Bioshock – játékbemutató

welcome-to-rapture

Magam sem tudom, hogy miért de valahogy mindig prioritást élvezett nálam a Bioshock nevezetű FPS mert a két hétig működő,  XBOX 360-as konzolomon is az első játékok között volt,  amit kipróbáltam. Az új gépemen is egyből ott figyel már.. és mivel ez nem ment szarrá ezért bele is tudtam vetni magam a játékba,  és tovább jutottam mint az első tíz ellenfél, sőt a rívjú írása közben már be is fejeztem0. A tovább gombra kattintva egy Bioshock játékbemutatót/véleményezést olvashatnak az errefelé tévedők.

images

A játék tetszett eleinte, az egésznek van egy elég egyedi, sötét hangulata. A főszereplő lezuhan a repcsijével a tengeren (az 1950-es években járunk valahol Izland mellett járunk) és rábukkan egy víz alatti városra melynek neve Rapture. Ez a város egykor valamiféle paradicsom lehetett, de mára már csak egy romos, félig meddig működő kütyüktől hemzsegő, borzongató és veszélyes hellyé változott. Ott lebeg még a levegőben a 40-as évek nosztalgikus.. vagy nem is tudom milyen amerikás feelingje, recsegő régi rádiók, mókás, animációs bejátszások, régi luxushotelekre emlékeztető helyszínek. De közben erre rátelepszik egy kihalt, elborult, teljesen agyament jelenkori állapot. Minden szanaszét szórva, széttörve, a víz itt-ott betörik, csordogál, minden lepusztult, rozsdás és ósdi. Ami pedig a legszembetűnőbb, hogy sehol egy ép elméjű élőlény aki elmondhatná, hogy mégis mi ez a hely, miféle agyament dolgoknak a maradványa. Eleinte egyetlen kontaktunk lesz: egy magát Atlas-nak nevező ürge, aki feladatokat próbál nekünk adni, találjuk meg a családját stb, de persze ki fog derülni, hogy semmi nem arról szól mint ahogy azt elsőre gondoljuk. Régi magnófelvételekből és videó bejátszásokból fogunk értesülni korábbi eseményekről amik ehhez az állapothoz vezették Rapture-t. Ahogy haladunk előre a sztoriban egyre több minden derül ki a városról és annak megalkotójáról Andrew Ryan-ről és persze a tudós brigádról.  Ez az illető egy magasabb szintre próbálta emelni az emberiséget: első lépés volt, hogy Rapture-be csak válogatott minőségű emberek költözhettek le (árja elmélet?), de ez még nem volt elég mert ezután következett a génmanipulálás, bizonyos tengeri csigákból nyertek ki úgynevezett ADAM-ot és ezt injekciózták be az embereknek. Ezáltal sokféle képességre szert tudtak tenni: erősebbek lettek, manipulálni tudták a tüzet, tárgyakat mozgattak messziről. Ezeket a képességeket üvegekbe zárták és elnevezték plasmidoknak. Piacra kerültek ezek a plasmidok és egyre nagyobb lett a kereslet, a kínálat meg nem volt elég. De Dr. Tenenbaum rájött, hogyan lehet legnagyobb mennyiségű ADAM-et előállítani: kislányok testébe ültette be a tengeri csigákat (Little Sisters). A kísérletekben Dr. Suchong is nagy segítségére volt. Nem is kellett sok, hogy kitörjön az ADAM-ről szóló polgárháború Andrew őrült csicskái (splicerek) és Fontain (Andrew hatalmát megdönteni akaró üzletember) között.

bioshock_scrns_082407__8_

Főszereplőnk szépen belecsöppen az események kellős közepébe: elsőként a kézből indítható villámcsapás képességét injektálja be magának. Ezzel le lehet sokkolni az ellenfeleket amitől megbénulnak egy időre, vagy akár vízbe is lőhetjük úgy még hatékonyabb dolgokra képes. Természetesen jó pár képességet összeszedhetünk még: gyújtás, avagy szerencsétlenek szarrápörkölése mint kb a Postal-ban. Fagyasztás: immobilissá teszi az ellent majd darabokra törhetjük mint kb a Duke Nukem 3D-ben a Freezer fegyver vagy a Dark Messiah-ban a jégvarázslat. De lesz itt telekinetika is, avagy tárgyak megragadása messziről majd nagy erejű elhajítása: mint a Gravity Gun a HL 2-ben vagy az azonos nevű varázslat a Dark Messiah-ból..Sőt még Sonic Boom-it szerezhetünk meg Támadó Darazsakat (MéhkaptárKézMAn.LoL) Tényleg nem gondoljátok, hogy ezek a plasmid képességek erősen hasonlítanak a Messiah-ban használt varázslatokhoz? Nem csak ahogy a faszi keze kinéz, de működésre is azonosak..  Na mind1, a plasmidokról még annyit, hogy eleinte csak KETTŐ slotunk lesz hozzájuk, ami szép kevés… sok-sok ADAM-ot  kell összeszedni, majd azokat szépen slot megnyitásra költeni. Térjünk rá a fegyverekre is (jobb egérrel váltasz plasmidokról a stukkerekre). Jól bevált dolgokról van itt szó: revolver, dobtáras thompson, shotgun, gránátvető, lángszóró, nyílpuska  és alap csapkolódónak egy sima csavarkulcs.. Szóval nehogy pajszer legyen meg ne is balta, hanem valami egyedibb azért. Az alapfegyverekben tényleg nincs semmi különleges, de ezeket is felfejleszthetjük,( a képességeink mellett) és nem csak muzsikálásban változnak meg, de kinézetben is. Olyan igazi menő Steampunk-os, csillogó dizájnt kapnak. Pl. ahogy a nagyobb tárt kapó pisztoly kinéz az valami kegyetlen. 😀 Az akciózás lényege egyábkánt, hogy a plasmidok és a lőfegyverek váltogatását minél okosabban használjuk ki. Bele kell jönni mert maga a játék elég gyors és az ellenfelek is erősek, szinte már az elején rád uszítanak egy Big Daddy-t, te meg rághatod a szádat, hogy mi a faszt csinálj egy ekkora legyőzhetetlen, barom, vadállattal.

incineratetrythis

Big Daddy? Így hívják azokat a nagy darab, bazi erős, mutáns búváremberre emlékeztető szörnyetegeket amik a Little Sister-eket védelmezik. Szóval ezek ilyen testőrfélék, szegény benarkózott kislányok aranyszínű, védelmező lovagoknak látják őket.. és vigyázat rohadt erősek, főleg az elején.. és ha összefutsz velük ott kő kövön nem marad. A fúrókezű verzióját még csak-csak elintézted, na de a szigonyvetős az baromi nagy szemétség.. volt olyan amelyik vagy tizenötször kinyírt. Itt jön képbe a játék egyik nagy hülyesége: vannak ilyen kabinok (Vita Chamber) és ha meghalsz akkor oda rak vissza a játék, jöhetsz újból mintha mi sem történt volna, megmaradnak a cuccaid stb, minden.. De ezt akárhányszor meg lehet csinálni, mindig újraéledsz (kivétel a főellenségnél, miért is ne? elfelejtették a készítők biztos, hogy van ám a Vita Chamber). Szóval menteni is tök fölösleges emiatt, mert totál súlyát veszti az elhalálozás. Minek menteni ha meghalsz úgyis ugyanonnan jöhetsz. Sőt még fele hp-val és 75% energiával. Még a végén azt mondom, hogy megéri kinyíratni magad pl ha elfogy a kék csík (EVE) úgyis újratölti a Vita Chamber… Láttatok már ekkora baromságot?

Bioshock_2009-01-01_05-22-58-42

Na De miért nyírjuk ki a Big Daddy-ket? Nem lehet csak elfutni mellettük és továbbállni? Elméletileg elmenekülhetsz előlük mert állítólag ez félig meddig túlélő horror akar lenni. Sőt legtöbbször meg se támadnak csak sétálgatnak. De ha hozzá akarsz férni a kislányokhoz akkor muszáj legyőzni a testőröket. Ha ez megtörtént akkor választhatsz, hogy kitéped a Little Sister-ből a csigát (ezzel megölve szegényt) vagy pedig megmented. Ha elfogyasztod akkor több ADAM-ot ad, amit azért szépen el lehet költeni képességekre, slotokra. Ha megmented akkor pedig kevesebb ADAM-ot kapsz, de jótevősebb lesz a játék befejezése. Én egyet mentettem meg kíváncsiságból, szóval nekem a nagyon gonosz, világuralomra törő ending jött ki. 😀

MeanBigDaddy

Mi van még? Jahm az ellenfelek és a rengeteg lootolás. A Big Daddyn kívül kb az összes ellenfél totál semmilyen, fantáziátlan. Gyakorlatilag az összes lakos valamiféle, bekattant idióta akik össze vissza beszélnek minden zagyvaságot és egyetlen céljuk, hogy szarrá verjenek minél gyorsabban. Rajtuk kívül még találkozunk forgószékből kialakított robothelikopterekkel és fix ponthoz rögzített gépágyúkkal meg rakétakilövőkkel. Ezek egyből célba vesznek és nem szállnak le rólad míg szét nem csapod őket, de ha közelről bánsz el velük akkor a robbanásuk is besebez.. Sőt a security kamerák is figyelnek és ha bemér akkor egy percen át küldi rád a helikoptereket. Marha idegesítően hangzik igaz? Mert az is. Mész nyugodtan és akkor minden második sarokból rakétákat lő rád valami szar? Miközben még az elmebeteget is dobálnak gránáttal…aztán meg meghallod a Big Daddy nyögését a messzeségből és azt mondod: „én már nem bírom tovább ezt az agymenést” és szépen kilépsz. Ha viszont türelmes kedvedben vagy: elviseled, hogy tizenötször megdöglesz mire továbbjutsz az adott szakaszon és lehetőséget kapsz a lootolásra. Minden hullát, szekrényt, dobozt, szemetest, kasszát végig kell turkálni, hogy begyűjtsd az EVE injekciókat (Plasmidhoz szükséges energiát adja vissza), First Aid Pakkokat (ebből sosem elég), töltényeket és persze a dollárokat. Az utóbbi is rohadt fontos mert a játékterep tele van vending machine-ekkel, ugyanaz mint a csokiautmaták csak nem csoki van benne hanem töltény, életerőcsomag stb stb stb… Ha nincs már pénzed akkor meg is hekkelheted a gépeket, de nem csak a vending machineket hanem a mini helikoptereket is, az utóbbiak ekkor a te oldaladra állnak és szétlőnek minden szerencsétlent aki az utadba áll.

Bioshock_2008-12-31_02-42-42-01

Na de hogyan néz ki a hekkelés? Nem, sajnos nem olyan mint a Vampire Bloodlines-ban..itt nem KONKRÉT hackelésről van szó: hanem bejön egy pipe mania koppintás, egy minijáték ahol összevissza álló csöveket kell a helyükre tenni, hogy elvezessük a vizet Á pontból a B-be mielőtt lejár az idő. Természetesen ez egy újabb idegesítő eleme a játéknak és totál lehetetlen megcsinálni alapból mert olyan szopatós és kurva hamar lejár az idő. De persze lehet erre is gyúrni, bizonyos passzív skillekkel. Én nem tudom, kb a negyedik beszopás után meguntam és többet nem is próbálkoztam vele. Inkább 15ször kijövök a feltámasztó kabimból minthogy pipe mániázzak egy FPS-ben… Kinek a hülye ötlete volt ez? Jó, hogy nem aknakeresőt vagy pasziánszt raktak bele a készítők.

bioshock2

Nah több oldalt már nem igazán szeretnék fecsérelni a Bioshock-ra. Megpróbálom összegezni a dolgokat. Vigyázat nagyon szubjektív lesz.

Ami tetszett:

 • Víz alatti város, a helyszín és az egésznek a hangulata, a horror feeling
 • Majdnem minden mozgatható, átnézhető, lootolható
 • A Plasmidok (varázslatok) látványa és használhatósága, bár ezeket nagyrészt a Dark Messiah-hoz tudom kötni
 • A fegyverek feltápolt dizájnja és a Big Daddy mint jelenség
 • Az elmebeteg művész pályája
 • A főellenség és Andrew Ryan karaktere, a kettő nem egyezik, szerintem
 • A szinkronhangok: Na ez volt a legjobb az egészben 😀

bioshock_hero

Ami rohadtul nem tetszett:

 • Nyomorék, fantáziátlan ellenfelek
 • Sok idegesítő szarság egyszerre: robotgépek, kamerák, splicerek, Big Daddy harc stb..
 • Szar és felesleges, hackeléses minigame
 • Quake 3-szerű, mintha mi sem történt volna, újjászületés:  Vita Chamber. Teljesen súlytalanná teszi az elhalálozást és komolytalanná, idétlenné válnak a harcok, különösen a Big Daddyk ellen.
 • Túl sok vásárolnivaló. Bizony kevés kezdetnek 2 hely a plasmidoknak amikor a pirító is továbbjutáshoz kell (lefagyott ajtó kiolvasztása) meg a telekinézis is (gránát megfogása és elhajítása törmelékek kirobbantásához).. Külön equipelni kell ezeket a Gén Bankokban, a passzív skillekkel együtt. Kicsit túlkomplikáltnak éreztem a játékot egy FPS-hez képest. Főleg egy Quake 4 után. Fölösleges ennyi plasmid, kb hármat használtam végig.
 • A tempó. Valahogy túl gyorsnak, kapkodósnak érzem az egészet, nehéz ráállni, mintha egy perc pihenőt se hagyna a játék.
 • Fótozás: képeket csinálni az ellenfelekről ez megint nem hiányzott belőle, szerintem
 • Kóddal működő liftek, széfek. Van értelme ha a széf mellé van téve a kód az asztalra, vagy ugyanabban a szobában az üvegre írva? Hülyeség.
 • A történet. Lehet, hogy emiatt utálni fogtok 😀 de nekem nem jött be a sztori. Benarkózott kislányok, bazinagy tűvel, dalolászva mászkálnak és hullákat böködnek, miközben hatalmas, búvárszörnyek védelmezik őket. WTF? De amúgy az előre beprogramozott élet, „mi irányítunk…would you kindly?” része a sztorinak az tetszett.

bs06

Egyelőre ennyit a Bioshock-ról. Nem rossz játék, de kicsit felemás róla a véleményem. Igazából a második részére voltam jobban kíváncsi mert  az Arcane Studios miként részt vett a fejlesztésben. De közben már azt is kipróbáltam és valahogy nagyon filler szagú az egész… Ez a „csináljunk még egy részt mert sikeres lett az első” dolog érződik rajta. Big Daddy-vel menni végig? Ugyan már, mint valami fan fiction, teljesen olyan.

Értékelés: 3 csillag az 5-ből backloggeryn. Se több, se kevesebb. Túlkomplikált és idegesítő volt számomra, de valamiért végigszenvedtem. A 2. részt meg lehet be se fejezem, pedig eleinte még az érdekelt jobban. Az Infinite-t meg nem is tudom, hogy kipróbáljam e. Nagyon minimumon futna csak.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: