Kedvenc Zenék #5

banner

Halihó!

Ezúttal a psychobilly műfaj néhány képviselőjétől fogtok hallani pár számot mert mostanában szinte csak ilyesmit hallgatok. Magát a szót egyébként Johnny Cash használta először (Ati Edge szerint). Én úgy tudtam, hogy a Cramps nevű formáció használta először marketingfogásként a plakátjaikon, viszont nem psychobilly-t játszottak, még csak nagybőgősük sem volt. Az első igazi psychobilly banda a The Meteors volt. Hogy mik eme stílus jellegzetességei? A rockabilly-t és a punk rockot keverik elsősorban horrorfilmes témákkal és eredményként kapunk egyfajta pörgős, ritmikus, csattogós muzsikát. Általában a felállás úgy néz ki, hogy: egy dobos, egy gitáros és egy nagybőgős (slepping technikával). Ha nem a gitáros vagy a bőgős az énekes akkor azt a műveletet egy negyedik tag műveli natúrban. Tartalmilag miről is szól a dolog? A punkkal ellentétben kerülnek mindenféle politikai témát. Horrorfilmes, B movies dolgokat hoznak elő leginkább, öngyilkosság, sorozatgyilkosok, zombik, űrlények, de mindezt teszik poénosan és komolytalanul, igazából az egész a bulizásról szól, egyfajta életérzés. Na de ennyit bevezetőnek, lássuk a dalokat! Ja és a fenti kép saját gyártmány. 😀

 

A Nekromantix állandó tagja Kim Nekroman és a koporsóalakú bőgője (coffinbass). A többi tagok már sokszor cserélődtek, még női dobosuk is volt egy rövid idegig. Egyébként elég régóta benne vannak a buliban: már ’89 óta működnek.

A The Meteors 80-ban alakult brit banda, harmincvalahány nagylemezt kiadtak már és ők az első hivatalos psychobilly band. A rajongóikat csak wrecking crew-nak hívták, ha jól tudom náluk jelent meg koncerteken a wrecking meg moshing nevezetű “tánc” ami nagyjából a pogónak felel meg.

A Demented Are Go is már régi banda, 82-ben indultak Cardiff-ból. Náluk pl. az énekes (Sparky) csak natúr énekes, na de nem akármilyen fasza hangja van, mély és rekedtes.

A Gorilla talán a legismertebb magyar psychobilly banda, világszínvonalon tolják szerintem és nem hallatszik akcentus sem az énekben. Ám sajna még nem láttam őket fellépni sehol, nem is hallani róluk errefelé. Külföldön viszont annál inkább! Ja és nem keverendő össze a Gorillazzal.

A Koffin Kats avagy a Silver Shine spanjai, nagyon fasza ki banda Amerikából. Csak úgy árad belőlük az energia és szinte kimeríthetetlenek. Vic előszeretettel játszik a nagybőgőn földön fekve, égnek álló lábbal. Vagy éppen dobálja, lóbálja kidekorált hangszerét. Voltam Rockmaratonon a koncertjükön (Ati Edge) ajánlására és hatalmas élmény volt.

A The Living End kicsit lájtosabb, kicsit punkosabb banda Ausztráliából, de érdemes őket is lecsekkolni: szintén jó muzsikát csinálnak. Ezt a számot ajánlom mindenkinek! 🙂

A Reverend Horton Heat az amerikai frontemberről (gitáros, énekes, szövegíró) kapta a nevét. Amerikaiak, a psychobilly mellett rockabilly-t és country-t is játszanak. Érdemes őket is meghallgatni, ők is a 80-as évekből erednek.

A Rezurex egy viszonylag új los angeles-i banda, még csak két lemezük jelent meg, de mindkettő elég fasza. Jellegzetessége Daniel DeLeon egyedi arcfestése (fél arca egy koponya) és felállított, kék haja. De persze nem csak a külsőségeket kell megemlíteni merthogy elég fasza énekhangja van és a gitárjátéka is marha jó, feldobják a számaikat a könnyed szólók.

A Creepshow egy női frontemberrel rendelkező kanadai banda. Kicsit poposabbak a számaik, de kellően pörgősek és az énekhang is teljesen jó. Szinte csak horror témákról szólnak a lemezeik. Eddig négy jelent meg, úgyhogy ők is elég újak még.

A The Hellfreaks a műfaj egyik magyar képviselője (külföldön persze, nem itt… :D). A zenészek nagyon profik, az énekes-modell frontembert Shakey Sue-t viszont sokan kritizálják, olyannal nem is találkoztam akinek tetszett volna a hangja..xD Én viszont valamiért imádom. Volt aki erre annyit mondott, hogy “ezt hívják szerelemnek” LoL.. Jahm és fasza volt a malomvölgyi koncert, léphetnének fel többször a nyomorult országunkon belül.

The Silver Shine

Végére maradt az abszolút kedvenc, szintén magyar banda. Az alapfelállás három fickóból állt, de a harmadik lemeznél lépett be Krista Kat, a közönségkedvenc női bőgős. Körbejárták már a világot, felléptek az összes nagy névvel együtt, mindenhol szeretik őket, jelenleg is külföldön turnézgatnak, sajnos nálunk ők is ritkábban lépnek fel, talán Spanyolországban a legismertebbek.. Egyébként nem egészen psychobillyt játszanak, ez inkább az elején volt jellemző, de nem is rockabillyt.. punkosabb, néhol rockosabb vonal felé mennek el, nehezen definiálható. Ati Edge elmondása szerint Vintage Punk Rock a stílusuk.

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: