adott egy nerd valami sugárfegyverrel és jetpack felszereléssel aki szörnyeket öl és márió módjára ugrabugrál. Nagyon tetszett a game, sajna csak négy pálya a demó. Kéne a teljes. Lego Batman 2: DC Superheroes; ez nem nagyon érdekelt, rajta volt hát végigtoltam. Mókás. Kingdom Hearts 3D: itt kezdett látszódni a konzol teljesítménye. Kb szebb látványt nyújtott mint a PS2, de azért nem egy XBOX 360 mint anno ígérték a hírekben, de egy olyan Wii látványa simán van 3D effekt bekapcsolása nélkül is. Egyébként a KH még mindig baromira nem jön be. Dead Or Alive: Dimensions; ez fasza játéknak tűnik. Inkább mint a Street Fighter IV. DOA-ba még soha nem merültem bele, de ahogy látom ennek is írtak egy komoly harcrendszert. Resident Evil: nem jut eszembe mi az alcíme, de ez is fasza volt. Gameplay-re pont olyan mint a Resi 4, egyébként egy Resivel se játszottam még 10 percnél többet, ettől függetlenül tetszett amit ennél láttam. Rayman Origins: itt nem sokat kavart a 3D effekt, a játék egyébként ugyanaz mint Wii-n.. azzal a különbséggel, hogy itt egyből elértem a max pontszámot az egyik pályán, Wii-n ennek a közelébe nem voltam egyik stagen se. Ebből látszik, hogy a handheld inkább a kezemre áll. Rhytm Thief: ez egy ilyen ritmusjáték, az Elite Beat Agent-hez hasonló, poén, de nem nekem való. Fractured Soul: egy csávót irányítunk aki két dimenzióban jár egyszerre és a dimenziók között kell váltogatnunk (két külön képernyő), hogy tovább tudjunk jutni a pályákon. sok sok lövöldözés, ügyeskedés és ugrabugra. Nintendogs+Cats: nem is értem miért szedtem le. Crush3D: ez sem jött be. 2 Fast 4 Gnomz: rohanás és ugrálás kerti törpékkel. Poén, de szerintem pénzt nem ér.

Friends

Még egy Wifi-s lehetőség. Úgynevezett Friend kódok segítségével felvehetünk barátokat, vagy ismerősöket, nevezzük ahogy akarjuk. Ha ez megtörtént akkor ezentúl láthatjuk majd, hogy az illető online van e vagy sem, üzent e valamit az éterbe és, hogy mi a kedvenc játéka. Itt indítható is közös játék, multiplayer azt hiszem. Ja és avatárként az általunk összeállított Mii figura fog megjelenni a nevünk alatt, ő képvisel minket. 🙂

Ambassador

Ezt most nem tudom mi alapján van, de az én 3DS-em részt vett az ambassador programban aminek az az előnye, hogy jó pár klasszikus gamet letölthetek rá full ingyen. Olyanokat mint például a Metroid Fusion, Fire Emblem: Sacred Stones, Super Mario Bros, F-Zero, ilyen Zelda, olyan Zelda… Természetes ezek már rajta is vannak a gépen. 🙂

images (1)

3DSware

Talán az E-SHOP legérdekesebb része. Itt sorakoznak a legváltozatosabb programok. Míg a DSiWare-ből csak a Shantae-t és a Dragon Quest Wars-t szedném le, addig a 3DSWare-ből úgy kapásból nyolc címet. De szerencsére a 3DS előző tulajdonosa már pakolt rá 1-2 jobb programot. Mighty Switch Force: ez egy nagyon jó kis side scroller akciójáték a Wayforward-tól. Samus-hoz hasonlóan egy páncélba öltözött csajt irányítunk, de ennyiben ki is merül a hasonlóság ugyanis ebben valami rendőrt alakítunk akinek szökött rabokat kell megtalálnia, természetesen ők is csajok. Minden pályán minden fegyencet össze kell szedni és utána jelenik meg házi robotunk aki az EXIT-et jelenti. A gameplay persze nem ilyen egyszerű mert lesz itt egy külön gombunk (a switch) ami ki be kapcsolgatja a pályán lévő “kockákat”.. ezeket elég gyakran váltogatjuk majd hiszen a továbbjutáshoz nagy szükség lesz rájuk. Pullblox: a legeredetibb puzzle játék amit eddig láttam. Egy kis sumós csávóval megyünk és kockákat, blokkokat fogunk kihuzogatnni a falból, hogy fel tudjunk jutni a pálya tetejére és megmenthessük az aktuális csapdába esett gyereket. Több mint 250 megoldandó puzzle-ről van szó egyébként és még sajátokat is állíthatunk össze. Zseniális. Egyébként a Fire Emblem és az Advance Wars készítőinek műhelyéből került ki ez a cucc. Gunman Clive: egy egyszerű ám annál nehezebb akció platformer. Játékmenetben a Contrához hasonló lövöldéről van szó, megjelenésben viszont elég egyedi mert kb csak barna és sárga színeket fogunk látni az egész játék alatt, ja meg persze az ellenfelek kékek. xD Mindössze 2 fontért nem rossz vétel egyébként. Egyebek: Zen Pinball, valami Minigolf és Dillon’s Rolling Western. Az első kettő igazából említésre sem méltó, az utóbbi viszont nem tűnt rossznak. Egyelőre egy 3DSware cucc található az SD kártyámon, amiket még be kéne szerezni: a Suda51-féle Liberation Maiden (ez ilyen sci-fi shoot’em up akció), a Hana Samurai, a Picross e, a Samurai G és persze a korábban említett Mutant Mudds.

images (3)

Virtual Console

Itt szerepelnek a nagyon klasszikus játékok. Ezek közül egyelőre a Prince Of Persia 1-en filóztam. Mégis csak az egyik kedvencem, kíváncsi vagyok milyen lehet ez a verziója. Valamint még a Metroid II az ami érdekes számomra, a többi annyira nem.

Activity Log

A 3DS számon tartja, hogy melyik alkalmazással mennyit nyomultál. Ez egy jó dolog, így például le tudjuk mérni, hogy mennyi ideig tart végigtolni az Etrian Odyssey-t aminek egyik részében sem volt időmérő.

LetterBox

Üzenhetünk a Friend List-ben szereplő személyeknek, touch screen-es kézírással. Persze rajzot, firkát is küldhetünk ezzel az alkalmazással.

A warez

Sajna ez a lehetőség kizárva. A csomagban járt a 3DS-hez egy EZ Flash Vi kártya (ez5i), ám nem tudtam sok hasznát venni sajna. Mivel a Nintendo által kidobott system update egyfajta védelmet ad a flash kártyák ellen, vagyis blokkolja, letiltja azt. Hogy használni lehessen a kártyát: az EZ Team-nek minden system update után kéne írnia egy firmware frissitést meg egy törő programot, de sajnos az EZ Team tavaly nyár óta semmit nem dobott ki. Úgyhogy nagyon valószínű, hogy meg lehet cseszni a kártyájukat. Pedig ha működne 3DS-el akkor eladhatnám a DSLite-ot mert tudnék ezen tolni régi DS gameket. Ha a 3DS előző tulajdonosa nem frissítette volna a rendszert akkor warezolhatnék sima DS gameket, de ezen már kár filózni. Szóval semmi warez jelenleg. Talán majd lesz valami, de az is lehet, hogy nem. 🙂

images (4)

Amiket várok

Végére hagytam azokat a címeket amik miatt igazán érdekelt a 3DS: Devil Summoner: Soul Hackers (semmi hír róla még), Shin Megami Tensei IV, Etrian Odyssey IV, Castlevania, Fire Emblem: Awakening (áprilisban jön!), Mario And Luigi RPG 4, Dragon Quest Monsters, Ace Attorney. Több most nem jut eszembe, de ha ezek meglesznek valahogy akkor nem panaszkodom és kijelenthetem, hogy méltó utódja lesz a DSLite-nak. Csak hát bazi hamar lemerül az aksija.

Címkék: , , , , , , , , ,

15 hozzászólás to “Nintendo 3DS: beszámoló”

 1. demeterf Says:

  Szia. Gratulálok a géphez!
  Én is gondolkodom egy beszerzésén, csak nem tudom, hogy sima vagy XL legyen.
  A tied nem xl így ahhoz viszonyítva a kijelzők szebbek, nagyobbak a ds lite-nál? 3d élmény az milyen?
  Az ambassodor program az az volt, hogy aki premierkor teljes áron vett gépet azt kárpótolták ezekkel a játékokkal a hirtelen jött drasztikus árcsökkentés miatt.

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Kösz. 😀
   Simát vegyél mert olcsóbb, és használtan.
   Szebbek és nagyobbak is a DS lite-nál. 3D élmény nagyon fasza, csak arra kell ügyelni, hogy nem mindegy milyen távolságból és szögből nézed mert különben egy nagy homályt látsz belőle.

   Kedvelés

   • demeterf Says:

    Nem bírtam magammal! 🙂 Vaterán találtam sima verziót kedvező áron. Holnap vagy hétfőn megjön a kicsike.

    Kedvelés

   • Wagner Says:

    Király vagy. Meg lehet kérdezni, hogy mennyi volt, milyen játék van hozzá stb? 😀

    Kedvelés

   • demeterf Says:

    Persze. 28e postával együtt.Tartozékok: Doboz, leírás, AR kártyák, dokkoló egység. töltő, eredeti ceruza (teleszkópos),2gigás kártya. Végül is ami alapból jár hozzá. 1 játék: Super monkey ball 3d.
    Szerintem korrekt. Van pár hajmeresztő árú gép fent.

    Kedvelés

   • Wagner Says:

    Jaja. Nem rossz ár. 🙂
    BTW állítólag ma jött ki a Castlevania demó, úgyhogy go e-shop! Tedd azt te is.

    Kedvelés

 2. Márk Says:

  Nekem ez a gép még mindig drága és nem látom az értelmét az eddigi felhozatallal. 😛 De majd meglátjuk mi lesz.

  Kedvelés

 3. A.T. Says:

  Most jött ki az EU e-shop-ban a Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate, azt próbáld ki (szigorúan fejhallgatóban, max hangerőn), besz_rsz, olyan!

  A warezról… Én általában az alapgép+3 játék kombót alkalmazom konzoloknál, a címek végigvitele esetén leugrom egy konzol üzletbe, és 1500 Ft-ért cserélek játékot, ennyi.

  Ha valaha publikáltál már szellemi terméket (ezt a blogot is annak nevezhetjük, ugye), akkor tudod, hogy ge_iidegesítő, ha ellopják, másolják, publikálják más néven.

  Lehet ezt ragozni, de… főleg a kis stúdióknál fordul elő, hogy kitolnak a piacra valami forradalmit, ötletekkel teli, hónapok, évek munkája fekszik benne, aztán beüt a cucc, a siker, az emberek pedig leszarják a fejlesztőket, letöltik, warezolják, a kis stúdió pedig… bezár, a fejlesztők megkeserednek, és szarnak az egészre.

  Persze ilyenkor jár az emberek pofája, a folytatást követelik, vagy verik a nyálukat a fórumokon, hogy “hol marad a support?”. Sehol gyerekek, a kőműves sem lopott szerszámokkal dolgozik.

  Itt az elvet kell megérteni, a rendszer működését.

  Ha az ember az élményt keresi, és nem a patch-elgetéssel, mindenféle fisz-fasz törésekkel akar baszkurálni, akkor bizony meg kell venni néhány játékot, ennyi.

  no offense, peace!

  Kedvelés

 4. Wagner Says:

  Castlevania: a demóját már végignyomtam, a teljes gondolom még nem jött ki? 😀 Nem szartam be igazából. A DS-es, GBA-s részek sokkal jobban tetszettek. Itt nagyon rámentek a hentelésre, kombózásra ami tök fölösleges volt az régebbi részeknél is. De ettől függetlenül rendben van a játék.

  Kedvelés

 5. A.T. Says:

  relase date: March 8, 2013 (Europe)

  Egészen más lett, mint a régiek (DS), de jót tett neki az újítás. Meg valamit “villantani kellett” 3D-ben, gondolom ;o)

  Etrian Odyssey 4 jöhetne EU megjelenésre már… (shut up and take my money.gif)

  Kedvelés

 6. Wagner Says:

  Igen EO 4 jöhetne már, azzal ellenék egy jó darabig én is. De legjobban még mindig az SMT 4-et várom. Castlevania is jöhet, de lehet megvárom amig akciós lesz. 🙂

  Kedvelés

 7. A.T. Says:

  Én a Paper Mario: Sticker Star-tól dobtam egy hátast!

  EU relase óta van 3DS-em, de ekkora innovációt kevés játék mutatott fel eddig! Nagyszerű ötletek tömkelege, tisztelgés az ősők előtt, qrvajó poénok. (y)

  Kedvelés

 8. demeterf Says:

  Megjött a kicsike:-) Nagyon jó, hibátlan állapotban van.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: