Könyvajánló: KURT VONNEGUT: MACSKABÖLCSŐ

macskabolcso
„Ebben a könyvben egyetlen szó sem igaz” – Így kezdődik Vonnegut 1963-as könyve melynek főszereplője az atombomba feltalálójáról, Felix Hoenikkerről tervez könyvet írni. Meg is kezdi az anyaggyűjtést, felkutatja a családtagokat, ismerősöket. Kiderül, hogy a zseniális, különc tudós utolsó nagy találmánya a szuperjég volt, mely egy szempillantás alatt képes lefagyasztani a bolygót és kiirtani az emberiséget. A szuperjég szilánkjait Felix három torzszülött unokája örökölte, akik szerencsétlenségének köszönhetően jutott  el egy szilánk Amerikába, egy Oroszországba és egy darab San Lorenzo szigetére. A főszereplő a szigetre utazik, melyen totális diktatúra van, ahol egy “Papa” Monanzo nevezetű vénember uralkodik. Itt titokban minden ember, még “Papa” is bokononista (Vonnegut által kitalált, tökéletes testvériségre, szeretetre épülő vallás). Természetesen a vallást tiltják a sziget törvényei és azonnali “Kampó” általi halál jár érte.

A fatális véletlenek és a főszereplők szerencsétlenségének köszönhetően eljutunk a szuperjég okozta katasztrófáig: elég csak megnyalni a szilánkot és már kezdetét is veszi a végjáték. A főszereplő interjúi, beszélgetései, utazása során vonneguti kritikát kapunk a mai emberekről, a gondolkodásukról, megtudunk egyet s mást arról hogyan vélekedik az író a tudósokról, a tudományról (mely nagy valószínűséggel rossz irányba terel minket), a vallásról, a diktatúráról, a nemzetekről, az igazi összetartozásról, a hamis kapcsolatokról és még rengeteg mindenről: Vonnegut összetéveszthetetlenül egyedi stílusában előadva. A keserű befejezés után úgy éreztem, hogy egyértelműen levonható az író üzenete: ha nem teszünk valamit sürgősen, akkor a mára már egymástól elidegenedett, elbutult és tudományra támaszkodó emberek lelke fagyhalálra van ítélve. A jég egy szimbólum, mint sok más dolog, ebben a kényes témákat feszegető, ám minimális történettel ellátott könyvben.

“Őrizkedj attól az embertől, aki keményen igyekszik megtanulni valamit, megtanulja és semmivel sem okosabb, mint azelőtt – tanítja Bokonon. – Gyilkos neheztelés él benne mindenki iránt, aki tudatlan, és könnyen tett szert tudatlanságra.” – részlet a könyvből

Címkék: , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: