Manga Ajánló: Tenjou Tenge; Vol 1-2

ae_tjtg_022b

Annak idején kétszer megnéztem ezt az animét, remek darab. Persze vannak hibái: a legnagyobb, hogy szépen félbehagyták (hiába az OVA folytatások se elegek).. A szarrácenzúrázást annyira nem tudnám hibaként felhozni mert a mangában pl. elég sok a felesleges pucérkodás, lényeg, hogy a tálalásban kicsit eltérnek egymástól. Az anime is tartalmaz bőven ecchi mozzanatokat, de nem olyan pőrén, takaratlanul mint a manga, ami kb. simán kaphat 18-as karikát. Na mind1, ugorjunk:

Megint untam magam éjszakás műszakban: úgy éreztem valamivel le kell foglaljam magam mert sosem lesz reggel hat óra. Ott a net, olvassunk mangát. Nem is értem honnan jött az ötlet mert már ezer éve leszoktam az anime/manga témáról, egyedül a One Piece-t szoktam olvasni, de most éppen hiátuson van.. Aztán valahogyan eszembe jutott a Tenjou Tenge, hogy annak idején nagyon tetszett a sorozat, kezdjünk hát bele a mangába. Had ismerjem meg az eredeti “Oh Great!” féle verziót mely nélkülöz mindenféle félbehagyásokat, normálisan be van fejezve és nincs cenzúrázva. Az első két kötetet be is daráltam. A “tovább” után olvashatjátok, hogy milyen volt.

Sztori az első két kötetben:

A történet főszereplői Soichiro (az ördögszarvhajú, démonszemöldökű, hülye gyerek) és Bob Makihara (a capoeirazó, motorozó, bivalyerős feka) amolyan street fighterek és nagyon keménynek érzik magukat. Méghozzá annyira, hogy suliról, sulira járnak azért, hogy mindenkit szarrá verjenek és megmutassák, hogy ők micsoda egy badass páros. Egy ideig működik is a dolog, halomra vernek mindenkit, ám a Todo Akadémián kisebb gubancba ütköznek, melynek neve Natsume Maya. Mayáról azt hiszitek, hogy egy apró kislány, de valamiféle ninja technikának köszönhetően, testmanipulációval álcázza magát és valódi formájában egy hosszú lábú, dögös maca. Jól megpicsázza Soichirót, akkorát kap tőle, hogy kizuhan az emeletről: ráadásul a srác a fürdőző Natsume Aya (Maya húga) pucér testére zuhan. Aya kapásból megkéri Soichirót, hogy legyen a férje… Úgy néz ki, hogy a badass páros vereséget szenved?

ae_tjtg_048_49

Később előkerül Takayanagi Masataka, egy kicsit lúzer, egy kicsit vicces, de egész jó harcművész, érdekes karakter. Azt hiszem oda van Ayáért. Bob faggatni kezdi, hogy kik a legerősebb karakterek ebben az iskolában mert akkor azokat kéne megpicsázni. Soichiro viszont betámadja Takayanagit és itt ütköznek ki igazán a különbségek a street fighter (unfair, dirty harcmodor) és a haladó harcművész között. Soichiro veszít, de elég durván. Rájön, hogy nem is olyan erős mint azt gondolta. Ugrunk egy keveset az időben és látjuk a bánatos Soichirót és egyéb érdekes dolgokat.

ae_tjtg_064_65

Az Akadémián van egy bizonyos szervezet, az úgynevezett Shikobu. Működésük lényege az uralom és, hogy rend legyen az iskolában. A csapat enforcerekből áll, nem tudom pontosan mi ez magyarul, nevezzük végrehajtóknak. A Shikobu természetesen nem tűri el a Soichiro és Bob által okozott zűrzavart, ezért egy enforcert küldenek a nyakukra: Ryuzakit (aki az öt elemből a tüzet képviseli). Maya tudja, hogy büntetés jár a párosnak, de arra számít, hogy csak el lesznek picsázva és semmi tragikus nem fog történik. Nos Ryuzaki megerőszakolja Bob nőjét és szarráveri a két főszereplőt. Maya nem tudja megakadályozni a rémtetteket és a motorral száguldó, szerelmes Aya sem.

ae_tjtg_105

Másnap Soichiro és Bob úgy dönt, hogy szeretnének csatlakozni a Juken Klubhoz. Mely így már öt tagúvá válik: Maya a vezető, húga Aya, Takayanagi és a két új tag. A három régi tag kezelésbe veszi a két újat. Soichiro erősebb akar lenni. Tanítják őket, hogyan használják  a valódi erejüket. Tréning, románc, fürdőzés és még több tréning.

Eztán fény derül a Rendfenntartó szervezet és a Klub közötti ellentétekre: miközben a Klub tagjai próbálnak bowlingozással lazítani. Az enforcerek támadást indítanak Mayáék ellen. Soichiróéknak több száz huligánnal kell szembenézniük. Ráadásul Maya kifogja a csoport alelnökét ellenfélnek: Isuzu Emit, Soichirónak pedig útját állja Saga-Mask, egy mexikói pankrátor küllemű, izomember. Aya is kap egy komoly ellenfelet: a bottal harcoló Shiro Tagamit. Totális káosz lesz úrrá a bowlingteremben.. és ha ez még nem lenne elég: megérkezik a helyszínre az Executive Council elnöke is. Az ő nevét itt még nem mondják be, de én jól tudom, hogy kicsoda (anime ugye). Nagyjából itt véget is érnek az első két kötet eseményei. Kb még fogalma nincs semmiről az olvasónak, de már most érdekesnek ígérkezik.

ae_tjtg02_118_119

Hogyan tovább

Az animének nagy hibája ugye a befejezetlenség. Ebből az következik, hogy a múltbéli események (Juken Klub története: Maya, Shin, Mitsuomi stb) nagyobb hangsúlyt kaptak mint a jelenben történő dolgok. A hosszú flashback rész valahogy elveszi a valódi főszereplők jelentőségét.. Éppen ezért vagyok kíváncsi a mangára, ahol elméletileg jobban és hosszabban bontakozik ki a történet és a flashback sztori az tényleg háttérsztori, nem pedig a sorozat központi eseménye. Szóval hogyan tovább? Szerintem szép lassan haladni fogok a mangával (ha nincs jobb dolgom persze), nagyjából még emlékszem a történésekre; és igazán arra leszek kíváncsi, hogy mi történik azután ahol félbehagyták az animét.

ae_tjtg02_053

Vélemény

A rajzolás stílusáról annyit, hogy bejövősebb mint ahogy az anime kinéz. De ez szinte mindig így van.. Marha jó, erőteljes képkockákat művel ez az Oh Great!.. A karakterdizájnok is teljesen jók. Soichiro megjelenése sokszor valamiféle démonra emlékeztet, máskor meg olyan mint egy ártatlan kölyök. Nagyon badass figurákat vetett papírra a mangaka. Persze a legkeményebb csávók majd csak később lesznek bemutatva, mint pl. mindenki kedvence Bunshichi, aki annyira kemény, hogy fél kézzel kiüt egy autót..nem is beszélve az elmeroggyant Shin-ről.. Meg még ki tudja mik lesznek az elkövetkezendő 20 kötetben. Szóval eddig csak csupa jót tudok mondani a mangáról. Na jó, néhol kissé sok a meztelenkedés és ezt totál feleslegesnek éreztem, na mind1, nem lényeg. A lényeg a bunyó, a szereplők közti viszonyok, konfliktusok és kötelékek.

ae_tjtg02_106

Ajánlás

Aki szereti a bunyós mangákat az kezdje el nyugodtan. Szórakoztató, brutális, jól felvezetett, jól megrajzolt, verekedős darabról van szó. Néhol könnyed, néhol drámai, néhol vicces. Nem szól világmegváltásról. Csupán iskolán belüli konfliktusokról, emberi sorsokról. Természetesen mindez a végtelenségig el lett túlózva, mindenféle harcművészeti maszlaggal és padlót beszakító, szuper erőkkel megspékelve. A Tenjou Tenge egy marha nagy állatság, telepakolva badass figurákkal, nagymellű bigékkel, látványos harcokkal és epic pillanatokkal.

ae_tjtg_076 ae_tjtg_116 ae_tjtg_148 ae_tjtg02_011 ae_tjtg02_040_041 ae_tjtg02_044 ae_tjtg02_045 ae_tjtg02_062_063 ae_tjtg02_100 ae_tjtg02_102_103 ae_tjtg02_105 ae_tjtg02_120 ae_tjtg02_168 ae_tjtg02_177

Címkék: , , , , , , , , ,

2 hozzászólás to “Manga Ajánló: Tenjou Tenge; Vol 1-2”

 1. Péter Says:

  Jaj a Ten Ten… Azon kevés animék egyike, amire több ok miatt is haragudhatnék, de valahogy mégse tudok rá, pedig bizony vannak vele gondok.

  A mangáját meg évek óta tervezem már elkezdeni. =)

  Kedvelés

  • Wagner Says:

   Már a 15. kötetnél vagyok és valami iszonyat király… Köze nincs az animéhez, ráadásul teljesen más már mint az eleje. 😀 Csak jót tudok mondani, majd szerintem írok róla még1 posztot ha végeztem vele.
   Naginak még mindig esélye nincs Mitusomi ellen, pedig már ismeri a saját erejét és két másik White Feather-ös tagnak is ellopta a képességét. Az animében meg legyőzi a flashback után. WTF?

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: