Tippek Batikoláshoz – A kötözős módszer

batikolas ruhafestes

Üdv nektek olvasók. Az elmúlt hónapban kifejlesztettem magamnak egy új hobbit: a munkáskabát ész nélküli kihipózásából indult ki az egész. Folytattam fekete pólók hipózásával, Cloroxozásával, majd jött az ötlet, hogy jó lenne már színesben is dolgozni. Először a feltekeréssel, festékbe mártogatással, ecsettel festéssel kezdtem, majd szépen lassan áttértem a kötözős batikolásra. Azt kell mondjam egyre jobban megy, miután beleestem az összes létező hibába.. Na de hát saját káromon, kísérletezéseimen tanulok a legtöbbet, ez egyértelmű. Lényeg a lényeg: kialakítottam egy folyamatot, ezt fogom leírni nektek.

Ha valaki ki szeretné próbálni a batikolást ez alapján el tud majd indulni. Remélem jó pár embernek segít a következő bejegyzésem. Instrukciók a “tovább” gomb mögött.

Mit szerezzünk be a batikoláshoz?

 • Fehér póló (nálunk kínaiban 700 forint)
 • Kolumbusz ruhafesték (egy tasak 250 ft nálunk a rövidáru boltban) hatvanféle színben kapható
 • Munkafelület: erkély vagy fóliával letakart asztal
 • Néhány vödör vagy tál, edény
 • Műanyag kötöző, többféle színben (300 ft, háztartási boltokban)
 • Rengeteg víz
 • Olló
 • Fakanál
 • 20%-os ecet a fixáláshoz
 • Mosáshoz való cuccok

I. Két színű póló készítése (fehér + 1 szín)

1. lépés : a kötözés, tervezés

A kötözős módszer lényege, hogy ahol megkötöd az anyagot ott nem fogja meg a festék. Tehát fehér marad. A kötözéssel kör alakú mintákat lehet létrehozni. Minél vastagabban, minél többször tekered körbe az anyagot annál szélesebbek lesznek a karikák. Megpróbálom a legérthetőbben leírni: ha a pólónk közepére akarunk egy hatalmas kör alakú mintát akkor terítsük le magunk elé a pólót és képzeljük el a síkidomot, akár “fel is rajzolhatjuk” az ujjunkkal, majd a képzelt vonal mentén összefogjuk az anyagot és a legalján megkötjük. Ha nagy körön belül kisebb köröket szeretnénk akkor haladjunk a kötésekkel felfelé, pár centinként. Egyébként fontos, hogy jó erősen kössünk csomókat a mert különben kioldódhatnak valamelyik folyamat közben, vagy alájuk kerülhet a festék.

20150522_083215

2. lépés: a festék készítése

A festék forrón “hat”. Mikor hidegen csináltam többször használt festékkel, alig fogta be az anyagot. Na meg a boltban is rákérdeztem és azt mondták, hogy egy tasak festéket egyszer lehet felhasználni. Bár lehet ez marketing duma volt, hogy többet adjanak el, de akár igazat is mondhattak. Na szóval forraljunk fel 1-2 liter vizet edényben és ha nem akarjuk az edényt elcseszni akkor műanyag vödörbe szórjuk bele a festéket. A festékporhoz adjunk hozzá egy evőkanál sót. Öntsünk le por+só keveréket a forró vízzel, adjunk hozzá egy kupicányi ecetet. Az ecet nem tudom ilyenkor mit számít, valaki ajánlja, valaki nem, én tettem bele. Keverjük meg és kész is a forró festék.

3. lépés: a festés

Dobjuk bele a kötözött pólót a 100 fokos festékbe, merüljön el benne teljesen. Fedjük le valamivel, néha keverjük meg. Nagyjából másfél-két órán át áztattam benne a ruhát, míg a festék ki nem hűlt.

4. lépés: kibontás, fixálás

Kivesszük a kihűlt szutyokból a csomókkal teli ruhát, kinyomkodjuk (ne csavarjuk) belőle a folyadékot, csak annyira, hogy ne csöpögjön. Eztán jöhet az öblítés/fixálás. Dobjuk bele a mosdóba vagy egy vödörbe és öblítsük ki ecetes vízzel. Úgy csináltam, hogy egy kupica ecetet öntöttem az anyagra majd ráverettem két liter meleg vizet. A víz el fog színeződni, ne ijedjünk meg, nem megy el a ruhánk színe. Öntsük ki a vödörből/eresszük le a mosdót és ismételjük meg a folyamatot. A legfontosabb, hogy ezután szedhetjük csak le a kötéseket! Használjunk ollót, de óvatosan, nehogy kilyukadjon az anyag. Ha a kötéseket az első öblítés előtt szedjük le akkor a szín befogja az alatta lévő (ez esetben fehér) réteget és kárba megy az eddigi fáradozásunk. Kikötözés után is kiöblítettem egyszer ecetes vízben.

5. lépés: mosás

Kézzel mossuk meleg vízben, a kevéske mosószerhez is adjunk egy kis ecetet. Jól nyomkodjuk ki, ekkor fog távozni a legtöbb színezék. Utána öblítsük ki a ruhát hideg vízben, legalább négyszer. Az utolsóhoz adagoljunk öblítőt is. Úgy tapasztaltam, hogy a negyedik öblítésnél már nem színes víz távozik az anyagból. Mehet be centrifugázásra a mosógépbe, majd kiteregetjük, hogy megszáradjon, végül vasalás. Későbbiekben ajánlott: a batikolt pólókat külön, bolti ruháinkkal nem összekeverve, kézzel mosni.

20150602_192201 20150602_192234

Tehát a LEGFONTOSABBAK: (ezeket betartva kaptam a képeken látható eredményeket)

 • ahol megkötöd, nem fogja meg
 • forró legyen a festék
 • ne bontsuk ki a kötéseket öblítés előtt
 • használjunk ecetet az első öblítésnél és a mosásnál is

II. Több színű póló készítése (pl fehér, kék, lila, fekete)

1. lépés: tervezés, színválasztás

Úgy válasszuk ki a színeket, hogy azok egymáshoz illőek legyenek mert a nem kötözött részeken keveredni fognak. Például: fehér póló, világoszöld festék, sötétzöld festék, fekete festék. Mindig a legvilágosabbal fogjuk kezdeni és megyünk az egyre sötétebb felé.

2. lépés: előkészülés kötözéshez

Többféle színű műanyag kötözőt vegyünk! Ez azért fontos, hogy meg tudjuk jegyezni a színek sorrendjét, hogy melyik kötöző alatt milyen szín van. Például vegyünk piros, sárga, kék kötözőket. Jegyezzük meg milyen sorrendben használjuk őket.

3. lépés, kötözés/festés/kötözés/festés..

A fehér pólónkon végezzük el az első kötözést (mondjuk piros kötözővel) a I./1-es pont alapján, majd fessük be a I./3 szerint mondjuk világoskékre, utána nyomkodjuk ki. Végezzük el a második kötözést tetszés szerinti helyeken (mondjuk sárga kötözővel) és fessük be az egészet sötétebb színűre (mondjuk lilára). Fontos, hogy a legvilágosabbal kezdjük és fokozatosan haladjunk. Nyomkodjuk ki, majd harmadik kötözés (mondjuk kék kötözővel) és aztán feketére festés.

20150522_080223

MAGYARÁZAT:

 • A piros kötöző volt az első, tehát az alatt fehér marad a ruha
 • A sárga kötöző volt a második, tehát az alatt világoskék marad a ruha
 • A kék kötöző volt a harmadik, tehát az alatt lila marad a ruha
 • A legfelső rétegnél a lila keveredik a feketével, tehát a póló alapszíne sötétlila lesz
 • Várható eredmény: sötétlila pólón, világoskék-fehér karikák

4. lépés: öblítés, fixálás

Az I./4-es lépés alapján végezzük el az öblítést minden rétegnél külön. Tehát először NEM VÁGJUK le a kötözőt, kiöblítjük az egészet ecetes vízben. Majd visszafele haladunk, először a harmadik színhez tartózó kötéseket vágjuk le (kék műanyag), öblítünk, utána a második színhez tartozó kötéseket (sárga műanyag), öblítünk, aztán végül az első színhez, a világoskékhez (piros műanyag) tartozó kötéseket bontjuk le. Minden réteg öblítésénél használjunk ecetet is.

Ha így csináljuk tuti, hogy nem fognak összefolyni a színek. Ha viszont egyszerre bontunk le minden kötést majd nekiesünk a mosásnak akkor egybe fog folyni a mindenség!

5. lépés: mosás

Ha végeztünk a hosszadalmas fixálással, akkor jöhet az I./5.

MI AZ AMI TÖK FÖLÖSLEGES: felejtsétek el az olyan tanácsokat, hogy festés után várjuk meg míg megszárad a ruha, várjunk vele 24 órát, aztán mossuk ki vagy, hogy áztassuk 12-24 órán át ecetes vízben.. Minden ilyesmi nélkül, a fentebb leírt módszer alapján sikerült szép pólókat csinálnom. 🙂

Egyelőre ennyit a batikolásról, még jelentkezem.

20150602_180349

 

20150531_155349

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás to “Tippek Batikoláshoz – A kötözős módszer”

 1. attila Says:

  de jól néznek ki imádom …

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: